фокус MK 3,5 регулиране на заключващия механизъм на предния капак

Започната от To4kata, 11 Декември 2024 19:01:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Божеее, не съм влизал с месеци! Та ..., отдавна се заглеждам, че предния капак изглежда сякаш не е добре затворен. Даже един път реших, че са ми откраднали акумулатора - окза се че всичко си е наред. Но онзи ден някой е връщайки назад ме е подпрял отпред. Не е болка за умиране, леко спукана и одрана предна броня. Вече обръгнах, не и върви с паркинг щети на тази кола, но то движението в СФ стана като в Бомбай. Както и да е, та сега и капака се е открехнал с още някой друг милиметър и вече процепа отпред е към 1 сантим. Затваря/ отваря се както и преди, но в затворено положение като го притисна надолу има свободен ход на скобата в "ключалката" към 5 mm и прибира перфектно. Реших, че ако сваля сваля планката, която държи заключващия механизъм малко по-надолу, това ще прибере капака, НО планката се държи с 2 болта към купето отпред и не виждам да е оставен някакъв ход за регулиране във вертикална посока. Някой има ли идея може ли на тази генерация Фокуси да се регулира някак този заключващ механизъм? Само да добавя, че двата тампона, на които ляга капакът не играят роля, дори ако ги махна изцяло пак зее леко.

ivchotr

Явно гредата с механизма се е мръднала навътре и ще трябва да я върнеш обратно. Ако няма начин да се мести механизмът, де.

Жоро Петков

А ти сигурен ли си, че проблема е в капака. Аз залагам, че е по-скоро на горната част на бронята. При "подпирането" някоя скрита щипка някъде се е счупил или изкривила и ти създава илюзия, че капака е крив.
Мондеото ми е с почти същата предница като фокуса и при едно подпиране стана точно това - от едната страна бронята "провисна" и създаде илюзията, че капака се е изместил настрани - над левия фар имаше луфт 10мм, а над десния 5мм.

Каско нямаш ли да ти го остранят?

To4kata

Ами не вярвам чак гредата да се е изкривила, по-скоро бронята е поела контакта и със сигурност е мръднала малко, по-скоро е поувиснала напред, защото е хваната чрез една голяма пластмасова платка която с два болта я държи към за гредата под капака, но крачетата към тези болтове са счупени /а вероятно и щипки по самата броня/ и съответно не държат и бронята открехва леко напред. Криво няма никъде, даже ако погледнеш от 10 м. нищо не личи освен това, че капака леко зее. Ама както казах то и преди инцидента имаше някакво не добре прогонено затваряне, защото и сега като натисна капака отпред прибира идеално и нищо не личи. Ще го оправям разбира се, но дотогава да не привлича погледи, току виж някой реши да провери акумулатора. И понеже предположих, че все  пак е оставен някъкъв ход за регулиране на ключалката рекох да питам.

ivchotr

Аз имам предвид този ход на капака при натиск. Онези тампони, дето са като гъбки, би трябвало да имат възможност да се регулират във височина. По този начин би могъл да обереш луфта, който капакът има в момента в затворено положение. Ако наместиш бронята където ѝ е мястото и пролуката между нея и капака се смали до приемливи за теб размери, значи си решил проблема. Ама, ако пролуката остане да зее неестествено, мисля, че едно леко дръпване на гредата напред ще реши проблема. Щото броните са еластични и поемат голямо огъване преди да се прекършат зверски и може да изглежда като да е бил лек ударът, но всъщност и гредата да е поддала малко. Все пак говорим за милиметри. Гредичката с механизма е високо, но пък е вързана за купето така, че дори и при натиск върху гредата под бронята да мръдне и тя. Все пак предниците на колите отдавна ги правят "по-меки", за да гасят енергията на челния удар. Но може и да греша, де и на гредичката да ѝ няма нишо. Така, без да се види на живо, е трудно да се поставят диагнози.
 Преди почти 20 години една циганка се удари с Ескорта си в багажника на служебната ми Тойота. Нямаше къде да избягам, ударът беше неизбежен. Към 20 м спирачен път измериха ченгетата, а Тойотата я подхвърли 1 - 2 метра напред. Капакът на багажника остана затворен, по бронята имаше следи, ама като цяло изглеждаше, като да не е изяла такъв удар. Ескортът беше останал без половината си кош отпред, капакът му беше на хармоника. А бе тъжна гледка. Както и да е. Прибрах колата в гаража и отворих капака на багажника да си взема партакешите от него и после не можах да го затворя. На огледа при застрахователите се оказа, че багажникът се беше усукал откъм задните колонки с няколко сантиметра надолу и вече отключеният механизъм заради това усукване не е искал да се заключи. Оправиха я, ама е имало динамично изправяне със сигурност.

To4kata

Ами капакът се затваря/отваря както и преди. Видими кривини по гредата в коша не забелязвам с просто око (как ги установяват в сервизите не знам), фаровете са непокътнати. Контактът явно е бил точно по средата, челно. В горния край на бронята на 1 см от ръба има дълга следа /одраскано/ от ръба на капака, явно се е огънала и се е подпъхнала под ръба на капака при удара. Ще го разгледам по-подробно тея дни.

To4kata

Позатопли се, рекох да свърша нещо. Огледах добре ситуацията и стигнах до извода, че ако подпъхна шайби под скобата на капака и тя се скъси малко, това ще прибере капака по-плътно и с това решавам проблема. Речено-сторено, развих двата болта, които смятам, че държат скобата и ... познайте, тя не помръдва стои сякаш е заварена за капака. Не бях подготвен и нямах чук, та почукнах я с клещите. Тц, не шава грам. Някои знае ли ка се държи тази скоба за капака, мислех, че е само на двата болта, да не е и заварена?

Ozzie

май има и някакви точкови заварки, ако се вгледаш внимателно, може и да ги видиш
две са под изолацията, другите две се виждат и без да ги търсиш

Ако имаш съмнения, че скъсяването на височината на скобата на капака ще проработи, може да демонтираш ключалката и да провериш, ще легне ли капака по-надолу или не.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

To4kata

Той и сега има поне 4 мм ход навътре/надолу в самата ключалка и тогава затваря перфектно по всички линии. Вчера разгледах самата ключалка, свалих пружината и установих, че самия заключващ механизъм има около 4-5 мм ход по-надолу от реалното заключено положение /опрял зъб в зъб/, но в това положение /опрял зъб в зъб/ капакът стои леко зинал, макар и заключен.

ivchotr

А защо му е трябвало на някого да слага болтове на нещо, което е заварено?!?

To4kata

Отворих британските форуми, ми то се оказа доста масов проблем. Някои са го решили така https://www.youtube.com/watch?v=sfb72Hn5drU&t=241s

ivchotr

A когато колата е била по-нова пак ли е зяпал капакът?

To4kata

И преди инцидента не изглеждаше добре затворен. Даже един ден ходих да проверя дали не са ми отнесли акумулатора. Сега естествено е малко по-зле, поне 1- 1,2 см е отвора.

PS. Днес намерих едно видео как се сваля бронята, та видях че тя е на поне 20 см от металните греди и има бая пластмаса между тях, така че най-вероятно само бронята се е деформирала леко, но не и гредата. Май ще си го напасна и сам.

To4kata

Айде, готово! С една пила за 3,50 от Бриколаж разпилих отворите на заключващия механизъм с около 5 мм да станат овални и сега се затваря по-доре от на нов амтомобил! Странна работа...

ivchotr