Ford Fiesta 1.3 2006 - Проблем с Check Engine и придърпване

Започната от zippergalio, 25 Юни 2023 20:01:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

zippergalio

Здравейте, съфорумници,

След близо 10 години "умуване" родителите ми си закупиха втора употреба автомобил (декември 2021-ва). Колата е Ford Fiesta MK6 1.3 бензин 2006 4/5 врати. Последва незабавно ходене в автосервиз за стандартните неща - преглед, смяна на масла/филтри/гуми и т.н. Дотук добре.

Понеже баща ми не се беше качал от около 10 години на автомобил, реших да го раздвижа аз за по-дълъг път. Още в първите 50-100 километра ми светна Check Engine, грешка, която в последствие се оказа, че е имала и преди закупуването, но "добрия" автоджамбазин е затрил от компютъра (както и прикрил доста други неща по автомобила)... Последваха 3 сервиза в Добрич, които само затриват грешката, вдигат рамене и казват толкова различни неща, че не е истина. Никой от сервизите не дава реално решение на проблема. Казват - карай така, няма грижи.

Както няма грижи, се наложи смяната на:
1. Верига-двигател (имало счупена част);
2. Колата започнала да губи мощност и накрая почти спряла. При което единия сервиз започнал да гадае на онче-бонче, сменил първо свещи и затрил check engine;
3. Когато номер 2 не помогнало и още с излизане от сервиза грешката светнала пак, сменили и кабели и зачистили пак;
4. Когато и номер 3 не помогнало, сменили най-накрая бобина. При което колата тръгнала и грешката от компютъра сама се зачистила;
5. Наложила се и смяна на радиатор + фреон, понеже климатика не работеше въобще;

Горните ремонтни дейности протичат от януари 2022-ра до юли 2022-ра. Тук се появявам пак аз и взимам колата за един преход с нея от 1300 километра. Още с качането ми по магистрала Тракия, на около 30 километра от Стара Загора, правя навалица на пътя като с гръм и черен трясък пръскам заден десен амортисьор. Последва близко-инфарктно състояние, удари на желязо, докато карам с 30 по магистралата и сервиз в Стара Загора.

6. Смяна на задни амортисьори и 4 броя летни гуми.

И смятах, че вече сериозните ремонти са приключили, НО в началото на 2023-та Check Engine отново се появи. Отново в същите 3 сервиза вдигат рамене и казват, че с тая грешка ще се кара колата и нищо не може да се направи. Зачистват грешката и тя се появява след известно каране (не съм засичал на точно колко километра, но вероятно на около 100-200-300). Отделно от тази грешка има и още един проблем, който в сервизите казват, че било заради "лошо гориво, човек; тежко купе; маломощен двигател; намеса на боговете..." - при подаване на газ, колата придърпва. Това придърпване при ускорене започна да става все по-видимо, но го има още от самото закупуване на автомобила. Баща ми я кара така, но мен адски ме дразни. Имаме няколко фирмени автомобила, измежду които и Ford Fiesta 1.4 (дизел) и никой от тях не прави така... Придърпването го има дори на 2500 оборота, чак като мина 3000 не го усещам толкова. Не е само при потегляне, има го и на високите предавки. Ако пусна климатика, работата става плачевна - "млякото става на айран" от кандилкане. Зареждал съм какъв ли не бензин от различни бензиностанции из БГ - все тая е (не съм слагал до момента високооктанов с добавки!).

Ядосах се на сервизите и си поръчах Vgate vLinker FS USB, поне да не взимат пари за зачистване на грешката, а да го правя аз. Вчера я закачих и ForScan разпозна акуратно колата като Ford Fiesta Duratec 8V 1.3L 2006:

Отидох да проверя какви грешки вадят датчиците/модулите:

P0420 - Катализатор. Ако трябва да бъда честен, единия от сервизите спомена за катализатор, но не казаха нищо конкретно как да се реши проблема. Зачистих грешките и Check Engine угасна, но знам, че ще се върне пак след известно каране. Дайте мнения какво трябва да се направи, за да се оправи проблема? В момента чета за тази грешка, но няма еднозначно решение. Някой сблъсквал ли се е със същото и как го е решил? Има ли общо между придърпването на колата и горната грешка или да търся отделни проблеми?

F Focus

Дроселовата клапа чистена ли е и датчикът на какво дередже е?
С друг двигател съм, но основните ми проблеми бяха свързани с клапата и датчикът и, което подробно съм описал.
Подробно инфо и клипове ше намериш в "Тубата", ако напишеш " дросельная заслонка форд фиеста 1.3 бензин 2006 год".

ivchotr

Да разбираме ли, че чек-лампата светва единствено заради грешката Р0420? Защото аз от всичко изписано само тази грешка видях.

Придърпването не е от нея, имайки предвид моя опит с тези дръгели. Служебните ни Фиести с този охтичав двигател си придърпваха още от нови. Купувани са на 0 км. Явно си е някакъв заводски и/или конструктивен недостатък, защото при чисто нов автомобил няма как да става дума за мръсни дросели и запушени катализатори. Че двигателят е слаб за това купе е безспорна истина. Ама на баща ми Жигулата също беше 1.3, а вървеше без такива придърпвания, хем я взе втора ръка, беше с карбуратор и т.н.
Фокусът ми 1.6, 100 к.с. също придърпва, но само в диапазона от 80 до 100 км/ч и само, ако я карам с леко настъпен педал на газта. При ускорение не придърпва. Никоя друга кола не ми е правела така. Имам предвид от друга марка. Правил съм какво ли не по двигателя, включително и презаписване на софтуеъра, но без резултат. И съм се примирил.
Грешката Р0420 е обсъждана много във форума и ако поровиш малко, ще намериш темата. Ориентирай се по мненията, писани най-много до преди седмица назад. Причините за нея може да са няколко, но няма гаранция, че каквото и да смениш по колата, ще оправиш проблема. Просто защото и горивото е от голямо значение, а у нас горивото, с леки изключения, е една и съща чорба. С най-доброто чекът просто ще светва след някой и друг километър повече пробег в сравнение с някое от по-смотаните. Аз в момента експериментирам с дистанционна втулка на втората ламбда-сонда и засега резултатите са добри. Чекът все повече време стои безмълвен.
Но за да тръгнеш отнякъде, най-напред се увери, че единственият отвор в генерацията след двигателя е изходът на ауспуха. Има ли други отвори по тръбите и гърнетата, в това число и меката връзка и изходящия колектор, чекът ще светва каквото и друго да правиш.

zippergalio

Цитат на: F Focus в 27 Юни 2023 12:07:12Дроселовата клапа чистена ли е и датчикът на какво дередже е?
С друг двигател съм, но основните ми проблеми бяха свързани с клапата и датчикът и, което подробно съм описал.
Подробно инфо и клипове ше намериш в "Тубата", ако напишеш " дросельная заслонка форд фиеста 1.3 бензин 2006 год".

Благодаря! Ще питам бащата. Не ми е казвал да е чистена. Знам само, че с веригата смениха и гарнитура.

Цитат на: ivchotr в 27 Юни 2023 14:54:56Да разбираме ли, че чек-лампата светва единствено заради грешката Р0420? Защото аз от всичко изписано само тази грешка видях.

Няма как да съм сигурен. Това е другата причина да си купя диагностиката. В момента е това. Не е зачистван Check Engine нарочно от около 2 месеца, за да могат да се натрупат грешки и да ги прочета с нея. Прочетеното го виждате на screenshot-ите.

Направо ми разказа играта с горното мнение. Казваш, че дори и да ми е мега трудно да повярвам, това придърпване е нормално за тия автомобили? И че няма как дебитомер/катализатор/ламбда сонда да са причината за него? Да търся ли някъде другаде причина или не?

Относно Р0420 - аз вече четох за нея, но не намерих точно с тоя автомобил + тази грешка тема. Аз не разбирам, очевидно е и че сервизите, на които я водим, нямат опит с този автомобил. По-скоро идеята ми е някой да ми каже с процентна вероятност: 1-во смени това (примерно ламбда сонда), поне 70% е шанса да е от него. Ако продължи проблема смени 2-ро това (дебитомер примерно), поне х% шанс и накрая - от катализатора е, човек... Не ми се ще до живот да свети тази грешка. Така може да неглижираме проблема и да излезе по-сериозен такъв, който да е замаскиран под Check Engine. Ясно е, че нов катализатор няма да се вземе. Той ще струва колкото половината кола... Чудя се дали да не сменя ламбда сонда, но да сменям без някаква сигурност ми се струва... Като цяло търся и сервиз. Нашите са от Добрич, но аз живея във Варна, така че и Варна ме устройва, стига да го оправят.

Oтносно "единствения отвор", нещо, което не споменах, е че ще се сменя и гърне/ауспух. Има няколко дупки по досегашното и вече е закупено ново. Но това въобще не го отчетох като проблем, понеже ми се струва мега маловажен. Смяната ще е до седмица/две - чакаме сервиза да се освободи.

Благодаря и на теб! Макар да не ми харесва какво ми казваш, защото звучи като "Няма оправия, човек", съм признателен за отделеното време.

F Focus

Като спомена генерацията какво е дереджето на меката връзка и горния тампон на двигателя, щото са взаимосвързани-ако тампона е аут от вибрациите меката връзка си заминава, а смяната и е скъпа-на мен в "Крафт" ми излезе 300лв. без да се сваля изходящият колектор-цена преди 3 години. 60лв. меката връзка, другото труд. Не твърдя, че това би могло да е причина за задействане на чек-а, но е добре да се оправи!
Въпросната грешка и при мен я имаше записана, което не се отразяваше на мощността-за разхода не мога да преценя.
Чети при русняците какво-що пишат за дроселовата клапа и датчикът и на твоя двигател и действай! Междувременно се поразрових-излиза много инфо с клипчета, дано поназнайваш руски.

perun

Сега се сетих и аз за този дразнещ проблем с придърпването.Успях да го реша със смяна на бобина и свещи.Бобината беше нова при това NGK но при замерване не даваше нужните показатели-вече не си спомням какво трябваше да показва.Свещите също бяха нови, но ги смених с оригинални Моторкрафт.След това проблем с придърпване не съм имал.

ivchotr

Цитат на: zippergalio в 27 Юни 2023 17:28:20... Макар да не ми харесва какво ми казваш, защото звучи като "Няма оправия, човек", съм признателен за отделеното време.

A, няма защо. Иначе трябва да свикваш. Все пак сте взели Форд, а те са башкъ, както казват съседите от югоизток.
За придърпването със сигурност има някаква причина, само дето не мога да разбера каква е. За моята кола имам едни подозрения, но стигнах до варианта да отварям скоростната кутия и се отказах. Стрелката на километража играе нагоре-надолу, но смяната на датчика на скоростомера не свърши никаква работа. Не е изключено насрещникът му в скоростната кутия се е бъгнал нещо. Но не съм чак толкова чалнат да си причинявам и това мъчение, пък и вече съм му свикнал. Та стрелката играе най-много в участъка между 80 и 100 км/ч, в който участък и придърпва. Бобината не съм я сменял, защото придърпването липсва до 80 км/ч и след 100 км/ч. Имаше мнения преди години, че проблемът с играта на стрелката се е криел в самото табло, но и това не съм проверявал, защото не ми е попадал читав електрончик пред очите, на когото да поверя тази задача. Този, на когото имам пълно доверие, не желае да я пипва тази кола (tooth) Но докато не направя по-лесната проверка - тази на таблото, няма да отварям кутията. А пък нея, както казах, нямам намерение да пипам...
Начинът с елеминиране на проблем в компонентите с подмяната им един по един с нови е малко като да ровиш в чувал, пълен с к...ве и да се надяваш да хванеш кренвирша. Може да стане от първия път, а може и от последния. А може и изобщо да няма кренвирш :D Ако пък все пак проблемът е в катализатора, говоря за въпросната грешка Р0420, каквото и друго да смениш, ще е все тази - грешката пак ще се появява, защото работата на двете сонди (преди и след катализатора) е да следят за количеството кислород, което минава през него. С други думи, ако катализаторът се е "задръстил" или просто вече не върши никаква работа, подмяната на сондите ще е напразна. Пробойните в изпускателната система ще вкарват повече въздух или ще издухват газовете без да минават през катализатора, но и в двата случая количеството кислород в преминаващия въздух с отработени газове през катализатора, демек между двете сонди, най-вероятно ще се различава от записаното в софта и те ще ревват, че нещо не е наред. Това наблюдавам като ефект при моя дръгел, щото знам за една такава пробойна, която е на кофти за отремонтиране място. Но засега колата дава разход, който ме устройва напълно, все още покрива Еко-3 BG стандарт и не ручи като разпран Баварец. Някой ден, ако намеря някой по-луд от мен да се занимава със скъсани шпилки на изходящия колектор, може и да го оправя този проблем и кой знае, да реша и проблема с грешка Р0420.
Колкото до служебните Фиести, всичките придърпваха, както казах, още като нови. Може да е някаква бъгава серия, не знам. Понеже само ги карахме, не съм се заглеждал по двигателя има ли дебитомер или не. Пък и дебитомерите обикновено при някакъв проблем в тях просто орязват мощността, а тези модели така или иначе нямат някаква впечатляваща мощност, че човек да хване разлика във вървежа.
Но, ако успеете да хванете някаква причина за проблемите, с които сте се сблъскали, ще се радвам да ги споделиш.

zippergalio

Дроселовата клапа не е чистена. Дережето на меката връзка и горния тампон е незнайно, доколкото разбрах от татко. Бобината и свещите са сменени преди около година и +- месец или в километри ~6000, но още директно след смяната придърпването не се беше оправило (след него ремонт карах 1300км. из БГ). Марката на новите е Bosch, ако има някакво значение, защото чета лоши отзиви за тази марка бобина + Ford. Вчера е сменено гърнето и маслото. Доколкото разбрах, задачата е била трудоемка и се е наложило рязане (смяната е извършена за целия изходящ път - тръба+гърне - директно след катализатор, понеже е имало много дупки), за да се сложи новото.

Смятам да взема колата за нов тест идната седмица и да измина едни 800 километра. Смятате ли, че е добра идея да заредя един път с по-високооктаново гориво и да карам с поне 100км./ч. (да се чете по-високи обороти) за около 90/100км с идеята, ако има налепи по катализатор, те да изгорят в процеса? Или това е сайънс фикшън?

F Focus

Относно високооктановият бензин, както казаха колеги тук вероятността да е залежал е голяма.
Карай и с по-висока скорост-демек обороти-няма да навреди.

ivchotr

Говорим за катализатор, а не за ДПФ, нали? Вторият се чисти с каране с някаква по-висока и постоянна скорост (респективно обороти) в продължение на 15 - 20 или повече километри. Изгарянето на "тлаките" в катализатора би трябвало да се случва след загряване на изходящата система и вкарване на повече кислород. Демек, с пускане на колата по инерция с включена предавка (двигателят засмуква и издухва през генерацията предимно въздух, защото в този режим горивото се спира или почти се спира. Който има бордкомп може да следи в реално време какъв е моментният разход на гориво с пуснат педал на газта, когато колата е на предавка. Просто не трябва да се слиза под 1400 оборота). Мисля, че вече писах за това упражнение. Пробвай го така, защото ако просто надуваш с педала на газта, ще вкарваш в катализатора повече изгорели газове и няма да се случи нищо друго, освен дозадръстването му. Щото нали това му е работата - да обира каквото може от тях, за да не излиза в атмосферата. Трябва да си наясно, че този процес няма да даде резултат след 100 - 200 км. Но, ако катализаторът не е съвсем свършил, след някоя и друга хилядарка би трябвало да се прояви положителен ефект.
Колкото до по-високооктановото гориво, доколкото 100 октана у нас са наистина 100 октана, е важно колата да е настроена да работи с такава чорба. Много е дълго за обяснение, но в крайна сметка може да се получи обратен ефект. Компютърът би трябвало да има някакъв толеранс в тази връзка, но ако по-високият октан излиза извън него, нещата няма да се подобрят. Преди да измислят електронното управление за дозиране на гориво-въздушната смес, двигателите имаха така наречения "октан коректор" на делкото. Смениш ли горивото с друго октаново число, трябва ръчно да завъртиш делкото в съответната посока, за да коригираш момента на подаване на искрата. Иначе горенето в цилиндъра излиза извън нормалните си граници и рано или късно се стига до поврежането му. Затова в ръководството на всеки автомобил е упоменато с какво октаново число трябва да бъде бензинът, който му сипваш, дори и за най-новите модели.

F Focus

Хъм, хъм-казваш интересни и логични съвети, с които не съм бил в час да си призная!
Утре, като тръгна за морето ще се опитам да ги спазя, ама то по "Тракия" освен след тунела и чат-пат по друго леко спускане преди това  >:( не виждам къде ще имам възможност да ги следвам? Накрая преди още да свърши наклона ще падна до под 90км./ч. и ТИР-овете ще ме "изядат"!
Ама ще пробвам, де, доколкото може.

П.С. Някой от Форума да е в Китен от 03. 07. ...? ^-^

ivchotr

Това можеш да го правиш по всяко време и на всякакви пътища, ако не се налага да подаваш газ. Естествено, ако ТИРовете започнат да те притесняват, ги отвяваш.

nogopechen

Една от причините за унищожаване на катализатора е прекалено високата температура... А това дали се подава гориво, в режим "принодителен празен ход", може да се разбере с диагностика. При мотори на газ е важно да му се обърне внимание. Самолечение без точна диагноза често носи много болка.

ivchotr

Тук не става въпрос да се грее с горелка. Изпускателната система едва ли щеможе да се загрее повече от това, на което е способен двигателят. Моят бордкомп ми дава точни данни колко гориво отива в двигателя при принУдителния празен ход, та не виждам причини да му закачам и допълнителен четец - все пак и той ще се върже с компа на колата, а не с Всемирния интелект.
Не кандардисвам никого да прави тези неща. Аз си карам колите по този начин повече от 30 години и досега нито една не е хвърляла двигател или катализатор. Които са имали катализатор, де :D Така или иначе се продават и чисто нови кюмбета, та има всякакви алтернативи.

zippergalio

Мдааа. Нещо не е съвсем наред в тоя автомобил и това ще ме побърка. Взех го за едни 700 километра, както бях казал, че ще постъпя. Още с влизането ми в колата видях, че check engine е светнал пак (някъде около 300 километра след зачистването от мен). Зачистих отново грешката и потеглих. Ако карам нормално, както съм свикнал да карам кола, тресе от прекъсване/придърпване, та се не трае. Ако реша да карам на ниски предавки с високи обороти - нещата се подобряват. Забелязах, че точно като мина 2900/3000 оборота и придърпването значително намаля. Ако я карам на 4000 оборота - всичко е добре сякаш. Но това не ми се струва нормално. Тя колата вие като за последно на тия обороти.

Това придърпване е толкова сериозно, че вече мога да го опиша като все едно, че колата гасне и се пали. Все едно нещо загасва и се възпламенява пак. Вероятно има и някаква корелация между това придърпване и check engine. Когато стана вечер забелязах, че при по-сериозните придърпвания check engine светва и изгасва за части от секундата. Това "примигване" го видях поне 5-6 пъти поред един след друг, всеки път в момента, в който колата придръпне. За момента съм минал 714 километра и не е светнало финално, но знам, че пак ще светне. Карах и 109 километра с газ до ламарината. Освен че ми даде мега голям разход от 8.9 л./100км., друго не стана...

ivchotr

Зачетох се пак в първото ти мнение и имам един въпрос, защото не ми стана ясно от написаното там, а и преди не съм му обърнал внимание. Колата придърпвала ли е така преди да сменят ангренажа? Защото, ако не е придърпвала чак толкова, сегашното придърпване може да се е появило в резултат на неправилното зацепване на валовете с ремъка.
На моята кола за пръв път ѝ сменяха ремъка в сервиз, в който по традиция не се занимават с Фордове. Ама на мен нямаше как да ми откажат :D Та механикът разхвърля ангренажа, от магазина докараха новите чарколяци и когато дойде моментът да ги сложи, се оказа, че двигателят няма белези за регулиране на тайминга. Механикът се беше бая облещил. И аз, де :D Та хващам аз да ровя из нета да видя как се зацепва тоя дръгел и тъкмо открих топлата вода, се появи и механикът и каза, че е разбрал как става работата. Добри механици бяха там. Гледало момчето разхвърляния мотор и се сетило как стават нещата. Обаче понеже не се занимават с тези изчадия, в сервиза естествено нямаше и стандартния комплект за зацепване на валовете. Та моят човек си направи нужните му приспособления, зацепи ангренажа, затвори двигателя и аз си отидох по живо, по здраво. По същото време вече се бяха появили проблемите, породени от изчезналите хлабини на клапаните, но още се лутах да разбера що тази кола не се държи като другите, нормални коли. Та в един прекрасен ден стигнах и до Митко, известен в нашите среди като Фордманиака. Човекът само като чу какви са симптомите, директно заложи на клапаните. Излезе прав. Обаче покрай тях видял и, че ремъкът е избягал с един зъб. Ама той разполага със стандартните такъми за зацепване на валовете. Оказа се, че почти невидимите хлабини в пригодените набързо такъми реално са докарали ремъка с цял зъб разминаване от нормалното му положение.
Ако и при теб се е случило нещо подобно, е нормално работата на двигателя да се е влошила. Естествено не е задължително да е точно това причината, така че ще ми е интересно да разбера дали колата е придърпвала и преди смяната на ангренажа, както го прави сега. Съответно и дали някой ѝ е проверявал хлабините на клапаните.

zippergalio

Колата е с верига и това е първият ремонт, който претърпя директно след закупуването си. Чуваха се шумове от двигателя и сервиза каза, че има дребен счупен елемент. Реално преди замяната сме я карали има-няма 150/200 километра. Няма как да кажа със сигурност дали е придърпвала толкова. Помня само, че преди веригата светна check engine още на първото ми качване в нея. Веригата не е сменяна в оторизиран сервиз. Съмнява ме и да е някаква марка - цената и бе 200 лева.

Днес помолих колега да седне и да покара, за да даде някакво мнение. Погледна оборотите при палене от студен старт - 1100, като с времето падат на около 900. Всичко стабилно. Качихме се. Покара и той и забеляза за какво говоря. Той си направи и друг експеримент. Изкючи от скорост колата и започна да подава газ. В някои случаи това водеше до разтрисане на цялото купе. Вика "Не, това далеч не трябва да е така. Двигателя хвърля къчове...". Забеляза, че ако подава мега плавно газта при изклчена скорост горното не се наблюдава, но ако подаде само с леко повече ряз и следва разтрисане на цялото купе (спрял автомобил). Изказа мнение да ида да си проверя горивната помпа.

ivchotr

Ммммм, да. И това е вариант. Плюс горивния филтър. Ама то така може да се окажат и жигльорите виновни. И какво ли не по управлението на двигателя - дросел, регулатор за налягане на горивото и т.н.