Странно виене

Започната от miri4, 08 Януари 2013 18:04:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

miri4

На двигателя от профила:Преди месец си смених маслото и започна да се появява едно много странно виене при загряване на двигателя.Наподобява виене на вълк.Тия дни ще пусна едно клипче да го чуете. Маслото е Формула  5/30,купено от препоръчвания във форума магазин  в "Дружба".
При студен двигател виенето го няма. Постепенно със загряването започва да се появява първо на по- високите обороти  и при добре загрял двигател си вие още на 1000 оборота.Виенето се чува и при движение.
Въпреки дълго слухтене около двигателя не може да се разбере от къде идва. Водих колата в "Поликар "  и на сервиза на ул."Брод".Там Иво доста я прослушва но не можа да локализира  от къде вие. Предложи ми да върна старото масло и да видим дали не е от маслото.При Фокусите имало такъв проблем с ново масло.На смукателя на маслената помпа имало някакво "О" пръстенче което се протривало и се получавало такова виене, което постепенно изчезвало.Въпреки че изглеждаше малко вероятно сложих старото масло но.... без ефект.Виенето  си остана.
Не съм свалял пистовия ремък ,защото според Иво това не било виене от лагер.
Пускам темата с надежда ,че някой може да е имал такъв проблем. За сега карам само в града и се ослушвам,но това не е работа. Не смея да излеза от града,че не знам кога ще изтропа нещо. Помагайте.

Alexi

възможно е турбината да вие .. заведи я на сервиз който се занимава с турбини да я чуят ..

Marlboro

Интеркулер или турбо. Разхода увеличил ли се е? Пуши ли по-черно от преди отзад?
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

miri4

Цитат на: Marlboro Classic в 08 Януари 2013 19:19:53
Интеркулер или турбо. Разхода увеличил ли се е? Пуши ли по-черно от преди отзад?
Да разхода се увеличи с близо 1л/100км за градско. Това го отдавам на студеното време и на късите растояния които карам /10 км/. Не се забелязва да пуши повече от нормалното.Не разбирам какво общо има интеркулера в това виене. Намам пропуск в турбопътищата. Турбината ми надува нормално .Вградил съм манометър.Колата няма промяна в дърпането.

miri4

Цитат на: Alexi в 08 Януари 2013 19:17:57
възможно е турбината да вие .. заведи я на сервиз който се занимава с турбини да я чуят ..
Специално се прослушва около турбината.Не се забелязва виене около нея.

Alexi

тя може да надува нормално но да вие .. подобно на линейка в далечината или как да го опиша .. това е шум от лагерите и

miri4

Все си мисля,че щеше да се локализира виенето около турбината ако е от нея.И  мен ме остави ,но доста разбирачи на които вярвам  я чуха и не изказаха подобно мнение ,въпреки че ги подтиквах към това.И как изобщо може да се каже със сигурност че виенето е от нея.А тя е вградена в изпускателния колектор /как можаха да го измислят/ и свалянето е отвратителна работа с която не искам да се захващам преди да има някаква сигурност.

P.Kostadinov

И при мен имаше подобно виене преди време - оказа се,че е лагер-главина .
Така,че заслушай се и виж в коя част долу горе се чува звука.Може да се окаже просто съвпадение със смяната на маслото и друга дефектирала част.Знай ли човек- всичко се случва.
Карай толкова бързо,колкото бързо би могъл да спреш !

Alexander

Лагер главина няма как да вие ма място
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

hotblooded

Цитат на: Alexander в 09 Януари 2013 16:11:50
Лагер главина няма как да вие ма място
Но лагер на скоростна кутия да! Колега, като натискаш съединителя - да изчезва или отслабва виенето?

miri4

Значи лагер-главина няма как да е .Няма промяна при натискането на съединителя.
Днес я водих на турбо-сервиз /срещу Бояна/.И там я слушаха великите  специалисти и според тях 90 % не е от турбината.
И ко прайм ся.

G_o_c_e_v

А като завъртиш до край волана, свири ли или намалява или се увеличава?...
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Alexi

може да е паразитна ролка или лагер на алтернатор/водна помпа ,помпата на хидравликата също може да издава такъв звук ..

P.Kostadinov

Да,прави сте за хидравликата,но там не е виене ,а по скоро стържене-така го оприличавам аз.
Ако е от там - проверка на маркучетата и рейката + едно червено хидравлично масло - 12лв и дано е това ....

Marlboro

Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

miri4

Благодаря за клиповете.На мен ми се счупи фотото и не можах да напрявя. Значи виенето е почти същото като на "Алфата".Има ли информация от къде идва това.
Иначе утре отивам при Иво от "Брод" и почваме от пистовия ремък и .....Ще пиша какво става.
Относно хидравличната помпа ..,ще го пробвам но не съм забелязал при движение да се промена звука. Ще го пробвам и на място.

Alexi

според мен и на 2те клипчета шума е от турбината ..

P.Kostadinov

Ако е от хидравличната рейка/помпа стърженето ще го чуеш най-силно и най-добре когато волана се върти на място.

miri4

Не е от хидравличната помпа Не се влияе от въртенето на кормилото.
Преди малко се връщам от Иво  от сервиза на "Брод".За 2 минути свали пистовия ремък.Изфорсирахме за кратко без него и виенето си го имаше.Т.е. всичко което се върти от пистовия ремък няма общо с виенето. В сряда му я карам да смени "О" пръстените на смукателя на маслената помпа.Той е сигурен че е от това. Имал е и други такива случаи.Ха дано е това. Ще пиша....

miri4

За тези които се интересуват от темата.Днес бях при Иво да сменяме  "О" пръстените. ПРи него имаше някякъв приятел от Мото Пфое.Голямо слухтене и форсиране падна.При пипане по плочата с вакуумните клапани /3 бр./ виенето изчезваше  и след малко когато не се пипат отново се появявя.Подробен оглед не откри нищо по маркучите и снадките.
Сега се търси такава плоча с  3 вакуумни клапана. Ако някой има да се обажда.

Bobi

Извинявам се за невежеството, но как е възможно да вие от плочата?

fixmein45

Аз карам Фокус ТДДИ. Купих колата като я карах така около 1 месец, след което смених маслото с 5w30 тъй като ми казаха, че това си е ползван мотор и така щяло да му бъде по-добре. Ведната след като сложих маслото почна да вие точно както ти обесняваш, при студен мотор няма нищо, почне ли да загрява вие като вълк. Слухтяхме я но не можахме да разберем от къде идва. Повечето хора не им прави впечатление но мене само там ми бяха ушите. Водих я на майстори, гледаха я няколко човека и никой не можа да каже какво й има. Няколко от тях, тъй като очевидно не можаха да открият проблема казаха, че турбото ми заминавало и да съм почвал да търся ново. Единия даже каза, че едва ли не е пред гърмеж - даже взеха да ме офертират с турбини 2ра ръка.  Ще видим какво масло ще слагам следващият път но тъй като почна да вие точно като сложих масло/ремък/ролки предполагам е нещо от тях.
Това беше преди 10 месеца и 8000 километра, колата все още така вие, върви като за 130 коня и хич не ми пука.

Радко

Цитат на: fixmein45 в 27 Януари 2013 16:56:01
Аз карам Фокус ТДДИ. Купих колата като я карах така около 1 месец, след което смених маслото с 5w30 тъй като ми казаха, че това си е ползван мотор и така щяло да му бъде по-добре. Ведната след като сложих маслото почна да вие точно както ти обесняваш, при студен мотор няма нищо, почне ли да загрява вие като вълк. Слухтяхме я но не можахме да разберем от къде идва. Повечето хора не им прави впечатление но мене само там ми бяха ушите. Водих я на майстори, гледаха я няколко човека и никой не можа да каже какво й има. Няколко от тях, тъй като очевидно не можаха да открият проблема казаха, че турбото ми заминавало и да съм почвал да търся ново. Единия даже каза, че едва ли не е пред гърмеж - даже взеха да ме офертират с турбини 2ра ръка.  Ще видим какво масло ще слагам следващият път но тъй като почна да вие точно като сложих масло/ремък/ролки предполагам е нещо от тях.
Това беше преди 10 месеца и 8000 километра, колата все още така вие, върви като за 130 коня и хич не ми пука.
Наистина виенето може да идва от турбината! Гори ли го маслото? Катализатор махал ли си също така?

fixmein45

Цитат на: Радко в 27 Януари 2013 18:03:17
Наистина виенето може да идва от турбината! Гори ли го маслото? Катализатор махал ли си също така?
Маслото не е мръднало от както го сипах преди 8к километра. Катализатор имам.

miri4

Цитат на: Bobi в 17 Януари 2013 14:54:22
Извинявам се за невежеството, но как е възможно да вие от плочата?

Не съм казвал ,че вие от плочата. На тази плоча са разположени 3 бр. вакуумни вентила които управляват различни вериги.Виенето изчезва когато се упражни усилие върху вентилите. За това ми се иска да пробвам с друга такава плоча с вентили.

на фиксмен 45
Поста ти малко ме успокои. Благодаоря ти . Оказва се много трудно да се установи причината. Аз вече карам около 2000 км. така но все на шубе и в града.Днес за сефте се престраших и ходих до Сапарева баня. Юрках я доста безмилостно. Само на 2-3 пъти я чух да извие  за кратко при около 2000 об. и то при ускоряване. Проблема не е от маслото защото го сменях. Казаха ми ,че ако е от турбината досега да е гръмнала .Борбата продължава. Може да е нещо безобидно но все съм на нокти. Не си е работа.

fixmein45

Цитат на: miri4 в 28 Януари 2013 16:52:11
Не съм казвал ,че вие от плочата. На тази плоча са разположени 3 бр. вакуумни вентила които управляват различни вериги.Виенето изчезва когато се упражни усилие върху вентилите. За това ми се иска да пробвам с друга такава плоча с вентили.

на фиксмен 45
Поста ти малко ме успокои. Благодаоря ти . Оказва се много трудно да се установи причината. Аз вече карам около 2000 км. така но все на шубе и в града.Днес за сефте се престраших и ходих до Сапарева баня. Юрках я доста безмилостно. Само на 2-3 пъти я чух да извие  за кратко при около 2000 об. и то при ускоряване. Проблема не е от маслото защото го сменях. Казаха ми ,че ако е от турбината досега да е гръмнала .Борбата продължава. Може да е нещо безобидно но все съм на нокти. Не си е работа.
Предположих, че ще те успокои :) Аз като се вайках за моята(преди почти година) изчетох що имаше за четене. Бях намерил 1 пост, на някъв дето карал пасат и по същия начин виела. Казали му и на него, че е турбото и е на път да гърми. Пича каза, че я кара вече 7-8(не помня) години така... та така.. той мене ме успокои :)
Мене ми се струва, че е нещо безобидно тъй като не вярвам, ако е турбина или нещо друго сериозно за 8000 километра колкото съм навъртял от както почна да не стане бум. Дори да не се промени и малко...
Карай си колата и да не ти пука, ако тръгне да се влошава ще търсим причина... няма да умираме я

miri4

Наистина сега ми е по спокойно но все пак........Отнсно турбината..всички казват че ако е от нея  не може толкова дълго да вие без никаква промяна във виенето и да не е гръмнала до сега. Прави ми впечатление ,че на дълъг път почти не се чува , а в града когато загрее вие като на умряло. Лошото е че сега почти не мога да я загрея в града щото карам на къси растояния. Това ме навежда на  версията  за "О" пръстените на маслената помпа . ,защото при каране с висока скорост картера се охлажда по- добре и маслото не изтънява толкова. 
Колега  моля  те разбутаи си вакуумните пътища  да видиш дали се случва нещо както съм го описал в предния си пост.