От коя бензиностанция да зареждам?

Започната от Pyrhel, 17 Септември 2011 11:59:58

« назад - напред »

0 Потребители и 15 гости преглеждат тази тема.

Жоро Петков

Само да вметна - за колегите с атмосферни двигатели. Отидете да сипете в Румъния.
Ей Богу като сипах на мотора - разхода ми падна, двигателя ОЖИВЯ. И това с 95. Не ми се мисли ако бях сложил 100 октана.
Живот и здраве предстои ми пътуване с нафтовата печка по Европа и ще видим как е с тамошната нафта.

ivchotr

Цитат на: F Focus в 02 Февруари 2023 13:41:35... много добро впечатление ми прави "Лукойл" на магистрала "Тракия", който е на около стотина километра от София в посока Бургас...

Преди години имах проблем с бензин от тази бензиностанция. Бях с двуколесното желязо, което както и да го карам, откъдето и да сипвам, върти разхода около 4.5 до 5.2 на сто. Е с бензина от този обект ударих почти 7/100. От тогава спирам там само за по кафе и пишпауза.

Alexi

като ги пишете тия неща нали знаете ,че всички горива идват от една рафинерия .. нали не мислите че Лукойл правят специален бензин за Инса с мизерните им обороти ? Или за който и да било .. всичкото гориво е еднакво ( говоря за легалното производство ,че има доста нелегален внос там не знам как е положението )

saggy

А бе накратко, Алекси е прав, че 90% от горивото идва от нашата рафинерия. Освен това, това е рафинерията с най-голям капацитет и преработка на Балканите. 30% от производството им е за местния пазар, 70%, дори повече, е за е износ. Освен това е рафинерията, която на Балканите прави Джет гориво за самолети. Масово продукцията се изнася за ЕС, т.е покриви европейските стандарти за качество. Грас неприятно ме изненада с инфото за държавния резерв, защото аз зареждам от 7-8 месеца от Лукойл на Г.М. Димитров и нямам проблеми до момента. Преди зареждах на Еко, но имах някакъв проблем с картата за отстъпка. Какво обаче се сипва по бензиностанциите и как се разрежда е мъгла. И да не бъркате, не съм фен на Лукойл, просто констатирам фактите.
Ако се разчетете за друг голям вносител - фирмата майка на Круиз, те пак зареждат главно от Лукойл, малко от Сърбия и Румъния.

ivchotr

По една или друга причина, случайно или не, съм имал възможност да видя какви неща са се случвали на някои бензиностанции. С други думи - не всичко идва там от Лукойл. И когато някой местен управител не е читав, започват проблемите.
Преди да си харесам Еко зареждах предимно на Газпром, която е под борса "Къро". Ами колата вървеше много добре с тяхната газ. Все още зареждам на Газпром, ако нямам под ръка Еко. Обаче не наливам газ на Газпром, която е преди входа на В. Търново, като се идва от София. Колата с тяхна газ не искаше да качи Витиня. А бе страшна мъка.

Ozzie

Цитат на: saggy в 02 Февруари 2023 21:06:53Грас неприятно ме изненада с инфото за държавния резерв, защото аз зареждам от 7-8 месеца от Лукойл...
Голяма част от горивопродавниците с бранд "Лукойл" са франчайз. Може би опресняването на държавния резерв се извършва на онези, които наистина са под шапката на "Лукойл".
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

F Focus

И аз действам, като Gras-усъмни ли ме нещо веднага сменям веригата и мисля, че дойде време да сменя "Еко" в началото на "Ботевградско шосе" и следващото ми зареждане на газ ще е на "Шел" и ще пиша.
За протокола-във фирмата която работех 20 години шест автомобила се зареждаха основно с бензин на "Шел", че те първи стъпиха в наше село и пуснаха карти. Проблеми никога не е имало-считано от 1998г. и досега, но разходът никой не е засичал-нали фирмата плаща. Единственото, което беше тъпо, че в началото тоалетната беше външна една и съща за мъже, и жени, и мокрият ключ се взимаше от касата, като се и връщаше там, и често ставаше опашка отвън-помните ли тази идиотщина? >:(  След това дойде "Омв" и ги удари направо в земята със съвсем други стандарти в това отношение, та тъпанарите от "Шел" се принудиха да направят основен ремонт и подобрения във всичките си вече изградени обекти, което им излезе доста скъпо.  А "Омв" започна да ги цака,  и като изграждаше обекти малко преди тези на "Шел" по посока на движението. Явно са ни имали за пълни туземци, които ще търпят всичко. Заради тези спомени не ги уважавам!
И още-като дойде "Омв" се опитах да ни дадат карти, за да не сме само на "Шел", ама се отпочнаха едни изисквания, едни простотии-ама колко коли, какъв годишен пробег имат? Отговарям:  6 автомобила всеки по 100Х. км. на година-добре ли е? Ами ще видим...и дотам, никакъв отговор!? М/у другото диалога е м/у мен, като упълномощено лице и нЕква "управителка" на току-що откритото "Омв" на ул."Резбарска" в София-нЕма такЪва патка (явно калинка), та им теглих една майна! След месец я посетих, за да попитам няма ли отговор от централата-нямало! За същото тВа "Омв" съм споменавал, че най-много лъжат за количеството на заредената газ! Веднъж годишно ги проверявам-не са мръднали!
Оставам на мнението си, че всичко зависи от управителя на съответният обект на съответната фирма!!! Но, ако има някой, който тръгва добре често впоследствие оскотява, намира полезни връзки, плаща си съответният рушвет където и на който трябва и се развихря към по-лошо!
Вече другите вериги, които се появиха впоследствие си взеха поука.
Приемете го, като история на идването на големите вериги в наше село! :)

П.С. По темата за горивата, което съм разбрал е, че във високооктановият бензин няма задължителната "еко" добавка от био-етанол, а газта не може да се "магери" с всякакви боклуци, като бензина и нафтата-ако е така на веригите им остава само да лъжат с количеството LPG, но не и с качеството.

Alexi

напротив ,при газта нещата са едно към гьотере буквално и никой дори самата верига не знае каква газ са и докарали ( вероятно си чувал за съотношение пропан-бутан ? ако не си прочети ) .. също така там нивомера няма поплавък за водата ,та водица си пийва всяка кола малко или много

ivchotr

Там е работата, че в ОМВ явно са наблягали повече на газовата съставка, отколкото на течната. Затова в единица обем се събира повече гориво. А разходът става по-голям.

F Focus

Цитат на: Alexi в 04 Февруари 2023 22:02:48напротив ,при газта нещата са едно към гьотере буквално и никой дори самата верига не знае каква газ са и докарали ( вероятно си чувал за съотношение пропан-бутан ? ако не си прочети ) .. също така там нивомера няма поплавък за водата ,та водица си пийва всяка кола малко или много

Прекрасно знам за съотношението пропан/бутан, както и, че има зимно и лятно съотношение, та няма какво повече да прочета по тази тема, но това, което каза Ivchotr не го знаех-признавам си!
Относно газта исках да кажа, че каквато докарат такава продават, освен, ако както се оказва не са му хванали цаката как да лъжат в количеството.

Alexi

продава се течност ,няма газова съставка .. ако знаеш състава на газта то значи знаеш повече от омв и шел ,щото те не я знаят - каквото им докарат това продават и няма как да проверят какво е ... стига с това лъгане с количествата ,повечето от вас не си знаят дори бутилките колко литра са .. знаеш ли примерно ,че 30 литрова бутилка е реално 35 литра ?

F Focus

Оказва се, че само на някои вериги бензиностанции се кара кофти газ? :) А и, както писах никъде съм нямал проблем с качеството на газта, където и да заредя-колата върви еднакво добре, проблемът е в различния разход, който понякога е доста по-висок.
Обемът на бутилката няма общо при мен, защото като измина 200-250км. зареждам отново до горе. Води се 40л. и би трябвало, ако я изпразня да събере колко литра...36?

ADiDimitrov

Ами тя газта в 90% иде от едно място , по документи е швейцарска фирма, ама е скрито дружество на Лукойл. Иде с ферибот на цистерни, от там в базата на Петрол и от там на 90% в газколонките. Бил съм многокртано на пристанището и да ви кажа честно май никой никъде нищо не проверява, така че кво слагаме зне само някой пиян руснак  (rofl)

F Focus

Няма ли верига, която да зарежда газ основно от Румъния, или няма нищо подобно, каквото от където е по-евтино?
М/у другото на "Ромпетрол" съм зареждал скапана нафта, директно дошла от рафинерията в Плоещ (уж) и то веднага след стъпването и в наше село, та повече не съм ги посещавал.

Alexi

Цитат на: F Focus в 05 Февруари 2023 11:28:04Оказва се, че само на някои вериги бензиностанции се кара кофти газ? :) А и, както писах никъде съм нямал проблем с качеството на газта, където и да заредя-колата върви еднакво добре, проблемът е в различния разход, който понякога е доста по-висок.
Обемът на бутилката няма общо при мен, защото като измина 200-250км. зареждам отново до горе. Води се 40л. и би трябвало, ако я изпразня да събере колко литра...36?
да позная ли ,че след "висок" разход следващото ти зареждане излиза доста "нисък" ,примерно .. щото има една особеност ,че не всяка инсталация е на еднакво налягане .. едно е да ти зареждат на 8-10 бара ,друго е на 13-15 .. във втория случай бутилката събира малко повече преди да сработи клапана против препълване ( ако е изправен и правилно настроен,това е другия момент )

F Focus

Алекси-имам предвид налягането на зареждане с газ и винаги зяпам какво е-все е 14. Доколко навсякъде е вярно е друг въпрос, но специално за "Омв" из страната смея да твърдя, че при тях това налягане е стандарт за веригата. Затова тествам една и съща верига, на едно и също място, на една и съща колонка, и ако не ми хареса я сменявам с друга на същият принцип. На този принцип за 12 години смених няколко големи и малки местни бензиджийници. Зареждам на "Омв" 7-8 пъти-разход 15.5-17л. газ/100км.! Сменявам с "Еко", която ползвах над година и разходът се движеше около 10л. газ/100км.-за какво говорим тогава?! Напоследък и те не ми харесват, че вече е 12л., та както писах ще пробвам с "Шел" до моста "Чавдар" в София, пък да видим...
Както съм писал разходът на гориво е малък проблем, в сравнение с всички други, които що-годе "новите" ни автомобили могат да ни докарат, но нека коректните бензиностанции бъдат поощрявани от нас.

Алекси-с най-добри чувства към теб и с цялото ми уважение щом "Омв" са голям клиент на фирмата, в която работиш им кажи какво мислят хората за тях и далеч не само в този Форум-ако искаш примери ми пиши.
Давам последен пример за "Омв", пък да видим как ще ги защитиш? Зареждам на "Омв' в София на ул."Резбарска" газ догоре и тръгвам за Пловдив, където имам 6км. градско и обратно за София. Зареждам на най-новото "Омв" на изхода за София (на новото кръгово към промишлената зона), зареждам пак догоре-17л. газ на 100км. пробег. Връщам се в София и зареждам на същото "Омв" на ул. "Резбарска"-точно 17л. на 100км.! >:( Баси еднаквият "стандарт"-дали е случайно, как мислите? (tooth)  По същият маршрут зареждайки на "Еко" разходът е м/у 10-11л. газ/100км.-какво има повече да коментираме?!
За протокола-на "Омв" на ул."Резбарска" преди години често имаше коли чакащи да заредят газ, а сега е мъртвило на газовата колонка! Често минавам оттам, та имам наблюдения.
Бих ти препоръчал да спреш неистово да ги защитаваш точно тях, но ти си решавай, разбира се-за мен и за още мнозина са пълен аут-само кафе (от първото им, а не новото арабика), тоалетна, нещо за хапване и вода-толкоз от тях! Да не си кривя душата трябва да ги похваля-което си е читаво е читаво! Преди около 12 години "Офроуд-форумът" направи мащабно изследване на дизелът в наше село, щото контролните органи са пълен та-ак, та се събраха стотици проби с нафта от цялата страна, от много обекти, които накрая се сложиха във фризер с температура измерена с еталонен термометър (оказа се-28С). След 24 часа престой във фризера пробите се извадиха и резултатите разбира се бяха плачевни-влезте в "офроуд форумът" и вижте снимките, за да ме разберете-никакъв контрол на горивата, разбира се! За този тест имаше кратък репортаж по БТВ, или НОВА. Единствено Алпин-дизелът на "Омв" издържа теста, следващи бяха от "Шел", но пък нафтата така се беше втвърдила, че не можеше да мине през горивният филтър-не се филтруваше демек.  Какво е качеството на нафтата сега нямам представа.
Ако някой се интересува от моята рецепта какво да се добави в дизелът, за да пали в люти студове да пусне тема с питане, или да прочете постовете ми по въпроса в "офроуд-форумът", където ник-а ми е mbenz, че години бях заклет мерцедесаджия до 1995г., когато марката се срина, като еталон за качество, та и досега-все пак над 20г. карах дизели и винаги ще са ми тръпка, ама докато бяха класически, а не комън-рейл! А и цената на дизела в днешно време е...(:

Alexi

не ги защитавам неистово ,просто знам факти които вие не знаете и се опитвам да ги оповестя но някак ги вадите от контекста .. примерно казвам ,че всички колонки редовно се проверяват със еталонни средства за измерване ,че никой няма интерес те да пускат по малко от допустимите норми ,отделно това е наказуемо глобите са 5 цифрени - "да ,ама мене един път ми гори 15 ,друг път 17 ! Измамници ! " - еми нямам какво да добавя човек .. самия факт ,че за 10г си сменил 8 вериги и все си недоволен ми говори достатъчно .. като цяло такива клиенти не са необходими на никоя верига ,не само на ОМВ - дето ще сложат веднъж месечно газ за 30 лв и ще опищят форумите как ги мамят .. ми отиваш другаде и това е ,но и там няма да си доволен ,и там няма да си желан клиент и даже ще си още по измамен

F Focus

След подробните примери, които дадох нека хората преценят кой крив и кой-прав.
Аз лично повече няма да споря и оставам с уважение и най-добри чувства към теб! Както и към собственото си мнение!  :) Нямам никакво намерение за заяждане или караници!
Поздрави и да си жив, и здрав, Алекси, че това е най-важното! Инак разход-мазход, ремонти-мемонти и прочие са второстепенни-особенно на моята възраст! :) :) :)

ivchotr

Малко личен опит да споделя, че не помня дали и преди не съм го правил :D
По принцип пропан - бутанът трябва да е втечнена смес, когато се държи и налива под налягане. Аз също хвърлям по едно око на манометъра на колонката и на повече от 10 атмосфери не съм ги виждал да сипват. Това би трябвало да е достатъчно, защото на газта ѝ трябват 8, ако не ме лъже паметта, за да се втечни. Какво се случва на практика:
Няколко пъти ми се е налагало да отварям фланци на бутилки, докато в тях има газ. Прави се бавно, за да не "изкипи" газта. Та докато се развиват болтовете, фланецът се отлепя бавничко и започва да изтърва налягането. След като фланецът със сондата се отдели от бутилката, вътре се вижда отчетливо как се люшка втечнената газ (пиша в женски род нарочно, за да е ясно, че става въпрос за сместа пропан-бутан). При попадане под въздействието на атмосферното налягане, сместа би трябвало да премине в газообразно състояние, обаче това не се случва. Като изключим тази, която е изфъстяла докато свалям фланеца. Та правя там каквото правя, онова нещо се плацика в бутилката, сглобявам фланеца със сондата на мястото му в бутилката и пробвам да видя какво ще стане. Ами колата не ще да пали на газ. Това още с уредбите с ръчно превклюване на вида гориво. Отивам на газостанцията, сипвам точно един литър газ, превключвам уредбата на газ и тя си работи без никакви грижи. Това съм го правил поне 3 пъти през годините. Ако някой има обяснение, ще ми е интересно да го "чуя". За мен нещото, което са ни сипвали под наименованието LPG (пропан-бутан) и вероятно още ни сипват, има течна и газообразна съставка. Не е класическа газова смес под налягане, защото без да е под налягане нямаше да остава течност в бутилката, когато е отворена към атмосферата. Съответно, когато бутилката се затвори само с атмосферно налягане в нея, течността няма такова да отиде до двигателя, защото надутата газообразна част е отлетяла при отварянето. Затова е достатъчно и един литър газ да се вкара под налягане в бутилката, за да има кой да избутва нещото към изпарителя. Поради тази причина се появява възможност да ни препълват бутилките, когато газовата съставка е много повече от другата. Все пак чисто физически газовете се свиват повече от течностите. Което пък води до увеличаване на разхода, защото с по-малко гориво (имам предвид това, което е оставало течно в бутилката) ще се измине по-малко разстояние.
И последно - моите бутилки са имали, а и сегашната ми има метална плочка, на която пише разни неща като максимален и полезен обем, налягане и т.н. Разликата между двата обема се заема от поплавъка и от този, който служи като предохранителен за да не гръмне балонът. Как да реагирам, когато колонката ми пълни бутилката с 10 -12 литра над крайния, максимален обем?!? И има възможност да надува още, ако не вдигна врява. И това се случваше само на ОМВ. Да го духат тези нещастници!

F Focus

Както бях писал реших, че ще споделя впечатление от зареждане на газ от "Шел" в София преди моста "Чавдар", щото там е навалица от таксиджии зареждащи газ. Вчера вечерта около 18.30ч. бях първа колал зареждаща газ и на касата се наложи да се изчака доста, щото налягането им било ниско отдавна?! След тръгване оборотите заиграха в тесни граници-не, като преди, което не се е случвало от година! Днес нямаше проблеми с оборотите.

hotblooded

Колеги, някой скоро да е зареждал от Дизелор, да сподели впечетелния от нафтата и бенза?

Alexi

Бенца нали е гаранционен ,сипвай смело  (tooth)

hotblooded

Цитат на: Alexi в 04 Април 2023 14:19:33Бенца нали е гаранционен ,сипвай смело  (tooth)
Хлопела след 3 месеца няма да е :)

F Focus

По темата ще споделя къде да НЕ зареждате НИКОГА!
Днес се върнах от Китен, тръгвайки от София-навъртяни километри-920 км., общ разход на газ-85л. Дотук добре.
След всяко зареждане по пътя на касовият бон записвах пробега и разхода, и разбира се мошенниците от "ОМВ", както винаги са рекордьори в отрицателният смисъл! >:( Отдавна не зареждам там, но на връщане от зор заредих газ на първото "ОМВ" на магистрала "Тракия" от Бургас. В Пловдив заредих на "ЕКО" и кВо се оказа-при пробег 162 км. разход на газ-23 литра?! >:( Е, нЕма такива крадци! Явно имат дебели връзки в съответният регулаторен орган и това си им е официална "политика" (демек далавера) в цялата страна!
Абе скапана държава сме, където нищо не работи, както трябва, ами отгоре до долу се въртят далавери и кражби! >:(
Разходът е при средна скорост 140км./ч. с климатик, ама при същите условия зареждайки на "Еко" разходът е 9-9.5 л. газ/100км. пробег!
М/у другото, като цяло разходът ми на газ е спаднал-вероятно, защото смених възд. филтър преди тръгването.

ivchotr

Като за ОМВ 14.2 на 100 си е добър разход. Като за градско обаче :D Еми ги в бамата тези гейове и повече не зареждай от тях. Аз им ползвам само тоалетните и едни сокове с моркови. Соковете са хубави, щото не са тяхна марка :D

F Focus

Знам, Ivchotr, ама, както се казва "болен на легло се е-е"! >:( Хем наближаваше време да заредя, хем реших да разбера тВа "омв" дали не е по-различно? Не, че нямах и бензин в резервоара и съм си правил тънки сметки, ама реших да го проверя тВа "омв" на около 60км. от Бургас в посока София. Пак е добре-в София и Пловдив тези тарикати ми дават разход 16-17л. газ/100км. пробег! Писал съм отдавна, за което. Причината да се заредя там беше, че първата бензиностанция от Бургас към София беше "Лукоил", където имаше опашка от коли за зареждане още от аварийното платно, а на "омв" бях първи за зареждане на газ-ясно ми е защо!
Ако ние не си споделяме какво-що, за да дадем отпор на корумпираните регулаторни органи и корумпиращите ги, и не обявим тотален бойкот на подобни вериги бензиджийници, като "омв" нищо няма да се промени! Затова призивът ми към Вас е-НИКОГА "омв"!!!
Както прецените-за мен далаверите им преляха чашата (моята), и ако трябва ще се влача на ракия в резервоара, но от тях НИКОГА няма да заредя НИЩО!

ivchotr

Аз като се връщам през Бургас, обикновено зареждам на Газпром, която е преди последното кръгово на излизане от града. Щото Еко има някъде по пътя за Созопол, ама даже не съм проверявал къде точно е. Даже може и да е в друга посока. Както и да е. С газта на Газпром досега не съм имал проблеми. Е, чувствам я една идея по-зле от на Еко, ама въпреки това е втората верига бензиностанции в личната ми класация.

saggy

Ей, голямо мрънкане за тая газ. Кой те кара да зареждаш на ОМВ, като имаш хем бензин, хем има след 5км Шел? А ОМВ имат най-доброто кафе и най-добрите сандвичи, тоалетните им са чисти, щото са европейска верига, а не от изтока. Аз колкото и да съм зареждал горива на ОМВ, не съм имал проблеми с различни коли. И като цяло избягвам да зареждам по магистралата.

Alexi

Цитат на: ivchotr в 08 Юли 2023 18:37:49Като за ОМВ 14.2 на 100 си е добър разход. Като за градско обаче :D Еми ги в бамата тези гейове и повече не зареждай от тях. Аз им ползвам само тоалетните и едни сокове с моркови. Соковете са хубави, щото не са тяхна марка :D
тоалетните на повечето магистрални ОМВ вече ще са платени  :D инсталираме им въртележките в момента

saggy

Алекси, вие друга работа нямате ли си?  :))