Форд ЕкоСпорт 2 фейслифт - заслужава ли си?

Започната от Neli95, 27 Август 2026 15:51:21

« назад - напред »

zz_stefanov и 1 гост преглеждат тази тема.

Neli95

Замислям се дали да не сменя Фиестата с EcoSport и ми е интересно какви са ви впечатленията от него. Харесва ми като размер и като цяло ми допада, но не знам дали реално си заслужава спрямо Фиестата.

Има ли някакви по-сериозни неща, за които да внимавам при покупка? Има ли нещо типично, което да излезе след време?

Ако някой кара такъв да сподели как е като ежедневна кола и дали е доволен?

saggy

Лично мнение - страшно дърво е. Веднъж се возих, тясно, високо, грозно на външен вид. Бензиновите двигатели са Ecoboost, за които доста сме писали във форума, накратко - ремък в масло, който се лющи и запушва маслената цедка, оттам слабо смазване. Ако искате Форд, бих гледал Пума или Фиеста, доста по-добри модели са, но пак със споменатият еко-двигател. Смяната на ремъка през 2025г беше около 2000-2500 лева в Мото-Пфое, само за справка с нормален сух ремък е 800-1000лв смяната. Фиеста май може да се намери с 1.2 атмосферен бензинов двигател - читав е и с нормална поддръжа, по-скоро това бих търсил.

Alexi

мисля че Пумите излизат само с най новата модификация на мотора ,който е с верига ( но е запазен ремъка на маслената помпа де ) - поне няма проблем със задръстване на цедката на маслената помпа

Pyrhel

Цитат на: saggy в 28 Август 2026 14:35:13Фиеста май може да се намери с 1.2 атмосферен бензинов двигател
Май го няма във Фиеста 8 (след 2017 г.)
Като търсих подобен автомобил ги поразгледах - слагат 1.1 във Фиеста и 1.2 в Ка (след 2018 г.), които повече приличат на ЕкоБууст-а - 3 цилиндъра, ангренажен ремък в масло, ремък на маслената помпа в масло, няма турбо, но не са с директно впръскване. Абсолютно същата смяна на мокрите рмъци като на Еко-то.
1.5 дизел при тези пък с други проблеми покрай веригата, там също е писано доста из форума (напр: https://fordbg.com/forum/index.php?topic=13293.0).
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Neli95

Благодаря за мненията, явно ще трябва да го премисля. На мен EcoSport-а ми харесва най-вече защото е по-висок и ми се струва по-удобен за ежедневието.

Puma-та обаче наистина изглежда много добре, само че е по-скъпа и точно това ме спира малко. За парите на по-нов EcoSport излиза по-стара Puma и не знам дали си заслужава разликата.

Ако все пак се насоча към Puma, какъв двигател бихте препоръчали? Всички ли са с тези ремъци в масло и съответно с толкова скъпи ремонти, или има вариант с по-нормална поддръжка?

Alexi

При Пума има един двигател ,1.0 еко .. обикновено е 125 коня ,и мисля че слагат само последното поколение което е с верига и откъм поддръжка ще е една грижа по малко

ivchotr

saggy

Като вече при Пума не е ангренажен ремък в масло, а ангренажна верига, е по-безопасно откъм скъсване на ремъка/зъбите му и лющенето - просто го няма. Но според мен решиш ли да сменяш ремъкът на маслената помпа, щом се разглабя моторът, по-добре да смениш и веригата. Не знам дали ги сменят в комплект или по отделно. Пак е криво измислено и направено да плащаш огромна цена за обслужване. Не знам какво да я посъветваме дамата. Ако колата е до към 50-70 хил. километра пробег, според мен си заслужава, стига да има изрядна история. Ако е над 100 хил. км може би трябва да се върви към обслужване на ремъка на маслената помпа и там парите не са малко.

ivchotr

Ами какво да я посъветваме... Има и други марки. Времената станаха такива, че нищо вече не е както едно време. Колата трябва да служи на човек, не обратното. Друг е въпросът, ако нещата опират просто до мания, а парите нямат значение.

Alexi

най добрия избор в тоя клас е Рено Коптур с 1.3 мотора на Мерцедес .. 4 цилиндъра ,верига ,няма ремъци в масло .. дори да се вземе 1.0 той е 3 цилиндъра с верига - бакшишите го скъсват тоя малкия мотор в Дачия с фабрична газ ,здрав е

Neli95

Еее защо ме отчайвате с този и онзи не е хубав. Принципно имам късмет и така се случи и с фиестата ми - дали просто да не разчитам, че такива проблеми няма да се случат при мен и да се реша на EcoSport или малко по-стара Puma

ivchotr

Питаш дали си заслужава, отговаря ти се. Ако очакваш повечето да са на твоето мнение и просто да ти потвърдят избора, по-скоро ще останеш разочарована. Баджанакът ми днес си взе нова Дачия Сандеро с фабрична газ, въпреки че когато говорихме му казах, че аз например не бих си взел такава. Както и направих, де. Ама той си взе. Та както е казал народът - очи гледали, очи плакали. Вземай каквото ти е на сърце, пък ако случайно или не сгрешиш, винаги можеш да поправиш грешката.

zz_stefanov

Цитат на: Neli95 в Вчера в 21:00:48Еее защо ме отчайвате с този и онзи не е хубав. Принципно имам късмет и така се случи и с фиестата ми - дали просто да не разчитам, че такива проблеми няма да се случат при мен и да се реша на EcoSport или малко по-стара Puma

То и аз мога да се похваля с късмета си, но не бих се надявал на него при избора на следващ автомобил, щото няма да е Форд, нито от Стелантис.....
Просто нещата вече не са същите.
Аз бих се огледал за една хибридка на Тойота, примерно Ярис Крос. Много по обемна от обикновения Ярис, по широка от королата(по къса разбира се) и с безпроблемната ECVT трансмисия на Тойота.
Съвета на Алекси за реното също е добър.