Нова "секира" за младите шофьори

Започната от Bobi, 23 Октомври 2012 02:49:50

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Bobi

Младите водачи на моторни превозни средства ще трябва да се бръкнат по-надълбоко в джоба за задължителната застраховка ,,Гражданска отговорност".

За всички водачи, които нямат навършени 30 години, тя ще струва поне триста лева.
Забелязва се сериозно завишение на цените за младите шофьори. Някои от компаниите дори са повишили тарифите със сто процента в сравнение със стандартната.

За сравнение, водач на автомобил, който е на 31 години, ще плати 154 лева за автомобил с двигател до 1.6 кубика, а този, който е на 29 години, ще трябва да плати за застраховката на същия този автомобил 308 лева.
Такива са цените в ,,Булстрад" например.

Разделението на принципа на възрастта е много по-драстично в ,,Дженерали", където водачите до 30 години ще заплащат по 342 лева, докато тези над 30 години, ще платят за същата услуга – 150.60 лева.
Най-фрапиращо е разделението на възрастов принцип в ДЗИ.

Там са обособили една тарифа за водачите до 25 години и друга за тези, които са от 25 до 35 години. Първите ще трябва да платят 450 лева за Гражданска отговорност за автомобил с двигател от 1.3 до 1.6 кубика, а вторите – само 186 лева.
Освен това ДЗИ поставя две допълнителни условия за младите шофьори – да заплатят сумата наведнъж, както и да управляват автомобила си само на територията на страната, отбелязва вестник ,,Марица".

Източник

Danchev

Но проблемо ... решението е толкова елегантно (stir)
How about a magic trick?

zliqiliq

Пълна глупост.Не е истина колко искаме да изглеждаме като нормалните държави, но само в някои отношения.И как все обикновенният човечец се товари без значение може или не може да го понесе.

hotblooded

Тея са се сбъркали тотално. Абсолютна идиотия. На 30 години може да си с 12 години шофьорски стаж, на 31 може да си с 2 месеца. Отделно че за идиотията няма възраст.
Ако колата е на името на по възрастен човек, а я кара някои под 30 (или 25) - какво се получава?
Има международни шофьори на по 23-25 години които имат по 200-300 000 км зад гърба си - и тях ли ще ги слагат в общия кюп?
Според приетата у нас система застраховката си върви с колата, а не със шофьора, ако колата е на човек под 30 години, като я продаде на човек над 30  - да не би да върнат пари, като отидеш да прехвърлиш и застраховката?

amplified

Точно по тази причина моята гражданска не е на мое име, въпреки че  аз съм собственик на колата.
Т.е. има широко отворена вратичка в тоя закон.

tropper

Колегата ми (26г.) днес си прави ГО  и в половината компании за 15+ годишен Фиат 1.4 му искаха 320+ лева, в останалите - около 170лв. Явно вече някои от застрахователите са почнали, други още не.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

pantata

Цитат на: hotblooded в 23 Октомври 2012 07:40:27
Тея са се сбъркали тотално. Абсолютна идиотия. На 30 години може да си с 12 години шофьорски стаж, на 31 може да си с 2 месеца. Отделно че за идиотията няма възраст.
Ако колата е на името на по възрастен човек, а я кара някои под 30 (или 25) - какво се получава?
Има международни шофьори на по 23-25 години които имат по 200-300 000 км зад гърба си - и тях ли ще ги слагат в общия кюп?
Според приетата у нас система застраховката си върви с колата, а не със шофьора, ако колата е на човек под 30 години, като я продаде на човек над 30  - да не би да върнат пари, като отидеш да прехвърлиш и застраховката?

Въпроса не е в стажа, а в улегналост. Навсякъде е така, само с разликата, че тук се прави застраховка на колата, а другаде на шофьора.

hotblooded

Улегналост.... Някои не улягат и на 40, 50 че и на 60 години - познавам такива не един и двама - карат втори пубертет направо или са постоянно в него. За мен по-меродавно е информацията от влезли в сила актове и фишове да е публична и да може да се прави справка по всяко време този шофьор или тази кола в какви магарии е участвала. Това ще е от полза и на работодателите които наемат шофьори и на застрахователите.

Vas

Тези вече се чудат каква по-голяма глупост да измислят  (hammer)

Marlboro

Чудех се аз, за какво ми били излишните пари, а то хората го измислили.  :D
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

Pyrhel

А ако колата е фирмаджийска? Че след като на фирмите ще е висока, а и на мен ще ми е висока... Ми то по-добре да ги прехвърля на фирмата тия коли, хем в тоя случай ще ползвам и фактурите за разход. 'Ба ти закона. Или стандартният вариант - прехвърляне на баба ми или майка ми и end of story. Пфф... (facepalm)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Marlboro

Както и да го гледаме, пари ще се дават, дали за ГО, дали за прехвърляне... Поредна недомислица.  (nut)

amplified

Не ме четете... няма прехвърляне няма чудо. Моята гражданска е на името на майка ми и никой даже не пита... Тя е със златен талон и не е 'рисков' шофьор... щото даже и не кара.
Колата е на мое име.

Marlboro

Хубаво да четем, но основното не си написал. Разясни къде да я търсим тая "вратичка".

supertorr

Е спокойно те годините си летят, а до тогава разни врътки и вратички (fri)

amplified

Аз като си сключвах гражданската нямаше нищо особено.
Отидох, казаха ми колко е сумата ако е на мое име, дадох данните на майка ми - обявиха ми 80 лева надолу и я записаха на нейно име без да е присъствала в офиса. Без и да са ми приятели или да съм ги виждал през живота си  (fri)

Marlboro

При застрахователно събитие, какво се случва?

amplified

Мога да проверя какво пише в гражданската...
По принцип пише моите имена навсякъде и само отдолу: Сключил застраховката... еди кой си и на базата на това кой я е сключил ми определиха по ниската премия. Може би защото съвпадат фамилиите.

Нали уж застраховката е на колата, кой я е карал не би трябвало да има значение.

PcMan

Разбира се, че не би трябвало да има значение кого е карал, тя е на колата. Аз съм бил в птп с кола на баща ми, сам, гражданска всичко на негово име. Никъде ме няма. Нито в кат, нито в застрахователя са ме питали. Единствено и само искаха негова банкова сметка. А при документите на застрахователя след птп-то писах, че съм му син, това е. Дори не беше в града и не е нужно да присъства. С по-високите цени по груб начин се опитват да вкарат разум в млади водачи, съответно налеят пари в частници и в бюджета. Но най-много да ги разгневят още повече, и без това никой няма пари=всички са агресивни и неразумни, учениците са безделни чалгари тип пропадняци, и така нататък. Трябва да се направи единен национален сървър кой какви глупости е правил на пътя, застраховката да е на човека, не на колата, но това преобръща цялата текуща система, т.е. по-лесно е просто да ни ударят с цените. Не че повечето хора няма да ги заобиколят тези промени. Но не всички.

При прехвърлянето колата се пише на двама души, равностойни собственици. При същия нотариус се пуска генерално пълномощно, от там нататък единия прави каквото си иска навсякъде. На всичко отгоре може да си от нас.място Х, другия от Y, като в КАТ буквално имаш избор на кой да бъде, т.е. отиваш в кат Х или кат Y, ако е взимана от бълг. собственик от град Х, ето ти спестени смяна на номера, пари, главоболия. 30лв за новия талон, колата дори не питат къде е. 40мин работа (включва 20мин на опашка). Граждански каскота всичко се пише по-възрастното име X, а името Y в цялата история е пей сърце. Дори си фигурира в талоните като собственик, нищо че е от Y град с Х регистрация и гражданска  ;D

Danchev

Съмняваме някой да иска да налива акъл на когото и да било ... рискова група - висока премия.
How about a magic trick?

Marlboro

Акъл се налива, ако цената е спрямо броя на застрахователните събития и наказанията на водача. По този начин само пари скубят.

Danchev

Това си е отделна рискова група, там няма значение на каква възраст си.
How about a magic trick?