Темата за VCM и IDS

Започната от mrmef, 19 Юли 2012 22:54:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mrmef

Какви опции дава VCM-a, че не мога да разбера къде застава м/у IDS и ОBD?

Pyrhel

VCM-а застава между IDS-а и OBD-то. Какви опции... Всички? :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

momo76

А какво ще кажеш за това. Някакво странно ми се струва.

Pyrhel

Всички такива са еднакви, няма смисъл да се дават повече от 20 лева за "универсален" четец. Може да се чете, но стане ли въпрос за писане - дори и да позволява по-добре да не се рискува. В добрия случай няма да се запише, в лошия - колата няма да запали, защото ще е омазало или файловете или чексумата им.

mrmef

Т.е. VCM модул-а позволява да се ползва IDS софтуер?

@ momo76 - aз ползвам по-евтин модел http://www.dealextreme.com/p/obdii-bluetooth-car-diagnostic-cable-black-blue-orange-dc-12v-42825
взех го на търг за 30лв. в ebay и върши работа да си гледам сензорите и да трия грешки при нужда от телефона.

A eто го и истинския VCM с цена от 350 паунда за сравнение:
http://www.ebay.co.uk/itm/Ford-VCM-IDS-for-Ford-Mazda-Jaguar-and-Landrover-/170872105124?pt=UK_Diagnostic_Tools_Equipment&hash=item27c8c568a4#ht_674wt_1270

п.п. има нещо гнило обаче при този продавач:
Notice: JLR software can not be used directly. It can work only after you run the cracked software JLRLicense128.
Please ask our sales to send you the cracked software before you install the V128 software.

Pyrhel

VCM (Vehicle Communication Module) е хардуерната кутийка - червената от линка, IDS (Integrated Diagnostics Software) е софтуера.
Хехе, това е клонинг, вече трябва да се отвори и да се видят 2те платки вътре да се разбере дали е качествен или некачествен клонинг. Далече е от истински. Клонингите от ниско качество +/- не стават за нищо, читавите клонинги имат само един проблем - не могат да ползват софтуера нормално :))
Особено след версия V78 (ако не се бъркам) вкараха едни лицензи, които и до сега не могат да се счупят, което означава софт без ъпдейти. Правят се разни врътки за файловете за калибровка, ама е мизерия. Честно казано, като излезне VCM 2 мисля моя да го продавам и да мина на новия, ако е приемлива цената.

Лошото при 2та вида клонинги е, че не могат да се познаят без да се отворят. Друго, което им пипсва е слота за wireless картата и т.н. :)

ПС: ще разделя темата в една нова, че тука с тоя елм да не става объркване...

mrmef

Мерси много за подробното разяснение. Това обяснява защо от моя линк е 350 паунда а други са по 1к+ :)

butoff

Не е много по темата, извинявам се! Не намирам отзиви за бюджетен сервизен комплект-кабел за диагностика на фордове. Нещо около стотина лева.

Ford-Scanner  или  OBDII - ELM 327 адаптер върши по-добра работа? Най-вече връзват ли се с FOCUS до  2002 година?
Ford-Scanner- Предлага се със софтуер (FORDScan / FORmiDable една и съща програма, различни имена)? 1,8 tddi не е в списъка?

За ForDiag има ли някакви впечатления, малко по-високата цена оправдана ли е?

:)

Pyrhel

Нещо съм го пропуснал този пост :) Най-важното е какво мислиш да правиш с техниката. Част от нещата, които НЯМА да можеш да правиш са да ъпдейтваш софтуера на модулите по колата (ЕКУ, табла, автоматични скоростни кутии и т.н.), да набиваш нови кодове на инжектори, да сменяш модули - табла, имобилайзери, помпи, няма да можеш да програмираш ключове, някои от живите данни няма да могат да се четат и няма да можеш да настройваш модулите в колата, т.е. размери на гуми, дали да ти минават чистачките втори път след като пръскаш на преднот остъкло и т.н. неща.

Честно казано предпочитам Форд Скенер-а пред ЕЛМ-а. За FordDiag нищо не мога да кажа.

Погледни FoCOM :) Te се мъчат да са алтернатива на VCM и IDS. Като си купувах моя МНОГО се бях замислил дали да не си взема FoCOM, с него можеш да си програмираш ключове и модули. Само не помня как стоеше въпроса с оригиналните файлове за флашване на ECU-то например.

petkomz

А това според вас става ли за нещо, примерно вместо да плащам на ключар да ми програмира втори ключ, да си го направя сам и джаджата да ми остане бонус?! Малко ме притеснява "програмиране на някои ключове"!

Pyrhel

Това твоето Мк1 фокус ли е? При него не се генерират IN/OUT кодове, а се чака по 10 мин и можеш и без техника да ги направиш... Ако помня правилно :) За начина не ме питай, не ги помня тия неща, закачам ги директно.

Проблемът при въпросното "някои" е, че повечето нефелни техники при цялостно изтрити ключове не могат да добавят в паметта нови.

ФоКОМ е една от най-добрите алтернативи на VCM/IDS, които съм виждал, така че ако е оригиналното ще ти върши работа, но на тая цена силно ме съмнява :)

petkomz

Цитат на: Pyrhel в 30 Август 2013 00:35:16
Това твоето Мк1 фокус ли е? При него не се генерират IN/OUT кодове, а се чака по 10 мин и можеш и без техника да ги направиш... Ако помня правилно :) За начина не ме питай, не ги помня тия неща, закачам ги директно
Да, МК1 е, след фейслифта, ей го тука! Искаш да кажеш че ако нямам "мастер" ключа и съм само с един друг такъв, мога да си програмирам втори ключ, без техника (софтуер, хардуер, програматори и др. подобни), или не съм разбрал правилно?

Pyrhel

Ти и с техника да си, ти трябват задължително 2 ключа. Иначе, до колкото помня, на 600-секундовите имобилайзери можеше да стане и без техника.

topgancho

Колега,ако искаш след 12.09. мога да ти дам кабела да пробваш какво може и какво не,аз не разбирам, но го имам(купен е от същия човек).Дано си от София.
Веселин Георгиев

petkomz

От Мездра съм, но благодаря все пак за предложението!

vanvan

Колеги,

Има ли някой от вас тук със достатъчно опит и нужната апаратура (IDS, ElmConfig) за да включим няколко функциии на Focus-а?
Говоря за следните:
- Auto-door locking - заключване на вратите след като колата тръгне
- Scandinavian mode - автоматично включване на късите светлини при запалване на двигателя
- Shift Light - червена лампа, която светва, когато двигателя достига 6500 об/мин
- и други евентуално...

Знам, че във Мото-Пфое ще ми помогнат, но не ми се чака, а и сигурно ще искат твърде много кинти. Идеи и предложения?

Поздрави!

Bobi

Един модифициран ELM прави всичките тези неща. Мисля, че Сашо ( Alexander ) го има.

П.С. За София - Pyrhel ( Pyrhel)

hotblooded

за Скандиавските фарове не иска ли доп. реленце? Или Фокус 2 си има всичко?

Bobi

Прав си. За скандинавски дневни светлини не е нужна техника, а реле.

vanvan

Релета, кабели...всичко имам, само трябва да проверя какво има по колата :)
Ще пиша ЛС на Pyrhel, пък да видим дали ще ме огрее.

Поздрави!

pAbLo

Цитат на: hotblooded в 10 Септември 2013 12:09:33
за Скандиавските фарове не иска ли доп. реленце? Или Фокус 2 си има всичко?
Тамъъън ме подсетихте!
Как така като купих ЕС-макса имаше стартиране на фаровете при подаване на контакт а сега от МП ми викат - МИ НЯМА РЕЛЕ!
А точно те ми го спряха и ми взеха 12 лв за услугата НАСТРОЙКА СВЕТЛИНИ!
Къде е проблема?
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

hotblooded

Aми най вероятно реле си имаш, а МП са ти върнали фабрични настройки и така са изключили доп. функции!

Pyrhel

Ъпдейтнали са софта и не са го активирали след това :)
При Мондео (2007-)/S-max не се слага нищо допълнително, само се активира през настройките.

pAbLo

Е ся им (mad) (af) (wife)
Мога ли да го излъжа по някъкъв начин,че евридейката ми е с модул и често забравям да си пусна фаровете :-[

Pyrhel

Грозно е да се режат кабели и да се преправят инсталации при положение, че може да се цъкне опцията през IDS :(
Но можеш да отидеш като рекламация :)

pAbLo

Цитат на: Pyrhel в 10 Септември 2013 14:01:38
Но можеш да отидеш като рекламация :)
БЯХ!
Приемчика извика майстора,той ми каза - МИ НЯМА РЕЛЕ!
Ми как го спряхте бе и фактура имам за тази работа...
Мълчанието на телетата....
А го спрях няколко месеца преди да вкарат закона за целогодишните фарове (headbang)
Просто ме дразнеше всеки път на контакт и фаровете се пускаха

Bivola

Купих Фиестата с един ключ без бутони(само с имобилайзер) и от доста време се каня да си извадя и втори такъв. И понеже често си човъркам нещо по колите се чудя дали и коя от OBD диагностиките, които се продават в нета стават за такива процедури. Колата е дизел и би било чудесно ако има вариант, който да чете и корекциите на дюзите и изобщо да дава повече опции за пипане. През Торк Про съм минал отдавна и принципно ако тия евтините диагностики от по 40-50лв  стават само за чистене на грешки, то тогава не бих се занимавал с тях и ще си карам с Торк-а. За нещо такова  говоря  примерно http://olx.bg/ad/diagnostika-za-ford-ford-ford-vcm-obd-focom-ID2o1MF.html  или http://olx.bg/ad/spetsializirana-diagnostika-za-ford-ford-forscan-elm-327-ID5ozcV.html
има и една по-скъпа http://olx.bg/ad/avtomobilna-diagnostika-2014-2-delphi-komplekt-kabeli-ID3rpKz.html , но доколкото знам там са няколко вида платки и трябва да ги отвориш, за да видиш всъщност с какви чипове е по платката, за да разбереш дали наистина си струва. Та мисълта ми е някоя от тия горепосочените може ли да ми свърши работа основно за програмиране на ключове и примерно горивна система и корекция дюзи и ако да, коя?

ekstremniat

FoCom колега. Имам го и върши отлична работа.

Bivola

Това от първия линк ли имаш предвид? Ако е по-различно, дай линк към това, което ползваш и откъде си го купувал. И всъщност виждаш ли корекциите на дюзите и пробвал ли си го за ключове?

ekstremniat

Точно същото имам от същият човек. Много е точен. Помогна ми да намеря менюто със стойностите на дюзите. За ключ не се е налагало да го ползвам. Чете всички модули на моето Мондео мк3 и автоматичната скоростна кутия. Пробвано е и на още едно Мондео мк3 и на смакс