Форд Фокус МК2 - Почистване на климатика!

Започната от Alexander, 03 Ноември 2011 14:09:12

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

Alexander

Купувате си следното нещо:

Не е задължително да е на Liqui Moly, аз съм виждал и на SONAX и на Wurth и на други знайни и незнайни марки!
Четете инструкциите за употреба на гърба понеже за всяка марка се различават малко или много!

На мястото на пасажера, намираме тази кора, която е долу в ляво и е част от централната конзола:

Взимаме еврейска звезда Т25

Развиваме винта и сваляме кората

Вътре намираме тръбата която отвежда кондензната вода! Всъщност точно кондензната вода е причината в повечето случай за неприятната миризма и по-точно когато престой и завъди мухъл и такива гадости!

Разделяме горната от долната част!

Спрея идва с тръбичка дълга 60см, и я вкарваме на вътре посока нагоре по тръбичката около 50 см!

Слагаме някакъв съд защото всичко което изпръскаме ще се върне при нас естествено! Удобно е с отрязано шише от минерална вода 0,5л!

Слагаме я плътно под тръбата за да не оплескаме всичко!

Изпразваме целия флакон(по-принцип зависи от флакона, на гърба му си има инсктрукции) И събираме всичката течност обратно! Не очаквайте да стане едва ли не черна, защото няма какво толкова ВИДИМО да излезе от там!

Пускаме климатика да подуха 10 мин за да изсушим изпарителя на климатика!

Хубаво е да сменим и филтъра на купето когато правим тази процедура!

После сглобяваме по обратния начин!  (thup)

Източник - FFclub Russia
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

Чебурашка

Здравейте имам фокус и ми е интересно през колко километра се прави почистването и удължава ли живота на филтъра  :o

Pyrhel

На поленовия ли? Не, няма как да го увеличи, това почиства вътрешната с-ма (след филтъра), а той се цапа от мизерията отвън. Иначе - всеки го мързи да го направи докато не му замирише на лошо от парното ;D
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Чебурашка

Цитат на: Pyrhel в 18 Ноември 2011 13:01:25
На поленовия ли? Не, няма как да го увеличи, това почиства вътрешната с-ма (след филтъра), а той се цапа от мизерията отвън. Иначе - всеки го мързи да го направи докато не му замирише на лошо от парното ;D
Благодаря за отговора,мен също ме мързи и ще чакам да се усети миризма преди да го чистя.

fordsiesta

Колеги да попитам нещо.

Трябва ли да свалим филтъра на купето преди тази процедура или не?

Скоро смених филтъра на купето, но продължава да мирише неприятно. Мисля да купя такъв препарат и да действам и затова искам да уточним тази подробност, да не взема да прецакам филтъра и после да плача :)
Друг въпрос: Продават се едни японски спрейове за почистване на климатици /не автоклиматици, а климатици/. Сваляш мрежата от климатика, разклащаш, пръскаш и пускаш климатика да духа студено за 10 минути. След тази процедура климатика у нас освен, че духа много по-силно, а и ухае приятно. Дали мога да използвам този спрей???

Ето за какво говоря http://www.sofclima.com/page.php?n=61623&SiteID=687

Liqui Moly струва около 40-50 лева  ???

tropper

Аз не виждам причина да не става.

Само е хубаво продухването на климатика после да го правиш на широко отворени врати и ти да си извън колата  (thup)
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

fordsiesta

И аз така мисля, но...?
Филтъра сваля ли се или не?

Marlboro

Аз през духалките напръсках, без да свалям филтъра и се оправи.
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

fordsiesta

Цитат на: Marlboro Classic в 17 Октомври 2012 22:47:09
Аз през духалките напръсках, без да свалям филтъра и се оправи.
Първоначалната ми идея беше същата, но след като прочетох темата се замислих.
Колега дай повече подробности - какво си използвал (японския спрей или нещо друго) и какво по-точно направи?

Backstage

Филтъра не се сваля,а направо се сменя.В твоя случай щом е сменен не пипаш нищо.Пъхаш тръбичката в всички духалки и пръскаш докато не изпразниш флакона (аз ползвах 2) КЛИМАТИКА НЕ СЕ ПУСКА СЛЕД ТАЗИ ПРОЦЕДУРА!!! чакаш да мине около 1 час и тогава може да пускаш..в противен случай повръща пяната  :D ...Ако го правиш по начина който Сашо е описал,(през кондензната тръбичка) тогава си пускаш климата веднага  (thup)
а забравих...ползва се какъвто и да е спрей за почистване на климатици...нямам идея кой е по хубав и кой по лош....

fordsiesta

Pyrhel

Ако ще пръскаш през духалките има й предвид, че пяната става на течност в един момент. Това е важно най-вече за централните. На Фокуса духалките са закрепени на таблото и се съединяват с "истинските" (а не декоративните отпред на таблото), чрез дунапренче за уплътнение. А под въпросното "уплътнение" има електроники... :)

Свалят се достатъчно лесно - можеш да ги свалиш и да ги измиеш под чешмата и вече да играеш на сигурно при свалени да пръскаш в тръбите.

fordsiesta

Благодаря много за полезната информация колега!
Тогава дали направо да не пръсна в тръбичката /както е показал Alexander/ без да свалям духалките или да вляза в тази процедура и да ги свалям?
Има ли някъде видео или снимков материал как се свалят?

Pyrhel

Сваляш радиото, пъхаш ръката през дупката на радиото, хващаш ги и напъваш навънка. Излизат без никакво усилие.

fordsiesta

Добре де Анатолии за да не се уча на моята кола не става ли както е описано, без да свалям решетките? :)
Ти може да си факир, ама ние? :)

Pyrhel

Можеш, ама набутай маркучето на спрея да влезне по-навътре. Нямам спомен колко бяха дълги тия тръбички, може би 15-20 см? Според мен на Сашо му е най-добро решението - трябва питата да се изчисти, а не самите въздуховоди. По тях полепва само прахоляк.
Ето за какво говоря:

Виждаш ли правоъгълника с дунапрена... В него трябва да пръскаш, а не да влезне шлауха на спрея 5 см и да покапе по радиото, еърбег модула, YAW сензора и т.н.

fordsiesta

Момент. Решението на Сашо в първия пост е доста по-лесно според мен. Ти за кой си? За това което показа Сашо на снимките или за да сваля радиото и всичко останало докато стигна на правоъгълника?

Pyrhel

BIGFORDFAN

fordsiesta

Marlboro

Цитат на: fordsiesta в 17 Октомври 2012 22:54:27
Първоначалната ми идея беше същата, но след като прочетох темата се замислих.
Колега дай повече подробности - какво си използвал (японския спрей или нещо друго) и какво по-точно направи?

Купих някакъв спрей, за дезинфекция на климатици, не беше за автомобилни. Имаше си към него дълга тръбичка, беше към 6-7лв от Метро. Не се пени и не правеше мизерии. Пръсках доста, остана ми за питите на климатиците вкъщи и даже още трябва да имам някъде, ако вече не си го оправил, утре може да го намеря и да ти кажа марка.

fordsiesta

Благодаря, но остана ми от японския и затова реших да пръскам в колата  ;)
Междудругото ти пръсна през духалките без да сваляш абсолютно нищо нали? Радиото и останалата електроника ти работи още или не? :)

Marlboro

Това с което пръсках, не се пенеше. Директно заврях тръбичката от комплекта в духалките и пръсках яко. Работи си всичко.  ???

fordsiesta

Беки

А тази процедура важи ли за Форд Фокус 1. Става въпрос за процедурата на Александър .

Bobi

Сашо, може ли да качиш снимките наново?

Alexander

Хммм.. Ще погледна как да ги намеря, че не бяха мой снимките.
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded