Премигват LED светлини - Grand C-Max

Започната от BlackEagle37, 07 Октомври 2024 07:55:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

BlackEagle37

Здравейте, искам да споделя за странен проблем, който е отскоро! Карам с led светлини от близо година! Отскоро, десния фар почна да премигва, после и левият, а накрая и изгасват! Сменяхме съпротивления, но Уви! Едно ми направи впечатление, че алтернатора зарежда в диапазона от 14.4-14.7V при включени консуматори! Тази сутрин, даже и на 15V стигна на моменти! Може ли да е "тръгнала" тази плочка на алтернатора, или ключа на проблема се крие, някъде другаде?
Grand C-max 1.6tdci 115hp 2012г
Времето и парите, никога не стигат😁

ivchotr

ЛЕД-овете не са вечни, както и всичко останало. Първо мигат, после съвсем спират да светят. Същото е и с алтернатора. При него е по-вероятно да спре да зарежда. Не е изключено обаче при проблем с регулатора да се покачи зарядното напрежение. Но, доколкото ми е известно, за смарт зареждането не е нетипично да вдига волтажа до 15 волта. Въпросът е защо го прави. Аз бих проверил в какво състояние е акумулаторът и всички връзки по веригата до него. Това включва и клемите към ламБите, които могат да са проблемът за тяхното гаснене. Фордовските клеми са склонни да се разхлабват, което води до искрене, прегряване и загуба на контакт. С никоя друга марка не съм имал подобни проблеми :D

Ozzie

На твое място бих върнал нормалните халогенни крушки, за да видя дали проблема ще се прояви и при тях и ако не се проявява, тогава ще търся проблем в автомобила.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

BlackEagle37

Точно и така ще направя!Ще върна халогенните крушки, след това, каквото сабя покаже!

ivchotr

Ако се прояви и с нормалните крушки, може да има проблем и в автомобила.

BlackEagle37

Между другото Ивчо, аз съм diablood от затворения форум на Форд😉

ivchotr

Здрасти!
Пиши все пак как се развиват нещата.

BlackEagle37

Така, нещата се развиват по следния начин:
Направих, едно обучаване на акумулатора, след това стойностите се движат в порядъка от 12.5-13.8V! Тази сутрин, като я запалих не ми изгаснаха фаровете, ще видим няколко дена, ще я следя, как се държи!

ivchotr

Под 13.6V няма зареждане на акумулатора. Самият акумулатор трябва да има собствен волтаж от 12.6 до 13.1 - 13.2V за да се счита за напълно зареден. Горните стойности се задържат за известно време при напълно зареден нов акумулатор. С времето падат. Но под 12.6V батерията вече не е във върхова кондиция. Което ще рече, че заряд от 12.5V не е никакво зареждане, а разреждане. На практика всичко, което виждаш под 13.6V е разреждане на батерията - демек колата черпи ток от нея, но този ток не се възстановява от алтернатора. Не знам какво си обучавал, ама за мен, пък и не само, това не е нормално.
Ако мериш с някакъв непрофесионален уред, тези стойности може да не са коректни. Закарай колата при професионален акумулаторчик, който разполага с качествена апаратура и той да измери с нея какво се случва със зареждането.

BlackEagle37

Вече, два дена неможем да открием, какъв е проблема! Инак, вчера забелязахме, че клемата на "+" пари, като е запалена колата! Ясно, е че има някъде слаба връзка, но дотам! По-късно ще мина да видя, какво става с нея🙄🤔🙄

ivchotr

Тази клема стегната ли е добре? Пробва ли да я раздвижиш с ръка наляво - надясно? Понякога, макар и стегнати докрай, клемите остават хлабави. Просто са с по-голям диаметър от този на полюса на акумулатора, дори и в напълно стегнато положение.
По принцип загрява там, където е хлабаво.

BlackEagle37

Така....Здравейте, отново! Преди малко си я взех, а проблема се оказа в "-" клема! Това, къде се определя колко да зарежда алтернатора😢
Някой, ако знае къде мога да я намеря, тази клема ще съм му благодарен!

F Focus

Привет,
Определя се с читав мултицет, а загряването на която и да е клема на аку-то говори за лош контакт м/у съответната клема и "пишката" на аку-то, която задължително е оловна.
Въпрос-клемите ти към аку-то оловни ли са, или са месингови? Не питам, ей-така, колкото приказка да става.

ivchotr

И какво ѝ е специалното на тази клема? Някаква фотка няма ли да пуснеш?

BlackEagle37

İvchotr, на нея има нещо, като ups...което определяло колко да зарежда алтернатора🤔

ivchotr

Сигурно. Ама пускай снимки на тези неща - по-лесно ще е.

BlackEagle37

Аз, ако знам, как става. Мислиш ли, че няма да пусна ^-^

Ozzie

@BlackEagle37
Ти и F Focus сте единствените двама, които не могат да се справят с нещо което не е толкова сложно.

За да не се мъчите:
1. Намирате бутона "Отговор" и кликвате / натискате върху него. След натискането му ще зареди поле за отговор.
2. В полето за отговор има един огромен бутон "Дръпни и пусни файловете тук или използвай бутона, за да добавиш отговор". От там нататък е лесно.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

F Focus

Ивчо-изненадваш ме много неприятно да си призная, което точно от теб не съм очаквал-не си ли наясно, че м/у връзка от два ралични метала, особенно, когато протича ток ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се получава т.н. електро-химическа (демек галванична) корозия и контактите корозират...?
От 7-те уптребявани автомобила, които съм имал клемите към аку-то са били оловни, но съм виждал и по-нови коли с месингови клеми (вероятно фабрично), което изисква повишено внимание към чистота им! Пример-в авиацията НИКОГА не се допуска връзка м/у два различни метала, особенно, ако м/у тях протича макар и малък ток-защо ли...? :)
Феновете да си преценят кой крив, кой прав!

П.С. Имам питане дали не се оказах прав за един твой акумулатор, за който писа и твърдеше, че е топ-само да се зареди от зарядно, и ще е ТОП, но  скоро след това го смени...? :)

Поздрави и наздраве с най-добри чувства, Ивчо!

ivchotr

ФФокус, кога най-сетне ще се отърсиш от тази мания за преследване и кой е по-по-най?
Кога съм оспорвал факта, че различните метали създават окиси при преминаване на ток помежду им? Особено пък през месинговите клеми на акумулаторите? Знам и разни "народни" рецепти как да се неутрализират подобни явления.
Айде успокой се малко и прочети пак какво съм писал и не ми приписвай неща, които са само в твоята глава, без да съм ги казвал :D

А пък акумулаторите, за които съм писал, са си топ и в момента, без да съм ги сменял. Онзи, който смених, беше на 10 - 11 години - срок, за който ти твърдеше, че няма как да бъде достигнат от която и да е батерия. И съм го поддържал този акумуалтор със зарядно, когато не е бил в експлоатация. Ама да не се повтарям, че току-виж си ме обвинил пак в нещо, което не съм казал :D

Наздраве, без лоши чувства!

F Focus

BlackEagle37

Така, момчета! Смених го тоя кабел, обучих  (rofl) акумулатора и сега закова на 14.4V! Ще покарам, няколко дена да видим, как ще се държи! Живи и здрави!

ivchotr

Къде намери кабел и за колко го взе?

BlackEagle37

Autodoc....128лв на Hella...
Общо взето, улучих промоушъна (rofl)
Но, проблема си остана! Имало едно момче в Силистра, което се занимавал с Ford'ове и има съответната диагностика, насочиха ме към него! Ако, някой евентуално му има координати, нека сподели?

Ozzie

За първи път чувам за човек в Силистра. Ако ползваш ФБ, виж групата Ford Upgrade+
По едно време имаха хора в няколко различни града.
https://www.facebook.com/groups/1257621777981275

BlackEagle37

Здравейте, да Ви споделя развръзката по казуса! Ходих, до Силистра при едно момче, което се занимава с монтаж на LEd системи! Той има ForScan програмата. Закачихме я и промени някакви настройки на lightmodul'а доколкото разбрах! Сега, си я карам от два дена насам и си свиркам!