Мондеото не може да вдигне обороти

Започната от nemetza, 14 Февруари 2013 12:46:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

nemetza

Здравеитр, колеги от няколко дена ходя по майстори  и няма оправане това Мондео. Та реших да опиша проблема във форума с надеждата някой да помогне.
Мондеото е 1,8 18V  ( ГАЗ , БЕНЗИН ) колата работи на тихи обороти и на двете. Но на бензин като речеш да я подкараш забива муцуна и гасне трябва с много леко подаване на газ да стигне чак към 2000 оборота та да тръгне и от там на татък върви но само до макс. 3500 оборота и не иска повече.
А като превключиш на ГАЗ колата върви превключваш  си но и там стига до макс 3000 оборота на която и да е скорост и след това  започва да забива муцуна.
Да оточня че колата е с ичистени дюзи на стенд, с изчистено и здраво стъпково моторче , със здрав дебитомер без картализатор е!
Ходих да я качват на комп. но във Враца няма кой защото трябвало да се качне със някакъв мигащ код за да покаже къде дава грешки.
Та сега съм в задънена улица. Моля за съвети!  :'(

Alexi

дали не смуче въздух отнякъде .. също така виж в какво състояние са свещи кабели бобина

Иван Вълков

Хмммм щом го прави и на двете горива да не би да е някой датчик....от друга страна на гас колата трябва да е по - зле от колкото на бензин.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Nebhotep

Почисти си клапана за картерна вентилация: http://fordbg.com/forum/index.php?topic=3143.msg36938#msg36938!

Глупаците спорят с другите, а мъдреците със себе си!

lazarkk

Да не е от TPS Датчика на дросела и от там да идват проблемите и на двете горива? С каква газова уредба си ГИ или обикновена? Ако си с обикновена доколкото знам ланда сондата и дебитомера не влиаят на работата на газ.

К.Методиев

Така, комп не ти трябва за колата, чете се снай обикновен светодиод, на място като има стабилен празен ход мотора форсира ли се норнално?

Ако на място работи провери си кабелите към датчика за обороти на коляновия вал, и кабелите към бобината, прегледай ги много внимателно около тръбата на егр-а, че имах подобен проблем точно с тях.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

nemetza

Колата както писъх на място се форцира само на ГАЗ но до 3500обр. а на бензин трябва да я коткаш за да вдигне оборотите.
Днес открих майстор тои ми каза че на колата ми и недостига въздух и ми каза че е имал същото Мондео със същия проблем и ремонта е около 60 лева но не ми каза какво му е точно.
Даже рзбрах ка се тества дебитомера дали работи, просто като работи на бензин откачваш буксата и колата трябва да огасне, а моята не изгасна та и дебитомера ми е отишъл. Той ми каза че това не е основния проблем защото на ГАЗ дебитомера и лан сондата нямат значение.
Но майстора има здрав дебитомер което е добре че ще го взема тънкана.
А относно газовата уредба съм със обикновенна.
А аз отделно ще проверя този вакум на картера да не би вярно да е от там защото по описанието във форума моя проблем е почти същия.
А колата няма АГР клапан тя е бензинова, доколкото съм запознат само дизела има АГР.

К.Методиев

Има EGR клапан, не само дизелите имат.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Alexi

ако изключиш дебитомера колата няма как да изгасне .. все пак има коли които нямат дебитомер ,те как работят :)

momo76

Има проблем с някой друг датчик. Ако всички датчици са наред, при изключване на дебитомера колата ще продължи да работи с данните от другите. Само не си спомням кои бяха друдите датчици дето трябват.

Вижте какви грешки е записало.

На диагностичната букса връзваш пин 2 и 3 заедно. На пин 1 +на диода, на пин 2 - на диода. Диода през резистор, иначе ще изгори.

При контакт:
След подаване на контакт диода светва постоянно. След няколко секунди примигва много бързо и след това започва показването на грешките.
Кодовете се показват на две групи мигания с пауза по 2 сек между тях. (пример: 5 мигания с пауза 1 сек м/у тях, пауза 2 сек, 5 мигания с пауза 1 сек м/у тях = 55).
Кодовете за грешки които са десетки (10,20,30...) се показват само с първото число, т.е. ако имаш пауза около 4 сек от предния код, после 2 мигания с 1 сек пауза м/у тях, после пак 4 сек. и следващ код значи кода е 20.
Кодовете на грешките се показват по два пъти. Ако искаш да изтриеш кодовете от паметта, премахни мостчето от куплунга м/у 2 и 3 по време на теста.

Alexi

датчиците ,без които не може да работи мотора са тоя на коляновия вал и на разпределителния ( ако има ,някои мотори нямат но ако има трябва да е изправен ) .. в конкретния случай трябва да се види и катализатора дали не е тотално задънен

К.Методиев

Цитат на: Alexi в 15 Февруари 2013 09:24:20
датчиците ,без които не може да работи мотора са тоя на коляновия вал и на разпределителния ( ако има ,някои мотори нямат но ако има трябва да е изправен ) .. в конкретния случай трябва да се види и катализатора дали не е тотално задънен

Конкретно този мотор на мондео не може да работи единствено без датчик на коляновия вал, работи и без датчика за разпределителния вал, лично тествано е на моя.

nemetza

Днес оправих Мондеото оказа се  че резервоара не е чистен никога, та изчистихме резервоара,смених горивния филтър,смених свещите (защото и те бяха отишли),изчистихме дроселовата клапа да не забравяме че дюзите бяха вече изчистени и КОЛАТА ПОЛЕТЯ. Но се оказа че дебитомера е приключил.
Та ме интересува как се тества дебитомера че работи? ^-^