Focus mk2 1.6 tdci липсва тяга

Започната от gddbg, 08 Юли 2025 23:13:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

gddbg

Здравейте, всичко беше ок с колата до преди да излезем на магистралата и след около 20ина минути каране с около 120 светна на таблото червен удивителен и двигателя изгуби чувствителност. Буквално работеше колкото да се движи колата. Мисля, че повече от 3к оборота не вдигаше. Спрях и я оставих да поизстине след което продължих, обаче нямаше удивителен едно 20ина минути, но пак липсваше тяга. След като се прибрах свързах един обикновен четец за грешки и ми изписа P1412 и U0073. Изтрих ги и покарах малко. Пак имаше липса на тяга обаче не светеше червения удивителен, докато не тръгнах да изкача един баир и пак светна. По спомен и първият път светна докато се изкачвах и съответно подавам повече газ. После видях, че и грешките отново са се появили. Позачетох се за тях ама никъде не видях да ги обсъждат заедно. Разбрах, че P1412 е обикновено за зацепил егр. Възнамерявам да го изчистя и да видя как ще е, но не знам дали удивителния и другата грешка са свързани с него. На някой да му се е случвало това?

ivchotr

Кодът за грешка U0073 говори за нарушена комуникация между модулите в управлението на колата. Причините могат да са всякакви, като обикновено се касае за късо съединение, лош контакт в буксите, прекъснати кабели между модулите, скапан модул и т.н., при което се получават некоректни данни и компът на колата се ошашква. Пряко следствие от това е понижената мощност, светване на чек... все неща с които и ти си се сблъскал. В този ред на мисли може да се приеме, че е възможно блокиралият ЕГР клапан да има връзка с грешка U0073, защото компът няма да получава коректни данни за работата му при различно натоварване на двигателя.
В тази тема https://fordbg.com/forum/index.php?topic=11423.0 има разискван подобен проблем с ЕГР. Дали и при теб е същата причина за поведението на колата, няма как да се разбере без проверка и съответните действия спрямо резултатите от нея. Очакваме да споделиш за развитието на нещата.

gddbg

Свалих егр-а и го почистих беше насъбрал доста сажди от страната където влизат газовете, което ме кара да мисля, че не е сработвал много, ако въобще е. Развих горната част където е мотора да видя дали моторчето се движи свободно и се оказа, че се движи, но определено не беше както трябва. Пружината не го връща до края, като го завъртиш. Отворих и най-отгоре където е потенциометъра, пружинката и горната част на мотора ама нищо съществено нямаше. Забравих да замеря за съпротивление ама така или иначе ми се струва, че не бачка. Но поне тая пружина го е държала затворен. Навъртях моторчето, да има съпротивление от пружината, та да държи затворен клапана в неработещо положение както мисля, че трябва да е и го сглобих. Сложих го после. Всичко точно. Бързо става...ама тая скоба... Ще купувам с болт въпреки, че в момента няма как да стигнат газове до мястото така или иначе. Покарах и нямаше грешки, но все още като настъпя колата и след няколко секунди светва удивителния. Свързах и четеца ама не показва нищо. Не знам дали не записва грешка или просто тоя четец не хваща такава.

ivchotr

Значи неработещият ЕГР-клапан може да се приеме с голяма доза увереност, че е една от причините за проблема с колата и със записаната грешка U0073.
Не е лошо да отвориш входящата тръба откъм тялото на дросела и да провериш в какво състояние е то. Ако е замърляно, трябва да го излъскаш до блясък. Отвътре. Не ползвай шкурка или подобни абразиви.
И вземи мерки или да смениш ЕГР-а с нов (или поне с работещ, па макар и втора ръка) или да го премахнеш физически и софтуерно.

gddbg

Решил съм, че ще чистя всичките датчици от филтъра до всмукателния колектор. Не знам дали ще видя ефект ама за в момента това е което мога да направя тъй като и колата се ползва. Като се позачетох за тоя дросел ми излезе, че уж не било точно, като при бензина. Уж не се отварял чак толкова. Ще пробвам леко да го почистя поне със спрей, като за начало. Предполагам, че ако е от замърсяване, дори и леко да го почистя ще видя поне разлика.

Ozzie

Скобата се закопчава успешно с керпеден, но да е по-широк.
Понеже си имах вземане-даване със същия двигател, а виждам, че си от Варна, мога да помогна с четене на данни в реално време, ако имаш желание.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Цитат на: gddbg в 11 Юли 2025 18:31:25...дори и леко да го почистя ще видя поне разлика...

Би трябвало да усетиш разликата, дори и да не е това основният проблем.