Фиеста 1.4 lpg прегрява

Започната от Цанко, 09 Юли 2024 17:35:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Цанко

Моля за помощ защото вече ми се изчерпиха идеите : Фиеста 1.4lpg 2010 г., започна да ври в разш. съд. Не върти антифриза през радиатора, смених термостат (беше здрав), капачката скоро сменях с разшир. съд, проверих водната помпа с гореща вода дали превърта и перките, от никъде не тече, маркучите не са корави и има парно, но въпреки, че не исках при тези симптоми, смених и гарнитурата на главата. Радиатора го надувах с уста и е видимо проходим.От разширителния съд не мирише на газ, евентуално ако вкарва през изпарителя. Преди малко я сглобих и я запалих и същата работа, горния маркуч на радиатора горещ, долния студен... 😤

ivchotr

Цитат на: Цанко в 09 Юли 2024 17:35:46... проверих водната помпа с гореща вода дали превърта ...

Би ли обяснил какво точно си правил с водната помпа?

Цанко

Цитат на: ivchotr в 09 Юли 2024 22:09:46Би ли обяснил какво точно си правил с водната помпа?
Проверих перките - като нови са, няма никакви луфтове и пуснах помпата във гореща вода след което пробвах да не превърта турбинката в оста

ivchotr

Щото щях да те питам дали си погледнал дали турбинката е с непокътнати ламели.

Хм. Честно казано, единствената нещо, което ми хрумва при това положение е, че или има запушване в някой от маркучите от/към радиатора или някое от нещата, които си сменял, макар и ново, не работи както трябва. Например капачката на разширителния съд. Защо не върнеш старата и не пробваш дали ще ври? Като преди това си се убедил, че маркучите от/към радиатора са проходими.

F Focus

Такива ядове съм брал с кола, на която никога не е сменяван антифриза с десетилетия, а само е доливана вода, че и варовита (!), та радиаторът и цялата ситема се беше задръстила с котлен камък-проблемът се реши със смяна на радиатора. И промивка с оцет на системата...
 Форд имат особеност да надянат вътрешен пръстен на едно от маркучлетата към разширителното казанче (забравих защо се слага)-напипва се лесно, ама, джаджата не знам възможно ли е да се извади за да се почисти, или се разкача маркучлето в двата му края за целта?

Цанко

Смених и радиатора с нов, въпреки, че стария не беше задръстен. Термостата пак отваря когато си иска... Последно мисля да сменя шлауфката от главата до разширителният съд, като елиминирам вътрешното стеснение в шлауфката, махам термостата и ако пак не стане... Карам на вторични и приключвам с тази марка 😤

ivchotr

А сигурен ли си в крайна сметка, че новата капачка на новия разширителен съд работи коректно?
Ако махнеш термостата, който впрочем и като нов може да не работи коректно, би трябвало да спре да прегрява. Макар, че ти говориш за врене в разширителния съд, ама не става ясно дали си мерил реалната температура на двигателя с някакъв външен термометър.
Сменил си радиатора, ама не става ясно дали си проверил проходимостта на студения маркуч, за който говориш в първия си пост и за което бях писал по-преди.
В тази ситуация е още излишно да питам дали включва вентилатора на радиатора, ама да хвърляш колата заради някой боклук по пътя на охладителната течност ми се струва прекалено. Принципно може да балбука в разширителния съд и от цепка на "водната риза" около някой цилиндър, но пък от там би трябвало да губи антифриз, за каквато загуба не съобщаваш. Така че освен тънките маркучи към разширителния съд трябва да провериш и дали минава течност през маркуча, който остава студен. При това не е задължително самият маркуч да е затапен, а проблемът да е някъде преди него по водната магистрала.
И последно - сигурен ли си, че системата е обезвъздушена както трябва? Аз лично не знам дали на твоя модел се самообезвъздушава, но ако има и пробки за тази цел, трябва да ги намериш и да я обезвъдушиш коректно. Не знам как са ти вързали изпарителя, ама ако всичко е наред по системата, трябва да загрява яко. Ако не го прави, проблемът може и да е покрай него.
Ако се самообезвъздушава сама, би трябвало в рамките на някое време след смяната на радиатора и заливането на антифриза, нивото в разширителния съд да спада и да се налага да доливаш. Аз на моята преди две седмици ѝ сменях разширителния съд и после два - три дни я следих и доливах по малко, защото макар, че я бях обезвъздушил веднага след ремонта, пак си искаше антифриз.
И преди да хвърлиш колата, вземи и провери това, за което съм писал по-горе. Ако пак нещо не е наред, закарай я и в сервиз. Щото така по Интернет ремонти не се правят :D

П.П.
Подобни проблеми са присъщи на всички марки и модели с течностно охлаждане. Не е запазена марка само на Форд.

Цанко

Проверено е всичко което казваш. Студения маркуч е 28мм.вътре и няма какво да го запуши  и съм го проверявал 3 пъти до сега. Антифриза не се губи след като се обезвъздуши. Цилиндрите съм ги гледал обстойно за сенки от сцепено, когато сменях гарнитурата. Просто термостата отваря когато си иска. Ще го сменя за трети път, защото даже и когато отвори, температурата пак е висока, което ме навежда на мисълта, че може да се клини нещо и да не отваря достатъчно. Тънката шлауфка от главата до разширителният съд не тече постоянно и мисля да я сменя с маркуче без буфериране въпреки, че нещата тук са много оплетени, кое е причина и кое следствие. Възможно е да смуче въздух от многото шлауфки, които се захващат с опръстени, но ако е така, трябва от там да се губи и антифриз, но не се губи. Капачката изпускаше на по-малко налягане и я смених с оригинална за 3 пъти повече пари с поръчка. И питам тук защото може някой да е патил от същото. Работил съм в сервиз и у нас 15години и съм се занимавал с тунинговане двигатели
на пистови мотори, където нещата са доста по-сложни, но тук почнах сериозно да се изчерпвам...

ivchotr

Свали го този студен маркуч тогава и виж дали изходът от двигателя или където там се връзва, не се е затлачил с нещо. Термостатът може да не работи добре, но трябва да стои постоянно затворен, за да докара двигателя до прегряване. Ако работи когато си иска, няма да прегрява постоянно, нали? И да, ако смуче отнякъде въздух, от там трябва и да губи антифриз. Може да е малко и да се изпарява като не оставя следи, но нивото в разширителния съд неминуемо ще намалява.
Водната помпа от ангренажа ли се задвижва или от обслужващия ремък? Защото и да е читава сама по себе си, ако ремъкът буксува по някаква причина, тя няма да се върти коректно. При въртяща се някак си помпа, но с недостатъчен дебит, се получава подобно завиране.
Та в тази ситуация аз бих продухал/промил блока на двигателя и всички маркучи и тръби, които имат директна връзка със студения маркуч, ще сменя термостата, ще проверя всички ролки и обтегач покрай ремъка на помпата за коректната им работа и ще видя какво ще стане накрая. Няма как всичко да ѝ е наред на тази кола и да завира чайникът.

П.П.
Нищо не пречи да модофицираш тънките тръбички към разширителния съд, де. Понякога на пръв поглед невероятните версии се оказват правилните.

perun

Цитат на: Цанко в 30 Юли 2024 22:17:45Смених и радиатора с нов, въпреки, че стария не беше задръстен. Термостата пак отваря когато си иска... Последно мисля да сменя шлауфката от главата до разширителният съд, като елиминирам вътрешното стеснение в шлауфката, махам термостата и ако пак не стане... Карам на вторични и приключвам с тази марка 😤
А ти как наливаш антифриз, че при Зетек моторите има нещо специфично за да се обезвъздуши...

Цанко

Цитат на: ivchotr в 01 Август 2024 10:46:42Свали го този студен маркуч тогава и виж дали изходът от двигателя или където там се връзва, не се е затлачил с нещо. Термостатът може да не работи добре, но трябва да стои постоянно затворен, за да докара двигателя до прегряване. Ако работи когато си иска, няма да прегрява постоянно, нали? И да, ако смуче отнякъде въздух, от там трябва и да губи антифриз. Може да е малко и да се изпарява като не оставя следи, но нивото в разширителния съд неминуемо ще намалява.
Водната помпа от ангренажа ли се задвижва или от обслужващия ремък? Защото и да е читава сама по себе си, ако ремъкът буксува по някаква причина, тя няма да се върти коректно. При въртяща се някак си помпа, но с недостатъчен дебит, се получава подобно завиране.
Та в тази ситуация аз бих продухал/промил блока на двигателя и всички маркучи и тръби, които имат директна връзка със студения маркуч, ще сменя термостата, ще проверя всички ролки и обтегач покрай ремъка на помпата за коректната им работа и ще видя какво ще стане накрая. Няма как всичко да ѝ е наред на тази кола и да завира чайникът.

П.П.
Нищо не пречи да модофицираш тънките тръбички към разширителния съд, де. Понякога на пръв поглед невероятните версии се оказват правилните.
Студеният маркуч е от термостата, който е непосредствено до водната помпа до входа на радиатора отдолу. Помпата се задвижва с пистов ремък който е една идея по натегнат от нужното и няма шанс да приплъзва. Сега като взех да проучвам, май много трудно може да се намери читав термостат, даже и на уж реномирани марки

Цанко

Цитат на: perun в 01 Август 2024 17:42:08А ти как наливаш антифриз, че при Зетек моторите има нещо специфично за да се обезвъздуши...
Наливам го като ракия :), много бавно и на тънка струя, разкачам маркучите, които са най високо, докато се напълнят, после стискане, припалване и пак, въпреки че трябва сам да се обезвъздуши.

perun

А дали имаш щуцер с тапа някъде горе по радиатора...?

nogopechen

Не е сложно да се изолира изпарителя и да се приключи тази драма.

ivchotr

Ако изпарителят е вързан както трябва и е монтиран по-ниско от разширителния съд, не би трябвало да е в основата на проблема.

Цанко, а пробвал ли си да я покараш без термостат? Ако и тогава започва да ври, нали се сещаш, че едва ли проблемът е в него. Аз бих пробвал и този вариант, докато чакам точния термостат. МотоПфое не предлагат ли оригинален такъв?!?

Цанко

Цитат на: ivchotr в 02 Август 2024 10:32:45Ако изпарителят е вързан както трябва и е монтиран по-ниско от разширителния съд, не би трябвало да е в основата на проблема.

Цанко, а пробвал ли си да я покараш без термостат? Ако и тогава започва да ври, нали се сещаш, че едва ли проблемът е в него. Аз бих пробвал и този вариант, докато чакам точния термостат. МотоПфое не предлагат ли оригинален такъв?!?
Цитат на: ivchotr в 02 Август 2024 10:32:45Ако изпарителят е вързан както трябва и е монтиран по-ниско от разширителния съд, не би трябвало да е в основата на проблема.

Газовата е фабрична и изпарителя е по-ниско от разш. съд. Ако изпуска, трябва да мирише в съда, но не мирише. Сега свалих абсолютно всички маркучи по охл. система и горния от радиатора отвътре е нацепен и се рони. Утре ще дойде, ще сложа и нов тънък от главата до разш. съд горе, защото фабрично има стеснения (тръбички) вградени вътре в шлауфката в двата края на които не знам точно идеята, но от изгорелия маркуч е възможно да се прекарват чернилки (въпреки, че не видях такива) Ще разпробия и термостата, да пробвам.

Цанко

Цитат на: perun в 01 Август 2024 22:20:30А дали имаш щуцер с тапа някъде горе по радиатора...?
Не, никъде няма обезвъздушителки.

ivchotr

Цитат на: Цанко в 02 Август 2024 15:24:55... Сега свалих абсолютно всички маркучи по охл. система и горния от радиатора отвътре е нацепен и се рони...

А, значи все пак не всичко е наред по системата. Аз затова по-горе писах да се продуха/промие цялата система, щото не се знае какво къде се е запречило по пътя на охладителната течност. Като в по-лошия вариант може да се окаже, че след смяната на маркуча тапата си е останала някъде. Ама стъпка по стъпка ще се случат нещата.

perun

Цитат на: Цанко в 02 Август 2024 17:36:10Не, никъде няма обезвъздушителки.

Ако визираш оригиналния радиатор, то по-добре се насочи към ГУ(изпарител) както и колега по-горе е казал.Малки пропуски в изпарителя, които няма как да диагностицираш са достатъчни за проблемите които споделяш.

ivchotr

Случа се да се разхлабят скобите на маркучите към изпарителя и да изтърва течност от тях, която трудно се вижа, ако е малко и се изпарява от жегата. Но остават следи все пак и нивото в разширителния съд неминуемо спада. Щом няма загуба на течност, няма смисъл да се търсят течове от където и да било. Но трябва следене на течността в съда известно време за да се хване лек теч.

Цанко

За тези които ще патят като мен: Новата капачка на новия разш. съд - не работи, новия термостат - заклинва, тройника на главата - оксидирал и просмуква между маркуча, четките на охл. вентилатор - износени и в резултат - работи когато реши и на последно място -на този двигател, нормалната температурата е ~+10°

ivchotr

Айде честито и да си го караш със здраве. Ама можеше да си спестиш доста време, струва ми се ::)

F Focus

Явно компонентите, които си сменил са с ниско качество-демек евтинджос-с трици маймуни не се ловят, но опитите в наше село по тази "логика" никога няма да спрат!
Голям проблем ще е, ако охлаждащият радиатор е със задръстени тръбички, както и проходите в главата и блока на двигателя от варовити отложения, заради никога не сменяван антифриз, откак е произведена колата, а само е доливана  вода-еле варовита!
Изказвам се за не знам кой път, че булгаристанеца, като се сдобие с "нова" употребявана кола НИКОГА НЕ:
-сменява масло в СК-независимо ръчна, или автоматична
-сменява спирачна течност
-не сменява маслото в управлението на волана
-не сменява антифриза в охл. система
-не сменява моторното масло, ангр. ремък и всички филтри, щото колата е "обслужена" от-до! (tooth)
Мога да пиша и още, ама стига и толкова...