205/55/17 гуми за фокус

Започната от mr.stanchev, 15 Май 2023 15:02:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mr.stanchev

Здравейте! Има ли вариант без проблем да се сложат 205/55/17 гуми на фокус комби мк2 2007г.? Карам с такивано на 50... Някой с впечатления на 55?

F Focus

За слагане ще ги сложиш, ама разликата в диаметрите е 26 мм.-демек радиусът на новите гуми се увеличава с 13 мм., с колкото ще се повдигне колата.
Според непрофесионалното ми мнение разликата не е малка и аз лично не бих залитнал в тази посока, въпреки, че и аз  се интересувах в началото дали мога да повдигна малко колата, въпреки, че пружините не са "уморени", но се отказах.
Намерил ли си 17-ки джанти (от Форд, или Волво) и на каква цена, ако не е тайна, щото цената на фордовите (лети) 16-ки "хапят", а 17-ките ще са по-скъпи.

mr.stanchev

Цитат на: F Focus в 15 Май 2023 18:41:18За слагане ще ги сложиш, ама разликата в диаметрите е 26 мм.-демек радиусът на новите гуми се увеличава с 13 мм., с колкото ще се повдигне колата.
Според непрофесионалното ми мнение разликата не е малка и аз лично не бих залитнал в тази посока, въпреки, че и аз  се интересувах в началото дали мога да повдигна малко колата, въпреки, че пружините не са "уморени", но се отказах.
Намерил ли си 17-ки джанти (от Форд, или Волво) и на каква цена, ако не е тайна, щото цената на фордовите (лети) 16-ки "хапят", а 17-ките ще са по-скъпи.

Купих я със 17ки... Трудно се намира гума на 50 на нормална цена, затова и питснето е за 55, т.к. ми услужиха с такива. Сложих днес отпред 2 гуми на 55 и заспа. Със сигурност ще са летни защото свиха разстоянието до калника, но на пълен ляв/десен е ОК, не опира никак, но за зимни ще разчитам на 50.
Да, 16ките джанти са трепач с цените, фиеста на старо...

Жоро Петков

Имай предвид, че в момента ти се е променило и показанието на скоростомера.
На мен с летни 235/50/17 скоростта е, както е заложено - с 7-8% отклонение (посока надолу)
А зимните са ми 235/55/17 и скоростта, която показва скоростомера е реална.
Пиша го това, че доста хора разчитаме на 10км/ч толеранс на камерите и да не останеш изненадан.

mr.stanchev

Цитат на: Жоро Петков в 16 Май 2023 10:15:23Имай предвид, че в момента ти се е променило и показанието на скоростомера.
На мен с летни 235/50/17 скоростта е, както е заложено - с 7-8% отклонение (посока надолу)
А зимните са ми 235/55/17 и скоростта, която показва скоростомера е реална.
Пиша го това, че доста хора разчитаме на 10км/ч толеранс на камерите и да не останеш изненадан.
благодаря, имам го предвид. И аз съм от хората разчитащи на 10те км./ч.
П.п. тези гуми на каква кола слагаш? От днес съм с по високите и не знам как ще е с 4 човека...

Жоро Петков

Казвам го, защото и аз съм от тях  :D .
На Мондеото от подписа (и снимката ми) - фабрично са 235/50, но 235/55 има доста повече избор и предишния собственик е сложил зимни такива. Летните си ги купих 235/50, за да са си както е предписано (следващите зимни също ще са 235/50).

F Focus

За протокола разликата в показанията на скоростомера с новите гуми ще е точно 4км./ч.-демек скоростомера показва 96км./ч., а реално се движиш със 100км./ч.
И още-при натоварен автомобил допускам, че предните гуми в завой е възможно да опират в горната част на арката на калника, а задните при неравности (на каквито сме "богати") ще се търкат в подкалниците.
Дано да греша и да нямаш проблеми, но преди години брах ядове с мааалко по-голям размер гуми, та си покривих арките на предните калници, а колата беше топ, откъм "стойка", на една друга пък с двама човека отзад и с два куфара в багажника при всяка неравност задните гуми чегъртаха в подкалниците, та вече много внимавам и избирам фабрично препоръчаните размери на гуми.

Жоро Петков

Мондеото е доста ниско, а такива проблеми не съм имал. Зимата ходихме 4 човека с доста багаж до Австрия и не е опирала никъде (това, с по-високите гуми ест. говоря).

При мен със зимните при 100км/ч скоростомер съм с реални 100км/ч (GPS).
С летните гуми  - 100км/ч скоростомер, 93км/ч (GPS).