Странен проблем с предната врата

Започната от ADiDimitrov, 17 Януари 2021 13:52:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ADiDimitrov

Колеги днес стана странен проблем! Сутринта тръгвам с колата и при първото спиране, пробвам да си отворя шофьорската врата ама ядец. Дръжката се движи, но врата не се отваря. От вън бравата работи и се отвяря, но отвътре нищо. Пробвах да отключа да заключа и пак да провам, но нищо. Та тръгнах към моя майстор да свалим кората и да видим какво е станало и тъкмо стигнах и всико се оправи. Сега дръжката пак си работи. Предполагам, че каквоти и да е е било от студеното, но не се ещам от къде е проблема. Така че ако някой е запознат с механизма на фордовите врати, моля да ме открехне какво е станало и ако рщтрбва нещо, да смажа, натегна или каквото и да е че да не ме изненада пак в бъдеще.

ivopolr

Проблема е от жилото между дръжката и бравата или в самата брава. Вероятно някое от тях е било замръзнало, по - вероятно жилото.

ADiDimitrov

Има ли опция за смазване?

ivopolr

Не мисля, че ще може да се смаже, понеже маркуча на жилото в двата си края има нещо като пластмасови тапички с миниатюрни отвори през които минава проволката на жилото. Не знам дали бях доастатъчно ясен. Според мен свали кората на врата и нагрей жилото със сешоар за да се изпари водата ако евентуално такава е попаднала,  например от конденз.

galiosh

Вчера ми се случи същото но с пасажерската врата, а температурите бяха паднали до към -10 през ноща, и аз като теб се вкарах във филм от нищото да не иска да се отвори, отворих затворих няколко пъти от външната дръжка и се оправи.
Ford Focus 1.6 TDCI 90к.с 2006г

ivopolr

Като се позамислих, може и механизма в бравата да е бил замръзнал. Има доволно зъбни колелета, моторчета и пр.

galiosh

Днес пак ми го направи тоя номер, явно едната седмица дъжд и рязкото падане на температурите са виновниците, като се постопли купето всичко си заработи по старому.

ivchotr

Типото ми ги правеше тези номера при много ниски температури. Затова дойдеше ли късната есен, профилактично му смазвах де що има подвижни части по механизмите на вратите. Обикновено без да свалям корите, ама и това се е налагало един - два пъти.

dak

Все едно аз съм пуснал темата  :D и аз съм в кюпа с предна лява врата , днес си отворих от вън , през прозореца , и след 3 км. се оправи вратата . Някой ако го излекува да каже къде е бил проблема.

galiosh

Цитат на: dak в 18 Януари 2021 20:28:35
Все едно аз съм пуснал темата  :D и аз съм в кюпа с предна лява врата , днес си отворих от вън , през прозореца , и след 3 км. се оправи вратата . Някой ако го излекува да каже къде е бил проблема.
Още колко ли колеги ще се припознаят :D

ADiDimitrov

Преди имах ВАГ автомобил, те имат страхотен проблем с микроключетата в бравите. Беше голяма драма. Викам си с Форда няма такива ядове и ето на дойде зимата и изненада 🤣🤣🤣.

ivchotr

Предна лява страда най-често, защото се отваря и затваря в пъти повече в сравнение с останалите. И механизмите и смазката се износват по-бързо.

saggy

Абе голяма работа - 2 дни в годината е -10 и пак сте успели да се качите в колата. Какво го мислите фордът. Едно време на стария ми фиат при минус температури отварях шофьорската врата от пасажерското място, защото всичко беше замръзнало. И пак я карах 9 години, докато навърши пълнолетие :)
Друг случай - Пежо 4007 2.0 дизел, при минус температури палеше от 10-тия път. Оказа се, че горивопроводите не са добре изолирани и нафтата замръзваше в тях.

galiosh

И аз на клиото 92год. съм влизал през багажника, просто поне аз като знам, че нещо не е както трябва на колата много ме човърка и не спирам да мисля и да търся как да го оправя.

ivopolr

Айде и аз "добре дошъл в отбора"! Тази сутрин при пистигане на работа, при -5 градуса и аз не можах да си отворя от вътре /Мондео мк4/. Свалих стъклото и от външната дръжка се отвори. При последвалите опити отвътре вече се отваряше.

Ilian Petrov

Тая година явлението явно е масово. И при мен стана същото няколко пъти и после се оправи :)
Странно, че и предишни зими е имало такива градуси и дори по-ниски, пък не се е случвало.

dak

Тази сутрин при -9 няма и помен от проблема  :-[ колата я имаме от близо 6 г. и изминати от нас почти 200 000 км. на ГАЗ със смешни разходи по поддръжката , даже съм изненадан че още е адекватна тая кола :D няма какво да се сърдим , тия коли са вече дърти и годините си казват своето ама като гледам новите как ги правят , няма да изкарат и на полувината на тези :)
Поздрави !

Преди 2 дни на студено започна да мига лампата на "Аладин" (ниско налягане на маслото) без промяна в работата на мотора ,  викам си ... това беше от тая кола  ;D тъкмо уговорих час в сервиза и я бях прежалил ... хоп , вс изчезна , като загря мотора няма и помен от проблема и така вече 2 дни.

ivchotr

Ммм, да. Един Форд запалил зимата и всички наоколо ахнали " Егати фокуса!!!"
Та от тогава Фокус е коравият модел на марката :D

Нашите си палят без проблем, в това число и дизелът. Вратите се отварят и затварят без грижи, без да съм ги обработвал специално. Надявам се да не ме вкарват във филми известно време.

ADiDimitrov

Сега се сетих, че преди д а блокира вътрешната дръжка, поне месец външната почна да отваря по трудно. Сякаш нещо запъваше и за да отвори отвън трябваше по сериозно усилие. След като блокира отвътре, отвън проблема изчезна. Иначе вече 3 ден няма проблем с бравата нито отвън, нито отвътре  (tooth)

ivchotr

Вземи някакъв спрей за смазване и опръскай вътрешността на дръжките през всеки възможен отвор, така че течността да стигне до механизмите във вратата. Същото и с ключалките. Обикновено се постига задоволителен, даже добър ефект, ако няма нещо откачено по механизма.

dak

Аз го пробвах това , ефекта е 0. Най добре да се свали кората и да се огледа какво се случва там.

п.п. това изглежда полезно https://www.youtube.com/watch?v=OnN4wCFIx_Q

ivchotr

Мммм, да. Механизмът тук е бая скрит.