Търся човек сведущ относно пазаруване в "Али Експрес"

Започната от F Focus, 09 Март 2023 14:00:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Здравейте,

Убеден съм, че много ще Ви изненадам с питането си, което някак не пасва много на автомобилен форум, ама съм дърт, много приятели измряха, пенсионирах се, а с някои тук се познаваме поне виртуално, та затова реших да попитам във Форума...Съвсем доскоро ръководих много младежи, които са много в час, ама направо ме е срам да поискам помощ от тях. Искам да закупя от "Али"-то радиоуправление, самолет, двигател и някои други джаджи за целта. Ако някой откликне ще му се отплатя, дори и да не иска! ^-^ Наясно съм, че се плаща предварително, че се иска регистрация там, ама какво-що и как се случва за целта ми е тъмна Индия, както се казва! Парите, разбира се ще дам предварително. И още-за сума около 5-600 Евро минава ли се митница, или пратката се получава без проблем в пощенска станция?
Дори и никой да не откликне не бих могъл да се нацупя, разбира се, но пък всякакви мнения и съвети по питането ще са ми полезни, за което благодаря предварително!
Ами това е, което исках да попитам.

ivchotr

Щом се оправяш с форумите, глайдър, ще се оправиш и с Алито. За целта и то заради собствената си сигурност, би било добре да си направиш виртуална банкова сметка, която е различна от тази, по която ти превеждат пенсията. Тази сметка я зареждаш с толкова кинти, колкото ще ти струва поръчката, с цел ако я хакнат, да не могат да свият нищо от там. Регистрация в Алито се прави както във всеки друг сайт. Адреса, на който ще ти изпращат пратките, го пишеш с латински букви, без да транскрипираш на английски. Демек, ако живееш в блок, го съкращаваш "bl. 5" примерно. Етаж е "et. ...", вход е "vh. ..." и т.н.
От известно време не се минава през митница, без значение за каква сума си закупил стоката, тъй като бай Китаец ти начислява налога в цената. Препоръчвам ти да разглеждаш внимателно цените на стоките и съответно цената за доставката (т.нар. "shipping"), защото от десет различни продавачи един предлага най-ниска цена за един и същ продукт, а няколко не начисляват пари за транспорт. Като поразгледаш сайта, ще се ориентираш за какво говоря. При по-скъпи стоки е добре да се поинтересуваш и какъв е обменният курс на валутата, през която ще плащаш, защото на долара, примерно, се мени всеки ден и при висока стойност на стоката ще платиш повече, ако доларът в този ден е по-скъп.

F Focus

Благодаря за отговора!
Май ще опра до услугите на бивш колега.

Pyrhel

Няколко неща от мен - гледай рейтинга на продавачите и ревютата, оставени от хората.
Избягвай новите продавачи без рейтинг - може да предлагат нещо, което не е налично и да не го получиш никога или да са измамници - пари няма да загубиш, но ще чакаш много време, за да разбереш, че трябва да пуснеш искане за възстановяване.
Ако имаш възможност за избор - НЕ избирай въздушен транспорт. В София има 2 митници - на ЖП гарата и на летището. На втората ще влезеш във филм ако трябва да си освободиш пратката.
"Free shipping" не означава безплатен транспорт, а че транспортът е в цената на пратката. Ако си на митница и нямаш отделно транспорт - ще платиш мито и/или ДДС на цялата сума, а не само на стоката. Това не значи автоматично "избирай винаги отделен транспорт" - ако по някаква причина отвориш искане за възстановяване на сумата, в зависимост от ситуацията може да върнат само сумата на артикула, но не и на транспорта.

И много важно - чети внимателно цялото описание на артикула - понякога на снимката е цял артикул, а в действителност продават само част от него.

Ако прецениш, че те устройва - харесай си стоките, прати ми ги да ги погледна или ги пусни тук, за да видим дали има нещо подозрително в обявите. Да не говоря от името на всички, но вероятно повечето не биха се съгласили на такава услуга, защото ако нещо се случи с артикула по път или е некачествен - те трябва да се занимават с връщане и пр. Затова - може да организираме някое форумно кафе уикендите и ще покажа/ем как се прави поръчката, която ще си дойде директно при теб.
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Хм. До преди 2 - 3 години се обмитяваха стоки на стойност по-висока от 30 долара, ако не бъркам. Или малко повече. Имаше опция да се оторизира пощата да свършва тази работа вместо купувача. Пиша пощата, защото аз ползвам услугите на държавните Пощи. След това казаха, че ще се обмитява всичко, без значение дали струва долар или хиляда такива. От тогава съм поръчвал всякакви неща за всякакви суми, но никога не са ме разкарвали да си ги вадя от митницата. Забелязвам, че съответната такса се начислява директно към цената на поръчаната стока и не ми остава нищо друго за правене, освен да отида до пощенския клон и да си получа пратката, когато пристигне. Днес си получих едни отвертки с нестандартен рисунък на накрайниците, че са започнали да слагат видии с подобни глави по разни електроуреди, дето нямат развиване с нормални отвертки. Даже ги пробвах и на един блендер. Работят :D

Ozzie

Като цяло, пратките за физически лица (лична употреба) са освободени от мито*, не и от ДДС. Последното, китайчетата начисляват автоматично на база държава по регистрация, още докато разглеждате стоките. Казвам го, защото често поръчвам дреболийки от там. Не ми се е случвало, да поръчам нещо за 3$ (примерно) и като чекирам най-накрая, цената да е завишена на 3,60 $

*Поръчвал съм мобилни телефони (единични бройки, стойност над 100 лв.), като винаги съм си ги получавал в пощенската станция по регистрация.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

F Focus

F Focus

Цитат на: F Focus в 11 Март 2023 20:32:29Ясно-благодаря за отговорите!

Pyrhel-ако организираш такова кафене почерпката ще е от мен за всички присъстващи! Молбата ми е, ако може да е след 05/04/23г., когато вече ще съм пенсионер, какъвто съм от 6 месеца, но тогава напускам и ще се пазаря да остана с намалено работно време, или заплашане на час, или изобщо да не бачкам-тВа м/у другото.
Искам да закупя неща за около 500-800 Евра, та нещата трябва да са сигурни.

П.С. Май отдавна няма срещи...

ivchotr

Ами не знам... Преди години колеги постоянно се разкарваха до митницата баш заради мобилни телефони. Аз телефони от Алито не съм поръчвал, ама съм поръчвал външен хард диск, примерно, който струваше над 220 лв. някъде. Или пък чаркове за колите и моторите, които също са били на цени за обмитяване. Но не съм ходил до митницата нито веднъж. Освен митниците да си избират жертвите на случаен принцип, друга логика не виждам.

Pyrhel

✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

zloster

Цитат на: Pyrhel в 12 Март 2023 11:44:09https://customs.bg/wps/portal/agency/home/info-citizens/receiving-stock/taxation_shipments
И това тук от Български пощи: https://www.bgpost.bg/bg/485
Малко по-подробно е разписано.

"Историческа справка и Европата": ПокажиСкрий
За протокола: през 2016-та година някъде цитаделата Брюксел реши, че иска повече кинти приход от ДДС. И си "осъвремени" облагането с ДДС като махна минималната стойност на пощенските пратки. Практиката на търговците от чужбина тогава беше да декларират пратките като подарък или с много занижена цена, че да слязат под прага. Та от 2016-та насам някаква част от малките пратки се спираше на митница. И трябваше да се мине през процедурата "освобождаване на пощенска пратка". А за тази процедура се ползваше тайното магическо заклинание "EORI номер" (https://www.egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi%20na%20uslugi/agentsii,%20sazdadeni%20sas%20zakon/uslugi-199/2686). Съответно различни фирми включително и Български пощи предлагаха услугата "Представителство пред български митници за освобождаване на пратка" (без да имаш EORI на името на лицето получател). Получих веднъж една безплатна рекламна тениска от САЩ през този период - някъде 10-12 лв. беше цялото "удоволствие". Платени на Български пощи.

Та за да го няма цялото това "удоволствие" със задържане на митница, в момента карат чуждите търговци да ти вземат ДДС-то с плащането на стоката. И съответно си получаваш пратката директно, защото вече е минала митница автоматично.
Проста сметка на коляно показва, че за 2-5 лв. ДДС отиват няколко десетки минути работа. А заетите служители не вземат стотинки на час за тази работа и като трябва да обработят 20-30 такива пратки днес? Не излиза сметката никак. Та идеята от самото начало си беше:
1) тъпа
2) проста
3) тъпа и проста
4) просто тъпа
5) всичките изброени заедно
но това е светлата еФропейска бюрократичната мисъл и рожбите ѝ. А ни се набива в главата да милеем за нея.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

F Focus

Здравейте отново, макар, че темата се води, като неактивна.
Днес за сефте поръчах нещо от Али-то за около 40 щатски долара. Въведох номер на карта, валидността и, имена на собственика, трите цифри отзад и о чудо-нито се наложи да въведа 4-цифреният код за интернет-банкиране, нито шест цифровият код, който банката ми изпрати-кВо става? От Али-то получих съобщение, че плащането е извършено. и благодарят за поръчката...
Ще съм благодарен, който е в час да ми обясни какво-как и защо се случва?

Ozzie

Може би трябва да уточниш, за коя банка става въпрос. Общо- взето, всяка банка има своя си политика относно on-line плащанията.

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Няма да се плашиш. Щом китаецът е взел парите, остава само да чакаш да ти дойде поръчката. След ден - два като кликнеш в раздела "Поръчки" в профила си, ще имаш възможност да я следиш. Трябва да натиснеш бутона "Track order". Там ще виждаш в кой ден до къде е стигнала стоката.
Иначе, онези кодове ще ти трябват когато правиш транзакции по разни сметки, примерно към тази на тъщата :D
Всяка стока си има и идентификационен номер, с който можеш да я следиш в глобалната мрежа за трансфер на стоки. Български пощи са част от тази мрежа и повечето стоки можеш да ги следиш и там. Някои номера обаче, които дават китайците, не са проследими. Ама тя системата си казва, че това е така. С времето ще му свикнеш. Важна беше първата крачка. Внимавай и какви бутони натискаш и ако не си сигурен в значението на някой термин, първо си го преведи с речник. В "Моят Алиекспрес" можеш да даваш отзиви за получените стоки. Разгледай сайта, има интересни възможности. Едно от важните неща е, че ако стоката не ти дойде в указания от системата срок, можеш да поискаш да ти възстановят сумата, която си платил за неполучената стока. Обикновено няма проблем с връщането на парите.

F Focus

Благодаря за отговорите!
Към банка ДСК съм. Последният месец пазарувах он-лайн няколко пъти от Австрия и без 4-цифреният постоянен код, и 6-цифреният код, който банката изпраща при опит за плащане (май се казваше 3D-code, ама какво му е 3Д-то?) никакво плащане не можеше да мине, докато при бай Хой китаеца никЪф проблем! И защита никаква, май...?
На всичко отгоре има един друг проблем-познат, който ми направи регистрацията бая е объркал номера на улицата-вместо 103 е написал 3, а аз не съм гледал какво пише-нерде Ямбол, нерде Стамбул! При поръчката на няколко пъти се опитах да сменя адреса за доставка, ама йок-все ми изписва Fault! Индианска ми работа...
Поне телефона е верен, та се надявам да ми се обадят.

Stanislaw

За по-дребни суми директно си ги тегли без да изисква кодове. За трицифрени най-вероятно транакцията ще бъде отказана от банката и ще трябва да се свържеш с тях за да позволят плащане.
За смяна на адреса си отиди в настройките на профила. В най-горните редове трябва да имаш меню за шипинг адрес. Там може да го промениш.
Колкото за настоящата пратка - с евтиния шипинг най-вероятно ще отиде в пощенската станция и от там ще ти се обадят да идеш да си го вземеш. Ако е с по-скъп шипинг може да дойде и по-куриер, отново ще се свържат с теб за уточняване на доставката.

F Focus

Добре ме съветваш, Станиславе, ама регистрацията ми е на телефона чрез gmail.com, а не на лаптопа, където ми е по-лесно, и въобще не мога да се ориентирам относно профил-мофил къде ми е, и къде са разните му там настройки?! >:(  Имам иконка на телефона на "Али"-то, отварям я и толкоз-поръчвам на воля без нИкви ограничения, кВото си искам-ама на грешен адрес! :))
Ако не си виждал индианец досега-ето ме! >:(

П.С. Чак на мен ми става неудобно да Ви занимавам с некадърността си по някои въпроси, затова ще се радвам, ако някой желае да ми помогне, за  да ми промени номера на улицата, че да живна най-накрая, да си поръчвам смело, и да спя спокойно! :)
Ще почерпя, разбира се!

Stanislaw

Отваряш си приложението на алиекспрес. Минават рекламите. След това си на началната страница. Огледай за иконка с човече, под която пише Account или Профил. Предполагам е долу в ляво, избираш я и ти отваря профила. Сега търсиш Settings, вероятно е с иконка зъбно колело горе в ляво, избираш я и там вече трябва да имаш меню за шипинг адреса, като влезнеш в него има опция за промяна на въведения вече адрес.

Ozzie

Само да кажа, че от пощата вече не се обаждат, а пращат автоматично генериран SMS, в коя пощенска станция е пратката. Поне във Варна. За други градове не твърдя нищо.
Има и отделни изключения, пратки са ми идвали не по пощата, а чрез куриерска фирма. Веднъж със Спиди и веднъж с "Express One"

Edit:
Понеже и аз съм към ДСК, за не всички on-line плащания се изисква шест цифрен код и личен PIN код.

ivchotr

И аз последната пратка я получих с ЕкспресУан. Май чайника си избира кой куриер да ползва. Даже в Алито ми изписа, че има проблем с доставката, а тя вече беше при куриера и те ми бяха пратили СМС да си я получа. Пощите пращат СМС от доста време, обаче когато им бяха хакнали системата, пращаха хартиени бележки в пощенските кутии на адреса.

ФФокус,
Щом имаш профил в сайта на Алиекспрес, можеш да се логваш от всякаква машина - кеф ти телефон, кеф ти компютър. Просто трябва да си знаеш юзернейма и паролата. Като си влезеш в профила ще се ориентираш кое къде е. Просто не потвърждавай нещо, за което не си сигурен.

F Focus

Пак съм аз по темата-извинявам се, но се надявам да е полезно и поне малко интересно.
От бай Хой-китаеца все още няма нищо, а би трябвало. Както писах, но да Ви подсетя, че аз съм си виновен, защото вместо № 103 на улицата, колегата, който ме регистрира е писал № 3! Но пощенският код и тел. ми номер са верни. Ходих в пощенската ми станция, обясних проблема и ме препратиха към Централна пощенска станция, която обслужва грешният адрес. Завчера отскочих до там, като преди това звънях по даденият тел. от нет-а..."временно няма връзка с този номер-опитайте по-късно"! Никакъв шанс, разбира се! Много странно, че Централна пощенска станция в София според заданеният адрес се оказва в Студентски град ( ул. академик Стефан Младенов № 1), а всъщност е на ул. "Гурко" №5!?!?! Баси идиотщината! >:(  Както и да е-в Централна поща на ул. "Гурко" ми казаха, че ако има телефон ще ми се изпрати смс, а ако няма ще се изпрати писмено известие, ама в Унгария е централният хъб за преразпределяне за Европа, та, ако пратката е преопакована ( по някаква причина?) телефонът може и да го няма?!
Пратката, която очаквам е за 30 щ.д., които ще го преживея, разбира се!
Възмутен съм на какви дебели, грозни, проклети, недо-бани явно и много меко казано нелюбезни лелки се нагледах-не, че съм очаквал друго, ама ние им плащаме заплатите на подобни пачи, все пак, мамка им проклета!
Убеден съм, че такЪви служителки в Български пощи ще използват и най-малкият повод да върнат пратка от едната проклетия и чувство за малоценност!
Отдавна съм разбрал, че сме много назад и встрани от цивилизованият свят.

KoCMoHaBTa

По принцип може да провериш по тракинг номер къде е пратката.
За глобално тракване, може да ползваш parcelsapp или 17Track, като по лични впечатления първото вади повече информация.
За българия - отиваш в сайта на български пощи и там има едно поле "проследяване на пратка" - въвеждаш номера и ако има платен тракинг - ще ти покаже къде е. Щом е 30 долара, доста вероятно да има платен тракинг.

Тука искам да вметна, че понякога доставките идват със speedy или express one - така че първо провери през глобалните сайтове кво пише.

Алтернативно, звънкаш от време на време (примерно веднъж в седмицата) в пощата която обслужва адреса към който са ти пратили пратката - по принцип ги държат около 20 дена преди да ги върнат (поне в Пловдив).

В алито, ако наближи края на времето за доставка (delivery time), примерно остават 5-6-10 дена - може да пишеш на търговеца да ти го удължи - аз винаги им пиша нещо от рода на - "Hi, I still haven't received the items, could you extend the delivery time?" и в 90% от случаите в рамките на 1-2-5 дена ми го удължават с 2 седмици. Повтаряш процедурата колкото ти се чака - аз съм повтарял до 3 пъти.

Ако ти изтече delivery time-a - отваряш диспут с причина че не си получил пратката и ще ти върнат парите на 100%. Ако имаш късмет - ще ти дойде и пратката някой ден. Но да не се злоупотребява с това, понеже хващат тарикатите и ги банват - ползвай го само ако наистина си изчакал достатъчно и нямаш информация за тракинг.

Ozzie

Цитат на: F Focus в 14 Май 2023 15:16:01От бай Хой-китаеца все още няма нищо, а би трябвало.
т.е.,
1. Крайния срок за доставка е минал, а все още не си получил нищо?
2. Проследяването на пратката показва, че въпросната е в местната поща, а все нямаш вест от тях?

В Унгария никой няма да ти преопакова пратката. Както е тръгнала от Китай, така и ще си я получиш.
И последен въпрос - в крайна сметка, смени ли адреса в акаунта с верния?

F Focus

Смених си адреса с правилният, ама впоследствие.

ivchotr

По принцип срокът за доставка от Чайна Майна е 90 дни. Ако са на път да изтекат... баси как лети времето :-[
Спиди и ЕкспресУан също пращат СМС за пристигналата в техен офис пратка, така че едва ли ще имаш проблеми с получаването ѝ. Ако не ти изпратят СМС от пощата, значи пак са им хакнали системата. Ама скоро не са ги хаквали, така че би трябвало и там да нямаш проблем.
В Студентски град е "шапката" на пощите. Управата, така да се каже.

F Focus

Леле-как 90 дни?! Разгеле междувременно намерих, каквото ми трябваше в наше село, та си реших проблема-вече мога да "летя", така да се каже, ама времето до края на месеца ще е скапано-то зима нямаше, ама и пролет явно няма да има, ама да видим кога ще дойде лятото? :-[
Моля за мнение относно сроковете за доставка от бай Хой от хора минали по този път, че ме интересуват някои неща за закупуване.
Имам познати, които са поръчвали от Китай и нещата им пристигат за около 20 дни.

Ozzie

Виж сега, недей да приемаш всичко написано в темата за чиста монета. 90 дни срок за доставка е твърде дълго време и рядко се среща. По такъв начин, търговеца гледа да се предпази от връщане (загуба) на пари, заради доставка, която не е пристигнала навреме.
Като влезеш в профила си и след това в списъка с поръчките, чукваш бутончето "Order details". Според настройките на браузъра, или ще ти отвори нов прозорец, или ще зареди информацията в същия. Търсиш "Estimated delivery date" и гледаш какво пише там. Ако все още не си просрочил, просто си запиши датата някъде, където ще ти се набива постоянно на очи. След като мине тази дата, а още не си получил нищо, имаш 15 дни срок да заведеш претенция (да го кажем така, че диспут не ми харесва като определение). В този случай, китайчето ще опита да шикалкави нек'ви али-бали и ще иска да оттеглиш претенцията. Отговаряш културно, че ще я оттеглиш, ако пратката пристигне преди да е изтекъл срока за разглеждане. Последния е седем дни, така че я дойде, я не за тези седем дни, но са се случвали и такива неща.
Имай и едно на ум, че системата на алито, автоматично ще отчете пратката като доставена, след като изтече срока за доставка. Пише го в раздела "Данни за поръчката".

P.S. Както виждаш от картинките, часовничето съм го поръчал на 04.05 т.г. Трябва да е тук не по-късно от 14.06., което на половината от посочените по-горе 90 дни.

F Focus

Благодаря, Ози!
Да му се не види! От Европа нямам никакви проблеми с доставките.-всичко идва за 5-10 дни, ама много неща, които ме интересуват ги няма. Разбира се при бай Хой е малко по-евтино, но за протокола забелязах, че не винаги сравнено с европейския доставчик-дори напротив! Имам предвид наистина качествени оригинални неща, а не китайски заместители, които често не стават.
Абе, както писах аз съм си виновен, че адресът е грешен, но пощенският код на станцията и телефонът ми са верни и ми остава да разчитам на съвестта на някоя проклета, дебела и недо-бана лелка, каквито са болшинството държавни служителки, която с най-голям кеф ще върне получената поръчка!
Тези дни пак ще посетя пощенската ми станция и ще се получи "интересен" разговор!

П.С. Мисля, че ще е полезно всеки да сподели личен опит с доставки от различни места и сайтове по темата.

Ozzie

Добре Уе, Бай Хой, по-горе ти дадоха два сайта в които можеш да проследиш пратката, не знам, за къФФ чеп ти е да ходиш да си късаш нервите, че и тези на служителките? Само не ми излизай с номера, че им плащаш ТИ заплатите, моля.

Пускам проследяването на една пратка, която пристигна днес. Според данните, получена е на местна почва преди два
дни, днес получих SMS и отидох да си я взема.
https://parcelsapp.com/en/tracking/UA317411811HU