Чукане при много аванс при бензинови мотори

Започната от Радко, 15 Октомври 2012 22:19:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Радко

Някой знае ли от какво се получава това чукане точно когато аванса от делкото е много? Как е свързано чукането със степен на сгъстяване и октановото число на бензина?  ^-^

hotblooded

Чукането при голям аванс е свързано с преждевременното запалване на гориво въздушната смес в цилиндрите - не води до нищо хубаво - прегрявания на клапани и/или чело на буталото, чупене на сегменти понякога, трупане на нагар, пукане на изолатори на свещи... 
Чукането при малък аванс е свързано със самозапалването на ГВС в следствие на химически реакции и повишената температура и налягане в горивната камера, при самозапалването - пламъчния фронт не възниква на едно място (около) свещта, а от няколко места - имаме рязко повишаване на температура и налягане... и същите поражения като при преждевременното запалване

Радко

Благодаря за бързия и подробен отговор колега  ^-^  А при повече от нормалния аванс винаги ли ще се появява чукането или може и да го няма? И ако не се чува как да се разбере, че аванса е много?  :-\

Danchev

Супер отговор (beer)
Чукането е това дето му викаме детонации ... в един по хубав свят колите щяха да са на бензин Е85 и щяхме да си свиркаме :D
Между другото газта носи доста повече и на аванс и на сгъстяване и на надув ... ако имаш газ и караш основно на нея може да и пуснеш малко повече аванс, за да и харесва.
How about a magic trick?

Радко

Цитат на: Danchev в 15 Октомври 2012 22:37:24
Супер отговор (beer)
Чукането е това дето му викаме детонации ... в един по хубав свят колите щяха да са на бензин Е85 и щяхме да си свиркаме :D
Между другото газта носи доста повече и на аванс и на сгъстяване и на надув ... ако имаш газ и караш основно на нея може да и пуснеш малко повече аванс, за да и харесва.
Ами на газ я карам да и както сегашния така и стария мотор го правя аванса да и харесва на газ, пък бензина от друга страна не се "сърди" ! Сега нямам причукване на аванса на бензин, а при повече аванс дори на газ започва да има детонации... сега съм я настроил на газ  да ги няма тези детонации и дали е добре така ... !?  :-\

Alexi

да добавя ,че е свързано със степента на сгъстяване и октановото число по следния начин - колкото по "сгъстен" е мотора ,толкова по уязвим е на детонационно горене (самовъзпламеняване на сместа) или така нареченото " чукане на аванса " .. октановото число е показател на устойчивостта на бензина към детонации - колкото е по голямо толкова по устойчива е сместа .. по сгъстените мотори по принцип изискват по високооктанов бензин .. съвременните инжекционни системи си имат детонационни датчици ( knock sensor ) които хващат детонации доста преди да ги чуем и регулират прецизно предварението на запалването .. ако колата не е предвидена да работи с по висок октан полза от него няма ..
детонационното горене е много вредно за мотора.

blago87

А как може да се избегне това, тъй като забелязвам, че при моя фокус има такова чукане при рязко подаване на газ до край

Alexi

най лесния начин е да караш с по висок октан бензин или някоя добавка за повишаването му .. а може и да има някакъв проблем по запалването

hotblooded

Цитат на: blago87 в 15 Октомври 2012 22:48:52
А как може да се избегне това, тъй като забелязвам, че при моя фокус има такова чукане при рязко подаване на газ до край
НА матор с инжецион е доста странно да имаш чукане на аванса... отиваш на диганостика, вижда се колко е действителния аванс и ако не е колкото трябва се настройва.

blago87

Ами днес ходих в Бош в Пловдив и ми казаха, че компа отчита бедна смес, сигурно и за това като е на празен ход най-вече,а и в движение при малко подадена газ и стъпка до ламарината, първо двигателя се 'чуди' какво става-разтриса се, съпроводено с леко колебание, след което се форсира

hotblooded

Цитат на: blago87 в 15 Октомври 2012 22:56:30
Ами днес ходих в Бош в Пловдив и ми казаха, че компа отчита бедна смес, сигурно и за това като е на празен ход най-вече,а и в движение при малко подадена газ и стъпка до ламарината, първо двигателя се 'чуди' какво става-разтриса се, съпроводено с леко колебание, след което се форсира
Бедната смес е податлива на самозапалване защото има повече кислород. Направи по-читава диганостика  да се уточни какъв точно е проблема, вероятно ламба сонда...

Alexi

щом сместа е бедна трябва да се установи защо - добре е да се смени горивен филтър ,прегледа налягане на горивото ,ултразвук на дюзи

blago87

Аз по принцип съм с ГИ и това което те предположиха за обедняването на сместа е, че тъй като бенз помпата ми не изкл. при прехвърляне на газ и бензина циркулира в системата през цялото време на работа на мотора и в този случай при преминаването си през рейката, бензина се загрява и губи от октановото си число, поради което се самовъзпламенява. Казаха ми да сложа реле, което да гази помпата след като всички цилиндри са прехвърлили на газ. За сега налях 20 литра бензин да се смеси със стария и ще го изгоря, че ме предупредиха, че такъв бензин можа да направи много поразии. Да, ама аз имам и друг въпрос, дали е възможно все пак и дюзите ми да искат почистване, защото като е студена колата и при равномерно подадена газ се усеща едно леко придърпване, а при рязко подаване на газ в този случай, то се се превръща в брутално разтрисане първоначално и след това двигателя си подема и няма проблем
А забравих да кажа, че горивния филтър го сменям на 2 смени на маслото(към 17-18 000 км)

Радко

Малко ме нямаше вие сте изписали много по темата  ^-^ Много се радвам за което   (thup)  (beer)
Добре тогава може ли според вас да ми чука аванса на мен? Мотора е 2.0 със степен на сгъстяване 8,5:1 и ако има повече аванс ще пропуква ли мотора като му дам гас? Като цяло по неравномерната работа ли се познава?