Фокус мк1 палене от втория път

Започната от Sin_Shampion, 29 Октомври 2024 08:38:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Sin_Shampion

Здравейте,фокуса е 1,6 газ-бензин 100к.с.,когато е студен(минали са няколко часа) първия път се дави,а от втория пали без проблем.Когато е топъл пали от четвърт.Какво съм направил дотук:бензинова помпа работи коректно,закачана е на диагностика нищо не излиза,изчистил съм дюзи,сменил съм свещи,горивен филтър наскоро сменян,почистил съм стъпково моторче,спрях врътката на газовата бутилка и карах само на бензин два дена(да не би уж да меша горива),всичко без ефект.Хванал съм му чалъма,сътрин леко завътам ключа връщам и паля пак,получава се от раз,но все пак е дразнещо.Ако някой може да даде съвет как да го оправя,ще бъда благодарен.

ivchotr

Зетек двигателят ли е?

Хлабините на клапаните от кога не са проверявани?

Други проблеми, като опит да гасне при намаляване на скоростта и спиране, например?

Sin_Shampion

Зетек двигателят ли е?

Хлабините на клапаните от кога не са проверявани?

Други проблеми, като опит да гасне при намаляване на скоростта и спиране, например?                                                                         Зетек е,не са проверявани клапани,никакви други симптоми от изброените.

Sin_Shampion

Едва ли има връзка,но попипва масалце и на бензин чука аванса.

Raka77

Извинявам се че не пиша по темата,но и на моята се чува аванса и е малко дразнещо.решим ли е проблема с аванса или на какво се дължи..1.8 бензин 125 кончета qqdb

ivchotr

Бензинът трябва да се подменя от време на време, когато колата се кара и на газ. Когато се кара на бензин само докато прехвърли на газ, което през лятото се случва сравнително бързо, бензинът в резервоара след известно време започва да си губи качествата. И е нормално поради тази причина да "чука авансът". Така че каране само на бензин по стотина - двеста километра през 3 - 4 месеца няма да е излишно.

Зетек двигателят е снабден и с немалко вакуумни пътища. Не е лошо да се прегледат маркучите и снадките им. Има и един ЕВАП клапан, който се намира горе вляво в коша на двигателя, на стената под предния джам. Работата му е да вкарва в двигателя бензиновите пари, които се въртят около гърловината за зареждане на резервоара. Потенциометърът на дросела също е сред възможните виновници за подобни симптоми.
Хапването на масло обаче, ако го гори в цилиндрите, е нещото, на което трябва да се обърне внимание след проверката на хлабините на клапаните. Щото изгарянето на масло в горивната камера води до натрупване на нагар върху челата на буталата и върху свещите и докато последните се самопочистят от нагара, искрата не прескача добре. Съответно и паленето не е такова, каквото трябва да е. А пък хлабините на клапаните... За тях има изписани доста страници в този форум. Моята в момента е в бокса за такава проверка, че от известно време и тя понякога пали все едно работи на половината цилиндри и след връщане на ключа и стариране отново пали от раз :D Ама всичко от изброеното ѝ е наред, а клапаните са проверявани и регулирани преди 30К+ километра и вече им е време за проверка.

А може и да е нещо, което не е сред изброените по-горе, ама за това трябва да се отиде в някой сервиз, в който знаят какво да правят.

Sin_Shampion

А случайно някой да знае къде се намира датчика на температурата(ETC),но не този който индикира температурата на километража?Питам защото четох теми че и това давало отражение.Интресува ме за 1.6 и 1.8 бензин двигателя че и двата ги имам.

ivchotr

1.6 има датчик, забучен в главата на двигателя между свещите на 2-ри и 3-ти цилиндър, ако не ме лъже паметта. Кабелът към него е склонен да се прекъсва. На моя дръгел някой се беше опитвал да го връзва, ама не много успешно :D За друг датчик нямам информация. Двигателят на 1.8 не ми е познат.

Sin_Shampion

Цитат на: ivchotr в 29 Октомври 2024 20:20:411.6 има датчик, забучен в главата на двигателя между свещите на 2-ри и 3-ти цилиндър, ако не ме лъже паметта. Кабелът към него е склонен да се прекъсва. На моя дръгел някой се беше опитвал да го връзва, ама не много успешно :D За друг датчик нямам информация. Двигателят на 1.8 не ми е познат.
Верно бе,когато сменях свещите и се чудех какво е това.Задължително ще го проверя.Благодаря.

nogopechen

По традиция има и сензор за температура на антифриза, забит около термостата. Без проверка на показанията на "живи" данни, се губи смисъла. На диагностиката ги има и двата сензора. Контролно се мери и с истински термометър. Може да се провери инсталацията, букси, напрежения, съпротивления и т.н. Но трябва да се съпостави с реалната температура на главата и антифриза.

Sin_Shampion

Здравейте,да кажа какви ги свърших(с две думи никакви),но все пак:на първата снимка е този датчик за температурата,беше леко сцепен,но явно работи защото като му откачих буксата стрелката на температурата не мърда и вентилаторите веднага тръгват на студена кола.Аз го дочупих(естествено)другата седмица ще купя майнатата му.Това което показвам на втората снимка,около ръката ми се чува фъщене,не мога да определя от къде,и незнам дали има връзка с проблема.Третата снимка е за да придобиете представа за мястото.

ivchotr

Не трябва да чуваш фъштене извън двигателя. Това означава най-малкото, че може да смуче въздух където по принцип трябва да има вакуум.