Фокусът не пали, но стартерът върти

Започната от saggy, 19 Септември 2024 20:27:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

saggy

Колеги, днес сутринта отключвам моят Фокус 2 (1.6 бензин 2011г.) и се опитвам да го запаля. Стартерът върти доста интензивно, но двигателят не пали. Два-три пъти така и реших да премеря акумулаторът - 12.5V, като преди 2 месеца го заредих профилактично и го изключвам като проблем. Гледам, че лампата на имобилайзера примигва през 3-4 секунди, точно като при заключен автомобил. Явно имобилайзерът е включен и не позволява двигателят да се запали. Реших да пробвам с резервното дистанцинно да запаля (колата е с бутон за запалване), защото може би не разпознава първото дистанционно - нямаше никаква промяна.
Така като гледам има 2-3 варинат за повреда: неработеща горивна помпа, проблем в запалителната система (бобина, свещи) и проблем в таблото (студените спойки, които при Фокус 2 са проблемни). Пуснах диагностика през Форскана и грешки по горивната или запалителнат система няма. Единствената записана грешка е U1900 (Can communication bus fault), която стои буквално от години и след изтриване пак се появява след известно време. Ако има проблем по горивна или запалителна система би трябвало да запише грешки, но няма. Знам, че U1900 е точно индикация за проблем в таблото, но дали е то предстои да видим. Утре ще прегледам бушоните за таблото, имобилайзерът и горивната помпа, поне тях да изключа.
Идеи и предложения са добре дошли.

ivchotr

Добре е, че имаш идея от къде да започнеш, ама не се осланяй само на записани грешки и евентуалната липса на такива. Аз бих проверил дали стига гориво до двигателя и съответно дали стига ток до свещите. Физически, по стария начин. Има ли ток на всяка свещ в определния момент и гориво във всеки цилиндър пак в определния момент, причините да не запали двигателят се свеждат до няколко и то все сериозни механични проблеми. Които освен това и ще се чуват най-вероятно.

Alexi

лампата на имобилайзера не трябва да мига ,нещо не ти разпознава ключовете .. почни от там според мен

ivchotr

Имобилайзерът кое реже - тока, горивото или и двете?

saggy

Със сигурност не е токът, защото има ток в купето, има ток и към стартера, позволява да се развърти стартерът при запалване. И аз имам чувството, че не разпознава ключовете, но няма съобщение за липсващ ключ в купето. А такова съобщение се е показвало назад във времето, когато ключът е далеч от датчика или е извън колата в запалено състояние. Когато няма ключ в колата и опиташ да запалиш, не го позволява и изписва съобщение за липсващ ключ, а тук се опитвам да запаля - стартерът върти, но двигателят не се развърта. Как мога проверя колко ключа са запазени в паметта?

ivchotr

Имобилайзерът не гаси цялата инсталация. Ако реже тока, го прави на място, от което няма да стигне ток до свещите. Преди или след модула за запалването, бобината... такива неща. Стартерът ще си върти на скъсване, ама двигателят няма да откине, защото няма да има кой да прави "бум" на горивото. Затова казах по-горе да провериш дали идва ток до свещите. Ако всяка свещ хвърля искра, както си е закачена на кабела, значи имобилайзерът не реже тока към тях. Същото е и с горивото - ако стига такова до инжекторите, значи не реже и горивото. В тези случаи може да забравиш за известно време за имобилайзера. Щото влиза ли гориво в цилиндрите и свещите хвърлят искра, двигателят ще запали.
От друга страна, ако няма искра или бензин, или и двете, освен имобилайзера може да има и други причини - примерно изгорял бушон за горивната помпа. Или изгоряла помпа. Или скапан блок за запалването. Прекъснати захранващи или управляващи кабели за помпата и блока на запалването. Скапани бобини или окабеляването им. Много неща са. И ако някое от тези неща не е в ред, дори имобилайзерът да е в ред, двигателят няма да запали. То не пречи да провериш първо него, даже така можеш да минеш без сериозни разправии. Просто не забравяй и за останалото. Ама щом изначално разрешава на стартера да завърти, значи реже някое от нещата, дето съм ги писал по-горе.

ADiDimitrov

Първи заподозрян е таблото! Там минава всички. Пробвай да го удариш силно и после върти. Все пак тия табла са прословути с студените си спойки на буксата на таблото! За помпата най добре  отвори буксата дето е под седалката и мери с мултиметъра. Понякога се скапва буксата и не прави контакт. Помпата се чува и на ухо при даване на контакт.

Ozzie

За мен, щом позволява да развърти стартера, означава, че колата си познава ключа и имобилайзера е деактивиран. Ако не го разпознае, няма да стане нищо.

Цитат на: saggy в 20 Септември 2024 11:36:25Как мога проверя колко ключа са запазени в паметта?
С ELMConfig (проверено) в GEM модула, вероятно и с FORScan. Ако ключовете не са се затрили, трябва да има някакви данни в полетата RKE TRansmitter.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

Ozzie, утре ще проверя с Elmconfig дали има записани ключове. Днес проверих релетата (под жабката) за арматурното табло, запалването и горивната помпа - всичките са здрави, с малко нагар, но го изчистих със шкурка.
Друго да ви питам - като отключите Фокусите си и преди да запалите, присветва ли все още имобилайзерът? Това дали е нормалното поведение. След като дам на контакт, лампата на имобилайзерът изгасва и мога да подам сигнал за запалване към стартера. Изключа ли от контакт, имобилайзерът отново почва да мига, все едно е заключена колата.

nogopechen

Това е нормално. Ако има импулс и плюс на инжекторите, и иппулс ( искра ) на бубините, не е лошо да се провери компресията.

ADiDimitrov

Как разбра че таблото е ОК? Там без разглабяне и физическа проверка на спойките, нищо не е ясно. Аз като видях моите на кво приличат, лошо ми стана  8)  Имай в предвид че имобилайзера директно комуникира с таблото и ако нещо там не е ок , няма палене .

saggy

Моят диагностичен адаптор не поддържа превключване от HS към MS шината и заради това не успях да прочета броят записани ключове в паметта от Gem модула с ELMConfig. Същата работа с Forscan. Опитах се да добавя нов ключ чрез последователно натискане 4, 6, 8 пъти от Нула на Контакт на Старт-Стоп бутона, но нищо не се случи. Имам и физически пластмасов патрон на кормилната конзола, с който в случай на паднала батерия на дистанционното, трябва да мога да запаля с ключа. Но патронът не се завърта въобще. Някой знае ли как се оперира с него и как се добавя нов ключ е паметта?
IMG_20240922_161226.jpg

Pyrhel

Мисля, че тези не се въртят, пъхаш ключа и натискаш с него. Програмирането на ключовете няма да стане без техника и кодове, но не виждам смисъл да го правиш, не си е забравила ключовете със сигурност.
Помпата трябва да се чува на "контакт", ако не - помоли някой да натиска бутона, докато ти слушаш.
Много е важно да кажеш какви са кодовете от имобилайзера при контакт или опит за старт.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

saggy

Колата още седи на паркинга, че сега нямам много време за нея. Но е голям минус без кола. Ключовете в паметта са наред, като излезна от колата с ключа, изписва "key not detected" и като влезна го засича и може да се запалва. Това го изключвам като причина. Днес звънях на едната група за диагностика на фордове, те ми казаха да проверя с Форскан налягането в горивната система, но няма такъв параметър при мен. Също да проверя дали при въртене на стартера се вдигат обороти от двигателя - развърта се на 220 оборота/мин (engine revolutions per minute), докато върти стартерът. За горивната помпа имам два параметъра - Fuel Pump в %, който от 0 стига до 100% при въртене на стартера. Друг параметър е Fuel Pulse Width в милисекунди, който също реагира при опит за запалване. Тези всичките тестове са в опит да се види дали е жива  горивната помпа, макар че честно казано не успявам да чуя никакъв звук от нея при контакт, а преди сякаш имаше звук от нея. Прикачвам скрийншот в момента на въртене на стартера.
На Пърхел да отговоря - при отключване имобилайзерът присветва през 3сек., но при подаване на контакт лампата изгасва и не е активна. Доколкото разбирам, ако при контакт има премигваща лампа, това се води за error code за имобилайзера. Обаче такъв няма. Това е засега.Screenshot_2024-09-25-13-39-48-747_com.miui.videoplayer.jpg

ivchotr

И аз бях сравнително твърдоглав на младини. Пък и още, де (tooth) А пък по-младите се предоверявате прекалено на електрониката, струва ми се. А дали ще е много трудно да откачиш някоя тръбна връзка и да видиш, а защо не и да измериш, с какъв дебит и налягане пристига горивото до двигателя?!? И когато се убедиш с очите си на живо какво се случва с горивото, остава да се увериш с очите си какво се случва и с искрата във всеки цилиндър. Ако тези неща са наистина наред, след това ще умуваме що не ще да запали двигателят.

saggy

Има развръзка. Оказа се повредена горивна помпа. Старата помпа не била отказала напълно, но едвам успявала да вдигне налягане. Вече е сменена с бензинова помпа марка Magneti Marelli - всичко в едно тяло - нивомер, помпа и филтър, както беше и старата. Дразнещо е обаче, че новата помпа е доста шумна и се чува жужене/бръмчене от нея в купето, което доста ме дразни. Даже като подам на контакт, се чува супер силно и отчетливо, че включва. Оригиналната фордовска беше доста по-дискретна, но цената и в МП е 1/3 от тази на колата.  Като марка бих казал, че Magneti Marelli е ставаща, на стария ми Фиат цялата електроника беше от тази марка, но явно не е добре обезшумена, поне този модел. Трябва да преценя какво да я правя, но все пак проблемът е отстранен и колата работи.

ivchotr

Със здраве да си я караш!

С помпата не върви ли и един тампон, който се монтира под нея в кошницата, за да обира вибрациите?

saggy

Редактирам си мнение - помпите за този Фокус нямат тампон отдолу, а имат гумено уплътнение отгоре. То най-вероятно е сложено, но тя така добре жужи, че се чува и отвън пред колата, най-отчетливо като застанеш до задницата.

ivchotr

Карай я така докато държи, пък после каквото дойде.

П.П.
Докато карах Фиата, ме бъзикаха с тези "Магнети Марели" - викаха им Магнети Умрели :D

saggy

Тази помпа ще изкара поне 50-100к км, защото все пак е нова, горивото е бензин и не е особено зацапващо. Аз скоро няма да продавам колата, та не оферта така да ми бръмчи и да дразни. Ще гледам да я сменя с някаква по-скъпа, ако има тази опция.

gras

По принцип за шум рядко се признава рекламация , но не е невъзможно . Имал съм подобен проблем с клиент точно с идиотските помпи на Марели и признаха рекламация веднага(явно си ги знаят). Не знам откъде си я купувал но може да се пробва да се ракламира. А иначе по-скъпи варианти има само , че цената е по две. Не знам клолата има ли газ ? Ако има - има опция помпата да се изключи при работа на газ и да не дразни , ако е само на бензин най-добре я сменяй. А живот 50-100к километри на Марели - просто забрави (tooth) .

saggy

Благодаря за инфото, gras! Не знам дали ще мине по рекламация, но ще видим. На каква марка да заложа, цената е ясно, че ще е различна?

gras

F Focus

Темата е полезна, защото се разбра за качествата на дадена марка-благодарско на автора!
Продължавай да споделяш мнение ( и цени) на помпите, моля, че не се знае кой и кога ще дойде на същото дередже.
Как смени помпата-успя да свалиш резервоара, или изряза отвор под дясната задна седалка? А филтърът и как ти се стори?

И за протокола-при монтиране на ГИ не е ли вредно за бензиновите инжектори бензиновата помпа да се изключва, когато се минава на газ? Ако не греша има спорове по темата как е добре да бъде...С ГИ съм, но не мога да преценя( демек да чуя) работи ли ми бензиновата помпа, колкото и да съм залепвал ухо до задния десен калник, като преди това внимателно се оглеждам дали няма да ме види някой, че току-виж ме прибрали на 4-ти километър... :)

gras

За протокола ...1.Ако колата е с външен горивен филтър и рейка с регулатор и излишно гориво. което се връща в резервоара е добре помпата да работи(горивото охлажда инжекторите)..само ,че живота на помпата е все едно ,че караш на бензин , освен това горивото по-бързо се разваля. 2. Нямаш рейка с регулатор и всичко ти е в кошницата вградено (включително горивния филтър) - асбсолютно безсмислено е помпата да работи, ако караш на газ , като горивото издържа малко повече  , пък и на помпата нямаш износване на четки, колектор и т.н. .

F Focus

Ясно, благодаря-с кой от описаните варианти е Фокус-2/2.5?
И охлаждането на инжекторите не е ли важно?
Дали пък не е най-добре при използване на ГИ да се впръсква газ/бензин в съотношение 80 към 20% примерно?

saggy

Не съм гледал филтърът на помпата, но като гледах Youtube как се сменя, не са особено зацапани филтрите. Филтърът е доста тънко картонено пликче и като цяло е добре да се сменя според мен, но при Фокусите е lifetime. Даже повечето руснаци сменят самата помпичка и филтъра, и запазват корпусът, т.е. помпата не е напълно капсулована и таква смяна е възможна. Бензиновата помпа при всички бензинови варианти на Фокус-2 е от втория вариант на Грас - всичко в едно тяло. Моята е около 200лв, а гледам че Bosch или Pierburg са около 400лв.

F Focus

Руснаците запазват корпусът на помпата и филтъра, щото нЕкви защракващи зъбчета на корпуса и не съвпадат (от общо четири едно не съвпада) с китайските, но преживяват проблема! :)

F Focus

saggy

Почти 3 месеца след смяната на помпата колата върви. Но в редки моменти има едно нежелано поведение на двигателя - когато е студен двигателят (след 10мин работа), на нулева скорост има една неравномерна работа на оборотите на празен ход, по-точно падат под 750 оборота и двигателят започва да трепери, все едно ще изгасне. 750-800 оборота е нормалното на празен ход при мен. Същото поведение се случи за първи път, когато взех колата от сервиза със сменената помпа. Докато не я покарах достатъчно и не загря, оборотите на празен ход падаха под 750 оборота и двигателят тресеше. Все едно имаше неравномерно подаване на гориво или въздух в системата. Това се случи около 4-5 пъти за 30 минути каране. Предположих, че е нормално с оглед на това, че помпата не е работила и е току що сменена. Сега това падане на оборотите се появява много рядко (веднъж месечно) и с подаване на газ се оправя. Даже, ако съм точен, пада под 750 оборота, подавам газ и отпускам, пак падат оборите под 750 и след 2-3 секунди се вдигат сами на 750-800. Минати са 1000км след смяната на помпата и като цяло други оплаквания нямам, колата пали и върви нормално.
Грешки в диагностиката нямам, сипал съм 2 резервоара от тогава, без да слагам добавки. Някакви мнения по въпроса?