Запушване на егр-клапан

Започната от Focus_Tdci, 05 Април 2014 22:03:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Focus_Tdci

Здравеите аз имам форд фокус мк1 1.8тдци 115коня решил съм да запуша егр клапана поръчах си от ''ebay'' една метална пластинка за целта. Искам да ви попитам за целта трчбва ли егр-а да се спре софтуеарно или мога аз направо да си го запуша без да запише грешка ?

Pyrhel

Има ли кабели към егр-а или е само с вакуум?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Focus_Tdci

Колега няма кабели само вакум е ;)

Pyrhel

Focus_Tdci

А ще има ли бавно загряване и покачване на разхода както чета във останалите форуми.И главният въпрос ако го запуша в гаража ще запише ли грешка  ;D

Pyrhel

Бавно загряване... Едва ли, но разхода на извънградско ще се повиши.

ihovahi

Моят ЕГР го затапих преди няма и месец. Минати малко над 1000 км (смесено) - 6,1 разход (не съм го жалил мондеото).
Който фôрка "майстор" си нахôда!

hotblooded

Цитат на: ihovahi в 10 Април 2014 08:44:48
Моят ЕГР го затапих преди няма и месец. Минати малко над 1000 км (смесено) - 6,1 разход (не съм го жалил мондеото).
Грешка не ти ли изписа?  Или твоето не е от "медната епоха" (няма кабели) :)

ihovahi

Какви кабели бе бате  :D :D :D Нямам кабели бре Иво.

Alexi

определено загрява по бавно със затапен ЕГР ,и гори малко повече ( което е логично тъй като тогава когато ЕГР трябва да е отворен той е затворен, влиза повече чист въздух което се вижда от ЕКУ-то и подава повече гориво ) .. моя ЕГР го бях затапил но не ми харесва поведението на колата а и не искам да се правя на по голям инженер от производителите на мотора

ihovahi

Даммм по-твърдо работи двигателя. И аз ще го отпушвам тези дни да покарам пак без тапа... да видим дали пак ще има пушек  :))

hotblooded

Цитат на: ihovahi в 10 Април 2014 09:24:10
Даммм по-твърдо работи двигателя. И аз ще го отпушвам тези дни да покарам пак без тапа... да видим дали пак ще има пушек  :))
Пушек има и като не уплътянва добре EGR-клапана. На Монката (mony74) от незатварящ EGR клапан неискаше да запали колата

ihovahi

Ще махна аз тапата да видя дали е събрала нагар (най-вероятно ще има). Смених бензиностанцията и определено ще има промяна в положителна посока (или поне се надявам).

Focus_Tdci

Здравеите тукмо се връщам от сервиза ходих за смяна на масло и от дума на дума стана въпрос за егр-а и маисторчето ми сложи
една малка сачма от лагер във вакум маркуча на егр-а каза че няма да загрява бано но може да има малка разлика във разхода .
Аз лично не осещам разлика във работата на мотора но ми се струва че е малко по пъргава във ниските обороти. ;)

G_o_c_e_v

Би трябвало, след като вече не се задушава мотора от изгорелите газове, които връща EGR-a.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Alexi

мне ЕГР не работи така .. подадеш ли газ той веднага затваря ( в нета има клипчета ) ако има разлика в динамиката със запушен значи той не работи коректно когато е отпушен ( уморена пружина или друг проблем ако не е вакумен )

G_o_c_e_v

Съгласен съм с теб, но едно е да затвори веднага след подаване на газ, а съвсем друго е да няма наличие на изгорели газове въобще. Не знам дали човек има толкова силен усет да направи разлика, но щом човека му се струва че се развърта по добре... нещо, като лаг на EGR-a, когато е в работно състояние  :D
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

pi4o

Цитат на: Focus_Tdci в 05 Април 2014 22:03:10
Здравеите аз имам форд фокус мк1 1.8тдци 115коня решил съм да запуша егр клапана поръчах си от ''ebay'' една метална пластинка за целта. Искам да ви попитам за целта трчбва ли егр-а да се спре софтуеарно или мога аз направо да си го запуша без да запише грешка ?

Колега, що си си харчил парите за тоя и-бей??? Взимаш си едно кенче с любимата бира, изпиваш я, кенчето го "разпаряш" с една ножица, изрязваш си така наречената "тапа", слагаш я и ЕГР-а ти е елиминиран ;) ... но както спомена един колега - Нека да не се правим на по-големи ниДЖИнери от измислителите на двигателя ;)

gsto

Аз затапих моя с пластинка от ибей и съм доволен.
По-бавно загрява, но все едно карам друга кола. Турбо лага в ниските липсва и колата все едно се отпуши.

Petar 1966

Здравейте колеги,запуших ЕГР-а,но ми се струва, че на празен ход двигателя работи по-твърдо.И като че ли стана по-спъната.Преди от 80 до 120км/ч на пета, при подаване на газ лепи за седалката,а сега не е така!Разхода на нафта май е същия (поне така ми се струва).
Това го установих след манипулацията.Сега в събота ще махна тапата.Дано е от това, че ако е нещо друго станало ще си е_е мамата!
Животът иска жертви,но няма да сме ние!

Alexi

с работещ изправен егр работи по меко мотора на празен ход то това не подлежи на коментар :) и разхода е доста надолу .. така че ако си го запушил само за проба го отпуши ,а ако е дефектирал вече е отделен въпрос

iwo_19

Дебитомера  коригира   подавания въздух в  кубици , а не в кислородно съдържание. Сега  обяснявам по-просто : при затапване на  ЕГР , количеството въздух не се променя, но се променя съдържанието  на въздуха. Влиза въздух  с по-голямо съдържание на кислород , има по-добро горене естествено , колата става  една идея по-пъргава, това намалява натиска на водача върху педала на  газта и разхода пада. Всички  , които не са от Зелената партия  смело  могат да затапят тази простотия , наречена  ЕГР. Тези  които имат  обратния  ефект да  си търсят причината на друго  място.

Alexi

нищо подобно .. слабо си запознат с ролята и начина на работа на ЕГР

Petar 1966

Вчера откачих вакуумната тръбичка,и ми се струва, че заработи една идея по гладко.Ще я карам така до събота и ще махна тапата!
И как работи,по дяволите, това инженерно творение
ЕГР?

Alexi

вакумната тръбичка не я откачай на същия вакум е и геометрията на турбото .. там се слага съчма ако искаш да стои затапена :) как работи ЕГР е описвано и друг път но най общо казано той отваря когато колата е на празен ход и минимално натоварване ,така че част от изгорелите газове постъпват с вмукателния колектор снижавайки температурата на изгаряне ( по мека работа на празен ход и по ниско съдържание на азотни окиси ) а при подаване на газ той затваря и в смукателния колектор постъпва само чист въздух ( това за колегата по горе с вървежа ) ; при изправен ЕГР разлика във вървежа няма как да има ,но има разлика в разхода - колата гори значително повече на празен ход ( постъпва повече свеж въздух съответно ЕКУ-то подава и гориво ) ЕГР има и частични режими в зависимост от натоварването на мотора ( отваряне 10% ,20% и т.н. но никога не е за сметка на вървежа ,пак казвам ако е изправен .. вече ако стои отворен а мотора е натоварен - логично ако го затапиш колата ще литне ... )

Sami

Здравейте колеги днес направих една беля с моя фокус 1.8тдди  90кс забравих един парцал на егр като сменях скобите на маркуча която минава през кулера  и  като я запалих колата почна да пуши много синьо  и двигателя много тресеше  веднага исключих двигателя и звънах на пътна помощ закарахме колата в сервиз обясних ситуациата  1 ден стоя в сервиза после ми звънят и  ми казаха че няма да могат да я оправят после пак я върнахме с пътна помощ пред блока и се ядосах запалих я пак и пак пушеше много ама много синьо  и тракаше двигателя исфорсирах я няколко  пъти  почна да мирише на игоряло и почна да пуши черно малко се оправи  навартях днес 10 15 км с нея върви турбото дърпа но трака мотора  понеже съм  нов във форума извинявам се предварително ако несам писал на правилното място  какво може дасе случи с този парцал

iwo_19

вече ако стои отворен а мотора е натоварен - логично ако го затапиш колата ще литне ... )

Именно, добре , че си обяснил с твои думи , това което казах и аз. И разхода няма да се увеличи.

Petar 1966

Днес установих,че вакуума е много слаб.Много слабо смуче.Така ли трябва да е?И запуших тръбичката.

zloster

Изрових два видеоматериала от Ютюб, където е илюстрирана работата на системата за рециркулация на отработените газове:

• https://www.youtube.com/watch?v=z_dMO3j40rU - тук се гледата "EGR Valve Control Command" (Изискана/поръчана от ЕБУ) и "EGR Valve Position" (действителна/отчетена) позиция на клапана, а най-горе са оборотите на двигателя;
  • https://youtu.be/tfsNtiSGiFM?t=66 - тук от някакво Пежо 308, но има две двойки параметри (съответно общо 4 броя, защото за всеки параметър има искано и отчетено). Не съм запознат с подробностите в този случай.
И в двата случая се вижда как при по-рязко подаване на газ се затварят клапаните (изискано, поръчано) става 0.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Petar 1966

Оказа се спукан маркуч между кулера и ЕГР-а.От вчера започна и на празен ход да изпуска.
Интересно, че не се чуваше свистене.За сега върви.За града става,но вчера едва качих Гълъбец!
До края на седмицата трябва да издържи,в събота сменям маркуча.Да видя как ще бъде с долната скоба,че каквото е плетеница от маркучи-не знам.