1.8tdci или 2.0tdci за ц макс

Започната от Raka77, 03 Март 2025 16:41:12

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

Raka77

Здравейте колеги и честит празник,кой е по добрият двигател от двата 1.8 или 2.0 дизели.доколкото знам 2.0 е на Ситроен а 1.8 на форд.като цяло клоня към 2.0tdci какви са му болежките и за какво да внимавам.май е и с ремък мисля.лесен ли е за обслужване, скоростна кутия здрава ли е.става въпрос за 03-10 години.

Ozzie

Бягай от 1,8, само това ще кажа. За DW10 (2,0 TDCi) лоша дума рядко се среща.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Alexi

карал съм и 1.8 и 2.0 имам в момента ,2.0 е доста по добрия двигател - лесен е за обслужване и няма сериозни болежки ,освен тия дето са от много каране да речем .. 1.8 е стар мотор с чугунена глава и 8 клапана с присаден комън дейл горивна система,разхода му дори е по висок от на 2.0

Ozzie

Цитат на: Alexi в 03 Март 2025 17:49:081.8 е стар мотор... разхода му дори е по висок от на 2.0
Вярно си е ламя. Декември пътувахме с Фокус Мк2, фейслифтов до Пловдив и обратно. Четирима човека с по един сак. Един резервоар не му стигна. Ама беше служебен, та не ме боля толкова много. Отделно, че върви в комплект с пет степенна кутия.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

1.8 tdci същият ли е като 1.8 TDdi в Фокус 1?

Alexi

ivchotr

1.8 TDDi съм го свалял под 6/100 на дълъг път с магистрално каране с уплътняване на макс разрешената скорост и по същия начин извън магистралата. Като за 90 магарета с 5 предавки ми се струва нормално.

Alexi

еми двойката за последните 6000 км съм със средна скорост 72 км/ч изминати предимно магистала със 120-140 до Варна и обратно + градско във Варна и Шумен ,средния ми разход е 5.1 .. така че 6/100 не е ок ,мотора харчи поне 1 литър отгоре даже са повече щото ако караш с моето темпо няма да си на 6

ivchotr

Твоето темпо... На 120 падам като тръгне някой ТИР да изпреварва без да го интересува, че ебава другите. Иначе под 140 не слизам, ако няма кой да се пречка. И като казвам под 6/100, за да съм по-точен, се върти някъде около 5.6/100. За двигател от миналия век, без автопилот, без бордкомп, с ръчка и ГНП... струва ми се напълно нормален разход.
ТДЦИ-тата са с по-сложни дюзи, дето към 200к километра пробег започват да издъхват и няма нищо чудно, че вдигат разхода.

Alexi

няма как да ти харчи 5.6 със 140 ,ти си някъде на 3100-200 оборота - доста високи за дизел .. тя колата я дават 5.2 с 90 но както знаем повечето разходи по каталог са недостижими

Жоро Петков

Моята със 140 от/до Пловдив ми дава 6.5 по борд компютър, който се оказа, че лъже с 10% и реално ми е 7.2-3 като го сметна на колонка.
Ноооо - имам работещи всички системи. По-стари дизели е абсолютно възможно да горят с 1-2 литра надолу.

Колегата да взима 2.0 - мъжа на сестра ми има S Max със 2.0 дизел и е на реални 450 000км. ГНП-то му се скапа наскоро и си намери 2ра ръка за 50лв... всичко друго му е ок.

April

Стария Форд Фокус 2,5 с двулитровия дизел TDCI забравях кога съм го зареждал.
С еднолитровия екобуст не е баш така  (rofl)

Raka77

Благодаря ви колеги за отговорите.

saggy

1.8 TDdi е много здрав двигател. Мой близък има такъв на Фокус 1, милионник е. Големият проблем при този двигател не е той, а ГНП-то. Там един транзистор се скапва, няма смяна и трябва или нова помпа или нова електроника за помпата. Новата помпа с гаранция и тест на стенд излиза 2000лв в София. Но самият двигател е безпроблемен и върви прилично. Аз 1 литър отгоре не го броя за нищо, повечето караме по 10-15хил км годишно, дали е 5.5 или 6.5 няма никакво значение, по-добре пари за гориво, отколкото за ремонти.

Raka77

Здравейте колеги,отървах се от моя проблемен ц макс,сега съм набелязал двойка дизел фейслифта.та да питам и те ли имат същите болежки като предният модел, като например студената спойка на километража и други че не се сещам.

Ozzie

тези студени спойки, дето ги коментират толкова много.... не знам
имах първия Фокус Ц-Макс и то вероятно от първите произведени бройки - м. ноември 2003 г. Купих го пролетта на 2016 г., търкалях го до януари миналата година - не съм се сблъсквал с момент в който да има нужда от презапояване на таблото.
За мен, такъв проблем е по-скоро изключение, отколкото правило, че непременно ще се случи.

Raka77

Сега говорих с автокъщата за колата ,2007 година е и  светел чека за дпф,майстора който е правил диагностиката му казал че трябвало да се долее някаква течност за дпф.според мен ад блу имат от евро 6 нагоре мисля,та има ли течност във въпросния дпф или ще иска смяна или чистене, щото е затлачен.

Ozzie

Със сигурност не е с AdBlue, но не знам, дали другите марки ползвайки същия двигател (в случая Форд), ползват и същия адитив - EOLYS, които се впръсква когато се стигне до режим на регенерация на филтъра за твърди частици или решението е някакво друго.

Raka77

Да разбирам че все пак има някаква течност за дпф освен ад блу?и евентуално някъде се налива в колата?

Жоро Петков

Отървал си се от 1 проблемен С макс и сега искаш да си вземеш друг със светещ чек енджин?

Raka77

Луд умора няма (tooth) , идеята е,че е фейслифта а реално не съм го виждал ,само по телефона.някой случайно да го е гледал, намира се в София за 5300лева

Alexi

Пежото ми има такава течност различна от ад блу ,нарича се Еолис .. ако свети чека трябва да се изчетат грешките ,щото надали е само за доливане на течност - най вероятно ДПФ е на края на живота си и това е причината колата да е продадена от предния собственик

Жоро Петков

За 5 пари петел... за 5 пари ще пее...

Raka77

Да разбирам че еолис е някакъв предшественик на ад блу или е заместител, естествено че ще се проверят грешките за какво са.някой знае ли къде се налива тоя еолис и дали изобщо го има при Форд ц макс първа генерация или фейслифта, защото се оглеждам и за двата модела.говорим за 2.0 дизел 136 кончета.

Ozzie

Цитат на: Raka77 в Вчера в 13:59:03Да разбирам че еолис е някакъв предшественик на ад блу или е заместител
Нито е предшественик, нито заместител. Две различни химии са. Еолиса е токсичен и съдържа церий, по мнения които съм чел във форумите. АдБлу-то е разтвор на урея /да не се бърка с урина  :D /
С малко търсене в мрежата, може да си обогатиш познанията.

Но наистина, кола със светещ чек и то точно по повод нещо свързано с филтъра за твърди частици е малко като котка в чувал.

Alexi

Еолис е добавка която е измислена от ПСА и помага саждите в ДПФ да изгарят при по ниска температура с което се постига по добра и по рядка регенерация ( може да отиде и над 1000 км между регенерациите ) .. впръсква се автоматично в горивото при зареждане .Долива се изключително рядко ,ползва се в много малки дози ( някакви милиграми на литър ,а целия резервоар е 2-3 литра зависи от колата ) аз на 150к не съм доливал като я купих имаше около 60% по спомен ,средно около 180-200к става за доливане . Няма връзка с АД Блу ,който служи за намаляване на азотните окиси и е задължителна за дизели евро 6 . Ползва се в много по големи количества ,на около 20к заминават 10-12 литра зависи как карате . Ако купите кола с двигател на ПСА която е евро 6 ,ще има и Еолис и АД Блу

Raka77

А бе че е котка в чувал,така е,така взех и предния ц макс със светещ чек и бая време ми отне докато разбера че егр-ра ми прави номера но го оправих.поне ми казаха за проблема а не я изтриха грешката и да се появи по нататък след покупката.нали затова е форума,за да се изкоментират нещата.така и не разбрах къде е резервоарчето за еолиса и дали е налично и на първия ц макс.като цяло ми харесва да се тормозя и да ремонтирам(каквото мога естествено)

Raka77

След няколко клипчета в ю тюб разбрах как работи еолиса,и разбирам че и първия ц макс най вероятно я има тая система.не е кой знае какво доливането въпроса е да го хванеш овреме за да не се налага да ресетваш нивото чрез диагностика.какви трябва да са стойностите на дюзите при студен двигател.

Alexi

при доливане винаги трябва да ресетнеш ,казанчето няма измервателна система и се следи само разхода така решава кога е свършило .. много често джамбазите го ресетват но не доливат и ФАП се запушва

Pyrhel

Всъщност правят друго, източват наличния еолис и го продават, а в казанчето наливат нафта, после системата впръсква нафта в нафтата (tooth)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.