За разхода на масло при двигатели 1.8 ( и 2.0) двигатели Дуратек

Започната от F Focus, 02 Януари 2023 14:31:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Хич не се притеснявам и масло няма да изтеглям-така ще мре! ^-^
М/у другото се успокоявам донякъде, че пластмасовата коруба на възд. ф-р е абсолютно суха без никакво омазняване.
Ама дроселовата клапа си е мазньоч и и идва времето за почистване.

saggy

И сега какво, ставаме равенол клуб тук? :). Моят двигател събира колкото по-големите му събратя 1.8-2.0, но до 4л трудно стигам при смяна на маслото. На 3.7л съм на 75% от скалата на щеката и е ок. Имате ли впечатления дали масленият филтър може да се напълни с масло преди да се монтира?
Един колега с Форд ми хвали Моторкрафт маслото, но на мен ми е като Форд Формулата - не знаеш кой къде го е произвел и сипал. Някой има ли впечатления от него.

ADiDimitrov

Предното масло което махнах беше моторкрафт. Това е ребрандиран Форд формула, демек продукт на Кастрол. Но правен в Румънските им заводи. Иначе се държеше като всички други масла, които съм ползвал.

F Focus

Цитат на: saggy в 07 Май 2023 23:15:12И сега какво, ставаме равенол клуб тук? :). Моят двигател събира колкото по-големите му събратя 1.8-2.0, но до 4л трудно стигам при смяна на маслото. На 3.7л съм на 75% от скалата на щеката и е ок. Имате ли впечатления дали масленият филтър може да се напълни с масло преди да се монтира?
Един колега с Форд ми хвали Моторкрафт маслото, но на мен ми е като Форд Формулата - не знаеш кой къде го е произвел и сипал. Някой има ли впечатления от него.

Ми що да не станем Равенол-Клуб? Хем ще купуваме на едро маслото-демек с гоУема отстъпка! ^-^
Масленият ф-р може да се напълни предварително, но няма смисъл, а и ще се излее доста масло, докато се монтира. При смяна на масло остава от старото по всички триещи се повърхности, а новото бързо тръгва по пътя си, така да се каже-при смяна на маслото при първото стартиране на двигателя дори за кратко не ми присветва лампата за ниско налягане на маслото.
Въпросният Равенол по спецификции е доста над Моторкрафт, Форд-Формула и болшинството "синтетични" масла, докато той е наистина синтетичен. При това цената му е "човешка", за разлика от много от супер-дупер излишно прехвалени "премиум" марки.

saggy

Засега е човешка. Наблюдавам вдигане на цените на маслата с до около 10лв за 5л. тубите в чужбина. Тук стандартно са по-скъпи от търговците в Германия да кажем, защото има транспорт и допълнителна надценка на бг търговеца.

F Focus

Обещах да споделя мнение за "Равенол"-а. Изминах 700-800км. само грАдско и съм долял около 150 гр., което е по-малко от масовите "синтетики". Така се държеше и състезателният "Мотул" в началото, но, както ми се обясни от сведущи хора тук същото няма дълготрайност, което се доказа.
По темата искам да споделя и друго-една сутрин хванах комшия да стартира двигателя и да даде газ, докато аз зяпам отзад-ами появяваше се слабо син пушек. Същият ден, след като се върнах направихме същият тест при напълно загрял двигател-не се виждаше нищо подобно. Доколкото вдявам това говори за гумички на клапаните? Не твърдя, че сегментите са ОК, но както съм писал разходът ми на масло на дълъг път е пренебрежимо малък-основният проблем е на грАдско на къси разстояния.
Съвсем скоро ще измеря компресията-тъкмо ще видя двойно-иридиевите свещи след 30Х.км. на какво мязат и ще пиша, разбира се!

dragozow

Карал съм две смени с Ravenol, при мен разхода на масло беше същия. Единствената разлика усетих при Amsoil, Първите 4 000 км не го пипна, а трябваше да съм долял два пъти.

F Focus

Дай инфо, моля кой модел на "Равенол" си ползвал и кой е моделът на "Амсойл"?

dragozow

FDS мисля, че беше, 5/30. Amsoil не съм си записал модела гледам, но пак 5/30 за Форд по спецификация.

Stanislaw

Най-вероятно е бил Amsoil Signature Series 5w-30, който е а5/б5 спецификсция. Черна туба с червена капачка.

ADiDimitrov

И аз да дам отзив от Реванола, 2000 км. 50/50 градско извънградско, 300 мл. доливае. За сега това, после ще видим 😉

locke

ADiDimitrov

ivchotr

Предполагам какво си искал да напишеш с това "300 млн. доливае", обаче ще те помоля да го конкретизираш.

F Focus

Скоро тръгвам за морето (живот и здраве) и съм много любопитен къФ, аджеба ще е разхода на масло с "Равенола"-а.
Оборотите на двигателя на магистрала с тая ск. кутия с къси скорости са около 3800-4100 об./мин.
Разбира се, после ще пиша истината за разхода на масло... и на газ! ^-^ За разхода на газ отдавна съм наясно-от 9 до 12л./100км., независимо градско/извънградско основно според това къде се зарежда!

F Focus

Да повдигна темата...
Много съм доволен от Равенол ФДС. Откакто го използвам ( вече 3000 км. пробег)  разхода на масло намалява-колкото и да е странно (или не?)
Пример-в началото на летния сезон със скоро залят Равенол ФДС разходът на масло до нашето море и обратно беше 200гр. за 1000 км. пробег, а при следващо пътуване тези дни по същият маршрут разходът е 100гр. масло. със скорост 140-150км./ч. с вкл. климатик и съответни обороти 4100-4500 об./мин.

Ще се радвам да изкажете мнение, доколко гумените уплътнения на стъблата на клапаните са "виновни" за разхода на масло?  Относно състоянието на сегментите при масложора е ясно. Има много и противоречиви мнения-затова питам.

Благодаря предварително!

ADiDimitrov

Обърни внимание и на клапана на картената вентилация, аз много се съмняваме че от там също има разход на масло и причина често да се зацапва дросела! Ако не беше на такова смотано място, до сега да съм го сменил с нов!

F Focus

Ади-дай инфо къде е този клапан, моля.
Чел съм тук за него едно-друго, ама дали е важен и т.н....Обаче двигатят ми си е абсолютно "жив' и издухвам къде-къде по-нови автомобили от премиум марки.

Ozzie

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ADiDimitrov

Имах наблюдения на подобен клапан но на Мерцедес. На 180000 км му се бяха изпекли гумените уплатнения през които почва навлизане на масло в горивната система. Проблема на нашия мотор е че се сваля целия всмукателен колектор за да го видиш н какво дередже е ! Според мен той е основен виновник за честото зацапване на дросела!

perun

Тога правиш като едно време при Жигулите-изкарваш маркуча някъде долу.. :D  

ADiDimitrov

Цитат на: perun в 03 Септември 2023 15:25:25Тога правиш като едно време при Жигулите-изкарваш маркуча някъде долу.. :D   
Де да можеше! Уви форда е модерен и си го търси 8)

perun

Всяка техника си иска своето. За мен или се прави както трябва, или не се занимавам и продавам. Компромиси и оправдания при мен не минават.

dragozow

Цитат на: F Focus в 02 Септември 2023 13:27:03Да повдигна темата...
Много съм доволен от Равенол ФДС. Откакто го използвам ( вече 3000 км. пробег)  разхода на масло намалява-колкото и да е странно (или не?)
Пример-в началото на летния сезон със скоро залят Равенол ФДС разходът на масло до нашето море и обратно беше 200гр. за 1000 км. пробег, а при следващо пътуване тези дни по същият маршрут разходът е 100гр. масло. със скорост 140-150км./ч. с вкл. климатик и съответни обороти 4100-4500 об./мин.

Ще се радвам да изкажете мнение, доколко гумените уплътнения на стъблата на клапаните са "виновни" за разхода на масло?  Относно състоянието на сегментите при масложора е ясно. Има много и противоречиви мнения-затова питам.

Благодаря предварително!
Това е само до като маслото е ново, в началото като че ли има по-малък разход. Аз го хвърлям на 8 000 км така или иначе.

saggy

Да изкажа и аз мнение за Равенол FDS. Пробегът с маслото е 9000км и почти 12 месеца от предната смяна. Долял съм 2 пъти общо около 500гр и то главно след магистрално каране 4100-4500 об/мин и минаване през планински проходи с изкачвания - 1000км пробег в двете посоки. Градско не съм забелязал разход, а колата се кара 70% от времето в града. Първото доливане беше някъде на около 4000км пробег, а второто на 8000км. Това масло може да изкара и над 10000 км, макар че досега съм сменял главно на 8-9000км с Фокуса. Аз съм доволен от маслото и смятам, че си заслужава парите. Трябва да отбележа, че с предишното масло Yacco разходът беше сходен, но двигателят беше по-шумен, а сега работи по-гладко.

perun

Имаш сравнително добър двигател колега. Каквото и масло да сложиш при положение, че го сменяш на 8-9хил. резултатите ще бъдат еднакви.

Bizu

FFOCUS Сменява ли нещо клапана за картерна вентилация?

F Focus

Бизу-не съм барал нищо, щото колата ми трябва всеки ден за отиване и връщане от/до работата, а ако ползвам таксита ще ми дойде разход към 50 лв. на ден-пенсионирах се, ама пуста жажда за пари...току-виж потрябват за сериозен ремонт, за който имам оферта от около 3000лв. ...дано не ми потрябват за здраве!
За протокола обаче да споделя, че с връзки (както беше по времето на соц-а) закупих "Равенол" FDS 5/30 5-литрова туба с един литър free-явно промоция някаква за 95лв. при дилъра, която инак продавачът ще я спести за "наши" хора.

saggy

Това ревю на Фокус 2 гледали ли сте го? Има препратки към ревюта на двигателите при Фокус 2, които мисля, че са доста точни. Иначе тук водещият е поспестил някои дертове, за които говори при двигателите.
https://www.youtube.com/watch?v=qAXFVIYoYwY&t=796s