Форд закрива 3500 работни места в Саарлуис

Започната от F Focus, 08 Февруари 2024 18:02:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Накратко-Форд закрива 3500 работни места в завода си в Саарлуис, където се произвежда "Фокус", а следващите "иновативни" модели на марката основно ще се правят в Испания. За в бъдеще ще се произвеждат чисти електрички >:(
Изводът според мен е, че фокусниците с ДВГ ще поскъпнат драстично, затова ги пазете! ;D

perun

Да ги пазиш, ама те да имаха поне един читав ДВГ последните 20год... (rofl)

Жоро Петков

Караш Фокус 1, който е на 20г ама нямало читави двигатели...
Относно новината Форд реагират като Бронтозавър. В цял свят вече се говори, че електрификацията започва да претърпява крах. Пак излизат наред водородните двигатели. Форд сега се сетили да откриват нов завод.
(за незапознатите заради големината си учените предполагат, че е отнемало секунди сигнали от опашката да стигнат до мозъка на динозавъра)

perun

ivchotr

ДВГ не е задължително да ползват горива от изкопаеми суровини. Така, че слуховете за смъртта им са силно преувеличени :D

ivchotr

Alexi

според мен целия сектор е в криза ,а китайците настъпват яко не само с електрички ,ами и с коли с ДВГ които никак не са лоши

Жоро Петков

Цитат на: Alexi в 08 Декември 2024 18:00:31ДВГ които никак не са лоши
Приказки от шипковия храст...

Мани ги Форд... ФарТли (от англ. fart - пръдня) е твърдо решен да съсипе марката. Дълго време мислех, че е аген на фауве.. оказа се обаче, че и последните са в яка криза. Затварят се заводи, стачки.
Ама то е нормално де... За по-малко от 10г (дори са 8) цените на автомобилите скочиха двойно. Фокус 1.0 екобууст 2016 струваше 25000лв, в момента фокус под 50 000лв не можеш да намериш. Това е над 8% увеличение годишно. После ми говорят за 2-3% инфлация.

Alexi

Ето ги и чистите електрички ... според мен производители като Форд ( а и доста други се подлъгаха ) трябва да оставят правенето на електрички на тия дето умеят да ги правят и им е основна дейност .. така да почнеш с 10г закъснение и да се намесиш на един доста вече интензивен пазар с ясни фаворити с идеята някак си и ти да продаваш е обречена на неуспех и това може да го каже всеки дори външен човек ,или обикновен потребител .. аз лично не виждам защо за бога бих си купил недоразумението Мустанг Е-мач

ivchotr

ЕС и ЕК дадоха заден ход със строгите мерки и забраната за произвеждане на автомобили с ДВГ след 2035 г. Така, че споко. Има време за развитие. А на фона на това осъзнаване, Мъск изтърсил, че "да караш автомобил с ДВГ и с ръчни скорости е все едно да яздиш кон". У нас пък на тези, които са изкарали СУМПС на учебен автомобил с автоматична предавателна кутия, им е забранено да управляват такъв с истинска, "ръчна" кутия :D

Alexi

Мъск е на позиция да говори каквото си иска и не могат копче да му кажат европейските производители че като цяло всички са на колене и бележат загуби ,спад в продажби и обороти .. не съм карал Тесла но всеобщото мнение е че спрямо нея наистина кола с ДВГ и ръчна кутия е като кон с каруца технологично .

ivchotr

Я гледай какво става с извънземните технологии и с това какво не трябва да говори Мъск:

https://fakti.bg/avto/948561-tesla-se-sriva-a-rakovodstvoto-prodava-sobstvenite-si-akcii-ot-kompaniata-za-basnoslovni-sumi

https://fakti.bg/avto/948166-prodajbite-na-tesla-se-srinaha-v-evropa

https://fakti.bg/avto/944005-prez-minalata-godina-tesla-e-zagubila-15-miliarda-dolara-ot-stoinostta-si-toyota-i-mercedes-sa-pred-nea

А конкретно за автомобила - като му свърши токът насред пътя ще трябва да му впрягат кон. Щото няма резервоар да му сипят с две шишета бензин и да отиде до най-близката бензиностанция :D

Alexi

тебе колко често ти е свършвал бензина или нафтата  :D на мене за около 1 милион км нито веднъж

ivchotr

Ама съм срещал Теслѝ, дето се влачат като с впрегнат кон отпред, за да не им впрегнат наистина такъв. Това не ми се е случвало никога :D

Alexi

същото е .. имаш "стрелка" която показва колко гориво/ток имаш .. ако си малоумен/заблеян може да ти свърши тока/горивото винаги .. специално при тесла трябва да си мега зле защото колата е по умна от повечето шофьори и ти казва с тоя ток ще стигнеш ли ,на колко процента ,ако не ,ти предлага къде да дозаредиш и за колко минути даже ... във тия изчисления влиза денивелацията ,трафика ,вятъра за деня по прогноза ,градуси ,дали вали или не ,с колко караш ,ползваш ли климатик/отопление подгреви и още 30-40 неща .. ако каже че ще стигнеш на 20,34% на толкова ще стигнеш

ivchotr

Може, не ги познавам тези коли отвътре. Гледам отвън какво се случва. И щом казваш, че някой малоумник може да остане без ток докато я кара и му се налага да го прави като стара баба на погребение, това донякъде обяснява защо я е купил (tooth)

П.П.
На теб случвало ли ти се е да дозареждаш електричка в града, да не говорим в някой друг град? Щото аз колкото пъти мина покрай рядко срещаните зареждачки, все има някой вече закачен за тях. С бензина е къде-къде по-бърза работата.

April

Един човек близък до мене си купи чисто нов някакъв Мерцедес, който си държи в гаража на новопостроена сграда в Лагера. С изумление разбрах, че виси по билите да се зарежда или дозарежда, защото в гаража му токът не бил с правилните характеристики и докато си сложи зарядно не било възможно.
Даде 6 бона за зарядно, а пък от енергото му рекли, че ако още 20 човека поискат да си зареждат колите в гаражите си нямало да издържи инсталацията на сградата.
Аз не знам доколко всичкото това е вярно, но ние вероятно още не сме дорасли за електрически коли.

Alexi

е зависи на колко киловата иска да дозарежда .. в гараж е практика да зареждаш на нощна тарифа на около 3-4кВ ,които всяка инсталация издържа ,тия зарядни са с шуко и се включват в контакта .. за 8 часа са ти 25-30кВ които стигат за 200 км градско да речем ( и ще ти струват около 5 лв ,т.е. по 2.50-3 лв на 100 км ) .. повече ако имаш нужда вече търсиш варианти ..
 Ивчо масовите електрички зареждат относително бавно ,особено тия дето са взети специално за из града - за тях вариант е да висят на зарядно докато си в Мола/Била/Практикер или където има зарядни .. но вече по новите модели - има които доста бързо зареждат на подходящ чарджър и са подходящи и за извънградско .. На Хюндай/Кия новата платформа е такава ,зареждат с до 250кВ и то с много добра крива на заряда ,без да пада особено при качване на процентите заряд .

ivchotr

Така е. Става въпрос, че идваш примерно от Шумен в София с електричката и тя е останала почти без ток. Нямаш гараж тук и разчиташ на обществените зареждачки, обаче те до една са заети. И са малко на брой, дори и покрай моловете. А да обикаляш и да търсиш свободна ще доизтощи батерията. Та такива неща у нас все още и вероятно няма да стане по-добре, защото и интересът към електричките май нещо не е особено голям.

До нашето парко място в подземния гараж държат едно яко БМВ и го зареждат от обикновен контакт. В началото нямаше монтиран такъв и по едно време взеха да монтират и на други места. И определено е важно каква им е мрежата, че ако станат много може и да не издържи. В другия ни блок, всяко парко-място е с пуснати кабели, ама още висят без да са им монтирани контактите. Сградата взе "акт 16" преди 2 - 3 седмици и още се мотат с токовете, с партидите и т.н. Та там явно нещата са си били планирани изначално.

April

Аз лично не бих си причинил да обикалям, търсейки място да си заредя колата с ток.
При всички други задачи, които имам ми се струва излишен лукс.
То ти ли й служиш или тя на теб тая кола в крайна сметка?

Alexi

не са никак малко зарядните точки особено в София .. по официални данни у нас има близо 2500 зарядни точки ( предполагам от тях около 1000 са в София и околностите )  ,при 13500 електрички .. много ли са малко ли са вие преценете ... отделно ако идвам до София не виждам смисъл да се въртя из града да се чудя къде да заредя ,по магистралата има достатъчно а и още ще се строят .

April

Съгласно тази карта в Горна баня, където живея има....една :) Но пък тука има много електрички и хората си ги зареждат по гаражите явно.

ivchotr

Пред Дъ Мол имаше няколко и винаги бяха заети, най-вече с електрички под наем. Срещу НОИ, точно пред сградата на ДСК има една от доста време. Тези са ми правили впечатление. Ама аз и отдавна не се оглеждам за такива, де. Обаче по кварталите не бих казал, че съм виждал изобщо някакви. Та, ако идваш на гости на някого, наистина трябва да си губиш времето по пътя и да се надяваш, че ще си първи на опашката :D