Въпрос климатик Fiesta 2010?

Започната от grenlould90, 05 Юли 2025 19:46:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

grenlould90

Здравейте приятели, колата е Ford Fiesta 2010 година 1.6tdci 90 hp.проблема е, че когато колата работи на място и губи климатика или когато е в трафик, а тръгна ли да карам на дълго си духа нормално. Закарах я във Ford Велико Търново, там ми казаха, че не ми работел коректно вентилатора за охлаждането и го смениха с нов, след което ми заредиха климатика (като казаха, че преди това в системата уж имало 250 грама) и казаха, че проблема е решен. Взимам колата и познайте, същата работа. Звъня им и пак им я закарах, казаха ми, че били забелязали, че в системата се вдигало налягането когато работела на място (макар, че ми казаха, че уж всичко е наред) и ми обясниха, че проблема най вероятно е в кондензатора (радиатора за климатика на който е вграден и дехидратора понеже е със смачкани ламели и доста замърсен), та ми обявиха една страшна цифра и ги попитах ще има ли гаранция, че това е проблема и казаха ,че гаранция нямало как да дадат и си тръгнах. Някак имах чувството, че тия момчета не са оторизиран сервиз на Ford, а някой квартален сервиз. Няма да коментирам и други техни издънки които забелязах....Сега реших да сменя въпросният кондензатор и се чудя дали ще мога сам да си го сменя, та въпроса ми е за да го сменя, дали трябва да смъквам предната броня и трябва ли да откачам и източвам водата от  радиатора за охлаждането? Естествено преди тези процедури ще я закарам да ми източат климатика, а ако реша аз да си го сменя и го направя ще я закарам пак да вакумират системата и да я напълним по предписание. Та това ми е въпроса, как се сменя въпросният кондензатор? Ако някой го е правил да сподели, благодаря.

Alexi

перката тръгва ли на първа степен като включиш климатика - ако не ,това е проблема

grenlould90

Преди да я закарам във Форд и като пусна климатика и перката не тръгваше, по-скоро тръгваше перката директно на втора степен за 10..15 секунди и изключваше и така постоянно. След като отидох във Форд им споделих, че имам чувството, че първа степен не работи на вентилатора и те чрез проверка установиха това и ми смениха перката с нова. Сега като пусна климатика и си тръгва първа степен на вентилатора без да спира както трябва да бъде, обаче проблема все още си остана когато карам бавно или стоя на място перката започва да работи на втора степен и климатика рязко намаля да духа студено, като сила си духа добре, но като студено не. Тоест в движение като се движа с 90...100 км. при замерване  от въздуховодите излиза около 5..6 градуса, а на място като работи около 16.17 градуса и бучи яко вентилатора на втора степен, явно и компресора изключва от време на време заради прегряване на фреона.

Alexi

възможно е да са ти мръсни топлообменниците но това се оправя с почистване а не смяна

grenlould90

Ами не знам дали е от значение, но преди да закарам колата в сервиза на Ford, тръбата за климатика която е точно под челното стъкло беше доста топла при работата на климатика, след като те заредиха климатика и смениха перката за охлаждането и вече работи коректно, въпросната тръба вече беше студена и потна, ако това може да подскаже за вътрешният топлообменник нещо. Реално проблема ще е от едно нещо, но не съм сигурен още и за това може би ще тръгна от кондензатора.

ivchotr

В Търново, в сградата на стадиона имаше сервиз за автоклиматици. Скоро не съм ги търсил, но можеш да звъннеш на 0885248718 - Адриан. Хич да не я оправят те, поне могат да ти дадат още едно мнение.
Но наистина, колата ти се държи досущ като за яко мръсен радиатор на климатика. Можеш да пробваш дали ще има промяна с подобряване на работата му на място, като оставиш колата да работи на празен ход, климатикът да е включен, а ти да поливаш радиатора със студена вода от някой маркуч. Но без да я засилваш с пръст на изхода на маркуча. Просто с него изстудяваш допълнително радиатора. Ако се оправи студеното в купето, преди да започнеш да разглобяваш системата, се опитай да изчистиш радиатора. Има описани всякакви начини, дори и в този форум. Избягвай водоструйки с високо налягане.

grenlould90

Тези до стадиона ги знам, да. Не знам дали може човек да им се довери, но първо да съм сигурен, че е радиатора, че всеки иска да сменя на сляпо докато не уцели,а то така и аз мога. Ще пробвам метода който казваш да видим какво ще се случи, казваш да поливам с маркуча директно срещу радиатора ли? Като цяло ще се опитам да причака снимка на радиатора, но според мен си изглежда зле със смачкани ламели и на места дори липсващи, а и се вижда, че има между ламелите прахуляк и разни мъртви гадинки, ето снимка до колкото съм успял да снимам отпред. Иначе във Форд Велико Търново ми казаха 240 лв. за радиатор и около 180 лв. за работа, като общо ще излезело между 400...450 лв.  Иначе аз радиатора от човек който ползва отстъпки го намирам на 130  лв.

ivchotr

Адриан ми е правил компресора на климатика. Няма от какво да се притесняваш. Е, на всеки може да се случи да се изложи. В тази работа и особено с по-стари автомобили всичко е възможно - оправяш едно, чупи се друго след два месеца. Другите в сервиза не ги познавам, а и както казах - не съм им ползвал услугите от няколко години. Но поне можеш да поискаш мнение по въпроса.
Моето, след тази снимка е, че на първо време ще трябва да решиш проблема с радиатора. Очевидно му е намален капацитетът за отдаване на топлина. Ламелите трябва да са успоредни една с друга и през тях да може да минава въздух. Някои ентусиасти си играят някой и друг час да изправят сплесканите, но при това упражнение трябва да внимаваш да не пробиеш серпентината, през която минава фреонът. Че тогава със сигурност ще трябва да сменяш радиатора. Мухите и прочие набити в питата инсекти можеш да пробваш да издухаш, като пускаш въздух от обратната на сниманата страна на радиатора. Щото, ако духаш от тази на снимката, ще набиеш мръсотията по-навътре.
А пробата със студената вода се свежда до поливане на радиатора, за да го охладиш допълнително, с което да минимизираш ефекта от сплесканите и задръстени с мръсотии ламели. В жегата радиаторът на двигателя също отделя много топлина заради антифриза и на този на климатика му идва нагорно с охлаждането. Особено, ако е в лошо състояние :D

П.П.
Между другото, в системата е включен и филтър-дехидратор, който трябва да се сменя от време на време. Ако това не се прави, а из нашите сервизи май никой не го прави, заради него може да загине и компресорът. В самия филтър-дехидратор има торбичка със силикагел или нещо от сорта, която след продължителна употреба се прокъсва, топчетата гел се разнасят из системата и става мяу. В интернет има немалко информация по въпроса. Та, ако все пак решиш да сменяш радиатора, така или иначе ще вадиш фреона, направи необходимото и по този въпрос. Все ще е от полза, а и не е скъпо.

grenlould90

Ясно, имам компресор ще пробвам да издухам от задната страна да видя дали ще има някакъв резултат, а и въобще дали ще има достъп да бръкна и може да направя и теста с водата да поливам радиатора. Относно за дехидратора, да запознат съм, но при тези фиести дехидратора не може да се сменя отделно защото е вграден с радиатора, това го знаех, още преди да я закарам във Форд и там не съм им споменавал нищо и ги запитах дали могат да го сменят, та и те ми казаха същото, че е вграден и се сменя заедно с радиатора.  Реално нещата със сигурност вървят към нов радиатор, но лошото е, че не намирам видео за 1.6tdci как се сменя, каква е процедурата, дали се откача радиатора за охлаждането на двигателя, дали се маха бронята и т.н.

ivchotr

Преди 6 - 7 години свалях пред блока радиатора на двигателя на моя Фокус. Не съм махал бронята. Отне ми някой и друг час без да бързам. Трябваше да сваля опората под радиатора и затова залягах и под колата. С канал или подемник ще е по-лесно, ама като няма пред блока...
Та и при теб би трябвало да мине без сваляне на бронята, но може да се наложи да свалиш радиатора на двигателя, за да осигуриш място за откачане и изваждане този на климатика.
В следващото видео човекът така или иначе е разглобил колата си заради друг ремонт, но ако е като твоята, ще се ориентираш горе-долу какво те чака. И не е лошо преди това да издърпаш фреона, за да не стават бели.

grenlould90

Фреона задължително ще се дръпне с машина, защото и без това преди 1 седмица е е точен и зареден на ново с нужното количество, пък и не е евтин, а за околната среда е ясно, че не е редно да се пуска във въздуха. С тоя воден радиатор най се плаша, че тая кола като няма да показва градусите и е голяма гадория,трябва да съм сигурен когато сложа радиатора и обезвъздушавам, че всичко е точно и няма въздух. Имам една Delphi диагностика и освен с нея ще следя температурата. Тя тая кола мисля, че няма пробка на радиатора за обезвъздушаване както при други, а просто се налива антифриза и се оставя казанчето отворено и се пали, така като отвори кръга се оставя малко да изкара въздуха и се затваря капачката, поне така съм чел, че се прави. Реално ми се иска аз да го направя не само за това, че ще ми излезе с 200 лв. по евтино, а най вече, че ще се постарая да промия добре водния радиатор за всеки случай и да го измия перфектно както отвън така и отвътре и да си налея оригинален антифриз на Форд, а в сервизите претупват нещата, не се заиграват да чистят и т.н. ,а директно монтаж, рядко се попада на табетлии майстори, а и са на изчезване такива. Винаги съм гледал което мога аз да си сменя защото ще го направя старателно, както и маслата на колите винаги аз си ги сменям на тоя Форд 2 пъти до сега съм му го сменял и всичките филтри, само горивния ги сменях в сервиз, че ми се видя странен с това обезвъздушаване. Сега ще видя дали ще се справя и с този проблем с въпросният радиатор на климатика.

ivchotr

И аз моите си ги правех сам и чат-пат и сега се занимавам, обаче като ме домързи, ги карам при приятели да се оправят. А за някои си трябва и по-сериозно оборудван гараж. Мина времето, когато свалях диференциали на магистралата :D
Ще се справиш. Иска се гледане и мислене.

grenlould90

Така е, имам гараж с подемник само желание да има. Ще видим какво ще се случи,ако някой колега е сменял такъв радиатор на климатика да сподели ако има някоя тънкост  (tooth)