Индикация за температура, Фокус мк1 1.6

Започната от rusi9211, 26 Януари 2017 13:12:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

locke

Благодаря за идеите, изпарителят ми е ниско до клаксона. Маркучите са стегнати, а просълзяване има само по изпарителя. Тази сутрин покарах 50 км, като на мястото където ми загря предните пъти, този път стрелката стоеше на средата. Максимална температура по тест меню 106 градуса. При първа възможност спрях и лявата перка работеше, но дясната не. Вероятно и е била ниска температурата. Както и предния път, отново маркуча от термостата беше студен, а този до акумулатора – горещ. Замислих се това не е ли нормално защото перката го охлажда, а пък другата перка като не се е включила още, не може да охлади другия маркуч. На снимката съм маркирал топлите и студени маркучи. Този, излизащ от казанчето съм го маркирал в червено, но не беше кой знае колко топъл. Външния радиатор студен отдолу.

Дали наистина има въздух в системата и затова не мога да напълня казанчето или написаните симптоми са сигурен знак, че термостатът не отваря? Имам утайки в казанчето, но като сменях антифриза трябваше да почистя и маркучите

ivchotr

А къде казваш, че са ти боднали изпарителя? Отпред покрай радиатора ли е? Ако е така, предполагам, че не загрява много. "Предният" радиатор е този за климатика. Долният маркуч ще е студен, докато не отвори термостатът. Утайките може да са затлачили част от серпентините на радиатора и поради тази причина е възможно през него да не протича охлаждаща течност. Бих те посъветвал като се постопли времето да направиш профилактика на цялата охладителна система.. Тези утайки в радиатора могат да доведат до пробив. Моят така изтече миналата пролет, ми добре, че беше пред блока, ами не някъде на път, че щях да се видя в приключение. Последното ми пътуване преди да се пробие, беше по нощите. Като разкачиш маркучите от радиатора да го промиеш, можеш да свалиш и термостата за проверка. Или направо да го смениш. На дизела беше към 20+ лева, та на нашите едва ли ще е по-скъп. Колкото и странно да звучи. в тези двигатели не винаги въздухът излиза сам най-отгоре. Та се е случвало термостатът да остане в такъв въздушен джоб и затова да не работи коректно. Същото може да се случи и с датчика за температурата и затова понякога стрелката да полудява, без всъщност двигателят да е прегрял. Имай предвид, че този мотор има опцията да изключва два от цилиндрите, когато наистина е прегрял по някаква причина. В този случай ще ти светне чек на таблото, а колата ще загуби осезателно мощност. По този начин изключените цилиндри охлаждат работещите и можеш да минеш около 50 км на самоход преди да прецакаш нещо. Ако не го е правила, е по-вероятно да не е прегрявала, а да не ти работи коректно датчикът за температурата.

П.П. На един Пасат му бяха поизчезнали лопатките на водната помпа и нямаше какво да разкарва течността из системата. И се случваха странни неща.

locke

Ами долу срещу пробката за източване ако се разбира от снимката. Системата съм планирал да я прочистя пролетта, но не искам да прегрея до тогава. Възможно е да има утайки. И аз стигам до извода, че щом след толкова каране по магистрала вчера маркуча от термостата беше студен, значи не е отворил.
Мисля да обезвъздуша като отворя капачката и подавам газ.

Като промивам системата ще разкача маркучите от радиатора и ще сваля термостата, обаче май и алтернатора трябва да махна. Знам, че термостата се тества във тенджера с вряла вода.

Водната помпа е на 30-35 хил км или 3 години и половина

Като спомена датчика между свещите, спомням си, че имах проблем че окабеляването му беше протрито, но го оправиха с тиксо в един сервиз.
Когато стрелката отиваше в червеното чек не ми е светвал. Иначе имам vss за смяна и от него ми светва чека с две грешки в тест менюто – dtc 041 and dtc 123, свързани с липсващи данни за скоростта. Трия ги като свалям акумулатора докато сменя датчика. Като направих диагностика с obd2 адаптер ми излязоха две други грешки, които ги няма в тест менюто:
P0171 Fuel Injection System Too Lean Bank 1 https://www.autocodes.com/p0171_ford.html
Р1132 Проблем с ламбдата https://www.drive2.ru/l/462855088826744899/

Може ли течът да е от надуване на мембраната и това да ми прави проблема понякога?

Пс – в двете тънки маркучета отгоре на казанчето има ли някакви клапани?

ADiDimitrov

Сменяй термостат, ако е изкривил оста не отваря! А трябва да отвори на 90! Това лесно го разбираш, на 90 пипаш маркучите трябва да са горещи, има ли студен термостат е заклинил! Друг проблем е ако са ти стари мембраните на изпарителя и мешат пропан бутна с антифриз, в системата става мазало от налягане и избива където намери!

locke

А при вас градус по градус ли се качва температурата или прескача както при мен? Клипа е от сутринта, като стигна 97 градуса и нещо се бъгна отчитането. 20 км седя така, докато спрях, пуснах тест менюто и беше 98.

Не при 90, а при 105 градуса при мен си стой студен маркуча.
Ако сменям термостата трябва да сложа такъв на 74 градуса нали?

https://www.youtube.com/watch?v=ztrlMN0kGmA

ivchotr

Този изпарител тече от някъде, освен ако не капе нещо отгоре му. На мен ми изглежда като да е през "Г"-образния щуцер. При всяко положение имаш теч. Това е един от проблемите, който задължително трябва да решиш и може да се окаже достатъчно по проблема с въздуха и налягането в системата. Окабеляването на датчика в главата не се оправя само с тиксо. Иска си спойка. Нищо чудно пак да окъсява или да губи верига и затова да полудява стрелката на уреда, без да е прегрял двигателят в действителност. Имай предвид, че така поставен изпарителят ще се охлажда повече отколкото трябва, защото всичкият студен въздух на света се бие директно в него. И понеже през него преминава загрята течност, той на практика ще я охлажда повече, отколкото е предвидено да го прави по принцип. Не е изключено това да държи температурата на течността в малкия кръг в градуси, при които термостатът да не отваря, при все, че е изправен. Или да речем е леко ленив, но не и повреден. Ако съм прав, на извънградско и по магистрала разходът на газ сигурно е над 10.5 - 11 л/100 км. Или нагоре.

locke

Разхода беше толкова но в топлото време. Сега е 13 някъде. Не съм се сещал да проверя горещ ли е изпарителя. Даже с  термометър ще го премеря. И на мен ми изглежда, че проблемът е в ге образната част и оттам олива целия изпарител.
Не съм го ремонтирал още защото ще излезе над 200 лв с филтрите и маркучите, а за толкова ще ми сложат нов изпарител томасето и маркучи.
Ще проверя скоро как е окабеляването на датчика.

Няма да е приятно ако си прав, че позицията на изпарителя не е правилна, защото е поставян в официален сервиз на ланди, освен това съм искал да го проверяват при смените на филтрите

ivchotr

Ами гледай сега. Моят дъргел е същият като твоя, само дето при мен вентилаторът на радиатора е само един. При почти постоянна скорост 140 км/ч по магистрала, разходът ми се върти около 9/100. Изпарителят ми е сложен между двигателя и стената на купето под предния джам. Малко под нивото на разширителния съд, но откъм страната на акумулатора. Не знам кой го е слагал, защото колата я взех с монтирана уредба. Но пък и на всичките ми предишни коли, които са имали газови уредби, изпарителите им са били монтирани на подобни позиции. Това е може би най-скътаното място в коша. Човекът, който за мен разбира най-много от подобни устройства, ги монтираше по подбен начин, според мястото, което предлага съответната кола, разбира се. На един колега наскоро му бяха монтирали нова уредба на Мерцедес GLK и изпарителят му направо замръзваше в по-студените дни тази зима, когато я изпъне по магистралата. Това във фирмен сервиз на БРЦ. След куп проверки и чудене преместиха изпарителя под джама и драмите приключиха. Та с две приказки, смятам, че трябва да преместиш изпарителя назад и нагоре, но не по-високо от разширителния съд. И съответно да му спреш течовете. "Г"-образният щуцер има едно или две уплътнения, тип "О" пръстен, които са се спекли или прокъсали и заради това изтърват. Сменят се лесно, но трябва да внимаваш все пак. Продават се и метални щуцери. Сменях преди години на старата ми кола. Предполагам, че и тези схеми с байпасите ще отпаднат като преместиш изпарителя. Промивката на системата обаче не я пренебрегвай, защото проблемът може да е комплексен.

locke

Благодаря ти, и аз четох че изпарителя трябва да е под нивото на казанчето. Когато ходя в сервиз ще повдигна въпроса за промяна на мястото му
Промивката ще я направя, но ще е като се стопли времето.
Можеш ли да ми пратиш снимка на монтажа на твоя изпрител, ако искаш и на лично съобщение

ivchotr

ivchotr

Не знам дали ще разбереш нещо, ама ето обещаните снимки:

locke

Благодаря, ориентирах се. Явно са монтирали метална планка и за го хванали за нея. Обаче много малък изглежда изпартителя, в сравнение с моя :)

ivchotr

Размерът не винаги има значение (rofl) Важното е изпарителят да покрива кубатурата и мощността на двигателя. Че някои идват слаби за дадени машини.

locke

Прав си, но смятам че за нашите фордове изпарител до 120kw е достатъчен :) Твоя каква марка е?

ivchotr

Не знам. Колата я взех с монтирана газова уредба и съм сменял само инжекторите и пълнителите на ел.клапаните на изпарителя и бутилката, плюс донастройка на газовия комп. Стягал съм и скобите по маркучите на изпарителя.

NETRICA

И моя почна да го прави явно съм писал преди време, само, че да ви кажа тествал съм го... нагрява само в топли дни иии явно мърда с някой друг градус, защото я изпържих до колкото мога... ами нито изключва цилиндри, нито гасне колата. Бях се ядосал, какво ли не пробвах и го прави тоя маймунджилък но само в горещо време (над 30 градуса) и в движение, обикновено по баири. Нищо им няма явно е или софтуерен проблем или е много чувствителна стрелката и за 5 - 10 градуса шашка. Поне моя форд не умря от зора, който му дадох. Не, че съветвам да го правите, но ... да си знаете :)

ivchotr

Аз имах побъркана стрелка в началото на зимата. Писах в друга тема. В крайна сметка се оказа буксата на датчика за температурата, която при определено положение явно не дава добър контакт. Но покрай цялата разправия смених и новата капачка на разширителния съд, който пък бях сменил, защото протече. Заради капачката течността се задържаше с прекалено високо ниво в разширителния съд и със сигурност не е поддържала нужното налягане в системата. Физически двигателят изобщо не загряваше толкова, колкото показва стрелката на уреда на таблото.
Та в момента със старата капачка и наместена букса колата работи без проблеми.