Проблем с автоматик

Започната от toto, 31 Юли 2023 12:57:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

toto

Здравейте,

искам да ви попитам на някой случвало ли му се е да се бъгне автоматична скоростна кутия на  Фокус мк4 в случая екобуст 125к.с. е моята SТ line.
Случи ми се следното вчера, паркирам колата и включвам на задна скорост и започна да друса е тарака като трактор и мига лапичката за задна и не включва явно, защото не тръгва. Изписа някакво съобщение, което не прочетох за жалост видях на края, че пишеше нещо за ниска скорост. Включих на Д тръгва на задна пак пак дрънчи и подскача цялата кола и ми направи впечатлиние, че от долу се чуваше изпускане на въздух все едно гума спадаш ама силно.
загасих колата запалих и все едно нищо не се беше случвало тръгна и сега не знам какво да очаквам  (tooth)
Веорятно някакъв бъг на компа?

F Focus

Ако кутията е пауършифт-демек роботизирана, а не класическа хидравлична всичко може да се очаква от нея.
В твоят случай не знам каква е?

Жоро Петков

MK4 Би трябвало да е с 8 степенен автомат с роторен селектор.
Имаш ли кабел да си прочетеш за грешки?

toto

мисля, че не е пауършифт. 8-степенен е да, но нямам с какво да го чета. тя е в гаранция още де.

Жоро Петков

Щом е в гаранция отиваш в Мото Пфое да ти я закачат и да прочетат ако има грешки, да ги изчистят и ако се случи пак да гледат.

toto

Интересно ми е какво беше това свистене отдолу? То си свиреше силно все едно голяма гума изпускаш.

Alexi

те ще ти кажат какво е ,мен ми звучи като нещо скъпо което не се покрива по гаранция

ivchotr

Свистенето да се оправя след рестартиране, е странно. Да включва на задна, когато си ѝ дал команда да върви наред, е нещо, което е извън силите на водача. Освен, ако не я кара като обикновена ръчка и така да я е ошашавил. Защото при автоматиците има неща, които е забранено да се правят в движение. Ако си я докарал сам до това положение поради незнание, може и да не ти признаят гаранцията. Във всички останали случаи са длъжни да ти я оправят за тяхна сметка. Но щом е в гаранция, не прави повече нищо сам, ами я закарвай в сервиза на дилъра и да се оправят те с нея.

FoMo4

Бягай в МотоПфое за ресет на кутията. За съжаление си с първата генерация на 8F40 (8F35) кутиите, а тя си има своите проблеми. Ако до сега се бягаше от PowerShift-a, като дявол от тамян, то с тези кутии положението ще е още по тежко. Още по скъп ремонт, липса на някои части, кутиите 2ра употреба са от 5 бона и на горе. На скоро разглобих една такава и останах втрещен от механичните повреди в кутията.

toto

Е тя явно се ресетна, сега си работи все едно нищо не е било.

Жоро Петков

То хубаво се е ресетнало сега. Ама ако е записало някоя грешка и/или вземе да ти се случи като си в Гърция примерно и не иска да се ресетне?
Колата ти е в гаранция запазваш си час в Мото Пфое и отиди на диагностика. Може да е еднократен проблем (дай Боже), случва се понякога в софтуера, но може и да има индикация за по-сериозен проблем, изискващ смяна/ремонт.

toto

Да ще ида все пак, но аз знам какво ще ми кажат. трябва да дойдеш като е показало грешката за да я видим иначе не можем да разберем  :))

FoMo4

Тя сама няма как да се ресетне, нито можеш да го направиш с "някаква" диагностика. Става само с дилърска, онлайн. Отивай в ЛюлинПфое, там има кой да ти ресетне кутията или търси FordUpgrade+.

Кутията има една опция, да подпомага спирането, действа като спирачка. Понякога това спира да работи както трябва и почват едни проблеми, водещи до механични повреди.

KoCMoHaBTa

На мен веднъж ми се случи докато паркирах, да измяука с някво сервизно съобщение за 1-2 секунди което дори не можах да прочета, след което изчезна без да съм правил нищо. Не се е повтаряло до сега, нито е имало друсане и тракане.

Тъй като си в гаранция - направо отивай в Мото Пфое и им обясни какво е станало. Настоявай да направят една диагностика.
Стискам пръсти да не те мотат, че при мен за 1 акумулатор трябваше до такава степен да умре, че да им закарам колата с пътна помощ за да ми обърнат внимание. Поне всичко беше благополучно, гаранционно и в рамките на деня.

По принцип има технически бюлетини издадени от Форд и свързани с невъзможност да се включи на задна за 8f24 и 8f35 кутиите, например 21-2029 и 19-2213, които са свързани със замърсявне на компоненти на кутията и са съпроводени с грешки P0766 и P2703.
Твоята кутия би трябвало да е 8F24.

Може да видиш дали имаш записани грешки в сервизното меню на бордовия компютър, в секция Display all DTC

Активира се със следните стъпки:
0. Колата трябва да е загасена
1. Задържаш бутона ОК на волана
2. Докато държиш бутона ОК натиснат - натискаш еднократно старт бутона, без да си натиснал спирачката
3. Продължаваш да държиш натиснат ОК бутона на волата за около 5 секунди

В секцията Display all DTC, ще може да видиш дали има записани грешки - ако има - снимай си ги с телефона за да ги споделиш с нас, google и евентуално Мото Пфое.

Ето и подробно видео как се влиза в менюто:

toto

Да ви кажа ходих и до морето тези дни и нямам проблеми, но скоро ще ходя за смяна на масло и ще им кажа да видим как ще реагират.