Ford Focus mk2 подгряване на предния прозорец

Започната от Borovo, 01 Септември 2024 21:57:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Borovo

Здравейте приятели!
От съвсем скоро съм не толкова горд собственик на Focus mk2 2009 год.
Изчетох мануела,но не мога да си отговоря на един въпрос,а именно:
На арматурното табло под радиото според мануала трябва да има два бутона:
-за подгряване на задния прозорец и страничните огледала.
-за подгряване на предния прозорец.
Аз имам само един бутон-за подгряване на задния прозорец и страничните огледала,а има реотани в предния прозорец?!
Е,как се включва подгряването на предния прозорец?
Благодаря Ви с най-добри пожелания и най-вече здраве!

ivchotr

Май ще трябва да си намериш бутон и за предния джам и да си го монтираш сам.

Borovo

Е как е възможно колата да излиза от завода с нагреватели в прозореца и да няма бутон,който да задейства тази екстра? :)

ivchotr

Както е възможно да излиза с окабеляване за круизконтрол, но да няма бутони за управлението му. Екстрата е заложена, но първият собственик не я е пожелал и съответно е спестил пари от нея. Следващият си дооборудва сам колата и си я ползва. Ако го няма окабеляването, става по-сложно, но не и невъзможно.
При теб е възможно и да е сменян предният джам заради някаква щета и да са сложили такъв с реотани. Затова трябва да провериш дали към тези реотани има окабеляване. Ако е налично, намираш си бутон, правиш някои софтуерни настройки евентуално и си имаш подгрев и на предния джам. Ако няма окабеляване, ще стане малко по-сложно. Ама едва ли ще е чак невъзможно да го пуснеш.

Borovo

Благодаря за изчерпателния и грамотен отговор на ivchotr!
Искаш да кажеш,че ако има окабеляване,е необходимо да си закупя само бутона,да го поставя и вече имам подгряване на предното стъкло?
Ако е само това ще го направя,защото според мен това е страхотна екстра.
Ако дотук съм разбрал правилно как да разбера дали има окабеляване и е необходимо поставяне само на бутона?
Ако няма окабеляване няма да се занимавам.
Благодаря!

dragozow

Не би трябвало ако е оригиналния джам да няма бутон, по-скоро ако е поръчана без тази екстра ще е с обикновен джам и окабеляване без бутон. Може и в завода да не са имали други джамове де, всичко е възможно, може и да е сменян, това лесно може да провериш по надписите. Виж ако има окабеляване, един бутон и си ти. Подгряване на предния джам е страхотна екстра, пускаш го, след две минути всичко се е разтекло.

ivchotr

Не съм съвсем сигурен дали не трябва и да се активира софтуерно. Ако минава през някакъв модул, може и това да трябва да се направи. С програма като FORScan няма да е някакъв сериозен дерт. Отделно може да има окабеляване до предния джам, но да не е свързано с него. Трябва да се провери.

saggy

Страхотна екстра е наистина, ако има зима. Миналата зима съм го пускал точно два пъти, щото нямаше сериозна зима. Сравни надписите на всичките стъкла, ако е сменяно предното, марката му ще е друга. Явно нямаш тази екстра, защото щеше да имаш бутонът за подгрева на предното стъкло фабрично. Също, ако стъклото има реотани, то жичките им ще се виждат на слънчева светлина.

F Focus

Колата е произведена без електрически подгрев на предното стъкло, иначе задължително шеше да има клавиш за включване на подгрева! Вероятно стъклото е сменявано по някаква причина с такова с ел. подгрев (явно такова е изпаднало в момента), а дали само монтирането на клавиш за включване на подгрева му е достъчно се съмнявам, но дано не греша!
При подгрев на предното стъкло, освен клавиш за включването му се задейства и реле, щото мощността му е бая голяма и таймер, който да го изключи след около минута, за да не се напука от силното нагряване.

Borovo

Както написах в началото в стъклото има реотани!
Прозореца със сигурност е оригинален -заводски.
Мистерия :) реотани има,прозореца е оригинален,ама няма бутон.
Бихте ли ми казали как да проверя дали има окабеляване и е необходимо само да сложа бутона?
Благодаря Ви за помощта!

F Focus

Виж коя година е произведено стъклото и сравни с годината, когато е произведена колата. И сподели марката-производител на стъклото. Предно стъкло с ел. подгрев е около два и половина пъти по-скъпо от такова без, та за мен е абсурдно производителят да се мине.
По питането ти с бутон за вкл. достатъчен ли е, както писах не вярвам!
Лично аз на твое място бих отскочил до "Мото-Пфое", колкото и да не са ми любимци, но предполагам, че срещу "човешка" сума по ВИН-номера ще ти отговорят какво-що и дали е възможно.

П.С. Ти как ги виждаш реотанчетата-като пчелна пита (старият вариант), или, като вертикални, или хоризонтални вълнообразни такива?

Borovo

Реотанчетата са вертикални вълнообразни.
Днес свалих панелчето,което е на мястото на бутона и отдолу излезе това:
Сега някой може ли да ми каже за какво иде реч?
Благодаря Ви отново!

Ozzie

@Borovo
Я пусни един VIN номер, да я видим тази каляска наистина ли е излязла от завода с подгрев на челното стъкло.
Упътването е общо за модела, не за всеки единичен екземпляр, така че не приемай всичко написано вътре за чиста монета.

P.S. Ако някога, някой някъде е монтирал стъкло с подгрев, ще трябва да има и отделни бушони за лявата и дясната му половина.
Може също да сравниш, дали бутона за включване на подгрева на задното стъкло може да се включи към тази букса, най -малко за експеримента.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Borovo

WFOPXXGCDP9847921

Знам,че колата е стара и не си заслужава да Ви занимавам с глупости,но много съм се мерактисал по нея.
Благодаря Ви за отделеното време и внимание!

ivchotr

Тази букса може и да е за предния джам. Разгледай си ръководството, а ако го нямаш - капаците на кутиите с предпазителите и релетата и се ориентирай кои гнезда са за подгрева на предното стъкло. Ако имат забучени предпазители и релета, остава да свържеш бутон към буксата и да видиш ще тръгне ли или не. Ако няма предпазители и релета, трябва да сложиш такива и пак да пробваш с бутона към буксата. Ако не стане, ще трябва намеса в софтуера за активиране на функцията.

Borovo

Не мога да си обясня как ако прозореца е заводски и е с реотани аз трябва да доработвам нещо за да проработи?
Ми нали ако колата е гаранционна по този начин ще отпадне гаранцията!!!

Ozzie

@Borovo
По така дадения VIN има някакъв проблем. Пробвай сам, като внимателно сравниш с талона.
https://www.catcar.info/ford/?lang=en

П.С. Третия символ от VIN номера е нула, а не буквата О.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Цитат на: Borovo в 02 Септември 2024 21:27:15Не мога да си обясня как ако прозореца е заводски и е с реотани аз трябва да доработвам нещо за да проработи?
Ми нали ако колата е гаранционна по този начин ще отпадне гаранцията!!!

Още в първия си пост обясних защо се получават такива работи. Ако колата е гаранционна, има представителство на фирмата, в което ще ти свършат работа. Те и в настоящия случай би трябвало да могат да свършат работата, ако нещата са такива каквито изглеждат.

saggy

Интересна работа, имаш подгрев на седалките, ама нямаш бутон за предния джам. При моя фейсливтов Фокус 2.5 бушоните са  14 и 16 (40А). Твоят е от фейсливтовата година 2009, така че трябва на тези места да имаш бушони или да нямаш такива. В ръководството на колата, което можеш да изтеглиш от този форум, също трябва да са описани същите бушони. Къде се намират не помня, най-вероятно в бушониерата под жабката.

Pyrhel

Това е мястото за допълнителен индикатор за изключен пасажерски еърбег. Бутонът за погрева на предния е вляво на подгрева на задния прозорец. Подредбата на бутоните отляво надясно е следната (виж и снимка "all" - това е пълният набор):
1. Подгрев на предна лявата седалка
2. ESP (или управление на покрива на кабриолета)
3. Подгрев на преден прозорец
4. Подгрев на заден прозорец
5. Индикатор за изкл. пасажерски еърбег
6. Подгрев на предна дясна седалка

Закачил съм и снимки къде са конекторите за подгрева на предното стъкло (4бр.).
Предпазителите и релето ги има в ръководствата. Успех!
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

saggy

Пърхел, на снимката с двата конектора, къде точно се намират - над централното огледало за задно виждане или другаде? Фокус, окомплектован с всичките тези бутони сигурно не е произвеждан. :D

ivchotr

Има хора, дето си поръчват новите коли без климатик и с ръчки на прозорците, та нищо не трябва да те учудва :D

Pyrhel

Да, над огледалото са. Лампата за еърбега е задължителна ако имат изключване от жабката, а бутон за ESP имат само ST и RS. Или ако някой не реши да си добави, както направи Александър с мотопфойския си още първата година на форума.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

F Focus

Аз имам бутон ESP-Focus 2, 1.8 Дуратек, 2006г, комби. Липсва ми само най-дясната индикация за изкл. пасажерски ербег.

zz_stefanov

Вероятно при смяна на стъклото, собственикът е искал да развие тази екстра, но не го е сторил.
Предпазителите са два, има и релета, токът е голям. Освен от бутонът, нагревателят се запуска и от функцията за обдухване на стъклата от климатроника. Изключва се след време автоматично.
Това за моето мк.2,5

стр.66 от файла. Мисля, че е за мк2

Borovo

Да,но въпросната кола е с климатик,а не с климатик!
В този случай как се пуска подгрева на челния прозорец кано няма копче?

Ozzie

Все тая, дали е с климатик или климатроник.
Провери физическото наличие на буксите, както е показано на снимките и наличието на предпазителите. Ако ги има, после ще умуваме, 'що го няма бутона и какво може да се направи.

zz_stefanov

Колегите ти казаха, че дори можеш да нямаш опроводяване, сиреч нищо да не ти се 'пуска', въпреки че стъклото е с реотани.

Ozzie

Ако стъклото с подгрев е монтирано допълнително, в GEM модула трябва да се укаже въпросната екстра.
Може да се направи чрез ELMConfig (от screenshot-а) или FORScan и нужния OBD четец.