Нещо хлопа във волана!?

Започната от ADiDimitrov, 31 Декември 2023 08:35:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ADiDimitrov

Докато карам Колеги по неравности във волана се усеща нещо като лифт. По ходовата част няма тропане или луфтове. Усеща се само във волана. Чува се и някакво изтропване но се чува вътре в купето там където волана влиза в таблото! Какво може да е? Има ли някаква шарнирна връзка във воланната система? Ако не е по ходовата част, къде да се насоча?

Водниядух1

Я,първо си провери кормилните накрайници. Моите симптоми бяха почти същите и ме насочиха към кормилната рейка. Аз я купих ,но се оказаха корм. накрайници. Диагнозата уж я даде човек вещ по тези неща.Като отидох при моя майстор да я сменя ,той се подвоуми и каза ,че така и така ще смени накрайниците на ''новата''рейка-първо да пробваме да ги сложим на колата и да пробваме със старата(понеже явно не му се сменяше рейка). И о,чудо -тракането изчезна и колата заспа.

ivchotr

Накрайниците са причина за усещане и чуване на тракане в коша, ама в купето поне аз не съм ги чувал. А воланът има шарнирна връзка в купето. Предполагам е "чупещ" се. Това е при моделите на Фокус от 1998 до 2005 г. Провери за твоя в сайта, но не очаквам да има сериозни разлики.

perun

Цитат на: ADiDimitrov в 31 Декември 2023 08:35:06Докато карам Колеги по неравности във волана се усеща нещо като лифт. По ходовата част няма тропане или луфтове. Усеща се само във волана. Чува се и някакво изтропване но се чува вътре в купето там където волана влиза в таблото! Какво може да е? Има ли някаква шарнирна връзка във воланната система? Ако не е по ходовата част, къде да се насоча?
Какъв размер са ти гумите зимни/летни?

ADiDimitrov

ADiDimitrov

Уви не са вътрешните накрайници. Вдигнахме я на стенд и всичко е здраво. Няма хлопа троп по окачването. Карето на воланната уредба също е здраво. Така че остана единствения виновник - рейка  :'(  явно ще се рециклира скоро.

ivchotr

В задната част на рейката би трябвало да има болт за регулиране на стегнатостта ѝ. Пробвайте да го оберете малко. Ако тропането намалее, значи е в нея проблемът. Имай предвид, че е възможно при такава регулировка воланът да затяга в крайно ляво и дясно положение. Принципно първо се прецакват кормилните накрайници, в частта им, която се намира в рейката. А те се сменят без да се сваля рейката. Ако не сте ги проверявали за такъв луфт, не е лошо да го направите преди всичко останало.

F Focus

Цитат на: ADiDimitrov в 04 Януари 2024 16:26:33Уви не са вътрешните накрайници. Вдигнахме я на стенд и всичко е здраво. Няма хлопа троп по окачването. Карето на воланната уредба също е здраво. Така че остана единствения виновник - рейка  :'(  явно ще се рециклира скоро.

Ади-някога сменявал ли си маслото, или поне проверявал ли си нивото му в казанчето? Намира се под десният фар. Тогава писах в другия форум какво-що и как.
Аз скоро след закупуването на добичето го смених с оригинално такова от МП, за да съм сигурен, че е баш, каквото трябва-36лв. литъра (преди три години)-толкова побира системата. Старото беше тотална чернилка!!! >:(  От тогава всяка година проверявам нивото му, както и цвета-не е такава гняс, каквато беше.

П.С. Не е по темата баш, ама може и да е, но да спомена наблюденията си, че нашего брата, като си купи употребяван автомобил на около 15 години НЕ бара и не проверява и НЕ сменява масло в ск. кутия(независимо ръчна, или автоматична), НЕ сменява маслото в хидр. управление на волана, НЕ сменява спирачната течност-подобни "икономии" впоследстивие излизат златни!

perun

И аз за това си мислех, ама ме беше леко страх да кажа рейка.Както се казва тропане може да долети отвсякъде, но луфт във волана не може.. ;D

Водниядух1

Аз говорих за външни накрайници. Купих рейка защото и на мен ми казаха ,че се е разхлопала(но не течеше). Между другото като ми вдигнаха колата на повдигача не можаха да ''хванат'' накрайниците,може би защото всичко увисва...

ADiDimitrov

Уви тропането е ясно идва си от рейката и то само от ляво. В наше село нещо са вдигнали цените и за читав рециклаж искат 480 лв. Та май ще почакам да се доразхлопа, че с тия празници не е сега момента  (rofl)

saggy

Чувал съм, че на тези фордове не им се рециклирала рейката, ама може да са глупости от общ характер. В този ред на мисли какво ти казаха майсторите - рециклират ли се тези рейки?

Водниядух1

Те,рейките,като ги рециклират-сменят едни втулки или семерини- ако си мислиш ,че ще ти сменят гребена и зъбчатката дето го движи наляво и надясно-много се лъжеш. Най-много да я натегнат ,тоест да оберат луфта и толкоз. Обаче като я натегнат- започва едно затрудняване когато дадеш пълен ляв или пълен десен.

ADiDimitrov

Всяка рейка се рециклира. Разглабят ги на основните им части. Ако има ръжда се отнема на струг, почиства се гребена. После нови втулки, ново масло , сглабят и това е. Но цената е твърда на всякъде имат картел  :-*

saggy

480лв бая ми се струват, освен това трябва платиш първоначално в сервиз да ти я свалят и после да я пратят за рециклиране(или поне така действат в София). Моят майстор ми каза, че има лек луфт в моята рейка, но аз не го усещам и каза карай, докато стане за рециклиране вече. Единственото, което ми прави впечатление, е при завиване надясно по павирана настилка нещо изтропва в рейката, но щом се върне кормилото в изправено положение няма тропане.

ADiDimitrov

Saggy мойта тропа по същия начин от 5 години, но сега се позасилиха нещата и вече се усеща и луфт във волана. Иначе това е цена с монтаж и демонтаж. В Варна  сервиза прави и демонтаж освен рециклиране.

Водниядух1

Я,погледни за нова рейка в нета. Аз от любопитство погледнах в ''авточасти.бг.  и си направи сметка...

ADiDimitrov

Цитат на: Водниядух1 в 06 Януари 2024 06:39:49Я,погледни за нова рейка в нета. Аз от любопитство погледнах в ''авточасти.бг.  и си направи сметка...
750 най евтината 2100 най скъпата и на всички пише че са рециклирани 😉 . Не е оферта.

perun

За Варна най-добре отиди направо при Станимир от "Хидравлик систем".Разбира ги нещата, пък и май повечето сервизи при него ги носят рейките за рециклиране...

ADiDimitrov

Точно Станимир ми обяви тази цена. Принципно на предната кола той ми прави рейката, а тя беше много зле. Но ще поизчакам, че януари е много тежък финансов месец  (rofl)

ivchotr

Някъде предлагат директно рециклирани, като оставиш твоята за ремонт. После тя отива при следващия нуждаещ се и т.н. Своеобразен кръговрат в живота :D В София до Зоологическата градина практикуваха така преди време, но тогава не сваляха там рейките, ами трябваше да им се носят.

ADiDimitrov

Малко със закъснение, но все пак да пиша. Един ден по съвет на колега промених позицията на волана като го прибрах на вътре и леко на горе и о чудо луфта във волана изчезна  (rofl)

ivchotr

Не би трябвало да има луфт в което и положение да е воланът.

perun

ADiDimitrov

Ivchort това е Фокус, всичко е възможно  (rofl)

perun

Много вицове и приказки има за Фокус и Форд като цяло, ама не съм чул някой да ги използва за ремонти и решаване на проблеми... (tooth)

Водниядух1

С ръка на сърцето ,мога да кажа,че фокуса не е лош автомобил-макар че го взех с гляяяямо предубеждение...Но се оказа корава кола.80000км за 4 години-добичето не ми е направило нито един въртел...

perun

Напълно подкрепям.Аз по-здрава кола, евтина за обслужване и лесна за работа не съм имал...

ivchotr

А бе, здрави са. Някои :D Ама луфтът в кормилото не е нормален.

perun

Не е нормален, но не можеш да спреш хората дето искат да карат Москвич през 2024г... :'(