Мнения за тампон на двигател на Фокус МК 2,5

Започната от Ilian Petrov, 10 Декември 2020 19:22:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Ilian Petrov

Моля за препоръки за качествен тампон на двигателя - този до казанчето с антифриз.
Досега съм пробвал на Мейле и някакъв полски, но не помня марката. И двата изкараха по около 2 години. Нормално ли е?
В МП тампонът е към 240 лв., след отстъпката от 20%.

ADiDimitrov

Илиански не е нормално да изкарат само две години! Имайки в предвид че оригиналния е изкарал 10 години!! Интересно този до казанчето как си го прецакал? Изглежда много стабилен а и сякаш основната тежест не пад ама него. При мен е още оригиналния и е ок! Ти мисля беше сменял долния тампон на кутията. Какви бяха симптомите?

Ilian Petrov

Оригиналният е изкарал максимум 7 години, защото още като купих колата преди 5 годни, имаше вибрации и ресонанс в купето. Тогава го смених с тампон на Мейле.
Отдолу тампоните са два. Смених ги ей така, за кеф :)

saggy

Моят тампон до двигателя беше протекъл, но не тресеше. Реших да го сменя и сложих въпросният Мейле (Meyle). Надявам се да издържи над 2 години, но ако не го направи, направо отивам на оригинален. Усещам обаче при запалване едно разтрисане и мисля, че може този на скоростната кутия да е тръгнал. Обаче него не искат да го сменят в някои сервизи, защото им е трудно.

Ozzie

Цитат на: saggy в 10 Декември 2020 21:57:48...мисля, че може този на скоростната кутия да е тръгнал. Обаче него не искат да го сменят в някои сервизи, защото им е трудно.
Пет болта са (два на тампона и още три на скобата на скоростната кутия) плюс демонтаж / монтаж на кората под двигателя, ако има такава. Час работа е за любител механик, предполагам наполовина за професионалист. Просто трябва подемник или канал. Дори не е нужно да се подпира двигателя и всякакви други еквилибристики.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

Ozzie, разбирам, но в сервиза, в който ходя най-често, ме предупредиха, че не искат да го сменят. Може да са има ли някой фаул заради подпирането на двигателя, иначе няма смисъл да откажат едни 100-150лв.

Ozzie

Цитат на: saggy в 11 Декември 2020 00:41:27...иначе няма смисъл да откажат едни 100-150лв.
Ако са ти обявили такава цена за смяна на тампона за надлъжната устойчивост на възела "двигател / кутия", то това си е чиста безочливост. 30 - 40 лв. е резонна цена за труд, само за този тампон.
Смяната на тампоните наистина не изисква някакво специфично оборудване и инструменти, след като моите ги смених сам. Два пред блока и третия, който коментираме платих 10 лв. да ползвам канал на самообслужване.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

На скоростите е изложен на какви ли не външни въздействия и ако е спекъл някой болт, става тегаво. На предишната ми кола една такава проста манипулация пред блока ме вкара в няколкочасово приключение, разглобяване на повече детайли, носене в сервиз, нагряване с горелки и какви ли не пинизи, че да станат нещата. В сервизите предпочитат да прекарват коли с бързи ремонти, защото за единица време ще изкарат повече пари от тези за един закучил се тампон.

ivopolr

Цитат на: Ilian Petrov в 10 Декември 2020 19:22:32
Моля за препоръки за качествен тампон на двигателя - този до казанчето с антифриз.
Досега съм пробвал на Мейле и някакъв полски, но не помня марката. И двата изкараха по около 2 години. Нормално ли е?
В МП тампонът е към 240 лв., след отстъпката от 20%.
Колега трябва да знаеш, че щом имаш вибрации проблема не е в успокояващия тампон. И десет тампона да смениш само временно ще подтискаш симптомите, които предизвиква нещо друго - работещо неизрядно. Например - дюзи/инжектори, "заминала" демпферна шайба, намалена компресия в цилинър и пр. По принцип НА ДОРЕ РАБОТЕЩИЯ ДВИГАТЕЛ УСПОКОИТЕЛЕН ТАМПОН НЕ МУ Е НУЖЕН!!! 

ADiDimitrov

Колега Ivopolr темата е за бензинов мотор  ;D

Ilian Petrov

Интересно мнение.
Колата я купих точно преди 5 години. Още в началото си имаше вибрация, а също и резононс в купето около 1800-2000 оборота. Смених тампонът и всичко изчезна. Така около 2 години и после пак същото.., после нов тампон за около 2 години и пак същото..
Минал съм 60 000 км. Двигателят за мен е пушка. На бензин, докато е студена на моменти има леки колебания, на газ е без забележки. Разходът си е в нормите. Писал съм и преди, че гори 700-800 мл масло на 10 хил. км. Предвид годините и километрите, а има и едно сълзене на масло отдолу при скоростната кутия, на мен ми се вижда ок. Компресия досега не съм мерил. Със съединителят нямам и не съм имал проблеми, но за демпфера може би си трябва специалист да каже.
Може и да си прав, че има нещо, не знам.

ivchotr

Омекнала пружина на макферсона и някой амортесьор, който не е в идеална кондиция, в съчетание с някои други фактори, също са в състояние да предизвикат притрисане на предницата. В началото на лятото ми смениха лагер на компресора на климатика. При първото извънградско след тази манипулация трябваше да превозя още 4 души, от които единият над 120 кила. Качи се на предната седалка. Колата взе да се тресе при по-ниска скорост. Спирах да видя дали не се е разхлабило колело или нещо подобно ??? Всичко си изглеждаше наред. След като го оставихме преди последната ни цел, тресенето изчезна. На другия ден установих, че когато са сменяли лагера на компресора, за да не свалят компресора от двигателя, са откачили тампона и после са го монтирали малко по-настрани от първоначалното му положение. По този начин предполагам, че се е променила леко геометрията на полуоската и когато бабанката е натежал отпред, това е предизвикало тресенето. И предна дясна пружина изглежда поомекнала, та вероятно е наляла масло в огъня. След нагласяне на тампона по следите от първоначалния му монтаж, нещата като че ли се оправиха донякъде. Ама чак толкова тежки хора не съм качвал, та не съм съвсем сигурен :D

Ilian Petrov

Предни амортисьори смених август тази година. Моторкрафт са от МП.

ivchotr

Ilian Petrov

Пружините не са сменяни, но силно ме съмнява да е от тях, защото и в покой има вибрации.

ADiDimitrov

Тъй като и аз ще го сменям, това намерих като Марков и на добра цена https://m.autodoc.bg/swag/7630331 иначе най евтин и марков намерих на topran .

ivopolr

Аз пък си бях купил тампон от Ибей оригинален, от 4 годишен Форд. Имаше оплаквания от колеги във форума, че нещата при тях са се влошили след замяна с алтернативни марки. Може би и при тампоните има ментаци, та затова взех оригинален, па макар и ползван.

ADiDimitrov

[С втората употреба риска е твърде голям.

ivopolr

Не е съвсем така. Има си външни признаци по които можеш да прецениш състянието на тампона. Но си е въпрос на лична преценка, все пак "който плаща тай поръчва музиката".

Bizu

Аз моя го смених с Febi преди около 2 години и половина. За сега ми се струва ОК.

Ilian Petrov

Прави ми впечатление, че този в линка на ADiDimitrov, пише, че е хидравличен.
А на този прмерно - https://www.autopower.bg/%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%BD-%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB-topran-ford-focus-2-estate-daw-2.0-lpg-304024-g6117c108-i27523880.html - пише, че е гуменометален.

Когато купих колата и имаше вибрации и резонанс, се виждаше, че тампона е протекъл. Нямам идея дали е бил оригиналния.
Следващите два, които смених за тия 5 години, сдадоха багажа, а не съм видял да са протекли.
Да не би някои да са без масло и съответно да изкарват по-малко  ::)

ADiDimitrov

Ами тампона който в момента е на колата ми е гуменометален! По историята която имам за автомобила, нямя сменян тампон на мотора. По всички каталози излиза гумено- метален. Освен да питаш в МП , защото и аз с е очудих като каза че твоя е протекъл !! Днес поръчах немски на марката GSP, ще го видим колко ще изкара.

Ilian Petrov

От линка дето си качил, на Swag е хидравличен. Този, с който купих колата със сигурност беше хидравличен.
Разгледдах доста сайтове и марки тампони. В описанията са два вида - хидравличен и гуменометален.

ADiDimitrov

Сега като се загледах си прав!То и цените на хидравличните са по скъпи от гумено металните, но аз вече поръчах гумено метален. Така че колкото изкара толкова  ;D докато се скапе може да сменя форда с друг, знаели човек  8)

iwo_19

Цитат на: ADiDimitrov в 04 Януари 2021 15:56:09
Ами тампона който в момента е на колата ми е гуменометален! По историята която имам за автомобила, нямя сменян тампон на мотора. По всички каталози излиза гумено- метален. Освен да питаш в МП , защото и аз с е очудих като каза че твоя е протекъл !! Днес поръчах немски на марката GSP, ще го видим колко ще изкара.
Каква  ли  история  на  автомобила  имаш   ......

ADiDimitrov

Цитат
Вълнува ли те, или просто питаш да се намираш на приказка ? 8)

Ilian Petrov

Цитат на: iwo_19 в 04 Януари 2021 20:06:59

И какво общо има това с темата??

saggy

Абе то и Мейле (Meyle) го дават хидравличен (https://www.avtochastionline24.bg/meyle/8149200), но на Ilian Petrov му е изкарал 2 години, така че е бошлав работа. Най-добре оринално, че да не го сменяш през 2 години.

ADiDimitrov

Цитат на: saggy в 05 Януари 2021 10:49:43
Абе то и Мейле (Meyle) го дават хидравличен (https://www.avtochastionline24.bg/meyle/8149200), но на Ilian Petrov му е изкарал 2 години, така че е бошлав работа. Най-добре оринално, че да не го сменяш през 2 години.
То хубаво ама оригиналния в МП без отстъпка е 290 лв. и то с поръчка за след две седмици.

saggy

Е не е малко, ако с отстъпка е 240лв е по-добре. Проверих в ибей и в официален магазин за оригинални форд части цените са същите като в МП. Ако ще сменям през 2-3 години афтърмаркет тампона, бих дал двойно - 240лв и да не се разправям поне 5-6 години, разбира се, ако имам планове толкова да я караш колата си.