Съмнения за гарнитура на глава...

Започната от pi4o, 24 Януари 2026 14:59:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

pi4o

Привет на всички! Като за начало, търсих във форума, но подобни симптоми не намерих, за това ще попитам, който иска нека сподели.
Фокус 1.8 TDCI 115 коня, 2001-ва година, забелязах, че когато температурата на антифриза е в нормалното, след дори кратко спускане по наклон, стрелката се връща почти в началото. Охлажда се бързо. Забелаязах също, че губи антифриз. Предположих, че е маркуч или съединение. Отидох при майстора и решихме да смени термостата и да прегледа за течове. Така, ...след смяната на термостата и прегледа за течове, взех колата и като покарам 4-5 километра в баир, стрелката за температурата започва да клони към червеното. Спрах и започнах леко да развивам капачката на казанчето. Излезе антифриз, но почти СТУДЕН...  :-[  Стрелката падна до нормалните градуси. Прибирайки се към гаража ми, пак се случи това. Спрах и пак отворих казанчето, пак същаото нещо - почти студен антифриз излезе навън, НО този път се включиха и перките зад радиатора, а парно изобщо нямаше, за разлика отпреди да сменим термостата. Тогава се усещаше леко, но често доливах по почти 1 литър вода.
Ще направим тест за изгорели газове в охладителната сисетма, но ако се окаже отрицателен, какво би могло да е? А ако е положителн - 100% сигурно ЛИ Е, че е издухана гарнитура на главата??? Не съм го прегрявал никога...   :-[   Възможно ли е майстора да е обърнал посоката на термостата?

Alexi

майстора не ти я е обезвъздушил добре най вероятно - това за парното прегряването и студения голям кръг .. губенето на антифриз е нещо което малко трудно се диагностицира понеже той се изпарява ,може да е гарнитура а може и да е от някъде другаде

pi4o

...не, не. Няма как да се изпарява, защото той антифриза не може да загрее толкова. Като отворя казанчето, антифриза е студен, а Фокуса не се ли обезвъздушава сам, като поработи и отвори големия кръг? Струва ми се, че е обърнат термостата...

Alexi

е нали влиза в червеното ,как да не загрява .. ако ти тече водната помпа примерно там е горещ блока - няма да забележиш докато не махнеш капака на ремъка и видиш следи от антифриза .. не знам майстора какво е гледал де ,доста вероятно е нищо да не е гледал

pi4o

Да де, и аз това се чудя!  :o   Как навлиза в червеното и го изхвърля, а е студен??? Няма никаква логика, но е така... А майстора каза, че водната помпа е добре, защото му казах да я погледне, така и така ще разглабя да сменя термостата, нека я провери, но ...уви, не е от нея.

G_o_c_e_v

Вдигане на температура и липса на парно обикновено е признак на свършила водна помпа. Когато колата вдигне температура не се отваря казанчето, а се пипа входящия маркуч към радиятора, за да се види, дали има циркулация на охладителна течност през радиятора.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

ivchotr

И аз това щях да му предложа - да опипа всички маркучи. Тези, които излизат от двигателя и отиват към парното, трябва да са горещи, защото тях термостатът не ги бърка. И не съм сигурен дали може да обърне термостата.
Проблем може да създава и самата капачка на разширителния съд. И заради нея се наблюдават същите симптоми - течността в разширителния съд си вдига нивото, а маркучите към/от радиатора не стоплят.

pi4o

:'(  ...капачката на казанчето е добре. Маркучите от казанчето и радиатора са студени, антифриза в казанчето е студен, а стрелката показва топло и прегряване. Дали е от обезвъздушаване? И какъв е правилният начин да се обезвъздуши?

zz_stefanov

ivchotr

Цитат на: pi4o в 26 Януари 2026 10:57:16...капачката на казанчето е добре. Маркучите от казанчето и радиатора са студени...

Добре, де. Хайде направи малко усилие и барни двата маркуча, които свързват двигателя с радиаторчето на парното в купето. Трябва да са зад двигателя под челното стъкло. Поне на всички познати ми коли с ДВГ и парно с антифриз са там. Ако парят след като поработи колата и стрелката вдигне градусите към прегряване, значи или термостатът не пуска антифриза към големия радиатор пред двигателя, или в системата има въздух, който пречи на термостата да си върши работата. Ако маркучите към радиаторчето на парното не парят след като стрелката отиде към прегряване, значи нещо лъже датчика за температурата - или самият той се е омагьосал нещо, или средата около него не е каквато трябва да бъде. Случвало се е и буксата на датчика да не контактува стабилно, което води до показване на грешни стойности при иначе изправен датчик. Ако леко стоплят, но не парят, е по-вероятно помпата да не движи коректно течността из двигателя. Е, остава и възможността да има запушен/и маркуч/и, който/ито да пречи/чат на течността да се движи в двата кръга на охладителната система. Но пък това горе - долу ще се хване, ако я обезвъздушиш както го правех аз. А аз обезвъздушавах дизела след смяна на термостата като разкачах всички възможни маркучи, които се намират над нивото му, доливах ги с антифриз, докато не протече от другаде, където съм разкачил маркуч и след това ги стягах по местата им. Имай и предвид, че на тези дизели не можеш да им вдигнеш градусите с работа на място. Трябва си каране.

П.П.
И как точно провери, че капачката е в ред?

pi4o

Днес направих това, което колегата ivchotr каза. В кзанчето има три маркуча - един дебел, отдолу на дъното и два тесни в горния ляв ъгъл. Та, извадих тези малките, двата. Левия води към горната част на предния радиатор, а десния отива към термостата. Почнах да наливам вода в левия, към термостата. Събра 2 литра вода!!! Явно майстора не беше налял антифриза както трябва. Запалих и тръгнах да карам наблизо около гаража, че ако стане нещо поне да мога да я прибера. Направи ми впечатление, че малко бавно загря. Стрелката си застана във вертикално положение, както трябва да си е. Покарах още, но НЕ МИНА в червеното както беше миналия ден... Пуснах парното и то започна да се усеща, а преди го нямаше изобщо. Покарах още и даже и дадох малко газ, но пак не отиде в червеното, беше си добре... Върнах се в гаража и отворих казанчето. Изтече малко антифриз, НО ПАК СТУДЕН. (Дали е нормално това???) Изхвърлянето на антифриза го отдавам на това, че може да съм налял повече от необходимото. Маркучите на големия радиатор бяха леко топли, не парещи... Чудя се да предприемам ли друго или да покарам така и да видя как ще се държи??? Маркучите са меки за сега, надявам се да не е издухана глава на блока...

ivchotr

Ако не си установявал видими течове извън двигателя и картерът му не е пълен с антифриз, не виждам причини да се притесняваш за главата. С леко каране около гаража за кратко време едва ли ще загрее достатъчно, че да започне да пари радиаторът.
И, ако си пипал маркучите към парното, можеше поне да споделиш какво се случва там. Ако не си ги пипал, въпросът е защо? По тези маркучи ще се ориентираш колко е загрял двигателят. Ако парят след нормално време за загряването му, ще си сигурен, че и помпата върти течността из малкия кръг. Ако не парят след достатъчно каране и продължат проблемите с отчитането на температурата, трябва да провериш дали са проходими. Пак става с откачането на някой от тях и наливане на антифриз докато протече. Имай предвид, че ако откачиш и двата маркуча към парното и налееш в единия и протече през другия, ще си сигурен само, че течността минава през радиаторчето. Така че се ориентирай на място откъде да налееш течност в двигателя, че да се появи през маркуча на парното. Ако са проходими, но само стоплят без да парят, е възможно помпата да не си върши работата както трябва. Но тогава ще имаш аномалии с разширителния съд, който дори и с читава капачка ще изхвърля течност. А стрелката на таблото ще си показва истинско прегряване.
За сега бих ти предложил да разшириш периметъра на каране, за да загрее двигателят както трябва. Една диагностика ще ти покаже каква е температурата му при вертикално положение на стрелката. Понякога стои там от 50 - 60 та чак до 110 градуса. Ако изобщо може да се вярва на тези показания.
И след всяко каране в първите дни след тези доливания трябва да следиш какво е нивото на течността в разширителния съд след каране и съответно на следващата сутрин след престой през нощта без да се ползва колата. Ако има драстично разминаване в нивото, просто го долей. Тези два литра, които си налял по моя препоръка, може и да не са достатъчни. Съответно поглеждай и какво е състоянието на маслото. Ако си вдига нивото и има светли утайки, не е изключено все пак да прониква антифриз в картера.

pi4o

Днес покарах и нещата са си добре! Явно упражнението с пълненето на маркучите на казанчето даде резултат! Стрелката си стои вертикално, както до сега! Не отива към "червеното" и вече не изхвърля антифриза от казанчето. Маслото си е чисто "черно", както трябва да е на дизела, няма примеси от антифриз. Парното работи, макар и не много горещо, но приемливо. Отпада и съмнението ми за издухана гарнитура.  ТА, мога да БЛАГОДАРЯ на колегата ivchotr за насоките, които ми даде и от които имаше резултат!  ^-^  БЛАГОДАРЯ!!! Жив и здрав да си!!! :)

ivchotr

Благодаря! Радвам се, че колата е добре. Ама пак не каза как са маркучите към парното :D

pi4o

ivchotr , извинявай, пропуснал съм! Значи, пипах там някакви маркучи, ама дали са за парното, дали някакви други, така и не разбрах. То толкова плътно и пълно в тоя кош, че не мога да си мушна ръката :) Та, сега ми прави впечатление, че загрява малко по-бавно, но стрелката на температурата не се връща бързо към студеното когато спускам надолу както преди. Парното е слабо, но поне го има, а маркучите не са горещи, по-скоро топли... Но това не е болка за умиралка, поне стрелката е отива към червеното - прегряване. И тука и другото нещо, ЗА КОЕТО ИСКАМ ДА ТИ БЛАГОДРЯ!!! Докато изследвах маркучите на парното, забелязах, че един ъглов маркуч, който отива към ЕГР-а е спукан и духа изгорели газове навънка. Заради това колата е губела и мощност, защото не може да надуе турбото както трябва! За сега привързах бъпросният маркуч с технически конец (медна тел), а в понеделник като дойде новият, ще го сменя. Но определено сега колата си върви както трябва, ускорява както съм си свикнал и е добре. Не знам по-бавното загряване дали е нещо притеснително или ...? Ако нещо ти идва на ум и искаш да споделиш, ще съм ти благодарен!  ^-^

ivchotr

Покрай мен се въртеше 11 години един такъв Фокус, само че вариантът с ТДДИ мотор и с 90 к.с. Доколкото знам, но може и да бъркам, разликата между него и твоя не е твърде голяма, като се изключи горивната система. Ама и да бъркам, принципът на работа на останалите системи при двигателите от тези години не е твърде различен. Та, при нашия имаше един нагревател, интегриран в един от маркучите за парното, който пък е част от малкия кръг на охладителната течност. Самият нагревател е кухо, проходимо тяло, в което има завити 3 бр. нагревателни свещи, ако не ме лъже паметта за броя им. Идеята е при много студено време тези свещи да загряват течността към парното, като по този начин топлото в купето да идва по-бързо. Съответно, колкото и да се охлади течността, минаваща през радиаторчето на парното, все ще остава по-топла в сравнение с тази в неработещ двигател, като по този начин ще загрява и по-бързо в блока му. Щото сравнително елементарен дизел като тези през зимата загрява трудно.
В твоя случай е възможно въпросният нагревател да не работи коректно и всичко описано по-горе да не се случва, което ти усещаш като топли маркучи и недостатъчно парно.
На нашия му се беше скапало и радиаторчето на парното. Не течеше, но и течността не обикаляше по целия си път през него, което пак водеше до почти никакво парно в купето. След смяната му вътре взе да се затопля приятно и в най-големите студове. Е, в София трябваше да мина с колата двойно, че и отгоре, по-голямо разстояние, отколкото с моя бензинов Фокус, докато започне да грее почти като него. Аз и затова те подканях няколко пъти да кажеш дали маркучите към парното греят добре, защото ако не го правят, причината може да е в нагревателя или в някакво затлачване през малкия кръг. Както и в термостата, разбира се. Ако пък загряват добре, то липсата на парно ще се крие или в радиаторчето или в някоя залепнала клапа за управление на въздушния поток в купето, което е често срещан проблем в този модел.
Не знам дали обръщаш по-често внимание на течността в казанчето - дали сутрин, когато колата е стояла цяла нощ на студа, ако е на улицата разбира се, е свалила с много нивото си. Ако го прави, вероятно иска да се долее. Съответно можеш да ползваш пак познатата ти вече методика за обезвъздушаване. Леко спадане на нивото на течността в казанчето е нормално при големи студове. Имай предвид и, че на този автомобил всички маркучи вероятно са се вдървили яко и скобите им не ги стягат достатъчно ефективно, особено, ако се е налагало да ги вадиш. Което може да създава проблеми с леки просълзявания на течност, които пък в един момент да доведат до засмукване на въздух в системата. Просто следи какво се случва и ако има нещо такова, ще го хванеш навреме.