Fiesta MK4 - пали и веднага гасне

Започната от sasho9, 25 Октомври 2019 19:37:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

sasho9

Здравейте!

Четох няколко теми във форума, но не намерих конкретно същият проблем, който се появава при мен и след продължително търсене реших да ви попитам дали можете да ми помогнете с него. Предварително се извинявам за дългото обяснение  ::).

Автомобилът е Ford Fiesta MK4, 1.25 Zetec 16V, бензин, 1998 година.

Сценарият е следния:

• Паркирам колата в четвъртък вечерта и до този момент всичко с нея е било наред.
  • В петък вечерта се опитвам да запаля, но след като се запали и вдигне оборотите до 1200, веднага след това гасне. Задържа запален мотора за около 2-3 секунди и загасва веднага дори и без да се зачуди даже. Това се случва всеки път, при който опитох да стартирам колата (пробвах около 10-12 пъти и резулатат беше същият).
  • Оставих я така без да й правя нищо и се зачетох малко в Интернет. В понеделник (3 дена след горния случай) се опитах да я запаля пак и запали отраз - без да съм правил каквото и да било по колата. Премесетих я по-близко до блока ми и забелязах, че оборотите се дръжат нестабилно. След като я паркирах пак я запалих и гасих няколко пъти и нямаше никакъв проблем, т.е. не гаснеше. Но оборотите "подскачаха" между 800-900 постоянно. Оставих я така, за да прочета повече за проблема
  • След 2 дена пробвах пак да запаля и не се получи отново проблема с гасненето. Тогава опитах следното: откачих от буксата дебитомера, за да пробвам дали пак ще го има този проблем. Колата запали, но след като работи малко оборотите започнаха пак да се държат нестабиллно. Закачих отновно буксата на дебитомера и промяна нямаше.

Като цяло основния проблем с гасненето се появава когато си поиска и се маха пак когато си поиска. В линкът долу съм качил кличета на двете ситуации - гасненето и "подскачането" на оборотите.

Това, което четох в интернет е, че може да трябва да се смени датчък на коляновия/разпределния вас, лабда сондата или някой писаха и за бензиновата(горивната) помна. Може ли да ми помогнете, от къде да започна да търся проблема или ако някой се се сблъсквал с него да каже как го е оправил?

П.С. Забравих да споменя, че скоро е сменяно стъпковото моторче.

https://drive.google.com/open?id=12johujsEzkvFiOlbf-Elle8EwXYpVCnl

toto

Здравей,

ами ако ти е втора употреба стъпковия мотор да не е пак от него проблема? Иначе аз имах подобен проблем с моята, но се оказа по-различен, но съм гледал всичики тези неща. Може да погледнеш по-долу има го със заглавие:
Проблем с работа на двигателя на фиеста 2001

ivchotr

На диагностика минавала ли е? Някакви записани грешки?

Мишо

Струва ми се, че мотора работи много шумно. Първия ми Форд беше точно такава Фиеста човече и мотора работеше много тихо, твоя доста трака. Виж свещите, кабелите, бобината, филтрите, маслото, инжекторите, ангренажа. Закачи я на диагностика да видиш евентуално да не е записала някаква грешка.

sasho9

Здравейте. Съжалявам за закъснелия отговор - много задачки, малко свободно време.

Не е миналава на диагностика, но това което успях да направя на колата е да сваля дебитомера и да го изчистя. Оказа се, че в самия дебитомер имаше малки парченца от салфетка, които нямам идея как са се озовали там. Но след като ги махнах и почистих със спрей дебитомера, колата спря да гасне и няма проблеми с оборотите повече. Явно тези парченца салфетка са пречили за нормалното му функциониране.
Сега нещо май губи мощност, но ще видим това какво ще се окаже впоследствие. Сугурно ще трябва да мина на диагностика да видя какво ще излезе там.

Благодаря Ви за предложенията и помощта  ^-^