Помощ за покупка на Форд Куга автоматик

Започната от b.shterev, 23 Април 2025 08:43:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

b.shterev

Здравейте.
Нов съм в форума и имам нужда от помощта ви. Интересувам се от закупуването на Форд Куга с автоматична скоростна кутия. Спрях се на автомобили с дизелов двигател 163 к.с., 08.2014 и 180 к.с., 04.2015. Доколкото четох при 180 к.с. е по новата кутия, която е по малко проблемна, но дали е така? От много време карам автомобили с автоматична кутия, но всяка си е била с своите странности и проблеми. Искам да попитам как точно мога да усетя, че автоматика е за предстоящ ремонт? Може ли да ми дадете съвети какво да гледам, когато се тества?
Второто ми питане е относно екстрите на автомобила. Автомобилите са с 2 различни предни стъкла, като 163 к.с. е с повече зони и сензори евентуално. Бутоните в средната конзола обаче са едни и същи - нагряване на предно и задно стъкло, автоматично паркиране, изключване на парктроника, отваряне на багажника, и при 180 к.с. бутон за старт стоп системата. Предполагам, че има липсваща екстра при 180 к.с., но как да разбера коя е тя?
Не съм от София и все още не съм огледал автомобилите, но ще съм ви много благодарен за всякакви съвети или полезна информация.
... Има ли смисъл, като няма значение ...

jevko

По втора точка най-вероятно може да са:
Разпознаване на пътни знаци
адаптивен круиз контрол
центриране на лентата
автоматични къси/дълги светлени и др.

Жоро Петков

Е телефон няма ли да се обадиш да ти кажат какви екстри имат или да ти изпратят ВИН номерата и ти да си намериш в интернет.
На кола втора ръка според мен е по-важно километрите и годината да се гледат, а не екстрите...
На практиката двата двигателя са едни и същи, този 180к.с. се води обновен. Изключително здрави дизели -там проблем надали ще имаш.
За кутиите най-вероятно и 2те са с PowerShift, НО ТОВА Е МОКРИЯ НЕ СУХИЯ СЪЕДИНИТЕЛ. Може да имат проблеми ако не е сменяно маслото на 60 000км/3г. Добре е пак да ти пратят VIN номер за да се пусне търсене да се види дали случайно не е с 6F35 кутията.

b.shterev

Здравейте.
При обаждане на телефоните от обявите естествено търговците ми отговарят, че автомобилите имат абсолютно всички екстри. Обявите са из цяла България и е трудно да обиколя навсякъде, тъй като съм от Пловдив. Опитах се да проверя предоставен VIN номер в интернет, но не ми предоставя кой знае каква информация, а и не знам къде точно да проверя за всичко и какви екстри има даден автомобил. Вероятно не съм наясно какво точно да направя. Спрях се в момента на 2 автомобила в София, и се надявам да съм наясно с детайлите и проблемите, преди да ги видя и тествам лично.
Благодаря за отговорите ви.

Жоро Петков

Пусни ВИНовете тук и някой колега ще ги провери и ще ти постне.
Ако имаха всички екстри щяха да са изпълнение Виняле.

b.shterev

Привет.
Единият автомобил е бензин 1.6 - 182 к.с. с газов инжекцион Prins.
VIN: WF0AXXWPMACS45560
Ще съм ви много благодарен за вашите мнения и коментари.

Ozzie

този 1,6 Екобуст....  :-\
пускам ти връзки към две публикации на колега от форума
2022 г. - https://fordbg.com/forum/index.php?msg=145298
2024 г. - https://fordbg.com/forum/index.php?msg=152643 и следващите мнения

В прикачения файл е описано с какво е излязъл от завода. Като цяло добре оборудван автомобил.
Повече може да разгледаш на https://www.catcar.info/ford/?lang=en&vin=WF0AXXWPMACS45560
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

b.shterev

Много благодаря за информацията. Другият автомобил е дизел 163 к.с., също е автоматик, както бензиновата Куга. Но някакси не ми допадна. Ще се провери обстойно и детайлно бензиновата Куга, но да разбирам ли че е по разумно да се откажа?
Какво е вашето мнение, тъй като от сравнително запознат с Форд, 1.5 екобуст двигателя е проблемен, докато стария 1.6 екобуст е читав двигател.
Наистина оценявам помощта ви.

Alexi

мне точно обратното .. 1.6 е много проблемен и трябва да се избягва на всяка цена ... 1.5 са два вида ,по стария е 4 цилиндъра той има същите проблеми като 1.6 ,по новия е вече 3 цилиндъра и според мнения е по здрав за момента

Жоро Петков

От бензина бягай както казва Алекси. Дизела е чудесен - спокойно издържа 400 000+ километра без проблеми.
Мъжа на сестра ми има S max с този двигател на реални 450 000км и е сменил само ГНП и то с втора ръка и си върви колата на пушка.
При дизела за съжаление DPF-а най-вероятно е заминал ако не са го премахнали.

b.shterev

Автомобилът ще се използва предимно в града, като на ден ще се изминават 4-5 км., сутрин и вечер за по не повече от 10 - 15 мин. Много рядко ще се кара извън града, и то на близки разстояния. Поради тази причина избягвам дизела. И 3 автомобила на дизел, които гледах, имаха много забележки и проблеми.
Не знам дали с диагностиката ще е възможно да се разбере дали бензиновата кола е минала през сервизна акция за охлаждането в Чехия, откъдето е внесена? И дали, ако впоследствие се направи ревизия и обслужване за този проблем в МП ще има поне малко надежда, но определено след вашите мнения много, много ще се внимава и преценява.

Ozzie

Не знам, какъв ти е бюджета, но за това което мислиш да ползваш все още незакупения автомобил, има не лош форумен бензинов Фокус, който се продава --> https://fordbg.com/forum/index.php?msg=155680

Кугата, за подобно ползване си е чист overkill
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

b.shterev

Благодаря за предложението, но съм се ориентирал към SUV сегмента. Спрял съм се на различни марки и модели, но Форд Куга ми харесва най много. В интерес на истината се опитвам да избягам от дизела, по разбираеми причини, но май нямам подходящи SUV варианти. За сравнение на сегашния ми автомобил, който е на газ, съм изминал едва 58 000 км. за 11 г. ползване.

Жоро Петков

SUV на бензин е 2 литра поне отгоре, но като караш малко километри не ти е толкова драма.
Обаче на форд тези двигатели си имат проблеми и си е риск с 1.6 екобууст да се окаже тоталка скоро след закупуването.
Не че и на другите марки няма боклуци големи, но специално този е известен с проблемите си.
Аз не бих рискувал.

b.shterev

Благодарен съм за вашите мнения, и го оценявам наистина. Всъщност имах уговорка с продавача за пълна диагностика и обстоен преглед на автомобила за следващата седмица. Радвам се, че ми отговорихте в темата, защото при това положение вече се отказах от този автомобил. В момента наблюдавам друга Форд Куга 2.0 дизел, 180 к.с. автоматик - 2017 г., но не знам кога ще мога да я видя лично, тъй като автомобила отново се намира в София.

Жоро Петков

Това е с хубав двигател, но ако не му е запушен ДПФ-а с такъв начин на каране ще го запушиш доста бързо. Дизела изисква поне 1 път на 2-3 седмици да го изкарваш да вдига 2500 оборота поне за 15-30мин.
За съжаление освен последната Куга не се предлагат с читави бензинови двигатели...

b.shterev

Жалко наистина, защото ми харесваше Куга. Но автомобил на дизел знам, че не е вариант за мен. Преди можеше да се изолира EGR, или леко да се разпробие DPF филтъра, но вече това не е препоръчително, заради ГТП.
Между другото в сайта за проверка по VIN, който Ozzie ми предостави, се вижда, че бензиновата Куга ( от която се отказах ) е с 6 степенния автоматик 6F Mid Range, докато при дизеловия е варианта 6DCT450. Правилно ли се ориентирам, че не само бензиновия двигател е бил проблемен, но и автоматика?
Още веднъж благодаря на всички за мненията ви.

Alexi

хидроавтомата на ГМ трябва да се избягва .. робота с два съединителя от последните години за момента няма сериозни оплаквания но той е 7 скорости ,тази с 6 скорости е пауършифт - при бензина мисля е със сухите съединители и тя е проблемна

Жоро Петков

Бъркаш се - само на фокуси и на фиести се слага сухия.
Кугите са с мокрия и там само трябва да се сменя редовно маслото на 60 000км или на 3г, за да не се зацапат мехатрониците.

b.shterev

Здравейте, отново. Забелязах, че 2.0 TDCI - 163 к.с. звучи някакси по рафинирано и приятно, в сравнение с 2.0 TDCI - 180 к.с., който се чува по отчетливо и "тракащо". Мисля, че бях чел и в друг форум за тази особеност. Все още обаче не съм срещал Куга с 2.0 TDCI - 150 к.с.
Какво е вашето мнение - кой от тези двигатели, съчетан с автоматична трансмисия, е по удачен избор?

Жоро Петков

Значи двигателите са на Пежо-ситроен. По-стария е със 136 и 163 к.с. Новите са 150 и 180 к.с. Двигателите са доста здрави и по самите тях надали ще имаш проблеми.
Има малко по-голям шанс 150/180 к.с. двигателя да е на малко по-малко километри. А ти държиш да е автомат ли? При автомата имаш още един възможен проблем  - ако не е обслужен на време цените са доста високи при проблем.