ФОКУС - МОЛЯ ЗА МНЕНИЯ!

Започната от Георги Тодоров, 03 Ноември 2021 19:16:54

« назад - напред »

0 Потребители и 4 гости преглеждат тази тема.

Георги Тодоров

Здравейте колеги! От днес съм собственик на Форд фокус mk2  2009. 2. 0 бензин фабрична газ.
Искам да попитам вие с какво масло карате точно този мотор, предишния собственик каза, че е сложил Fuchs 5w40,но мисля да го сменя с друго понеже искам да си знам за мен, че е с ново масло. Също така имам в подлакътника Аукс и изход за запалка, но и двете ги пробвах и не работеха понеже имах такъв кабел за Аукс,къде може да е проблема? Искам също така да си поръчам нова конзола около скоростния лост понеже от слънцето е подута малко. МОЛЯ за вашите отзиви ще съм много благодарен.

Bizu

Здрасти, поздравлния за избора. Аз съм със същия двигател и съм много доволен. Ако твоя е читав и ти ще останеш доволен.
Относно маслото: по книга го дават 5W30. Аз направих няколко смени с такова масло, а сега съм с 5W40. Реших да пробвам да видя как ще е.
Относно AUX: С какво радио си? Моето е Сони и има от лявата си страна бутон AUX. Натискаш го, свързваш си телефона към AUX-a в подлакътника и пускаш музика. Трябва да проработи. Виж да не е намален звука.

Георги Тодоров

Пробвах, но не става...  И моето е Сони  но просто не тръгва, явно в Италия са му еба ли мамата.

Ozzie

Сигурен ли си, че е AUX,  а не просто обикновен USB порт?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Георги Тодоров

Да, в подлакътника имам дупка за аукс и за Usb и отделно за запалка, но нито запалката работи понеже пробвах трансмитера си там и имам и аукс кабел също не тръгна музика... Сигурно е махнат модула.

Bizu

Извади радиото и виж отзад да няма нещо разкачено.

F Focus

Кой-каквото и да ти казва не излизай от препоръката на производителя за вискозитета на моторното масло, а именно 5/30!
Ако вече си осрал нещата по нечии препоръки тук и си залял 5/40 го изливай и налей 5/30, и то качествено, купено от официален вносител(не се стискай за цената!), и го сменявай на макс. 8000км. пробег. Наясно съм, че мнозина ще скочат с/у мен, но това ще са хора без грам основни познания за маслата и конструкцията на съвременните претенциозни и кекави двигатели, и нямам никакво намерение да влизам в спор с тях. Както и да е-ако ме послушаш ще си удължиш осезателно живота на двигателя. 5/40 вискозитет можеш да използваш, ако ти гори литър на 1000км.-3000км. пробег, ама то тогава и 20/50 да залееш все тая-моторът си  заминава.
Хубава вечер!

ivchotr

Той пък неговия мотор на Мк 2 щото е много съвременен. А какъв гърч е видял след излизането му от завода, само той си знае. Съмнявам се, че предишният му собственик не е наясно, че трябва да налива 5W30. За да налее 5W40, значи е имал нещо наум.
Естествено, колегата може да си налее предписваното масло и то ще си покаже дали му понася на двигателя.

saggy

@Георги Тодоров, разгледай официалното ръководство за фокус 2. Има всички течности като спецификация и ще си отговориш на въпросите.
https://fordbg.com/forum/index.php?topic=9884.0

Alexi

този мотор когато е измислен ,масло 5в30 не е съществувало .. според мен това масло не е подходящо за атмосферни бензини ,особено такива на години и км незнайни

Alexi

без офтопици и лични квалификации ,ако някой има нещо да каже на конкретен човек има ЛС !

Георги Тодоров

Момчета и аз всички коли до сега съм ги карал с 5 на 30, но понеже собственика ми каза, че го е сменил и аз го виждам, че е ново и затова питах... Както и да е, ще го сменя след 5 6 хиляди и ще видим каква марка да сложа. Кажете вие какво слагате, то е ясно, че е 5на 30, но кои спецификации трябва да гледам за моя Форд ще се радвам да отговорите :)

ivchotr

На Мк 1 му дават по ръководство 5W30. А ми се струва, че е с по-стар мотор от на колегата.

Pyrhel

Темата за маслата ми е любима, особено за вискозитетите и кое масло е качествено (tooth)

Това, че е написано на тубата 5w-30 какво значи? Нищо... Всеки производител на масла си нагажда написаното за вискозитета почти както иска. Това е и причината да съществуват масла с обявен вискозитет 5w-40, които да имат по-добри точки при ниски температури от 5w-30, както и обратното - да съществуват 5w-30 с по-добри точки на кипене от 5w-40.
М/у другото, когато производител препоръчва вискозитет, никога не се конкретизира, а винаги варира според климата.

Ако искаш да се придържаш към предписанията на производителя, никога не избирай по вискозитет, а по спецификация, в случая за 2.0 дуратек е WSS-M2C913-C.

А личното ми мнение е да не се втелясваш особено за маслата - т.е. не мисли особено при избора - евтинко масло, което отговаря на спецификацията и редовна смяна. Особено за Дуратек, който е много, много далеч от съвременен двигател. Новите поколения двигатели се чупят от нередовна смяна (удължени сервизни итнервали, препоръчани от производителите), термостати на висока работна температура и олекотяване. На последните 2 и злато да наливаш - не можеш да противодействаш.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

saggy

Какво масло 5w-40 е ползвано? Скоро се заговорих в един фордаджийски сервиз за масла и ми казаха, че ако реша да мина на 5w-40, трябва да бъде с някаква фордовска спецификация и C3 по ACEA. Обаче спрямо ръководството на Форд за Фокус пише 5w-40 или 10w-40 със спецификация ACEA A5/B5 или ACEA A3/B3.
Доста производители на масла предлагат за атмосферните двигатели на Форд освен 5w-30 (спец. WSS-M2C913-C/D) и 5w-20 със спецификациите за екобууст WSS-M2C948-B.

Георги Тодоров

Благодаря много колеги, ще спазвам тая спецификация за маслото, а за филтрите на газово то някой нещо да каже кога сменяте филтрите? На 10 000км или повече?

ivchotr

Моя не помня кога съм го сменял, значи е на поне 20 000 км. Ама колата си върви на пушка, та затова и го забравям. Газовите инжектори обикновено изкарват 50 - 60 000 км и почват един подир друг да се разтропват.