Консултация за Focus mk2.5, 1.6 бензин

Започната от Gr1zu, 02 Ноември 2013 18:35:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Gr1zu

Здравейте на всички,

нов съм във форума и от скоро реших, че добър вариант за мен ще е Форд Фокус 2. Днес ходих до Мото-Пфое в София - Младост и там тествах два върнати от лизинг автомобила.

Качих се в първия и сериозно впечатление ми направи лекотата на въртене на волана, хода на скоростния лост и на педала на съединителя. Запалих потеглих.. малко странно реагира колата на първото пускане на съединителя.. за малко щеше да загасне.. казах си.. ОК.. не е карана отдавна вероятно има нужда малко да поработи.. подадох повечко газ - уж се оправи. Излезнах на една права на паркинга на Мото-Пфое и си викам.. 100 метра.. сигурно ще мога да изредя 1ва-2ра-3та и да спра..

Ръгам 1ва тръгвам.. натискам газта да набира.. няма никой.. колата едвам се движи.. увеличавам скоростта до 20км/ч някакси, включвам 2ра, натискам.... ммммне.. няма бърз отговор от двигателя. Пробвах още няколко пъти да се движа с около 20 и рязко да натискам педала на газта, за да видя реакцията на колата и останах страшно разочарован... минават се 2-3-5 секунди с натиснат педал докато колата отреагира и двигателя разбере какво искам от него.

Казах на търговеца - "Може ли да пробвам и другата.."

"След 10 секунди идвам с нея."

Викам си на акъла.. айде.. изненадай ме!

Докарва втората.. и тя върната от лизинг, по принцип не карам каляска, ама в тая кола миришеше на лисичарник, а държанието на двигателя от ново беше меко казано незадоволителен.

Имам въпрос към вас(без да обиждам никой).. Наистина ли 1.6 бензина е толкова спънат и реакцията му е толкова бавна.. или конкретно тези автомобили са неизправни.

До момента всички коли, които съм карал са били доста добри в това отношение и определено не очаквах бавен "отговор" от двигател сложен на кола 2009та година производство.

Моля за коментар, особено ще оценя, ако той идва от притежатели на същата версия автомобил :)

Bobi

1.6 бензин е наистина доста спънат двигател. Аз не знам защо хората го купуват, когато единственото му предимство е това, че попада в ниския данък.

hotblooded

Нищо нередно няма. 1.6 е ултра-спънат мотор в ниските обороти, от 2500 нагоре се усеща някакъв живец. 1.6 90коня дизляка върви повече......

djidji_md

Бензиновите Фокуси, които си гледал са стара технология. Скоростната кутия също не е адекватна. Не очаквай чудеса нито от 1.6, нито от 1.8.
Въпреки това не са лоши коли, надеждни са, като искаш да върви я вкарваш във високи обороти и върви достатъчно.
Ако искаш да дърпа от ниски обороти - дизел.

Gr1zu

Мхм, е явно Фокусите определено не са това, което търся.

hotblooded

Колега, в този калибър колиако държиш на бензин под 101 коня - все толкова ср вървят

Gr1zu

Ами едно VW Polo карам.. и ако трябва да съм честен 75те к.с. на двигателя правят точно това, което искам от тях :)

Ясно е, че 100 к.с. няма как да те залепят на седалката, но поне да се усеща набиране, а не глъхнене и след 2-3 секунди увеличаване на оборотите.

Alexi

не съм карал такъв фокус 1.6 но 100 коня при 6000 и 140 нютона при 4500 оборота на 1400 кила е точно това което описваш

sky

Търси си 1.8 TDCI. Супер корав двигател. Аз му се радвам много.

Bobi

Колегата май търси бензинов. Иначе ако се навие за дизел, то правилният избор е само един - 2.0 Тдци. Но при дизела цените за поддръжка са други.

dimkaraganchev

Цитат на: Gr1zu в 03 Ноември 2013 12:46:44
Ами едно VW Polo карам.. и ако трябва да съм честен 75те к.с. на двигателя правят точно това, което искам от тях :)

Ясно е, че 100 к.с. няма как да те залепят на седалката, но поне да се усеща набиране, а не глъхнене и след 2-3 секунди увеличаване на оборотите.
Ами пробвай тогава една Фиеста. Със сигурност. ще е по-добре от полото.

hotblooded

Цитат на: Gr1zu в 03 Ноември 2013 12:46:44

Ако полото ти е достатъчно като размер пробвай фиеста 1.4.....

Gr1zu

Ммм.. реших да мина нагоре :)

Благодаря на всички за отговорите и предложенията все пак.

Ще видя на тест-драив извън пределите на паркинга дали ще има различни резултати.

pAbLo

Ежедневката ми е испански голф с 1.6 16 клапана и ЦЕЛИ 105 коня :))
Ми... На втора с 20км/ч си в едно такова мъртвилище,че няма кой да те изкара от там освен обратно на 1-ва предавка 8)
Въпреки,че е по бърза от Фокус екобууст 125 коня,субективното усещане е за обратното :))
П.С.
Това вярно ли е ???
ЦитатВремя разгона (0-100 км/ч), MT    11.9 с
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

Alexi

защо субективно ,екото е 200 нютона още при 1500 оборота ,той обективно ще си ускорява доста по бързо в диапазона 1500-3500 където атмосферен 1.6 си е мъртвец .. нагоре идва някаква тяга ама разхода става като на 2.0 :)

momo76

Честичко карам Фокус 1 с такъв мотор - 1.6 100 кончета. За ежедневно придвижване си е екстра, за градско си е идеална, на магистрала и е малко трудничко, но си се движи безгрижно със 150.

hotblooded

Цитат на: Gr1zu в 03 Ноември 2013 23:27:11
Ммм.. реших да мина нагоре :)

Благодаря на всички за отговорите и предложенията все пак.

Ще видя на тест-драив извън пределите на паркинга дали ще има различни резултати.
Нищо по различно не очаквай, динамика с тази кола и мАтор ще постигнеш като държиш оборотемера над 3000 оборота (но тогава гори "с кофата") Пробвах няколко такива, защото реших че първата е била "издухана" - остана варианта да съм  налетял все на издухани.... в крайна сметка минах в "горна категория". Ако тръсиш повечко място - Фюжън с 1.4 бенз. - по голям е от Фиеста (и по грозен), и по пъргав от Фокус...

pAbLo

Накарахте ме да си правя експерименти...
На 2-ра предавка със 20км/ч съм на.... 1000 оборота :))
Е НЯМА как да тръгне да върви..
То си прави въртящия момент на 4500мин-1
http://youtu.be/nyqE-5W4SdI
Ето го и клипчето
Моментния разход стига до 35-37 (rofl) (rofl)

Gr1zu

То въпроса не е само дали ще увеличи оборотите като я настъпиш.. а как ще реагира в момента на натискане на педала.. мен това много ме озадачи.

Говорих с един колега, който има същата и той сподели с лека неохота, че и неговата не е съвсем както я иска.. но го разбирам, никой няма да признае, че се е прецакал.

Все пак "било" направено с "Еко" и "Комофт"-ни съображения.. да не дърпа рязко и да не вдига разхода, което също ми се струва.. интересно обяснение.

Все пак ще пробвам и други коли в същия клас, а може и някои по - нови да видя дали всички бензини под 150к.с. се държат така.

hotblooded

Принципно всички нови мотори са леко скопени - не допускат максимално възможното обогатяване на гориво-възд. смес при "смачкаване на педала" и за това имаме чуваство че са по слаби от старите. Отделно новите коли са все по тежки...  Ако пробваш мотор над 100 коня - 1.8 или 2.0, има и 1.6 - 115 - но не успях да го пробвам - определено ще вървят повече :)

Alexi

като се сетя навремето как вървеше Фиат Ритмо 1.5ТС ,8 клапанчета ,карбуратор , няма променливи фази на клапаните нищо няма елементарно моторче 85 коня като оса се режеше .. новите мотори са доста окастрени в ниските ( където бензина замърсява най много ) с цел екология .. съвременен бензин под 2.0 е леко безсмислено да се купува нито гори малко нито върви ..

hotblooded

Зависи и на каква кола - на Фиеста/Фюжън която ще се кара малко и предимно градско - за какво ти е дизляк...  там, си вършат работата.... Виж при фокус е друга "бира" - Фокуса въпреки че е от по нисък клас - тежи колкото Мондео1, за да го засилиш в ниските - трябва да сипе яко бенз, който мислещото за ок. среда ЕКУ не пуска.

pAbLo

Цитат на: Gr1zu в 04 Ноември 2013 16:10:40
То въпроса не е само дали ще увеличи оборотите като я настъпиш.. а как ще реагира в момента на натискане на педала.. мен това много ме озадачи.
На клипчето се чува едно ЧУК - това е педала в ограничителя на пода.
Има едно известно замисляне НО не е 2-3 сек.
И на мен понякога ме е изненадвала неприятно по кръстовища - подавам и всичката газ а тя забие муцуната долу и тръгне едва едва.
А това е опасно ???
Иначе на мен този двигател за градско и късо ми върши работа.Даже и до преди години ми беше основна кола.Сега за извън града си карам дизела.
Други коли в този клас...
Отива на 1.8 работата...

П.С.
Отделно новите заради ЕКО нормите са с по-дълги предавки.
Фиестата на 120 км/ч ми седеше на нещо около 2-2500 мин-1 по спомен,испанката е на 3500-3700..

pantata

Абе моята е вече вехта, но докато е студена е същата работа. Като й смачкаш газта се чуди да тръгне или да спре.. като позагрее вече е друго.

pAbLo

Всъщност този тест дали трябва да му се вярва или всичките ми коли са спънати :'(
Днес го направих това с дизела - 2ра предавка с 20км/ч са си цифром и словом 1000мин-1.
И в този момент турбината се чуди спи ли и се,работи ли и се...
За мен това не е миродавно...

djidji_md

Цитат на: pAbLo в 04 Ноември 2013 16:54:22
Отделно новите заради ЕКО нормите са с по-дълги предавки.
Май е обратното.
Жокер - колко степенна е автоматичната кутия на Mk1 и колко е на Mk3?

hotblooded

Цитат на: djidji_md в 06 Ноември 2013 18:36:22
Май е обратното.
Има значение и типа на автоматика - не може да сравняваш предавки в CVT, PowerShift или JATCo

pAbLo

Цитат на: djidji_md в 06 Ноември 2013 18:36:22
Май е обратното.
Каква е връзката с автоматика тук?