Вълшебната лампа на Аладин

Започната от Raka77, 04 Септември 2024 09:29:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Raka77

Здравейте колеги, отново проблем(може би)снощи след постоянно каране около 700км с 120км на магистрала,след намаляне на скоростта и работа на тихи обороти светва лампата на маслото,ту премигвайки ту постоянно и ту изгасвайки,като подам газ или при ускорение угасва.ниско ниво на масло или нещо друго се крие под лампата?

ADiDimitrov

Лоша работа. При Форд лампата свети от ниско налягане, а не от ниско ниво! Гледах едно клипче, че ако помпата ти е изрядна и прави налягане, то лампата светва когато в картера има няма 500 мл. което от своя страна е довело до маслен глад по металните части!

Raka77

дано да не е това, а да е пробил датчика за налягане(имах леон 1.8 20вт светна лампата и после угасна и така до като се прибера и беше пробил датчика).първо него ще погледна,в тоя ред на мисли някой знае ли къде се намира?

ivchotr

Преди да ровиш по датчиците, провери колко масло има в двигателя. Най-лесно е, а и ще ти даде конкретна насока за по-нататъшните действия.

Raka77

това и ще направя,стига да сляза от ферибота,а и пък карах 200-300 километра още след мигането на лампата,та се предполага че ако нямаше масло щеше да затегне на първите 50км.по принцип датчикът за налягане е близо до маслените филтър,и при Форд ли така?

F Focus

Въпросният символ може да светне и от масленият филтър, който не е качествен, или е задръстен от гадорийки, поради продължителен период на несменяване на маслото.
Масленият филтър е изкл. важен, а топ-марките, като "Ман", "Кнехт" и др. имат много ментета-ако видиш клипчета на изследвания от руснаците на маслени филтри ще се ужасиш! По тази причина от много години ползвам само "Филтрон", а маслото сменявам на 7-8 Х. км. пробег с наистина качествено синтетично, а не "синтетично"-само лично и категорично мнение, по което занапред няма да приема спорове.
Мислех, че преди всичко си проверил нивото на маслото преди пускането на темата, заради което игнорирах тази причина...

ADiDimitrov

Датчика се намира отстрани на масления филтър, но 90% няма да е от него.Познавайки мотора и неговите болежки, май картера ти е вече доста сух  :-\

Raka77

така е госин Димитров пряв сте,въртях щеката как ли не, едвам на дъното се забелязваше масълце,кога го изяде да Ева неговата мама.видимо няма теч но утре ще я вдигна на подемник и ще се огледа и ще го сменя с равенол което съм купил,след като четох предишна тема,и ще следя по често нивото,вземам си бележка.след пет часа на ферибота,явно се е отекло и лампата не светна.колко точно литра хващаше? естествено благодаря на отзовалите се

F Focus

4.5 литра макс., но винаги остават 100-200гр. масло, затова заливам 4.3 л. масло и после, ако се налага доливам.

За протокола-има прИмоция от официалният вносител на "Ravenol" FDS-5 л. туба за 105 лв., като единият литър е безплатен, като маслото се изпраща по "Спиди", или "Еконт" по избор, та аз поръчах (и получих на следващия ден) две 5-литрови туби...да има... ^-^

Максимално бързо долей, каквото и да е моторно масло 5/30, или 5/40, за да не умориш двигателя, ако вече не си го направил.

Raka77

точно така фокусе,и аз си поръчах от там мисля,105 лева с безплатна доставка.вече е в двигателя равенола и мърка като котенце,а филтъра както и предния е бош.сега остава да си погледна ЕГР в какво състояние е че ми излиза като грешка заедно с ламбдата(p0400  p0420)

F Focus

И, аз отдавна се каня да ми падне в ръцете този клапан, ама е малко шибан за демонтаж, а и одъртях-демек ме домързява, та ще видим-може да си платя на сервиз да го свали о почисти, но не ми излизат грешки по него-засега.
Нямам намерение да го елиминирам, въпреки многото такива съвети по ред причини, които са дълги за обяснение.
Оттук-нататък си следи по-често нивото на маслото, имайки предвид особенностите на двигателя. Ако двигателя има склонност да го "яде" ще се убедиш, че след около 1500-2000 км. пробег няма да го бара и впоследствие "апетитът" му ще се увеличава, та трябва да се следи!
Грешката Р 0420 касае първата ламбда сонда. Преди ми се появяваше всяка седмица, или месец-с ГИ съм. Триех я и напоследък не ми се е появяла от 4 месеца?!

ivchotr

Aко не ме лъже паметта, грешка р0420 касае лабда сондата при катализатора, а не тази при изходящия колектор. Ама може и да бъркам, де.

Raka77

Взел съм втората ламбда след катализатора и като остане време ще я сменя и дано не се появи отново грешката,инак съм забелязал че когато колата работи на празен ход по дълго време тогава отчита грешка.карах около 800 километра постоянно на магистрала след триене на грешката и чак когато ме задържаха на границата около 15 Мин тогава светна пущината.

F Focus

Ами при работа основно на място и в градско на двигателя и при работа с високи обороти на магистрала, когато двигателят и всичко около него и свързано с него здравословно се продухва и очиства и впоследствие има разлика в работата му!
Всеки път, като стъпя на магистрала никак не го щадя и карам с обороти от 4200 до 4500 об./мин.-със същата ск. кутия си, та скоростта ти е ясна колко е-140-150км./ч. по скоростомера на таблото-реално според GPS е 136-145 км./ч.
Както съм писал при продължително каране на магистрала с високи обороти двигателят гори много по-малко масло, отколкото на градско-демек гумички на клапаните.

Raka77

Днеска свалих ЕГР клапана с много "мамата",изглеждаше много добре,почти никакъв нагар.опитах се да замеря между пиновете и греда нищо не показа мултицетът.пробвах между всички пинове.някой по запознат ако знае дали трябва да има съпротивление и как точно се мери,моля да пише.отделно като се даде на контакт трябва ли да мърда тоест да си направи чека?.маф сензора е друга "мамата",как ли не опитвах да стигна до него но не и мамата не помогна.всичко в тоя Форд е навряно на възможно най трудно място.

Ozzie

Не съм запознат, но това излиза в AutoData. Едно и също е за двигатели с код QQDA и QQDB.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Raka77

благодаря Ози за инфото,но електрониката не е силната ми страна,ще има нужда от дешифриране.