Индикация за температура, Фокус мк1 1.6

Започната от rusi9211, 26 Януари 2017 13:12:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

rusi9211

Здравейте имам ford focus 1.6 16V и имам следния проблем.
Когато карам колата на дълго растояние идикатора за температурата показва,че колата започва да загрява,и когато включа на свободна или просто си махам крака от гаста и колата се оправя идикатора се връща във вертикално положение.Сменил съм радиатор термостат датчика и куп други работи,а ефект няма.Не знам вече какво да правя,така че моля ако някой е имал моя проблем да ме насочи къде да търся проблема.Благодаря предварително

nixel

Стрелката се движи в синхрон с педала на газта ли?
И загрява над 90 градуса ли искаш да кажеш?

G_o_c_e_v

Водната помпа остана да видиш. Или ако си с газ, нещо може да не е свързана правилно охладителната система.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

peterpetroff

Сменял ли си датчика на скоростната кутия (VSS)?
Имам същия проблем, само че с бонус полудели обороти на празен ход и нервна стрелка на скоростомера. Гледах разни клипчета в тубата за VSS  на същия Фокус и, необяснимо за мен, е засегната и стрелката на температурата по описания от тебе начин. Датчика е 50 лв. (SWF), но смяната му е меко казано ш..ана.

К.Методиев

Масов проблем при 1,6 моторите с газ, вдига температурата, има си лек за това прави се с байпас на охладителната система, има си даже бюлетин от форд за това.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

G_o_c_e_v

Колегата не е писал дали има газ, но нали сме в България, логично е да е на газ 8)
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

К.Методиев

Цитат на: G_o_c_e_v в 28 Януари 2017 22:38:18
Колегата не е писал дали има газ, но нали сме в България, логично е да е на газ 8)

Не е писал, но това са симптомите както го е описал. :)

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

rusi9211

Има газ италианска но момчето от което закупих автомобила беше я сложил преди 6 години а този проблем е от година и половина

rusi9211

Днеска ще излизам отново извън града и ще заснема клип как го прави да видите и дано да сте виждали такова нещо и преди

peterpetroff

В този случай ʼиграенетоʼ със стрелката не е свързан с повишаване на температурата на антифриза. Стрелката от ʼумрелаʼ отива до норма за секунда или изобщо не стига дотам при загрял ДВГ или обратното, от нормална пада в движение до нулата. Реално ДВГ-то не прегрява, а си е нормален темп. режим. Проблема идва от грешни и полудели показания на стрелката. При мене това е съпроводено и със произволно покаване (и форсиране на двигателя) на оборотите на празен ход понякога и до 4к. Идеята е, че VSS датчика при скапването си показва и симптоми със стрелката и на температурата (освен форсирането), което лично за мен няма връзка и логично обяснение, но е факт при клиповете в тубата за повреден VSS. Освен това в крайната фаза на агонията на VSS започват да изчезват показанията на километража от дисплея и се появява ---- с прекъсвания. Купих си го тоя датчик, но чакам да се постопли за да го сменя собственоръчно. Смяната му (без канал) е свързана с разкачане на въздухопроводи и още куп неща.

lld

Цитат на: rusi9211 в 29 Януари 2017 11:41:20
дано да сте виждали такова нещо и преди

Аз съм с мотор 1,6 и съм го виждал проблема ти често, преди да направя байпас на охладителната система. И от тогава нито веднъж.
Свързва се големият с малкия кръг и проблема е решен.
http://www.mebelist.com -  Мебелният Форум на България

NETRICA

Според мен и ти като мен си попаднал на калпав CHT датчик горе между свещите който се слага. Смени го с нещо по-надеждно. Има такива по 30 лева италиански и разни други, но само не испански!  И моята стрелка беше полудяла. Това е така, защото системата разчита само на този датчик да определни какво що относно температурата. Не е изключено да имаш проблем с термостата, но... едва ли. Що се отнася до ВСС датчика, успех! Да, от него е проблема и ще бъде решен. Съвет - вземи си или италианския или къв беше там малко по-скъпия. От 60 лева недей.. Аз си го изкарах едвам едвам от скоростната кутия с много резвъртания пръскане на ВД40 и разклащания. За малко и да се счупи, но при все че майсторите искаха да им плащам ако го счупят те 150 лева за сваляне на скоростна кутия и разпробиване на стария датчик.. благодаря, оправих се и сам. Една година по-късно датчика отново е за смяна. На няква магнитна основа са и много бързо дават фира. Явно едни 70 лева годишно ще са си консуматив за фокуса. Първо започва отвреме на време да пада стрелката за скоростта в движение и двигателя спъва сякаш, след това почват чертичките, докато в един прекрасен ден просто няма да иска да пусне стрелката в употреба изобщо. Успех отново.

galinvayov

Наблюдавал съм следното поведение на индикатора: от нормална позиция, да кажем малко под средата, стрелката за няколко секунди се придвижва в червения сектор и остава там. Ако не се обърне внимание и се продължи движението, може компютъра да изгаси и двигателя.
Това не е реална температура, а сигнал от бордовия компютър към водача. Подава се когато компютъра отчита че температурата нараства въпреки че всички налични мерки за нейното управление са приложени (вентилаторите с включени на втора степен а температурата продължава да нараства).
Случвало ми се е два пъти.
Запушен щуцер на разширителния съд към който е свързан обезвъздушителния маркуч от корпуса на термостата. От там нарушена циркулация на охладителната течност и невъзможност за пълноценно охлаждане на двигателя.
Разхлабена капачка на разширителния съд. Системата не може да достигне до работно налягане и пак се получава нарушение на циркулацията на охладителната течност.
Това се случи на Фокус 1,8 TDDI но тъй като до голяма степен охладителните системи са сходни, тази информация може да бъде от полза.
A Lone Rider

G_o_c_e_v

Написано така, звучи доста логично, защото такава рязка граница от нормалното и ХОП червен сектор, няма как да се получи. На тест менюто на автомобила съм наблюдавал, че дори при повишаване на градусите от 88 на горе до 97, докато се включи перката, положението на стрелката не ми се променя, а си седи малко преди вертикалната чертичка. Така, че това, което е написал колегата...
Цитат...Това не е реална температура, а сигнал от бордовия компютър към водача...
ми се струва логично и правилно.

locke

Цитат на: lld в 11 Февруари 2017 08:35:43

Аз съм с мотор 1,6 и съм го виждал проблема ти често, преди да направя байпас на охладителната система. И от тогава нито веднъж.
Свързва се големият с малкия кръг и проблема е решен.

Така трьбва да изглежда байпасът, но и при мен не е направен. Проблем със "прегряване" съм имал веднъж в задръстване и компютърът угаси колата. След няколко минути суетене и проверяване под капака и на температурата от борд компютъра, запалих и нямаше повече проблеми

Цитат на: NETRICA в 22 Януари 2018 20:50:29
Според мен и ти като мен си попаднал на калпав CHT датчик горе между свещите който се слага. Смени го с нещо по-надеждно. Има такива по 30 лева италиански и разни други, но само не испански!  И моята стрелка беше полудяла. Това е така, защото системата разчита само на този датчик да определни какво що относно температурата. Не е изключено да имаш проблем с термостата, но... едва ли. Що се отнася до ВСС датчика, успех! Да, от него е проблема и ще бъде решен. Съвет - вземи си или италианския или къв беше там малко по-скъпия. От 60 лева недей.. Аз си го изкарах едвам едвам от скоростната кутия с много резвъртания пръскане на ВД40 и разклащания. За малко и да се счупи, но при все че майсторите искаха да им плащам ако го счупят те 150 лева за сваляне на скоростна кутия и разпробиване на стария датчик.. благодаря, оправих се и сам. Една година по-късно датчика отново е за смяна. На няква магнитна основа са и много бързо дават фира. Явно едни 70 лева годишно ще са си консуматив за фокуса. Първо започва отвреме на време да пада стрелката за скоростта в движение и двигателя спъва сякаш, след това почват чертичките, докато в един прекрасен ден просто няма да иска да пусне стрелката в употреба изобщо. Успех отново.

Това с жълтата букса ли е CHT датчик -

Ivo kostadinov

Здравейте, колеги направил съм байпас но няма никакъв резултат. Цялата система съм продухал и измил но пак няма ефект. Какъв може да е проблема фикус 1.6 мк1

ivchotr

Ами кажи ти какъв е проблемът, който е наложил да правиш байпас.

Ivo kostadinov

Преди да сложа газовата всичко беше шест. След това се появи проблема с дигането на градусите. Един колега от форума ми каза да направя байпас и проблема се оправи. Така повече от две години нямаше проблем до преди 6 месеца проблена пак се появи. Смених нов термостат измих цялата система, имаше спукан маркуч и него оправих но няма никакъв резултат.

ivchotr

Сигурен ли си, че системата се е обезвъздушила изцяло и че уредът на таблото показва реални стойности? Пробва ли да видиш с менюто на компа каква е реалната температура? Или с някаква диагностика?

Ivo kostadinov

Цитат на: ivchotr в 03 Януари 2020 21:25:00
Сигурен ли си, че системата се е обезвъздушила изцяло и че уредът на таблото показва реални стойности? Пробва ли да видиш с менюто на компа каква е реалната температура? Или с някаква диагностика?
Всичко съм прегледал но няма ефект вече съм направо отчаян какво ли не пробвах. Ако може някои от форума да я погледне, ще съм много благодарен

ivchotr

Я върви при някой друг газаджия, дето може да погледне каква смес са ти настроили. Че ако е прекалено бедна, двигателят ще е склонен да прегрява и то не с малко. В смисъл, че охладителната система ти е в ред, но може да не успява да го охлажда достатъчно. Освен това датчикът за температурата е забит в главата, а там антифриз не минава. В същото време обаче там би трябвало да се получава най-голямото загряване заради бедната смес. Стрелям малко в тъмното, ама не е зле да провериш и тази възможност.

Ivo kostadinov

Цитат на: ivchotr в 06 Януари 2020 22:59:29
Я върви при някой друг газаджия, дето може да погледне каква смес са ти настроили. Че ако е прекалено бедна, двигателят ще е склонен да прегрява и то не с малко. В смисъл, че охладителната система ти е в ред, но може да не успява да го охлажда достатъчно. Освен това датчикът за температурата е забит в главата, а там антифриз не минава. В същото време обаче там би трябвало да се получава най-голямото загряване заради бедната смес. Стрелям малко в тъмното, ама не е зле да провериш и тази възможност.
Откарах я на газаджия и той ми каза че прекалено ми е богата сместа ще я откарам на друг да я погледне

ivchotr

Всъщност и ти можеш да помогнеш, ама трябва да извадиш свещите, да ги снимаш и да ги покажеш тук.

Ivo kostadinov

Цитат на: ivchotr в 08 Януари 2020 13:14:15
Всъщност и ти можеш да помогнеш, ама трябва да извадиш свещите, да ги снимаш и да ги покажеш тук.
Ок температурата градско около 100 градуса извън градско около 120 градуса показва.

locke

Здравейте, няколко пъти имах същия проблем със същата кола само на доста стръмен баир – стрелката за секунди отива в червеното докрай и при пускане на газта се връща на средата. Лявата перка се включва на около 105 градуса и като спадне с около 5 градуса се изключва. С тест менюто максималната температура, която съм виждал е 108 градуса, като стрелката не помръдна от средата.  За съжаление нямах възможност да спра колата и да тествам дали ще се включи втората перка. Но предполагам, че ще се случи, защото колата беше и в сервиз при първия такъв случай и ми казаха, че перките работят и колата загрява нормално. В това време за около 3 километра загрява до средата и превключва на газ(не потеглям веднага). Прав ли съм да мисля, че термостата е наред, защото при спускане стрелката не мърда от средата? Лятото нямах проблеми със стрелката от никакво естество.
Или може при температура над 108 градуса термостата да остава отворен и затова стрелката да отива в червеното? При 105 градуса на тест менюто дебелия маркуч от термостата е студен, а този до кутията на акумулатора – топъл. Доколкото знам при прегряване лампата за диагностика отляво вместо оранжево, светва в движение в червено, което не ми се е случвало. Мога ли по някакъв сигурен начин да тествам термостата, за да знам че е наред и да продължа с другите неща?

Нямам байпас и не съм сменял vss. Газовия инжекцион е обслужен преди ок 10 хил км, като имам лек теч на антифриз от мембраната вероятно.

Направих диагностика с елм и записа две грешки:
P0171 Fuel Injection System Too Lean Bank 1 https://www.autocodes.com/p0171_ford.html
Р1132 Проблем с ламбдата https://www.drive2.ru/l/462855088826744899/

Прочетох и за ъпдейт на софтуера на ECU-то, но мислите ли, че това ще помогне и имате ли идеи какво друго да направя за да отстраня проблема със бързото отиване на стрелката в червеното?

ivchotr

Цитат на: locke в 26 Януари 2020 20:14:33
...
Или може при температура над 108 градуса термостата да остава отворен и затова стрелката да отива в червеното? При 105 градуса на тест менюто дебелия маркуч от термостата е студен, а този до кутията на акумулатора – топъл...

При това описание на маркучите, по-скоро термостатът не отваря. Поне до 105 градуса. Тези температури обаче са нормални за загряване на двигателя и поради тази причина не светва чек за прегряване. Аз бих проверил на първо време, дали системата е коректно обезвъздушена.

locke

Доколкото знам при отвиване на капачката на казанчето с антифриз, трябва леко да изпусне налягане. Така и се случва при мен. Естествено, правя го на изгасен двигател.
Сменях антифриз преди 2 години и го източих през пробката долу на радиатора. Имам парно зимата и климатик лятото.
Другото, което съм забелязал е че антифриза трябва да го държа на средата между мин и мах на студен двигател, защото на топъл стига до мах, което значи че се разширява.

ivchotr

Според мен се налага да провериш дали системата е обезвъздушена коректно. Моите коли винаги са били с антфриз на макс в казанчето при студен двигател и никога не са го прехвърляли при загрял двигател. Но са били винаги обезвъздушени както трябва. Ако имаш въздух в системата е възможно да се случват тези неща, които описваш. Капачката поддържа по-високо налягане, което пречи на охладителната течност да кипва. Ако обаче има въздух повече от колкото трябва, той се свива повече от течността и това е вероятната причина течността в казанчето да се вдига от средата до макса. Съответно да бърка показанията на датчика за температурата или да ебава работата на термостата.

locke

Няма ли да се вкарам във филм ако започна да разкачам маркучите? Доколкото съм чел трябва сама да се обезвъздуши.

Сега си спомних, че като смених антифриза покарах малко и нивото беше спаднало. Долях до мах и продължих. Не знам защо сега не мога да долея до мах, а трябва да я държа на средата между мин и мах

ivchotr

Ами ако са монтирали изпарителя по-високо от разширителния съд или са се охлабили скобите на маркучите, които го захранват с охладителна течност, се появяват подобни симптоми, понеже системата може и да не се обезвъздуши сама. За по-сигурно можеш да откачаш един по един краищата на всички маркучи, които лесно можеш да вдигнеш на нивото на разширителния съд и ако няма течност в тях, да ги допълниш и пак да ги закачиш където са си били. Накрая да допълниш разширителния съд до макс. ниво. В много студено време течността може да се свива малко, но чак пък толкова, колкото при теб, едва ли. А и не е толкова студено тази година. Огледай всички маркучи за просълзяване на течността. Радиатора също.