Шумна скоростна кутия на C-Max 1.8 бензин

Започната от Raka77, 17 Декември 2024 10:03:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Raka77

Няма да се занимавам ,по нататък ще сваля колекторите заради клапанчето за картерна вентилация и ще погледна как е положението.за да не отварям друга тема , скоростната кутия нещо стана шумна,преди време ми излезе полуоската и изтече малко масло,долях малко на око и продължих.след около месец на равна повърхност отворих пробката и сължеше масло.сега имам чувството че е спортна кутия.всякакви мнения ще са ми от полза.

ivchotr

A в какво се изразява този шум - вие, хлопа, трака или прави нещо друго? И как падна тази полуоска (по принцип е полувал) - при разглобяване или в движение?

Raka77

Имам чувството че усещам зъбчатките като подам газ и леко вие ,по осезаемо на първа.шума е на всички предавки.ако беше в движение щеше да направи баят бели този ползувал,но бях разкачил висящия лагер да видя как и и дръпнах вала като не предполагах че ще излезе толкова лесно и така изтече маслото.сега като се замисля може и да съм с демпферен маховик и шума да идва от съединителя но мога само да гадая.сефа се оглеждам за подемник да погледна отдолу как са нещата.

Raka77

Сега като се замисля вие и лагера на съединителя,като натисна съединителя и се успокоява виенето.май става сложно  :-\

ivchotr

Гледай сега.
Когато си на свободна предавка при работещ двигател и с НЕнатиснат педал на съединителя, неговите дискове са притиснати към маховика и съответно заради това заедно с маховика се върти и първичният вал на предавателната кутия. В този случай лагерът на лагер-помпата на съединителя не би трябвало да се движи. Той е аксиален и се завърта при упражняване на натиск след натискане на педала му. Та в този ред на мисли шумът, който чуваш, би следвало да е от някой лагер на първичния вал в предавателната кутия.
Когато натиснеш педала на съединителя, заради натиска на лагер-помпата върху включващия механизъм на притискателния диск на съединителя, последният се "отлепя" от феродовия диск, а той от маховика. Съединителят, ако е изправен разбира се, се изключва и по този начин прекъсва въртенето на първичния вал на предавателната кутия. Защото феродовият диск е закачен за първичния вал на шлици. В този случай, понеже валът спира да се върти, защото няма кой да му предава въртеливо движение, започват да се въртят лагерът в центъра на маховика, в който е монтиран предният край на първичния вал и лагерът на лагер-помпата, защото той е притиснат аксиално към включващия механизъм на притискателния диск. Кожухът на притискателния диск е монтиран с болтове към маховика и се върти заедно с него. Ако има проблем в тези лагери, това е моментът в който ще чуеш от тях виене или дори тракане, ако са тотално разбити. Съответно няма да се чува шум от лагерите на първичния вал, които го държат в предавателната кутия, защото те няма да се въртят, тъй като и валът е в покой, образно казано.

При включена предавка ще се завъртят и останалите два вала в предавателната кутия - междинният и вторичният, а заедно с тях и зъбните колела в диференциала. Където пак има лагери. Ако има проблем в зъбните колела на диференциала, ще се чува виене при движение в завой. При нарушена циментация на контакните повърхности на зъбните колела в предавателната кутия ще се чува силен шум на съответната предавка. Малко вероятно е на всички зъбни колела в предавателната кутия да им е паднала циментацията, понеже сумарно за целия ѝ пробег различните предавки се използват различно време и най-често се скапват тези, които работят най-много. Примерно 5-та и 6-та, когато се падат най-високи. Никой не кара на по-ниска предавка от 4-та дори и в града, освен ако не е в някое зверско задръстване, но пък и в такъв случай разстоянията са къси. Докато на 5-та и 6-та до морето и обратно е съвсем друго нещо, нали. Аз, когато минавам през Габрово, успявам да включвам и 5-та, ако няма кой да пречи по улиците :D

Ако има проблем в синхронизаторите на предавките, ще имаш проблем в превключването им.

При изключени предавки, ако колата се движи по инерция, задвижващите колела чрез диференциала ще завъртат и вторичния вал на предавателната кутия. Ако има проблем в неговите лагери, е твърде вероятно тогава да успееш да го чуеш като виене. Понеже лагерите на вторичния вал се въртят и при включена предавка, няма да си сигурен кой от всички е изревал. То пак остава вариантът да има проблем и в диференциала при налично виене при движение по инерция, де.

Та, ако съм прав, на база твоите обяснения най-вероятно има проблем в лагерите на първичния вал на предавателната кутия.

Не е лошо да се консултираш с някой майстор, дето разбира от предавателни кутии, диференциали и съединители, защото установяването на разбити лагери при тях става с демонтажа им. А пък аз може и да съм изписал една камара невежи глупости, ако може да се вярва на някои членове на форума.

Raka77

благодаря Ивчо,доста изчерпателен отговор за което благодаря.да разбирам че лагер помпата или маховика не играят роля за шума при свободна скорост.при моторите при натиснат съединител се успокоява касетката на дисковете,но ще се консултирам и с някой който прави скоростни кутии.

ivchotr

Цитат на: Raka77 в 18 Декември 2024 13:15:24...да разбирам че лагер помпата или маховика не играят роля за шума при свободна скорост...

Ами така би трябвало да бъде. Предполагам, че знаеш как е монтиран маховикът към коляновия вал. Не съм 100% сигурен, но мисля, че дори демпферен маховик с яко омекнали пружини няма да се чува на празен ход. А пък в движение последното, което ще прави, е да вие. За обикновен съединител с демпферни пружини във феродовия диск е същото.

П.П.
Тук като споменеш мотоциклет, се събужда един тънкообиден батко (за повечето е чичко... то сигурно и аз съм такъв, де, ама поне не се обиждам лесно) и се почват едни закачки, едни нахоквания... Трябва някой да го повози, че да види какъв кеф е :D

Pyrhel

(off)

Цитат на: Raka77 в 17 Декември 2024 10:03:27за да не отварям друга тема , скоростната кутия нещо стана шумна
В темата за ЕГР клапан. Моля те, за да пазим пригледността на форума - отваряй нови по различните въпроси. (beer)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Raka77

Raka77

Здравейте колеги, отскоро се появи един шум на свободна и като натисна педала изчезва, съответно като отпусна педала се появява отново и се усеща едно чаткане сякаш нещо зацепва.впоследствие се появи и шум в скоростите при подаване на газ и ускорение имам чувството че зъбчатките на скоростите са с прави зъби като тунингованите кутии.това е според мен, много е вероятно да си внушавам но кой знае.някой има ли си идея дали маховика е демпферен.мотора е QQDB .отделно някой замислял ли се е за поставяне 6 степенна скоростна кутия и дали е възможно изобщо.всякакви мнения ще бъдат оценени.

Raka77

Сега като се замисля и лекото притрисане при ускорение ще да е от съединителя или скоростната кутия и шума е изразен при ускорение повече

ivchotr

При ускорение може да тресе и от полуваловете.

Raka77

Цитат на: ivchotr в 19 Декември 2024 22:23:33При ускорение може да тресе и от полуваловете.
така е,възможно е,просто това чаткане при рязко отпускане на педала на съединителя и виенето са по актуални :))

ivchotr

Така с чатене няма да се оправят нещата. Карай я в някой сервиз да я разхвърлят и каквото има за смяна да се сменя.
Предишната ми кола беше почнала да вие като на кутия, метнах я на едни приятели да я погледнат, щото си бачкат хората в сервиз и се оказа, че кутията наистина е за ремонт. Имаха под ръка ремонтирана и направо я размениха с моята. Нея ми я върнаха, а пък аз я метнах на вторични суровини. Човекът в пункта каза, че ако била разглобена съм щял да взема повече пари за нея, щото по-лесно си сортирали металите по вид. Пък аз му казах, че ако я бях разглобил, щях да я оправя. Ама за толкова дърта кола не си заслужава просто.

Raka77

Като намеря време и читав сервиз ще я свалим и ще видим.засега ви благодаря за отговорите.весели празници

Raka77

Здравейте,с какво масло се сменя това в кутията и колко ще ми трябва

Ozzie

Коя година ти е колата и знаеш ли точния модел на кутията - IB5 или MTX 75?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Alexi

не и сменяй маслото ,пари на вятъра - няма да се оправи .. или караш докато се строши ,или взимай някаква от морга

ivchotr

Raka77

2006 година QQDB двигател,не знам коя кутия е

Ozzie

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Raka77

Цитат на: Alexi в 23 Декември 2024 20:52:11не и сменяй маслото ,пари на вятъра - няма да се оправи .. или караш докато се строши ,или взимай някаква от морга
па що не каза досега ,да не се тормозя (tooth)

Raka77

Ozzie

Кутия ти е B5/IB5. Събира 2,3 литра синтетично масло, вискозитет 75W. Спецификация по Форд - WSS-M2C200-D2

Raka77

Raka77

Едно въпросче,моята кутия взаимозаменяема ли е с другата и ако да ,коя е по добрата?може ли да се присади 6 степенна на моя двигател?

Ozzie

B5/IB5 на практика е една и съща кутия
IB5 е с по-къси предавки

За шест предавки - малко ти е въртящия момент на двигателя. На равно може и да поддържа скорост, ама може и да не може. По нагорнище със сигурност ще издъхне.
Иначе и да се намери кутия, която да пасне на кожуха на съединителя, то едва ли ще е адекватна, най-малкото 'щото ще е мислена за двигател с други характеристики и вероятно друго отношение на дифа.

Raka77

Да разбирам че mtx 75 ще пасне на кожуха на моя двигател и е с по дълги предавки

Ozzie

Нямам идея. Викай неволята на помощ. ;)

Alexi

нали щеше да я оправяш със смяна на масло ,защо търсиш друга  :D