Ford Ka 1.3 прекъсване?

Започната от z_chakarov, 13 Юни 2012 14:44:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

z_chakarov

Здравейте, форд ка 1.3 ендура 60к.с прекъсва на ниски обороти .Получава се като предърпване.. И като мине този праг от обороти се оправя..Така е откакто я купих - 3-4 месеца. Одеве даже с пуснат климатик едвам тръгвах на 1ва... Минах взех горивен филтър и го смених.Нещата се оправиха , до такава степен , че е пак така както като я взех.На място при форсиране до към 1500оборота прекъсва и после се изфорсира както трябва.За оборотите по слух ги определям... Свалих почистих има една джаджа над свещите на пластмасовите колектори.Минах го с обезмаслител продухах го,изчаках да изсъхне, ефект няма.Свалих и дросела, и него почистих колкото можах.Закачих я на компютъра и ми извади грешка, ама после ще слезна пак да видя каква е.

Програмата ми е на български език и много шантаво я вади самата грешка.Нещо от сорта на ЕГР клапан го определям.
При форда има ли ? Къде се намира и може ли да е от него? И евентуално може ли да се изолира?

lazarkk

Ако имаш е възможно да е от него, за изолиране може по принцип, но трябва да се пробва какъв ще е ефекта, но едвали ще е по зле, може би ще ти вдигне малко разхода. Иначе виж свещите дали са еднакви всички като цвят и как са им луфтовете. По принцип това придърпване трябва да е свещи или кабели, в рядки случай бобина.

z_chakarov

Грешката , която вади е p0443 - на български ми я превежда нещо от сорта на някакви вредни емисии дообработване и т.н.

При съвсем леко натискане на педала отначало претриса и се изфорсира нормално след това.Преди малко я пробвах скорости за 100км не може и да се говори... По равен път с мъки ги набира и предърпва , а по нагорнище почва да малее и пак да придърпва..

lazarkk

Цитат на: z_chakarov в 13 Юни 2012 17:55:38
Грешката , която вади е p0443 - на български ми я превежда нещо от сорта на някакви вредни емисии дообработване и т.н.

При съвсем леко натискане на педала отначало претриса и се изфорсира нормално след това.Преди малко я пробвах скорости за 100км не може и да се говори... По равен път с мъки ги набира и предърпва , а по нагорнище почва да малее и пак да придърпва..

Виж дебитомера (MAF), щом няма мощност.

Иван Вълков

Здравей колега 1.3 предполагам е бензин, така както слушам ми идва нещо наум. според мен EGR-а неможе да ти пакости чак толкова много, провери си налягането на бензиновата помпа, свещи, кабели, бобина. 60 конски сили не са кой знае какво но 100 че и повече трябва да си върви без проблем. Под прекъсване трябва ли да разбирам дали колата работи на четири или три цилиндъра, поясни малко. За твое успокоение винаги може да го затапиш EGR  ако искаш да пробваш, но според мен не е проблемът в него.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

z_chakarov

Цитат на: Иван Вълков в 13 Юни 2012 18:06:32
Здравей колега 1.3 предполагам е бензин, така както слушам ми идва нещо наум. според мен EGR-а неможе да ти пакости чак толкова много, провери си налягането на бензиновата помпа, свещи, кабели, бобина. 60 конски сили не са кой знае какво но 100 че и повече трябва да си върви без проблем. Под прекъсване трябва ли да разбирам дали колата работи на четири или три цилиндъра, поясни малко. За твое успокоение винаги може да го затапиш EGR  ако искаш да пробваш, но според мен не е проблемът в него.

Под прекъсване имам предвид , не че работи на 3 цилиндъра. На място си работи перфектно.Просто като подам газ първо има едно като глъхнене и тогава се изфорсира и като тръгна да ускорявам като и намачкам газта почва да придърпва - да лашка такава.При плавно подава на газта не се усеща толкова , но няма мощност.Види ли нагорнище и умалява.. Колата я кара майка ми аз от време на време и поглеждам антифризи и т.н.От днес е в мен докато се острани проблема.И преди съм я карал , от 80 до 120 няма проблем , набира си направо на 5та...

lazarkk

Цитат на: z_chakarov в 13 Юни 2012 18:50:03

Под прекъсване имам предвид , не че работи на 3 цилиндъра. На място си работи перфектно.Просто като подам газ първо има едно като глъхнене и тогава се изфорсира и като тръгна да ускорявам като и намачкам газта почва да придърпва - да лашка такава.При плавно подава на газта не се усеща толкова , но няма мощност.Види ли нагорнище и умалява.. Колата я кара майка ми аз от време на време и поглеждам антифризи и т.н.От днес е в мен докато се острани проблема.И преди съм я карал , от 80 до 120 няма проблем , набира си направо на 5та...

Почисти дебитомера, за загуба на мощност не са много варянтите. А както при теб е фрапантна разликата сигорно има и скъсана от жичките на дебитомера.

z_chakarov

Цитат на: lazarkk в 13 Юни 2012 18:54:13
Почисти дебитомера, за загуба на мощност не са много варянтите. А както при теб е фрапантна разликата сигорно има и скъсана от жичките на дебитомера.

Дебитомера трябва да е това:

http://3.bp.blogspot.com/_QlnGYbQbdGQ/TKEZpmy5TaI/AAAAAAAAAIQ/_9VrcOZzOHw/s1600/ford_maf_sensor.jpg

Как се чисти? Тука четох за p0443 някакъв Evap клапан излиза? При форда има ли го?  Представлява цилиндър и 2 тръбички в горния край.Поне за ескорт 2.0 бензин така го дават.

Иван Вълков

Има ли загуба на антифриз, ако има почти съм сигурен че е издухана гарнитурата. Може да има и изгорели клапани. Проверява се лесно като се замери компресията където има изгорял клапан компресията е малко и се различава много от останалите цилиндри.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

lazarkk

Цитат на: Иван Вълков в 13 Юни 2012 19:01:16
Има ли загуба на антифриз, ако има почти съм сигурен че е издухана гарнитурата. Може да има и изгорели клапани. Проверява се лесно като се замери компресията където има изгорял клапан компресията е малко и се различава много от останалите цилиндри.

Да, но при скапан цилиндър бръмчи като косачка, отделно загубата на мощност, а и при тази ситуация на ниските се усеща притрисане, а при аспуха се чува като кишане.

z_chakarov

Загуба на антифриз няма или поне е малка.На месеца да се долеят не повече от 50-100грама антифриз.Ако е издухала гарнитура трябва да надува маркучите, а те не са твърди и трябва да пуши ?

При моята кола , рено , като издухах гарнитура , надуваше здраво маркучите, губеше доста антифриз, накрая пушеше бяло отзаде и на място неработеше добре и накрая взе да пали трудно.

Утре ще почистя дебитомера и ще видя има ли разлика.Даже ако трябва ще видя от някаква морга да пробвам с друг.

lazarkk

Цитат на: z_chakarov в 13 Юни 2012 18:58:16

Дебитомера трябва да е това:

http://3.bp.blogspot.com/_QlnGYbQbdGQ/TKEZpmy5TaI/AAAAAAAAAIQ/_9VrcOZzOHw/s1600/ford_maf_sensor.jpg

Как се чисти? Тука четох за p0443 някакъв Evap клапан излиза? При форда има ли го?  Представлява цилиндър и 2 тръбички в горния край.Поне за ескорт 2.0 бензин така го дават.

Това е дебитомера, внимателно отвиваш двете рапитки с еврейска звезда и внимателно го изтеглях право нагоре, и ще видиш двете жички, може да ги почистиш и с короселин като се накиснат и след това с клечка за уши (и те накиснати) много внимателно ги потъркваш от всички страни, за мен това и най- добрия вариант, пробвал съм само със спрей, е определено и с него става, но почти след цял флакон, просто не си заслужава да го изпръскаш целия за това, а и не се знае на какъв спрей ще попаднеш (да не се окаже някой по мазен...).

hotblooded

Виж и разстоянието между електродите на свещите - не трябва да е над 1,4 мм. (на различните варианти на твоя мотор дават различни свещи със разстояние 1,0-1,3 мм). Провери и дали някой кабел не дава утечка.

lazarkk

може да премериш и кабелите, трябва да са късия около 5 и дългия около 25ома, останалите 2 да са около този диапазон.

z_chakarov

Така резултат след днес. Дебитомера така и не успях да го отворя.Отгоре едното болтче е някаква шибана звезда. Ама не от тези дето се водят еврейски. А звездичка и вътре още една звездичка,a другото е нит  :D   

Откачих кабелите на свещите , на 3тата свещ ( от ляво на дясно) отгоре капачката имаше като окис, такъв дето се получава по клемите на акумулатора.След това свалих свещите. На външен вид са като на снимка 4, но не чак толкова червени.

http://www.ladaclub-bg.com/faq/53-spark-plugs

Отделно другото , което ми направи впечатление е че горния край ,където се слага кабела на едната свещ имаше като прегоряло,лека черта ,където влиза кабела.Явно кабели и свещи са за смяна.

Кабелите и свещите бяха марка motocraft или нещо от този сорт.

lazarkk

Да това са оригиналните свещи и кабели, най- добре си вземи такива, но за свещи е добър вариан и на Denso, от тях съм ползвал и съм доволен, а до колкото съм чувал за тях има най- малко ментета на пазара (незнам колко е вярно). За дебитомера единия болт си е такъв, но другия щом е нит, ме съмнява да не е свалян и да е пипано нещо по него и да е заминал вече тотално. Но преблема явно ще е в свещи и кабели.

z_chakarov

Това на снимката отбелязано с А , какво се води? Че грешката , която ми вади на диагностиката p0443 - като проверих в ауто датата я вади (Evap)  Evaporative emission (EVAP) canister purge valve?

Това трябва да са някакви вакууми ? От това може ли да прави тия магарии.Сега видях в аутотата какви стойности му дават и утре ще ги премеря.Или това е само за екологични норми и тем подобни глупости? Че утре ще ходя до една морга да взема кабели ,свещи,бобина,дебитомер и мисля и тази джаджа да взема и да сменям да пробвам. И което се окажи него да сменям ,че ако тръгна 1 по 1 да сменям наред с нови неща ще излезне доста солено.

z_chakarov

Не ми остана днес време за много проби...
Преди малко пробвах тоя клапан ли е , от горната снимка отбелязан с "А"  в аутодатата му дават съпротивление 50-70ома , замерих го с мултицета показва твърда 1-ца , възможно ли е да е заминал и от него да е цялата дъндания?

Другото ,което замерих е дебитомера.Четох в интернет и гледах клипчета .Значи на едното краче идват 14волта, а на другото на едното клипче видях , че идват около 2,2волта при работа на място и при постепенно форсиране се покачват , и като се форсира докрай отива на 5волта.А при мен на място показва 5,4 волта при форсиране отива до 5,8-9 волта. Нормално ли е това?

ЕDIT:\\\\ Грешка съм направил с замерването на дебитомера,защото му откачих буксата .Сега прочетох в аутодата при включена букса се мери.Оставя се да работи на място и на 2рото краче се мери с волтметър.При работа в покой трябва да показва 0.75 волта , а при 4000 оборота - 2 волта. Утре ще го пробвам.

Danchev

Работният диапазон на МAF-а е 0-5 волта.
Отбелязаното с А незнам какво е, но дори и да е Evap клапана не би трябвало да прави подобни мизерии. Това е цялата система, която акумулира бензиновите пари (бензина е силно летлив) от резервоара докато колата е в покой в специален съд (трябва да е някъде под десният фар, една черна кутия), а отзад до резервоара обикновенно в подкалника отстраната за гърловината има възвратен клапан (понякога му се прецакват гумените връзки на тръбичките, но се оправя лесно). Та въпросният purge valve вкарва тия бензинови пари акумулирани в черната кутия в смукателният колектор.
How about a magic trick?

z_chakarov

Дебитомера преди малко го пробвах.Работи идеално, данните му съвпадат с тези на аутодата..
Другото,което замерих е mass idle air , май така се водеше отгоре над свещите се пада хванато с 2 болтчета за колектора.И неговите показания са като дадените в аутодата.

Само датчика за положението на педала на газта нещо ме съмнява,този дето е на дроселовата клапа.Дават го при отпуснат педал да дава 280-90 ома,а той е 680. А при газ до ламарината около 3300-500 по спомен, а той е 3200.

Значи Evap клапана отпада  ,като вариант да е виновника.Остава да сменя за пробата датчика за дроселовата клапа и ако няма разлика , минаваме на бубина,свещи. Ама ако са свещи не трябва ли на място също да тресе, а тя на място мърка като котенце  :D

Danchev

Не е TPS ... от него могат да се получат колебания в оборотите и забиване, но не и загуба на мощност.
Основните неща, които отговарят на симптомите са MAF, бобина, кабели и свещи (най-вече бобината), температурните датчици за входящият въздух и този който казва на ЕКУ-то колко е загрял мотора и бензинова помпа.
How about a magic trick?

z_chakarov

Цитат на: Danchev в 17 Юни 2012 21:42:58
Не е TPS ... от него могат да се получат колебания в оборотите и забиване, но не и загуба на мощност.
Основните неща, които отговарят на симптомите са MAF, бобина, кабели и свещи (най-вече бобината), температурните датчици за входящият въздух и този който казва на ЕКУ-то колко е загрял мотора и бензинова помпа.

Преди малко бях при майстора ми и той също каза бобина.После ще мина да взема от една морга бубина да пробвам.Някой може ли да ми даде жокер ,къде се намират температурните датчици.В аутодата ги намерих и техните показания,но къде се намират? 100% съм сигурен ,че са завряни някъде.

edit:\\ намерих и 2та къде се намират. Този за температурата на входящия въздух е на кутията за въздушния филтър, а този за температурата на двигателя се пада като застанеш с/у двигателя в задния край в долния ъгъл на колекторите , тези пластмасовите.   После ще ги замеря.

hotblooded

Едно предложение към админа и съфорумците - нека да има тема (теми) в които всеки който измерва някакви стойности - каквито и да е съпротивления, напрежения, хлабини, консумация - да се записват и така по лесно ще се намират при нужда.

z_chakarov

Май ще излезнат кабели. Като хвана с лявата ръка кабела на 2ри цилиндър, а дясната хвана маса , ме удря ток.На другите няма, само на 2ри.Явно е пробил.Комплект кабели 53лв.Утре ги сненям и дано се оправи.

Ето и малко информация за форд ка:

Дебитомер. (MAF)

При работещ автомобил ,се замерва волтажа на 3 или 5-то краче, не си спомням точно, на място като работи трябва да дава 0.75V ток, при форсиране 4000 оборота - 2 волта.

Датчик температура входящ въздух, намира се на кутията за въздушния филтър острани.Изважда му се буксата и с мултицет му се мери съпротивлението.
Ето и показанията при различни температури:
0 градуса - 95000
10 градуса - 66000
20 градуса - 38000
30 градуса - 27000
40 градуса - 16000
50 градуса - 12000
60 градуса - 7500
70 градуса - 5600
80 градуса - 3800

Idle AIR CONTROL (IAC)

Мери му се съпротивлението на 2те крачета - трябва да дава около 10 ома.

Датчик положение на педала или дроселова клапа.Намира се на дроселовата клапа ,откача се буксата с 3 крачета е.На 2 и 3то краче пак се мери съпротивлението.

При отпуснат педал на газта - 290 ома съпротивление
При напълно натиснат - 3490 ома

Датчик температура на водата. Намира се в задния ляв край на двигателя.Като я качите на канал и погледнете отдоло се пада в ляво или дясно от бубината. Не си спомням точно.

Ето и показанията му.

0 градуса - 95000
10 градуса - 66000
20 градуса - 38000
30 градуса - 27000
40 градуса - 16000
50 градуса - 12000
60 градуса - 7500
70 градуса - 5600
80 градуса - 3800
90 градуса - 3000
100 градуса - 2200

EVAP клапан, май така се води.По назаде в темата съм дал снимка и съм го отбелязал с буквата А. Пак му се мери съпротивлението на 2те крачета .

Съпротивление 50-70ома.

Показанията съм ги извадил от аутодата , да ги има тука в темата за по-лелсно , ако на друг колета, да не рови да ги търси.

Danchev

Бобинката замери ли я? ... тя се мери лесно. Ако е в норма с кабелите му вземи и едни свещи 25-30 кинта са в МП да ти е мирна главата и дано влезе в час :)
How about a magic trick?

z_chakarov

Цитат на: Danchev в 19 Юни 2012 16:06:36
Бобинката замери ли я? ... тя се мери лесно. Ако е в норма с кабелите му вземи и едни свещи 25-30 кинта са в МП да ти е мирна главата и дано влезе в час :)

Би ли обяснил как се замерва бубината?

z_chakarov

Преди малко смених кабелите. Значи донякъде има подобрение... Накрая така взе да прекъсва и да предърпва ,че се налагаше някой път от 2ра да връщам 1ва  :))   Та, сега смених кабелите. 1ва , 2ра и 3та в града си върви хайванчето,чак като смачкам докрай гаста почва да предърпва.Излезнах малко извънграда Хасково - Димитровград по надолнището 120-30 ги набира за норматив, после обърнах и по нагорнището 90-100 пак си ги набира,но се усеща вече как придърпва.

Замерих ламбда сондата , работи си. Премерих и температурния датчик за въздуха , показва 14К ома , което отговаря на 40 градуса някъде, е толкова е навън. Остана да се пробвам някак си да замеря този за водата.. И другото , което остава бобина. Свещите ги свалих , не са черни. Седят такива керемидени на цвят. За сега става г/д за каране в града. Майка да я търкаля сега така временно, докато се установи точната причина.

Как да замеря бензиновата помпа прави ли достатъчно налягане :?

lazarkk

При мен най- накрая успях да запуша егр-а и придърпването почти изчезна, което ме мъчеше от доста време. За бобината и на мен ми е интересно как мога да я замеря дали е читава? Защото все пак при ниски обороти като я настъпя пак придърпва от време на време.

hotblooded

Цитат на: lazarkk в 21 Юни 2012 13:43:09
При мен най- накрая успях да запуша егр-а и придърпването почти изчезна, което ме мъчеше от доста време. За бобината и на мен ми е интересно как мога да я замеря дали е читава? Защото все пак при ниски обороти като я настъпя пак придърпва от време на време.
Значи не е било от EGR-a. бобината я пробвай както пробваш кабелите - ако дава утечка през изолацията на корпуса ще те шибне ток. По малко болезнен вариант - увии я с бяло тиксо - ще видиш малка черна точка на мястото на пробива. Може и с тънка бяла хартия. Може и нощем на тъмно да вдигнеш капака на място без осветление. Само че за да избие бобина - 90/100 имаш свещ с голям луфт между електродите или прекъснал кабел!

z_chakarov

В аутодата ей сега погледнах разстоянието на свещите го дават от 0.9 до 1,1 в зависимост модела на свещта. При мен като ги мерих бяха 1,4 ? да ги направя ли 1,1 ?