Kuga 2015 Warning TMPS

Започната от montanskiq, 16 Април 2025 16:06:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

montanskiq

Здравейте,
нов съм във форума.Моля, не ме съдете строго ::) .Проверих в търсачката, но не намерих това, което търся.
Историята е следната - 2024 декември взех Куга 2015 2.0 TDCI 150hp 4х4. Купих си нови зимни гуми, че старите бяха на протектор. След смяната ми светна лампата за промяна в налягането на гумите. Дадох reset през менюто и всичко се оправи. Не ми показва налягането на всяка гума със стойност и не знам дали имам някакви датчици на джантите (забравих да попитам). И сега драматургията ми, след смяната на джанти втора ръка (нямат датчици) и нови летни гуми. Показва се съобщението "Tyre pressure sys malfunction Service required" и пак светла лампата, но когато ресетна от менюто ефекта е временен, след 10 - 15км пак светва. Ресетвах от менюто 7-8 пъти. Днес ходих на диагностика и там ми обясниха, че трябва да изключат функцията за следене на налягането, защото търси датчик(датчици). Имало 2 вида датчици едните с показание за налягането другите без. Казаха че няма записани грешки и всичко е точно. Е изключиха функционалността. Та питането ми е истина ли е това, че винаги има някакъв вид датчик на джантата, за да работи правилно системата за следене на налягането/ за спукана гума. Питах GTP-то и то ми каза, че има 2 системи с и без датчици и в Европа по-често е без датчици Indirect TPMS. Та трябвало ли е да я изключват или просто са ми сперели екстрата?

Фокус 3

Аз наскоро взех Фокус от 2015 със същия двигател. Има сензори за налягане в гумите, които не показват моментна стойност. Сензорите имат на тях символ квадрат, но това го разбрах със закъснение. Като взех втори комплект джанти, купих и сензори, уж точните за колата - със символ триъгълник. Колата не ги откри, даваше постоянно грешката, която си посочил. Ядосах се и свалих гумите от оригиналните джанти и тогава видях, че сензорите са с квадрат. Тези с триъгълника били за коли след 2017г. Купих втори комплект сензори, предпочитам да ми работи системата. Обаче колата май може да помни само един комплект сензори. Сега като сложих летните гуми, дадох и 20 лв. да ми програмират другите.

montanskiq

Благодаря за отговора. Значи ми трябват сензори, за да ползвам екстрата  (tooth) . Може би имам датчици на другия комплект ще трябва да видя. И може би GPT-то е не е много добре запознато  ::) .

Жоро Петков

Трябват ти да. Поръчай си или от китайците или от OLX имаше едно време. Обучаването е само един път. Колата би трябвало да помни 2 чифта датчици поне. Моя фокус 2016 си помнеше и двата чифта. Ако не при всяка смяна ще трябва да я преобучаваш. На фокуса ми му трябваше устройство за събуждане на датчиците, а след това имаше комбинация от въртене на ключ и спирачка и колата започваше да инструктира от коя гума да започнем с устройството. Така по 10-15 секунди на гума и датчиците се обучиха. Предполагам на кугата ще е същото.

ivchotr

Няма как системата да следи налягането в гумите без сензори в тях. Китайците продават едни други джиджавки, при които сензорите не са монтирани към вентилите в джантите, а в капачките им. Обаче предполагам, че вероятността заводската система за следене на налягането в гумите да засече подобни сензори в капачките, е малка. Но пък може да се пробва. И, ако ги открие, отпада необходимостта от размонтиране на гуми за да се слагат правилните сензори към вентилите.

Alexi

има как ,по разликата в оборотите на отделните гуми

ivchotr

И като влезе в поредица от завои ще му пищи за спаднали гуми. Ту от ляво, ту отдясно. А пък, ако се вкара в уравнението да не се подава сигнал, базиран на информация от датчик за завиване и в този момент спадне гума, какво правим?
Не знам дали има система разработена на този принцип, но ми се струва не много надеждна.

Жоро Петков

На вагините системата е такава - без датчик използва абс-а системата и следи въртенето на гумата.
Ивчо според теб как работи ABS 3то поколение, което следи скоростта на всяка гума отделно? Нали работи и тя в завои.
TPMS системата не е направена да отчете рязко спадане - това всеки нормален човек ще го усети. Идеята е ако от 2.5 атмосфери си спаднал на 1.8-9 и продължава да спада. Там доста хора не усещат, а е опасно. Китайски датчици на винтилите няма как системата да ги засече. Там си купуваш отделен дисплей, който уж ги чете.
Моя съвет е да не се занимаваш, а да си викнеш истински TPMS датчици, да се монтират на джантата и да си ти работи всичко.

Alexi

Ивчо не ги мисли за малоумни тия дето са я измислили тази система .. в завой си няколко секунди ,отделно със сигурност се следи и ъгъла на волана и може да ти изчисли коя гума с колко оборота трябва да се върти във всеки един момент ,а отклонение ако има за секунда две се игнорира докато не се натрупа за период от време

Pyrhel

(off)
Цитат на: montanskiq в 16 Април 2025 16:06:29нов съм във форума.Моля, не ме съдете строго
Не, благодаря. Народен съд ще има - от колко време те ръчкам да се регистрираш и покажеш кугичката :D

Не бих се занимавал с TPMS-а ако е със сензори, които се нуждаят от диагностиката след завъртане - адски досадно... На Ц5 ги бях спрял заради зимните, които бяха без.

Шкодата е без сензори, от АБС-а хваща. В едната имаше винт и я засече с около 0,4 бара разлика - 2.5 предни / 2.4 задни - на около 2.0 задна ревна.
(whogives)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Цитат на: Жоро Петков в 17 Април 2025 12:11:37TPMS системата не е направена да отчете рязко спадане - това всеки нормален човек ще го усети...

Знаеш ли що народ съм виждал да кара по капли? Казвам им, че карат със спаднала гума, а те се пулят. Ама щом работи и без сензори, о'к. Значи са направили нещо полезно.