Какъв процент от доходите ни трябва да отделим за кола?

Започната от Bobi, 24 Юли 2012 21:58:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bobi

Провокиран от подобна тема в друг автомобилен форум и разни случки около мен, за съжаление неприятни, реших да пусна тази тема, надявайки се да науча различни гледни точки от моята.

Както се вижда и от заглавието на темата, идеята на темата е проста - каква част или процент от доходите ви бихте отделили за нова/ стара кола ? Може да дадете и пример с настоящ или стар автомобил. Важно е да бъдем честни, за да не трупаме фалшиви, измислени статистики.

Започвам аз ( все пак е първо мнение) . Има две формули, които за мен дават възможна най-реална представа за това, колко мога да отделя за кола, така че няма да се налага да се лишавам от нещо или да вляза "на червено".

Първата от тях : Бюджетът за автомобил не трябва да надвишава 6 или максимум 7 мои месечни възнаграждения. Tази формула се използва от голяма част от европейците и действа безотказно.
Пример: Месечна заплата: 2000 лв => Бюджет за автомобил = 12-14.000 лв

Втората: Бюджетът за автомобил не трябва да представлява повече от 15 % от нетния доход за предходните 3 години.
Пример: Нетен доход за последните 3 години :72000 лв => %15 x 72000 лв = 10800 лв бюджет за автомобил.

Какво наблюдавам аз? Водени от желание да "изпъкнат", масово изхвърляне и надценяване на възможностите си хора. И после защо има толкова много коли по разните дилъри и лизингови компании.
Пример: Познат, събрал 10.000 лв и ми споделя, че ще си купува кола и по-точно - Голф 5 на старо. След няколко седмици го виждам в чисто нова А4-ка, при което реакцията ми беше  ???. Питам го как от Голф5 е успял да скочи на А4, а отговорът му беше, че вместо да купи голфа е решил да вземе 5000 лв заем и събраните 15000лв да ги даде като първоначална вноска за лизинга на чисто новото ауди. На въпросът ми дали ще успее да го плаща получих отговор: "Ще се оправя, сега искам да се накефя" . Е, оправи се - днес ми звъни и плаче, че лизингодателят си е прибрал колата, защото не е смогвал да си плаща вноските...

П.С. Аз лично предпочитам да стоя далеч от всякакъв лизинги и потребителски кредити. Ще ви дам съвет: ако все пак сте намислили да купите кола на лизинг или кредит, НЕ избирайте анюитетен кредитен план, т.е. кредит с фиксирани лихви. Защо? Казано възможно най-просто, по този начин банката, лизингодателя ПЪРВО си прибира лихвата, т.е. печалбата и едва след няколко години, започва да се изплаща истинския кредит. Ето защо въпреки високата вноска в началния период, е много по-изгодно и добре да се избере план с намаляващи вноски, защото през първите години по тозин се изплаща голяма част от главницата, което се отразява на по-ниско крайно оскъпяване на кредита.

petermitkov

Напълно съгласен с всичко в поста - точно така е.
sapienti sat

Alexi

даже бих намалил броя на заплати отделени за автомобил на 5 .. ако вземаш 2к то 10к за автомобил са ок .. мнозина отделят 20+ заплати ,отикват се с лизинги и т.н. това може да е оправдано само ако колата се ползва за работа и изкарва пари

hotblooded

Освен с доходите за минал период, трябва да се съобразяваме и доходите и разходите в бъдеще. Че цените на всичко нарастват, а в нашата мила родна страна ръста на доходите е по-малък дори и от инфлацията. Най лесното на една кола е купуването, разходите за обслужване, за гориво, застраховки, данъци - всичко трябва да се гледа под лупа, защото в един момент може да се окаже че имаш един куп пари във вид на ламарина пред блока. И пътуването с мечтаната или поне желаната кола да се превърне от ежедневие в изключение. Доста често лесното вземане на кола на лизинг е капан - ниска начална вноска, поносими месечни и изведнъж - опа, цакат ме с каското (кола която нормално каското струва 700лв, докато е собственост на лизинговата компания ти искат 1000+....) с гражданската също.. и накрая идва остатъчната стойност... доста често тя е по ниска от цената на колата на пазара. Отделно че докато е на лизинг - трябва да ходиш в определени сервизи където също не си поплюват с цените. Решението - ако доходите ви са позволявали лизинг, със сигурност позволяват и потребителски кредит - лихвите са по-ниски, а когато плащате в брой - със сигурност ползвате и отстъпки (лично аз знам за 8% като цена или 12% във вид на екстри в определена марка)

tropper

И аз споделям поста на Боби.

Ще допълня че освен разходите за закупуване (+лизинг евентуално, макар че и аз много бягам оттам), трябва да се калкулират и редовните годишни разходи - ГО, Каско, Данък и да се гледа и те какъв процент от дохода са. Да не се окаже че всяка година работиш 3мес. само за да си платиш годишните задължителни разходи по колата. Да не говорим и горивото и гумите и неочакваните ремонти....

Аз зат'ва си карам 19-годишна кола без каско и с данък 30лв.  :P

В крайна сметка не може да работиш само за едната кола. Сигурен съм че особено колегите с деца ще го потвърдят с две ръце  :D
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

hotblooded

Цитат на: tropper в 25 Юли 2012 08:50:54

В крайна сметка не може да работиш само за едната кола. Сигурен съм че особено колегите с деца ще го потвърдят с две ръце  :D
Именно - купува се кола която да ти служи, не кола на която да служиш. Макар че ако гледаме само и единствено разходите - трябва да караме жигулки и москали - като се троши - даваш го за 400 лв на отпадъци и за 500 купуваш нов....
P.S
Не знам дали е за тази тема или за отделна, но как мислите кое е по добре - по-евтина нова кола или по висок клас употребявана? Примерно имаше във МП 3 годишно Мондео Мк4 Титаниум 2.2 TDCi за 27 000 лв, или за същите пари нов Фокус?  Или 4 годишна С-класа с всички екстри без навигация на цената на базово Мондео или направо базовото Мондео (ново)?

momo76

Моето мнение по въпроса за стара нова кола е следното:
-Ако можем да си позволим нова висок клас по посочените от Боби критерии - определено нова
-Ако колата се купува за служебна, в смисъл с тази кола ще се изкарват пари и всяко влизане в сервиз е загуба - нова
-Ако колата се взема за лична употреба, да си пренесеш задника от т.А до т.Б - тук вече може и стара по-висок клас отколкото нисък клас нова.

Bobi

Нека повдигнем тази тема, че активността е никаква. Не се стеснявайте да изкажете мнението си. Всичко сме били на 18-20 години : ))))

Alexi

забелязвам интересен феномен последните 3-4г .. цените на колите се вдига ако примерно преди 4г можеше да се купи 5г кола среден клас за 10-12к ,то сега тая сума е 14-16к ,съществено повишение .. явно и западняците си сменят по рядко колите и от там тръгва всичко .. а заплатите не са се вдигнали особено за това време .. това повишава атрактивността на новите коли за които винаги има разни промоции и отстъпки ..

hotblooded

Алекси, има и още по неприятно нещо - поради кризата колите втора ръка намаляха като цяло, и още по-неприятно - добре оборудваните коли с големи мотори - са още по редки. Егаси когато купувах 5 годишно Мк3, за 12 к лв,  имаше 3,5 годишно Мк4 за 15 500....  Сега - 5-6 годишни Мк4 не падат под 15 в МП.  В Германия и Италия също е трудно да намериш големи мотори (2.2TDCi и 2.5 Т)... то и 2.0-TDCi 163 коня не се намират, а цените са... Да се надяваме че като излезе Мк5, след година-две Мк4 фейслифт ще се намират на 4-5 години и под 100 к км за под 7000 евро...
Конкретно по темата - трябва да си купуваме кола за която като я вакраме за обслужване - можем да купим оригинални/маркови консумативи, да ги сменим в реномиран (не е задължително марковия) сервиз, без да е необходимо да се стискаме за това. И като цяло кола за която каско+ГО+данък+обслужване< заплата - вноска за заем(наем)

Alexander

Твърде общ въпрос. В кой етап от живота си? Аз на този етап мога да си позволя и 90% да го дам за кола, понеже нямам нито жена, нито деца, имам си и дом и това(колите) ме влече най-силно. Въпросът е дали предпочиташ да се лишиш от нещо за да получиш повече в друга сфера или искаш от всичко по равно  :)
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded