Климатика не тръгва форд фокус мк2

Започната от Десислав, 31 Юли 2023 21:30:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Десислав

Здравейте,
След 5 години експлоатация климатика отказа.
Отказа се състои в следното - натискам копчето, лампата не светва, няма индикации да се опитва компресора да заработва.
Като за начало, преди да се запътя към сервиза, смятам да проверя бушони и реле евентуално, като приемам съвети ако има кой да даде как да действам.
Ще съм благодарен на всеки съвет.

Bizu

ivchotr

Ако захраниш компресора с директно подаване на ток от акумулатора (при работещ двигател) и електромагнитният съединител зацепи и компресорът завърти без трясъци, значи е здрав. Но не го оставяй много да работи така. Подаваш ток, зацепва, завърта и махаш кабела. Това ще те ориентира за евентуални подсечки в сервиза :D Там да проверят колко е фреонът. Ако го няма или е останал малко, ги накарай да направят необходимото, за да се разбере откъде издиша системата. Ако фреонът е налице по норма, търси проблеми по ел. веригата. Системата има защита срещу работа без фреон, така че дори да намериш някой изгорял бушон или реле, ако няма фреон пак няма да тръгне.

Десислав

Съжалявам че се включвам чак сега, писах на 31- ви, когато след 250км пътуване климатика отказа да заработи. Е да но още същата вечер след като пуснах темата, след няколко часа престой още като запалих и той тръгна. На следващия ден - вчера също през целия ден работеше без проблем, като е включван многократно, и си охлажда според мен добре. Не знам на какво би могло да се дължи това.

ivchotr

Ако има хлабава връзка някъде по веригата, ел. съединителят на компресора може да не се включва и охлаждане йок. На мен ми се е случвало да се прекъсне кабел и като друсне колата някъде, да даде верига и климатикът да заработи. След време жицата се размества и спира да работи. Обаче, ако всичко по токовете е наред, и си карал в жегите, при намаляло количество на фреона климатикът няма да духа достатъчно студено. Защото насрещният въздух е твърде горещ за да охлажда качествено радиатора на климатичната система. Съответно вечер, когато температурите паднат, както и през последните дни, които са с осезателно по-поносими дневни температури, ще усещаш подобрение на работата му.
Въпреки това не е лошо да прежалиш някой и друг лев и да закараш колата при читав климатикаджия, за да провери какво количество фреон е останало в системата и дали компресорът създава коректно налягане. Механикът съответно ще вземе мерки да установи откъде издиша системата, ако фреонът е намалял. Ако всичко с пълнежите е наред, а компресорът не ръмжи като ранен носорог, ще трябва да инспектирате окабеляването.

Десислав

Първо я карах вечерта към 23:00 когато беше сравнително по-хладно, на следващия ден обаче в горещото време също работеше коректно. Фреона не е намалял защото не съм усетил отслабване. Или по кабелите или релето да не би да е нагоряло нещо трябва да видя но за момента нито го знам кое е нито къде се намира.

ivchotr

Ами затова казвам да отидеш в сервиз. Тъкмо ще провериш дали усетът ти за определяне на количеството фреон в системата е верен и не те подвежда. А тя, системата, има няколко важни компонента, като всеки един от тях може да е причина за проблема, дори и при наличие на цялото количество фреон.