Въпроси за домашен климатик

Започната от saggy, 24 Април 2025 22:09:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

saggy

Колеги, днес монтираха в нас климатик. Това е първият климатик, който се слага при мен, защото досега просто нямаше нужда, отоплението ни е на ТЕЦ. Но летата станаха много топли, зимата имаше аварии на Топлофикация и това наложи да има някаква алтернатива. Заложих на марка Митсубиши Електрик, като бях посъветван от няколко човека за нея. Намерих добър модел като параметри и цена, сравнявах с Дайкин, Мидея, Митсубиши Хеви, Фуджитсу, и този модел беше най-добро съотношение цена-параметри. Не мога да кажа, че разбирам особено от климатици и то се видя днес. При монтажа на външното тяло исках кабелите да са изцяло зад тялото и да не се виждат, защото е фасадата на блока. Така външното тяло беше монтирано високо в горния ъгъл на фасадната стена, което означава, че обслужване много трудно може да се направи без вишка. Монтажът също беше с вишка, защото височината е голяма и имаше опасност от падане и затова платих за вишка. Не успях да го преценя на момента, че обслужване трудно би станало през прозорец заради височината на монтажа. Сега като го оглеждам едни 50см по-надолу щеше да има някакъв достъп до външното тяло.  Въпросът ми е наложителна ли е веднъж годишно или на няколко години профилактика на външното тяло, защото това отново означава вишка и допълнителни разходи.  >:(

Ozzie

Климатика който ползвам е монтиран 2013 г. До ден днешен не съм пипвал външното тяло. На вътрешното само почиствам филтрите през някой друг месец. Та искам да кажа - не се филмирай излишно. По-важно е, колко метра е дължината на тръбите между вътрешното и външното тяло.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

1,50 м. - 2 м. макс е дължината на тръбите. Вътрешното тяло е на 80-90см от външната стена и има някакъв аванс на тръбите, които са зад климатика. Има ли някой представа каква точно е профилактиката на външното тяло. За вътрешното е ясно описано в ръководството, но липсва инфо за външното, което може да означава, че не се обслужва :D

Alexi

профилактика на външното не се налага на нов климатик ,най много замерване на налягането на фреона ако не работи добре .. за това е хубаво да има достъп до крановете .. тоя който ти го е монтирал знае много добре тези неща и той трябва да предложи място така че да е с удобен достъп .. монтаж/достъп с вишка само в краен случай ако няма никакво друго място никъде

April

Много ги мразех аз тия климатици и сега не ги обичам.
Обаче, газта стана много скъпа по едно време, а и както ти казваш лятото не се търпи.
Та се сдобих с четири Тошиби едновременно.
Единствено им се чисят филтрите през около 3 месеца, защото къщата е на булеварда и има бая прах.
Външните им тела са като нови - тях ги мие дъжда :)

saggy

Така, както казваш Алекси, ще има достъп до крановете за замерване на налягането.  Те са достъпни през прозореца. Това, което не в достъпно е предната част с перката и задната горна част на тялото заради височината. Крановете са отстрани в долната част и ще има достъп до тях.
Моя беше грешката да настоявам толкова високо да се монтира външното тяло. Първият път бяха дошли едни монтажници, с които имахме спор, които според мен не бяха читави, затова не го монтираха те. Викнах вишка и други монтажници в последствие, които бяха читави и услужливи.
Външното тяло има ли нужда да се измива от прах в предната част при перката или някакви канали за оттичане на вода в предната част на тялото да се чистят?

Alexi

абе недей го мисли толкова ,вече си го монтирал  :D

saggy

Хаха, така е, връщане назад няма :)

saggy

Честно казано и аз не ги обичам климатиците, защото много лесно се настива от студената им струя през лятото. Но с жегите просто стана нужно да имаш някакво охлаждане, защото не се търпи. Гледам ги новите блокове в София правят стойки и изходи за тръбите  на климатиците и въпреки това всеки си го е монтирал, както му дойде с 2 метра висящи тръби от стената до външното тяло. Доста грозна гледка, но никой не възразява.

zz_stefanov

Хващате ме точно на момента. Преди малко ми направиха огледа. Имам една Мидея 9 в едната стая дето не и знам годините. Ползваме я само в горещниците. Не обичам климатиците, обаче стана лятото много горещо и казаха слагай и в другите стаи. Ще е двоен сплит 18.
Та съм в двуумица: Митсубиши електрик (качествено и тихо изпробвано от сина ми, като се пречупя и да се топля с него) или да приема, че е само за лято и да сложа едно значително по евтино Грее.

Ozzie

Аз климатика си го ползвам и за отопление зимата. Тухла с вътрешна и външна изолация и ПВЦ дограма със стъклопакет. Върши ми много хубава работа и за охлаждане и за топлене.
Обобщение за разходите за последните 12 месеца за апартамент с изложение Ю/ЮЗ, където:
- всекидневна - около 30 кв.м. с климатик, май 12-ка
- спалня - ~12 кв.м. с конвектор от Кауфланд, "спънат" на 750 W
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

KoCMoHaBTa

Колкото пъти съм питал техници и всякви хора дето се занимават с климатици, дали на външното тяло трябва да се прави профилактика - отговора е бил все един и същ - не, освен ако видим няма мърсотия или проблем.
Масово хората дори и на вътрешното тяло не си правят профилактика, щото не са имали проблеми.
Ся, вероятно след 5-10 години работа, ще е понатрупал малко фин прах и кпд-то ще му е паднало с 10-20% ама пак ще си работи без проблеми, въпреки че не си го мил.
Ако искате 0 обслужване/профилактика на климатика - купувате си такъв с активна система за самопочистване, примерно Hitachi с FrostWash 3 - самопочиства си и вътрешното и външното тяло.

saggy

Честно казано, с който и да говорих за климатици, който и да се топли на климатици, каза като марка Митсубиши.  Е, има си добри попадения и от другите марки, има добри Дайкин, Грее, Фуджицо и и доволни хора. Така че по-скоро е до параметри и цена на даден модел. Аз по принцип за каквато и да е стока гледам да купувам среден или висок клас, като това се отплаща в по-дълга безпроблемна експлоатация. Фокусът дали е среден или висок клас?  ^-^ Митсубишито по мнение на продавачите и монтажниците няма значение дали е Heavy или Electic и винаги са добър избор. Дайкин гледах да е със сходни параметри като на моя климатик - цените идваха близки. Фуджицо са сходни цени и характеристики като М-ши. Мидея гледах и там под 2000лв читав не видях, но това е лично мнение. Със сигурност, ако се топля на охлаждам почти целогодишно на климатик, ще вземе по-реномирана марка. В моя случай на ползване сумарно 40 дни в годината, можеше да заложа на нещо с 5-600лв по-евтино и ще върши същата работа най-вероятно, ама може и да го ползвам повече, ако има сметка от това.
Ози, сметките ти за ток са повече от перфектни.

ivchotr

Много от фирмите май ползват технологиите на една - две. Разликите са в името на марката и цената. Най-смотаните залагат на собствени разработки и затова са най-смотани. Но пък са и най-евтини.

У нас преди почти 20 години изолирах всички външни за апартамента стени, в това число и към съседните апартаменти, че ми беше писнало да отоплявам и тях и свалих радиаторите на парното. Малко след това се взе решение да сложим изолация и отвън на блока, та сега към улицата съм със "сандвич" (изолация - панел - изолация) :D През зимата ходим по къси гащи и къс ръкав из апартамента и само в най-лютите студове слагаме някоя блуза отгоре. Климатици нямам, щото изолацията и през лятото държи една идея по-хладно у нас. През няколкото най-горещи дни, ако има някой през деня у дома, си пуска един измислен вентилатор да раздвижва въздуха. Като цяло става по-топло, ако се отварят прозорците :D
В апартамента, дето живее в момента дъщеря ми, сложихме климатик "Бош". Там жилището също се явява последен етаж, обаче тъпото ново строителство е решено само с една плоча за покрив, не както при панелите с междинно въздушно пространство между две плочи. А някои строители преди време са оставяли тази една плоча само на воалит като изолация и през лятото в жилището става кошмар. Та понеже се топлят на газ, климатика го ползват само за охлаждане. Бачка си без грижи вече няколко лета. Най-новият апартамент пак е на последен етаж, обаче там изолацията му е многослойна и най-отгоре е някаква полимерна със светлосив цвят, и явно добре се справя, защото през зимата е сравнително топло, а през лятото доста по-прохладно дори и без климатик. За сега не се налага да се слага такъв, а зимъска ще се отопляват на газ.

Та при избора на климатик, освен кубатурата на помещенията, трябва да се вземе предвид и каква температура по принцип се задържа в тях през зимата и лятото. Щото, ако машината не спира да бачка, разходът на електричество ще е по-висок.

saggy

Ивчо, какви температури държеше панелният апартамент миналото лято. При мен ставаше 29 градуса в стаята и не се търпеше юли месец, не можеш да се концентрираш нищо да вършиш. Вътрешната изолация наистина е добро решение, но си е ремонт - полагане, боядисване, смаляване на стаята.

ivchotr

Нямам термометър в стаята, ама аз по принцип мразя да ми е горещо и не ми е идвало на ум да се гръмна :D

Вътрешната изолация я правих с платна студоупор или фибран, не помня как ги наричаха тогава. Бели са. Дебелината им е 2 см, измазах ги с мрежа и теракол и с фина шпакловка отгоре и завърших с латекс. Да съм качил 0.5 см отгоре им най-много. Изобщо не личи да са се смалили стаите. А те двете крайни получиха изолация на по две стени, средната (бивша кухня, настояща спалня) има изолация само на външната стена, а коридорът - на стената откъм стълбището.

Специалистите твърдят, че външните стени не трябва да се изолират в стил "сандвич", за да могат да дишат. Обаче когато започна "санирането" на блока, нямаше как да махам вътрешната изолация, щото бая си бях играл с нея и сърце не ми даде да руша направеното. Ако се проветрява редовно през зимата прозорците не хващат конденз. Ама е добре след излизане от банята да се остави вентилаторът да изтегли парата или пък абсорбаторът - парата от готварската печка. Други пък препоръчват вътрешна изолация да се прави с гипсокартон и с вата между него и стената. По този начин обемът намалява повече. Но пък аз не исках да създавам изкуствени кухини, че в началото имахме проблем с разни инсекти, характерни за градския пейзаж. Сега го нямаме този проблем, щото периодично сградата се обработва против разпространението им.