Шумна скоростна кутия на C-Max 1.8 бензин

Започната от Raka77, 17 Декември 2024 10:03:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

На тази кола май само седалките не са ѝ се обаждали още ::)

Raka77

Майтапа настрани Алекси,ако беше отговорил по рано,доста от писанията нямаше да ги има (tooth) (не се засягай).ако не я продам,в даден момент може би ще трябва да я сменя кутията и затова гледам да се информирам за какво да се оглеждам.затова е форума ,да питаме и да помагаме за каквото можем.нищо лично към никой.между другото питах информативно в един сервиз за ремонт на кутията и ми казаха че само лагерите вътре струват около 600лв.не знам дали е истина,но ако е така не си заслужава да се ремонтира.весело посрещане на новата година на всички.

ivchotr

Порови из обявите за коли на части или в някой магазин за втора употреба, ибей и т.н. Намират се кутии от коли, претърпели инциденти докато са били все още на малко километри, което предполага, че ще са в добро здраве. И цените не са космически като на нови лагери. Впрочем, тази цена на лагерите в кутията, съотнесена към цената на чисто нов автомобил, може да се приеме за нормална. Същото е като с дюзите, примерно. Там е още по-сурова реалността :D 

Raka77

За много години Ивчо,вече се оглеждам.

ivchotr

Raka77

Когато купуваш без да гледаш или си мислиш че си видял,се получава така че после правиш.не ми се мисли какво още ме чака  :)) .а някой ползвал ли е някаква добавка за скоростна кутия,малко да замаже работата на първо четене,после ще видим.Който може, да сподели мнение.

nogopechen

Има една стара рецепта с банани и трици.

Alexi

мда само че не трябва да забравя човек ,че с трици маймуни не се ловят то за това се добавя и банан  :D

Фокус 3

На моя Фокус МК1,  1.6 бензин с газ, ск.кутия е IB5. Колата е на близо 330 000 по километраж. Кутията трака от 5-6 години, около 120 000км. Като натисна съединител, тракането спира. След това, като отпусна съединителя, тракането е различно, повечето пъти малко по-слабо, все едно нещо се намества. Карам си я така, но преди 6 месеца реших поне да сменя маслото. Реших да рискувам и сложих и добавка - руската Ресурс за ръчни ск.кутии. Няма промяна в тракането, но сега в студа по-лесно включва на студено на 1-ва. Преди понякога запъваше и при включване на 3-та, сега не.

Raka77

Цитат на: nogopechen в 02 Януари 2025 14:29:47Има една стара рецепта с банани и трици.
Цитат на: Alexi в 02 Януари 2025 15:08:52мда само че не трябва да забравя човек ,че с трици маймуни не се ловят то за това се добавя и банан
винаги ми е харесвала остроумноста,но понякога е по умно да подминеш когато не знаеш.
Цитат на: Фокус 3 в 02 Януари 2025 17:54:21но преди 6 месеца реших поне да сменя маслото. Реших да рискувам и сложих и добавка - руската Ресурс за ръчни ск.кутии. Няма промяна в тракането, но сега в студа по-лесно включва на студено на 1-ва. Преди понякога запъваше и при включване на 3-та, сега не.
благодаря за отговора

ivchotr

В съветска скоростна кутия и съответно диференциал съм слагал грес. И масло, естествено. Греста я сложих за да намали хлабините :D И така я бартеросах тази кола след няколко години ползване. Вървеше на пушка :D

П.П.
Кутията си имаше щека за проверка нивото на маслото. Подобно решение съм виждал и при Субару след време.

Raka77

На първата снимка е моята кутия,на втората е от ибей и пише 2.0 дизел 2005 година.просто профилактично питам дали са съвместими.ако някой знае,да пише.между другото смених маслото в кутията и добавих ресурс.шума си остана но поне знам че маслото е ново.

Alexi

тя е съвместима но ще има диференциал с друго предавателно число ..

ADiDimitrov

Колега с бензинов Опел, започна да му вие по сходен начин кутията. За 50 км. затегна и приключи. В сервиза се установи счупен кожух, но отвътре навън, най вероятно лагера на първичния вал е дал фира и е направил мармалад кутията. Отделно строшена лагер помпа, но това е някакво последствие. Говорихме с местния гуро на СК у Варна, сподели, че на бензиновите кутии слабо място им е точно този лагер, който като надере първичния вал, после последния не става за нищо! Преди време същия човек ми обясняваше че Фордовите кутии също страдат от този лагер, но не уточни точно кой модел кутия! Та като за начало виж как си с маслото! Между другото като тръгнах да сменям масло на СК, се оказа че моята кутия няма пробка за източване. В аутодата има само интервал проверка нивото и доливане!!!! Да се чудиш на тия инжинерни решения в Форд!

Raka77

Благодаря Ади, маслото е сменено а сложих и добавка ресурс.шумът е същият но като че ли скоростите влизат по лесно а може и да се лъжа.изминал съм около 1000км откакто чух шумът.сега ми предстоят още 1000 наведнъж до гърция.чукам на дърво и стискам палци ::)

saggy

Вие двамата трябва да сте с еднакви кутии - MTX-75 или както се казваше. Как сте сменили маслото щом няма пробка за източване - чрез машина ли?

Raka77

Здравей Саги,явно не си чел цялата тема.моята е IB5.отпред има една черна кутия където влизат жилата за скоростите и там са двете пробки.едната е с шестограм,а другата мисля че беше 17 камък откъдето източих маслото.

Фокус 3

Това в кутията с жилата,със 17 ключ, не е пробка за източване, а някакъв фиксатор. Като се отвие за източване на маслото, не трябва да се мърдат скоростния лост или жилата в черната кутия. Ск.кутия IB5 няма пробка за източване.

ADiDimitrov

Аз пак да попитам, каква е идеята за IB5 да няма пробка за източване????

Alexi

защото това е вечна кутия а маслото е лайфтайм .. ето на колегата е изкарала поне двойно на гаранцията

Raka77

Не я знам каква е,източих,налях и работи все още, може би една идея по тихо.паживйом-увидим.

ivchotr

Цитат на: Фокус 3 в 10 Януари 2025 11:33:33...не е пробка за източване, а някакъв фиксатор...

Ако някой предишен собственик е източвал от тази "пробка" и е разфиксирал нещото, което тя фиксира, нищо чудно да се е разтракала кутията. Интересно какво ли фиксира тази "пробка" ::) 

Raka77

Alexi

тук се вижда къде е пробката за наливане

Raka77

Те Тея от Форд не разбират  (rofl) аз кога съм правил ск кутия на МТ-ЛБ-то,Тея са лазили под масата.майтапа настрана ама щом съм сменил маслото на кутията на която не сменя, значи МОА си отвора сервиз,полага ми се  :)) . вече сериозно,болта отдолу под пробката с нищо не показа че фиксира нещо (поне при мен)дали е имало предходна, мога само да гадая.факт е само че нещо изтече и нещо се доля пък и било то неправилно.като отворя сервиза ще внимавам повече  :D

Фокус 3

В оня форум съм го чел това за фиксатора. Май беше за трета скорост.Имаше и човек, който без да иска мръднал лоста и после проблеми. Аз като сменях маслото, много внимавах. Като това на снимката беше при мен. Може в по-късни години да има промяна, не знам.

ivchotr

С тази съчма отдолу направо си е фиксатор.

П.П.
В ЛИДЛ бяха пуснали ел. помпи за източване на масло. Не се чудиш дали развиваш пробка или нещо друго. Гледах един комшия как си сменяше маслото с такава помпа. За една - две бири време беше готово.

Alexi

че аз с такава помпа си сменям вече маслото и на Пежото и на Ваг-а на жената .. няма им давам по 50+ лв за 10 мин работа

Raka77

Моето нямам спомен да е изглеждало така ама кой знае,все още работи кутията

ivchotr

На тази от клипа по-горе се вижда плъзгач с "ябълка" за шарнирна връзка на жило или щанга. Във вътрешността на кутията, точно под "пробката", плъзгачът най-вероятно има издълбан жлеб, в който влиза съчмата на "пробката", която ще го фиксира (заключи) в определено положение. Ако твоята кутия е същата и не си местил плъзгача при източване на маслото, няма да имаш проблеми. Ако отвиеш "пробката" и разместиш плъзгача, вероятността след завиване на пробката да имаш проблем с кутията нараства значително.

Преди години в един сервиз в провинцията бяха докарали една Формула 3 или нещо такова, не помня вече, за да я сглобят и един младеж да започва да тренира с нея. Баща му беше заможен човек по онова време и беше поръчал колата директно от завода във Франция. Та колата сглобена, младежът се настани в нея и като да тръгне, не тръгва. Бащата взе да го увиква, младежът само каза, че не може да включи предавка и се почна... Няколко разговора с дилъра във Франция, онзи твърдеше, че всичко по колата е пробвано, преди да се пакетира в сандъците, бащата бесенее, че са му пратили боклук за една камара пари... По едно време на един от механиците му хрумна нещо и с дръжката на един чук натисна един от плъзгачите за включване на предавките и кутията се оправи. Просто била с две включени предавки едновременно, което най-вероятно е било оставено така в завода, щото нашите момчета не бяха барали кутията, освен да я сложат на мястото ѝ.
На мен ми се е случвало така да блокира кутията на МТЛБ и пак се оправи с принудително преместване на плъзгача за една от предавките. Ама там беше разбираемо - стара бойна машина, ръчкана от кого ли не и фиксаторите (или жлебовете в плъзгачите) се износват и те ти го проблема.