Всичко за пастирането и полирането

Започната от Bobi, 07 Октомври 2011 11:01:38

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Bobi

Как се полира с течна вакса

Течната вакса става предпочитан метод за полиране на автомобилите. Тя е по-лесна за работа и води до добър резултат, ако бъде използвана правилно. Да видим етапите на полиране с течна вакса.

1. За нанасянето следвайте инструкциите на бутилката.

2. Изчакайте 15-20 минути, докато ваксата засъхне и се матира.

3. Сгънете микрофибърна кърпа на 4 и започнете да търкате от долната част на колата. Натискайте здраво и използвайте кръгови движения. Когато кърпата се замърси, сгъненете я отново и използвайте чиста страна. Може да се наложи да използвате повече от една кърпа.

4. Увийте част от кърпата върху показалеца си и по този начин изтъркайте ваксата от трудно достъпните места.

5. Дръпнете се назад от колата и я огледайте под различни ъгли за места, където може да сте пропуснали да изтъркате ваксата.

6. Наслаждавайте се на разкрасения си автомобил.

Racinga

а може ли някой да сподели как се полират фарове, ясно ми е че има много теми за тази работа, но ми се иска някой да сподели тука стъпка по стъпка какво се прави, как се прави и с какво се прави. :)

ffmk1l

Някой от Стара Загора ако има полираща машинка ще съм му благодарен да ми я даде за няколко часа.
Едно време колите се правеха от инженери, а сега - от икономисти...

Bobi

Цитат на: Racinga в 27 Декември 2011 14:49:56
а може ли някой да сподели как се полират фарове, ясно ми е че има много теми за тази работа, но ми се иска някой да сподели тука стъпка по стъпка какво се прави, как се прави и с какво се прави. :)

Мисля, че ще ти се изясни малко или много :)

Headlight Restoration - Wetsanding and Polishing HD

Bobi

Препоръчайте някаква вакса за ръчно нанасяне за защита на боята.

amplified

Аз с търтъла, дето е като крем я минах миналата година и беше як гланц 1 година, тия дни мисля пак да я приведа във вид :)

Bobi

Дай някаква снимка за коя костенурка става дума :)

amplified

Ми много прилича опаковката на това. Даже си е това.
Точно такава супер дупер хард шел ... класик Ориджинал

supertorr

Цитат на: Bobi в 31 Август 2012 02:52:52
Препоръчайте някаква вакса за ръчно нанасяне за защита на боята.
Виж темата в дневника за колата на Иван Вълков беше правил такава манипулация.

viksata

Цитат на: amplified в 31 Август 2012 03:16:12
Ми много прилича опаковката на това. Даже си е това.
Точно такава супер дупер хард шел ... класик Ориджинал

И аз ползвам такава :)

Пише че е от Щатите , доволен съм как изглежда колата след това :)

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

jfs

Костенурката не е лоша. Поне от нещата които се намират на нашия пазар.
Сега съм си поръчал ето това: http://www.meguiars.com/en/automotive/products/g17516-ultimate-quik-wax/
Като качетво е по-добре от костенурката, а и е много лесно (и бързо) за нанасяне. Не знам само колко дълго ще държи ефекта, но ще пробвам. Като цяло мисля напълно да се ориентирам към Meguiar's за автомобилната козметика лошото е че няма вносител за БГ и излиза доста скъпо когато си ги внасям сам.

Bobi

Днес се разходих до Бриколаж и разгледах въпросната костенурка. Общо взето не е това, което търся, защото си е вид пастиране с нея и изисква много време. Аз по-скоро търся нещо като течна вакса или спрей, който колегата е показал в горния пост, да се нанася бързо и да защитава лака и боята. Имаше един продукт на Нигрин, изглеждаше обещаващ поне по етикет, но все още очаквам други предложения.

amplified

Комбито: 1 час и 15 минути като ми засъхна тавана и 30 мин го търках само него... не знам кви ми ги говориш адаш :)

exteriorcardetailing

Всичко за пастирането и полирането може да намерите в този сайт!
Изчерпателна информация, много видео уроци и видео клипове на пастирани коли, плюс много снимков материал!
https://sites.google.com/site/exteriorcardetailing/
За всякакви въпроси, не се срамувайте да питате!

Alexi

интересно сайтче ,жалко че съм далеч инак бих дошъл за една пастичка ..

fordsiesta

Колеги щом ги споменахте да ви попитам. Каква вакса или каква паста използвате за боята?
Кажете какъв продукт и пишете малко за процедурата. Благодаря!

Bobi

Костенурката, която са постнали горе, върши чудесна работа.

Стоян Чуков

Pyrhel

Това отгоре като го гледам е пластмаса от другата броня, така че вероятно ще падне, ама долното около мигача - едва ли, по снимките изглежда, че е остъргана боята.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Стоян Чуков

Благодаря за мнението! ^-^

Четох някъде за абразивни пасти, които могат да скрият драскотините. По ТВ-та вървят някакви глупости за различни видове смоли, които заличават дефектите.... От къде мога да закупя тази "костенурка" и каква е цената й?

Ако зоната около мигача не се оправи, какви са вариантите да е горе-долу в търговски вид, защото мисля да й правя Каско?

Pyrhel

Вариантът е боя и лак. Или правиш каското и боята на предната броня ти се вписва в забележките и ако си счупиш предната броня ще ти платят само нея, но не и боядисването след това. То много зависи и от каското, може и нищо да не ти платят... :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Стоян Чуков

Ok. Благодаря.
Аз си мисля да я замажа за огледа и оттам нататък - смело и безотговорно. Дано да стане само с пастиране...Дано, ама надали.:)
Колко ли горе-долу в действителност струва пастирането на този сегмент?
Преди около седмица-две за някакви смешни драскотини ми откраднаха 45 лв. срещу КАТ.
Байчото от автомивката, който го прави ми измрънка, че шефовете му много гледали да има отчетност...иначе щял да ги направи за по-малко. Маза я с 3М и ми обясни, че взимали по 20 лв. на драскотина. (дали е дълга, дали е една, това ми е много странно как го определят) Т.е. по-скоро "едно към осми сектор в тавана". Поразпитах го и ми каза, че пастата струва около 70 лв., а полиращата машина - 100-120 лв. Разбира се - опитът му като майстор няма цена :)

amplified

Моля ти се... отиди в един магазин за автобои и си купи наливна 3М... двете пасти стигащи да изкараш няколко детайла струват общо под 10лева.
Взимаш един памучен парцал и мажеш.

Стоян Чуков

Натам отиват нещата...Само не съм много сигурен какво точно като марка и количество да взема, за да не стане на петна, или нещо подобно... Ако имате предвид нещо конкретно, ще съм ви благодарен да напишете два-три реда за това как става като технолнология. То е ясно-якото търкане, ама има ли нещо допълнително освен това като последователност от действия и т.н.

amplified

Отиваш в магазина, казваш какво искаш и ти дават две пасти. Номерират ти ги номер 1 и номер 2.
Измиваш хубаво повърхността. Почваш с номер едно и с парцала търкаш в кръгови движения докато поюне да позасъхва, минаваш с чист парцал и забърсваш остатъка. Същото го повтаряш с паста номер 2.
Всички пластмаси покрити с нещо, защото става беля.
Аз взимам 3М може би 50 грама на паста, не помня... 6лева ми излизат двете бурканчета и си търкам драскотини поне 1 година с това количество.

Нищо сложно. Единственото терсене е, когато е адски горещо и пастата изсъхва много бързо.

К.Методиев

Отиваш в магазин за автобои и си вземаш паста на 3М на размерване, вземаш "Единицата" на 3М, и една "Двойка" да минеш отгоре няма да е зле, деба и разбирачите, една туба на 3М единица струва около 55лв, може и по добра цена да се намери, а пастата с около 100-150 грама се минава цяла кола.

Цената на 100 грама 4-5лв отново.

Забравих да ви кажа нещо важно за пастирането е, че никога не трябва да пастирате кола когато е напечена на слънце, лака омеква тогава и се пастира лесно, но на другата сутрин като се охлади колата матира и трябва наново.

Също така съм работил с машинни пасти при които освен паста се слага и вода, но там технологията е малко по сложна, който иска да пробва пастите на фарекла.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Alexi

ще ви кажа правилния вариант - хвърляш я на професионалист и казваш - това и това да се оправи .. и той да се спасява :))

К.Методиев

Аз професионалистите съм ги гледал достатъчно и слушал, близо 3 години изкарах в един сервиз на застрахователна компания.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Стоян Чуков

Съжалявам, но не ми стана много ясно какво и как се прави.
Продуктите в каталога на 3м са толкова много и не успях да се ориентирам каква е тази "Единица", "Двойка"  и т.н.
Значи първо измивам мястото с гъба и сапун (или без сапун?), забърсвам след това, като разбира се колата е стояла на сянка, за да не прецакам цялата работа. Нанасям с къгови движения въпросната "Единица" приблизително около .....(колко минути??), като съм чувал, че не трябва да попада върху стъклото на мигача или фара, за да не се матира. Изчаквам ....(колко минути??), или забърсвам с парцал. След това правя същото и с другата паста и бърша. Това ли са стъпките на този макар и на пръв поглед елементарен процес, или изпускам нещо? Знаете ли точното наименование в търговските мрежи на въпросните пасти? За този сегмент колко гр. ще трябват (150-200 гр. ОК ли е и от двете пасти), за да не купувам цели две туби?

Bobi

Всъщност ми се струва, че си го разбрал, но ти се струва много елементарно и нещо не ти се вярва :D.

Пастите си имат номера. На теб ти трябват 1 и 2.
Изчистваш хубаво мястото, където ще пастираш с вода, шампоан, сапун - каквото имаш. Избърсваш и изсушаваш с някаквър парцал или кърпа.
Преди да започнеш да пастираш покриваш с вестник, хартия или каквото имаш, пластмасовите елементи, фаровете и мигачите.
Нанасяш паста номер 1 като гледаш да не прекалиш с количеството и почваш да търкаш с кръгови движения. Търкаш, докато пастата почне да засъхва!
Изчистваш мястото с хубава микрофибърна кърпа и повтаряш процедурата с паста номер 2.