Въпроси при смяна на катализатор

Започната от F Focus, 12 Юли 2023 13:28:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

perun

Вече нама такива филми.Даже имат сериозни глоби ако поддържаш повече от 19градуса-... ;D

ivchotr

Имах предвид газта, която си отива на халост в Украйна и Русия :D

To4kata

За сведение, другата седмица семням катализатора в МП Люлин /заедно с ремъците/. 2 г. вече близо карам и трия грешки, писна ми.  За моя двигател оригинален катализатор е 1900 + лв, ако им оставя стария - цената става 1730 лв, след отстъпката - 1380 лв горе-долу. По-добра цена за оригинален катализатор не съм виждал /по разни чужди сайтове на промоция е 750 евра/, а заместителите карат от ден до пладне до колкото се запознах. Тамън навреме след поредните промени при ГТП.

Alexi

1.0 не спира да изненадва с цени за поддръжка  :D

ivchotr

Явно вносителите на оригинални катализатори не са имали достатъчно клиентела и държавата се скъсва да им я осигурява :D

Жоро Петков

Стига ривахте - за 100 000км с тва лайняно нашенско гориво си е екстра катализатора, че е издържал въобще.
1400лв сами си сметнете по колко пари на километър е. Колата е лукс, а не задължително притежание.
Браво, че го сменяш! А какво стана с Бош Сервиз? Там излиза по-скъпо ли или не ти се рискува?
За ремъците каква цена ти обявиха?
Понеже колата не е гаранционна са длъжни да ти върнат всички части - интересно ли ти е да си вземеш ангренажния и да го огледаш и да споделиш състоянието?

ivchotr

Хм. Когато 2 - 3 годишни бензинки не могат да минат през нашенския ГТП със супер завишените изисквания за отделяни емисии, когато в същото време някакви изтърбушени дизели, дето кадят като комин на Марица-Изток 2, минават прегледа без проблем, когато колите на газ не се проверяват за отделяните емисии с това гориво, независимо, че е записано във всички нормативни документи да се мерят емисиите на газ, за какво друго да говорим?!? Ако някой си мисли, че баш нашите управници са се загрижили за екологията, значи е тотален наивник.

https://telegraph.bg/biznes/novini/haosyt-prodylzhava-iskat-180-leva-za-pregled-na-benzinova-kola-ili-plashtash-dvojno-ili-te-spirat-ot-dvizhenie-ustanovi-proverka-na-telegraf-422159

perun

Абе не знам дали колата може да се нарече лукс в днешно време,ама определено 1.0 мотора на Форд е в луксозния сектор... :D

To4kata

Цитат на: Жоро Петков в 24 Юли 2024 09:10:48Стига ривахте - за 100 000км с тва лайняно нашенско гориво си е екстра катализатора, че е издържал въобще.
1400лв сами си сметнете по колко пари на километър е. Колата е лукс, а не задължително притежание.
Браво, че го сменяш! А какво стана с Бош Сервиз? Там излиза по-скъпо ли или не ти се рискува?
За ремъците каква цена ти обявиха?
Понеже колата не е гаранционна са длъжни да ти върнат всички части - интересно ли ти е да си вземеш ангренажния и да го огледаш и да споделиш състоянието?

С Бош сервиз нещо не се разбрахме. Три пъти звънях един път за оферта и два пъти за час. Цената при тях беше близо 1900 лв за ремъците и 1700 лв за катализатор /оригинален от МП/. Казаха уж, че и частите които влагат ще са оригинални. Два пъти казаха че ще ми върнат обаждане за ден и час на ремонта и така и не го направиха и това ме отказа, май. Няма да им се моля, я! Вярно е, че малко повече въпроси зададох за гаранция, части и други, но все пак като плащам близо 2 бона и се разглобява половината мотор, мисля че имам право. Както се вижда катализаторът от МП ще излезе по-евтин с отстъпката, за ремъците вероятно ще излезе около 2400 /поне те гредат да докарат до там цената/, макар че съм виждал фактури за по 2500 за същия ремонт, в които реално смяната на ремъците е около 2100 -2200, останалото са свещи, филтри всичките, спирачна течност, оглед на каросерията, ъпдейти и др. подобни, които нямат нищо общо с ремъците. Все пак предимството в МП е че сменят всичко по-регламент с ново, вкл. разни О-пръстени, гарнитурки, изгорели щуцери по охлаждането, тръби за високо налягане, които в масовите сервизи не се сменят, а това може да създаде сериозен проблем в бъдеще! Та така ... Ще видим как ще изглеждат ремъците, аз лично мисля че може да изкарат още една година поне, но не ми се занимава с диагностики и др. простотии. Дали тази или следващата година все тая.

Жоро Петков

Много правилно си постъпил - в България масово търговците решиха, че клиента им е длъжен, а не те на него.
И аз бих постъпил по същия начин и съм постъпвал многократно - адмирации за решението!
Друг голям плюс е, че би трябвало от Мото Пфое да имаш някаква гаранция, недай си Боже!
Доколкото си спомням имахме колега във форума успял да ги осъди за дефектен съединител на Куга. Дано не се стига до там, но с частно сервижче - успех, докато с Мото Пфое има по-голяма вероятност.

Жив и здрав и пак да напомня - да си поискаш ангренажния ремък и да да кажеш какво е било състоянието!

To4kata

Да, гаранция 1 година. Ще докладвам за ремъците. В интерес на истината в София говорих с два частни сервиза по въпроса и в двата чух едно и също "Малее, пич, закъснял си даже. Крепи се на Свети крепки. Има парчета в картера ...". В украинския форум се нагледах на 8-10 г. ремъци на по 140-150к км - е, тръгнали вече, но далеч не в чак такова лошо състояние. Ще видим другия петък.

Жоро Петков

Точно затова ми е интересно състоянието на твоя.

F Focus

Точката-като споменаваш "Бош-сервиз" да не би да имаш предвид сервиз "Форд-експерт" във Военна рампа, щото се водят и "Бош-кар сервиз"?

To4kata

Цитат на: F Focus в 24 Юли 2024 19:25:07Точката-като споменаваш "Бош-сервиз" да не би да имаш предвид сервиз "Форд-експерт" във Военна рампа, щото се водят и "Бош-кар сервиз"?

Именно!

ivchotr

Ама упорито наричате обслужването ремонт :D Не дърпайте дявола за опашката, ве :D

F Focus

Цитат на: To4kata в 24 Юли 2024 19:40:05Именно!

Явно процедурата е връткава и крие риск да се даде някаква гаранция-затова и се ослушват!

To4kata

Ми не знам, може от жегата да са се разсеяли (макар че това им е работата, пък и става дума за близо 2 хилки), може клиентът да не им е харесал (аз доста питах и в някои неща имахме разногласия), а може и да не им се занимава точно с този мотор (макар да казаха, че доста такива са направили). Аз все пак имам добри впечатления от тях, но сега някак се разминахме.

ivchotr

Явно не им липсват клиенти, щом могат да си позволят лукса да губят такива. А и до сега, с някои изключително редки случаи, не съм срещал майстор, дето да не е барал де що има ДВГ в Света :D

dimkaraganchev

Цитат на: ivchotr в 24 Юли 2024 11:00:01Хм. Когато 2 - 3 годишни бензинки не могат да минат през нашенския ГТП със супер завишените изисквания за отделяни емисии, когато в същото време някакви изтърбушени дизели, дето кадят като комин на Марица-Изток 2, минават прегледа без проблем, когато колите на газ не се проверяват за отделяните емисии с това гориво, независимо, че е записано във всички нормативни документи да се мерят емисиите на газ, за какво друго да говорим?!? Ако някой си мисли, че баш нашите управници са се загрижили за екологията, значи е тотален наивник.

https://telegraph.bg/biznes/novini/haosyt-prodylzhava-iskat-180-leva-za-pregled-na-benzinova-kola-ili-plashtash-dvojno-ili-te-spirat-ot-dvizhenie-ustanovi-proverka-na-telegraf-422159
На газ още по-трудно се покриват изискванията за въглеродния двуокис.

ivchotr

Оти?!? Би ли обяснил по-просто или по-научно, ако обичаш?

To4kata

Така, сега аз хубаво смених катализатора, ама още на другия ден на излизане от СФ на околовръстното ми светна чека пак - същия код р0420. Дето се казва съм минал има няма 20 км с новия катализатор. Изтрих грешката и до края на пътуването (100-тина км) не е светкала ламбата. Ама като я трия виждам, че чека гасне, но в паметта остава все пак записана р0420 permanent. Този код практически излиза на четири реда, при изтриването 3 изчезват и остава само този р0420 permanent. Та въпроса ми е повече ли км трябва да карам, за да се осъзнае компютъра, че катализатора е нов? Тази перманентна грешка трие ли се по някакъв начин или се очаква сама да изчезне след време или пък просто причината не е била в катализатора и си стои неоткрита и неотстранена?

ADiDimitrov

Ти само триеш грешката или гледаш и живи данни?? Съветвам те да покараш малко и да гледаш живи данни на първа и втора Ламбда. Втората трябва да прави близки до първата синосоиди. Ако е забила и стои в една и съща стойност, то може да си е отишла и тя

To4kata

Само трия, не разбирам много-много, пък и не знам моя сканер дали има така възможност. То не бяха ли и други кодовете за проблеми с ламбда сондите? Ама все си мисля, че ако и ламбда сондата е заминала щеше да се пали чека и при градско каране, а това никога не се е случвало, само на дълъг път и при скорост над 70-80 км/ч.

ivchotr

Тази грешка се появява заради някакъв проблем с ламбда сондата при катализатора. С триене на грешки няма да се оправи. Ако работи коректно, не мисля, че ще ѝ трябва време да се "осъзнава". Но пък заради нея можеш да срещнеш проблем при преминаване на ГТП, защото двете сонди ще сметнат най-вероятно ламда индекс или каквото беше там, със стойности извън нормите. Обаче не е лошо да се увериш, че няма излишни пролуки по генерацията от двигателя до тази сонда, че ако издиша/смуче въздух от някъде другаде, пак може да я бърка. Ако всичко е наред, прежалваш едни 150 - 200 лв и я сменяш с надеждата, че всичко ще се оправи. Преди това някой, дето разбира, е добре да ѝ измери параметрите, де.

To4kata

Ами ако продължава така ще я карам пак. Не виждам как може да има пропуски и да смуче въздух, предвид че катализатора вече е чисто нов, а той всъщност представлява тръба дълга повече от метър. Нещо такова https://www.dpf-catalysts24.com/catalytic-converter-ford-fiesta-vi-1-0-ecoboost-ccn-sku-kat-g1495.html - вижда се къде се навиват сондите. Демек пропуски не трябва да има, поне не в близост да сондите.

ivchotr

Имаш мека връзка, уплътнения, тръби... Преди 2 години моята беше станала по-шумна, а бях сменил меката връзка няма и година преди това. А, бе не беше минало много време, че да се скъса. Закарах я в сервиза на "Крафт" на Околовръстния път. Момчетата ме пратиха да блея в някаква стая за отдих на клиентите и по някое време ме викнаха да си прибирам колата. Оказа се, че на меката връзка ѝ няма нищо, ами се беше пробила тръбата след нея. Бяха ѝ ударили една кръпка и колата утихна. Обаче докато беше по-шумна набиваше грешката за сондата на катализатора за два - три пъти по-дълъг пробег. Ама пък бръмчеше като драгстер :D Та в онази ситуация бях далеч от срока за ГТП, а щеше да е интересно какво ще покаже на газ-анализатора.

April

Преди малко на един такъв 1.0 екобуст нефейстлифт му правихме генерацията при Краси в Обеля, защото в МП са искали да сменят всичко. Изгнила мека връзка, липсващи два тампона отзад на гърнето и нещо друго счупено оправи. колата е тиха.

saggy

Моята мека връзка нещо беше почнала да се рaзбрида преди година, като бях в Крафт в Дружба заради отчупени заварки на крайното гърне. Засега нямам по-силен звук, но сигурно още се е разбридала, а цената, която ми споменаха беше доста солидна - някъде около 300лв за замяна с нова. След средата на месеца отивам на ГТП и се надявам да си запазя категорията и да мина без драми.

April

Точно това каза и майстора - изгнила заварка.

To4kata

Е аз, както се вижда от снимката по-горе освен с нов катализатор съм и с нова мека връзка, понеже са на една тръба. Даже и гарнитурите са ми сменили с нови в МП /старите са в кашона/. Така че в близост до втората ламбда сонда не би трябвало да има никакви пробиви - там всичко е ново. За по-назад не знам, но се съмнявам.

А днес се прибрах в София, близо 300 км навъртях през уикенда - ламбата мълчи. Колата обаче се поотпуши и осезаемо върви повече, най-се усеща във високите обороти - все едно карам със 100 октана. И разхода падна още малко, макар, че той и преди не беше висок в никакъв случай. Като спрях пред блока ми хрумна да туря ОБД сканера ей така да видя онази грешка р0420 стои ли още. Що да видя, р0420 я няма, обаче излиза p0036 за втората ламбда сонда, а ламбата не свети, все едно всичко е ОК. При това вече 2-ра година ме мъчи грешката за катализатора, но никога не е излизала тази новата, при това без да пали чека. Не разбрах само с какъв статус е, пък и нямам вяра много на този китайски сканер за 25 лв. Ще видим ...