Focus 1.0 MHEV EcoBoost 2023

Започната от nff, 05 Януари 2026 10:48:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

nff

Здравейте, доста години минаха откакто съм със сегашния Фокус и е време за смяна. Огледал съм се в 2023 година 1.0 MHEV модификациите и имам въпрос за двигателите, защото се четат притеснителни неща, за които не ми се инвестира.

Какво се случва при хибридите с прегряването и проблемите с гарнитурата на главата, които има преди това?

Каква е ситуацията с ремъка - това, което намерих като информация никак не ми допада. Звучи доста претенциозно да е твой - само оригинално масло, винаги потенциални проблеми и пр.

И хибридната система - има ли отзиви вече, как се държи?

Alexi

двигателите 1.0 монтирани във Фокус 4 са с ангренажна верига .. проблемите с прегряването мисля ги решиха още по рано .. хибридна система е силно казано ,за мен автомобили оборудвани само със стартер/генератор не могат да се нарекат хибриди - колата не може да се движи само на ток дори 1 метър ,това е някакъв маркетингов трик но предвид простотата на системата не очаквам да има някакви проблеми .. имай предвид ,че модела е спрян от производство и няма да има наследник ,което ще доведе до стремглаво спадане на цената му последващите години ( както и слабо търсене ) .

Pyrhel

По повод ремъците, веригата не излекува напълно проблема, защото има още един мокър ремък за маслената помпа. Не е чак толкова проблемен колкото за разпределителните валове, но пак трябва подмяна и да се внимава за маслото.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

nff

Не знаех, че има втори ремък! ??? Какви са интервалите за подмяна на този ремък и колко струва?
Моделът ми допадна много, не съм мислил дали ще му падне цената заради спирането. Смятате ли, че е възможно да е вярно, все пак трябва да се продаде и той след някакво време.

А хибридът наистина ли няма ефект? По каталог го дават около 0.3л/100 по-нисък разход и около 16 к.с. допълнително над конвенционалния 1.0? Макар, че като мощност и двата ги дават 125 к.с. а не 125+16 реално...

Alexi

къде го четеш това за 16те конски сили ,няма такова нещо .. и мотора и батерията са много слаби ,няма откъде да дойде и тази икономия на цели 0.3л .. единствено помага малко като потегляш и доускоряваш ,20 нютона ( което е под 10% от общите нютони на двигателя ) .. ако искаш по бързичка кола си намери версията със 155 коня ,тя ще е чувствително по динамична

Pyrhel

Има втори ремък и още по-сладкото при него е, че да го смениш... Сваляш картер, сваляш тампона на мотора, сваляш капака на веригата, зацепваш мотора и сваляш веригата, махаш зъбното колело за веригата.

Веригите се разтягат (снимката е на 86 000 км), сменят се заедно с обтегача... Та цената за ремъче една педя е космическа.
Не знам на какви интервали го дават, но по форумите препоръчват към 150к да е сменен.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

zz_stefanov

С мекия хибрид си достигнаха някакви си еконорми. Имало някакво подобрение в пъргавината. Електромотора никога не работи самостоятелно, само асистира бензиновия мотор. Реално икономисаното гориво не покрива цената на батерията. Такива анализи се дават напоследък. За съкратеният живот на другото по мотора по горе писаха.
Моят майстор, който не е специализиран само за форд, каза че сменят вече всичко по тези мотори, да не съм се бил притеснявал. Само дето не каза на каква цена.  :)

ivchotr

Цитат на: zz_stefanov в 06 Януари 2026 11:20:20Само дето не каза на каква цена.

Да не те плаши, сигурно :D

Жалко, че спряха да правят Фокуси. Иначе, току-виж бяхме доживели да махнат всички ремъци от маслата в двигателя.

Alexi

в интерес на истината фокус 4 е много хубава кола .. просторна ,красива ,оправиха доста от проблемите по мотора ,смениха автомата с Гетраг ДСТ7 ( която е значително по читава от пауършифта и се ползва в много марки и модели ) но е трудно да върнеш клиентите при тази конкуренция

ivchotr

Ами пазарна икономика, какво да правиш?!?

Все ми се струва, че след някоя и друга година ще пуснат пак някой модел с това име. Обаче ще трябва нов шеф на фирмата, нова визия за моделната гама, ново разбиране за формиране на печалбата...

saggy

Като най-големият шеф в компанията казва, че вече не могат да се конкурират дори с корейците, нещата не звучат никак добре и според мен ще има сътресения в следващите години в компанията. Кризата в западното автомобили строене се засилва и тепърва ще имат сериозни проблеми.
От всичко написано дотук за този "хибрид", аз не бих си дал парите. Няма да е пъргав, ще харчи като за без батерия, ако батерията сгъне ще се изтупа една торба пари за нея, въобще слабо решение, което работи само на хартия. Ако се търси хибрид, по-добре някое по-доказано решение бих търсил при друга марка. Иначе бих си взел обикновен бензин или дизел (ако не се кара много градско). И на мен много ми харесва Фокусът и затова още си го карам. Но необратимо съсипват марката с лоши управленски решения, предшествани с лоши инженерни - ремък в масло, power-shit трансмисии и т.н. Съсипаха доказани модели и дори нямат план за нови.

Alexi

Хибрид - трябва да е Тойота ,най малкото заради Е-CVT което си е направо гениален редуктор ( не бих го нарекъл скоростна кутия ) отделно всички се движат поне малко на ток - маневриране на място ,влизане излизане от гараж/паркоместо ,пъплене на светофар .. и вече ако искаме истински хибрид то трябва да е плъгин

George C-Max

От майлд хибрида няма почти никаква полза. Дори и да помага в определени режими, ефекта е твърде малък. Ако трябва да е хибрид, наистина трябва да е истински, но не е задължително да е Тойота. Хибридната система при Куга е абсолютно същата, като при Тойота и наистина е гениална. Само да допълня, че карането на ток при пълния хибрид е много повече, отколкото предполагах първоначално. Дори не очаквах, че може да се движи с висока скорост (дори със 120км/ч), че може да изкачва наклони и че над половината от изминатите километри ще са на ток. Единственото подобрение, което бих искал, е малко по-голяма батерия (примерно 2kW) защото при слизане по наклон, много бързо я зарежда (2-3 км.) и включва двигателя, като спирачка. Разбира се без гориво, но все пак го върти.

Alexi

за съжаление типично за Форд ,кутията им колкото е опростена като принцип толкова е и трошлива ,докато при Тойота не мога да намеря клипче в нета с разглобена дефектирала по някаква причина хибридна кутия ..

George C-Max

Да, ранните кутии (2008-2014 г.)са имали проблеми, но не чак толкова фрапиращи. След еволюцията на трансмисията HF-35 до HF-45, която се употребява сега при пълния хибрид, проблемите са отстранени.

alex_1111

ФОРД приключиха преди бая време, след 2010 един модел няма който да издръжлив, по добре си вземи рено бензин дизел добри са, а ако е от групата пежо задължително дизел , а пък ако държиш на хибрида тойота, но форд вече не.

vova

И аз да питам. В момента в мф има доста фокуси еднолитражки. На 40-100 х км. С цени около 24 хиляди лева. Колко пари е смяната на тая верижка, с ремъка и труд и колко километра ще изкарам спокойно?

Alexi

наистина имат много фокуси явно върнати от лизинг на подозрително добри цени явно няма търсене модела но около 20-25к лв то почти няма какво по интересно да си купи човек в този клас .. Кия Сийд изпадат върнати от лизинг около тази сума но почти не се задържат за разлика от тия Фокуси .. колко да е по добре Кия ? Веригата едни 100к би трябвало да изкара .

Ozzie

@vova
По нашата територия не е ясно къде може да сменя ангренажа на 1,0 Екобуст, освен в МП, а там цената вероятно вече гони 1500 EUR - части и труд
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

https://chinamotor.bg/dongfeng-aeolus-shine/

Има го в три варианта:
- 1.5 атмосферен двигател със 125 к.с. и ръчна 5 степенна кутия;
- 1.5 атмосферен двигател със 125 к.с. и автоматична кутия;
- 1.5 турбиниран двигател със 188 к.с. и автоматична кутия.
Двигателят е заемка от Мицубиши.
Последният вариант е натъпкан с всевъзможни екстри, а ръчката е с почти всички екстри, без някои глезотии, дето са сложени в турбинирания.
В момента ръчката е на цена само с 8000 лв по-скъпа от еднолитровите Фокуси на по 100 000 км в МотоПфое. На тези километри Донгото ще има още 50 000 км в гаранция.

vova

От вторник нататък ако мога ще направя тест драйв и ще питам за цена. Само вятъра да не ме отвее другъде  (tooth)

Alexi

аз пробвах от любопитство джипчето ,Т5 .. то е със същия двигател и автомат .. колата за парите си предлага много - масажи ,ел. 5та врата ,360 камери с отлична резолюция ,безключов ,панорамен покрив отваряем ,асистенти и тн ..просторна ,красива и отвън и отвътре ..  обаче двигателя не ми допадна ,очаквах отлична динамика от 1.5 турбо със 190 коня а колата е мудна ,чак се чудиш къде са 60-70 коня .. на спорт се оживява леко но е доста далеч от това което очаквах .. кутията и тя не ми допадна - 7 степенна с 2 съединителя по лиценз на Гетраг ,ама софтуера май е китайски - мудничко сменя .. определено бих предпочел ръчната кутия ; това седанче което коментирате също го позагледах ,приятно изглеждаща доста евтина машинка .. пробвах и електрическия S7 - голям седан доста футуристичен ,хареса ми но ценово не стои особено добре

ivchotr

Автоматът на седана с най-многото коне сменя предавките без замисляне. Аз лично предпочитам двигателят с такава кубатура да е без турбина, пък ако ще и да е по-бавен. В Европа обмислят скоростта в градовете да стане 30 км/ч. После ще падне мандалото и за скоростите извън градовете. За чий са ни толкова мощни машини?
Иначе седанът вози стегнато без тропане и хлопане. Като за тези пари не виждам алтернатива на пазара у нас в момента. Колко ще изкара не е много ясно, но пък марката е на 4-то място по продажби сред китайските марки. Ако не ѝ струва стоката едва ли ще постига такива резултати.

saggy

Още едно интересно видео за Форд Фокус 4 с 1.0 Екобуст с верига - смяна на веригата и мокрия ремък на маслената помпа. Има полезни съвети - единият е, че веригата се разтяга, ако се чака смяна по предвидения от Форд интервал.
https://www.youtube.com/watch?v=d-jlF8r27G0