Бял пушех с миризма на дизел при студено палене Mondeo 2.2TDCI

Започната от Snuupy, 13 Юни 2018 12:47:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Snuupy

Здравейте колеги,
имам следният проблем. Колата е Mondeo 2005г 2.2TDCI 155к.с. От, както взех колата на студен старт (преседяла 5-6-7-8ч) колата пали с много бял пушек (облак) и мирише на нафта от него, неизгоряла. Отделно при самото палене колата или гасне някой път, или държи за 1-2сек обороти 200-400, супер ниски и се чува едно като прескачане, като работа на по-малко цилиндри и точно при прескачането колата изпушва. Ако колата се покара 5мин, гасиш-палиш и всичко е ок. През цялото останало време също няма проблем. Принципно четох, че това са симптоми при тръгнали инжектор/и. Но при мен и 4-те са рециклирани, кодирани вече като хората, рециклирано ГНП. EGR клапана го затапих с планка, още като взех колата вакуума към него е бил затапен и не стига вакуум. Някакви идеи, насоки? Защото, ако почна да ходя по сервизите, само ще ме набутват с пари и всеки ще казва, че не знае от какво е. Те едни инжектори едва хванаха, камоли това. Надявам се, някой, който е имал подобна случка или се е случвало на приятел/познат да се отзовве или поне да даде насоки. Благодаря предварително !

bronc

Подгревни свещи сменял ли си? При мен имаше подобен проблем при друга кола (пак common rail дизел), макар и не толкова краен, и се реши с подмяна на свещите. Нямаше индикация да има изгоряла, но въпреки това разликата преди/след смяната беше осезаема.

Snuupy

Уж в Мото Пфое ми казаха, че са ок след диагностика.  Също така, колата не изкарва грешки на диагностиката. И друго да вметна, колата не харчи грам масло...

Пламен Пенков

Провери си егр клапана почти съм сигурен че е от него или е задръстен или повреден.

Alexi

Snuupy

ЕГР е изолиран, не работи, стойностите са му 0. С планка и вакуума е затапен. Дюзите са рециклирани и са в перфектни стойности и направен тест на обратна нафта, демек са идеални. Другаде е проблема.

Mondeicho

Аз за егр да питам, твоя е вакуумен както си написал и няма електроника? Останал съм с впечатления, че при 2.2 повечето са електронни. Отделно свещи на диагностика не излизат, нито отчита грешка. Трябва да се свалят и проверят за да се разбере дали работят.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Пламен Пенков

Пламен Пенков

Snuupy

Евро 3 е колата. Извинявай за нелепия въпрос, но наистина не знам. Какво общо има актуатора?
Намерих следното обяснение на проблема, което може да е вариант:

"Когато  двигателят се охлади, т.е. оставен през нощта или за продължителен период от време, клапанните уплътнения се свиват, поради което, ако са износени, ще позволят да проникне малко масло в цилиндрите. Това би довело до бял дим и груба работа на празен ход, докато не се нагорещи (разшири) и отново се запечата."

ivchotr

Изглежда логично обяснение, макар и не много точно. Маслото ще се изпарява с пушек, когато се загреят цилиндрите. Нещо подобно се използва при ТДА на танковете. Само че там се впръсква студена нафта върху загряла повърхност и прави такива облаци бяла пара, че скрива онази грамада желязо от погледа на противника.
В случая с Форда би следвало да се наблюдава намаляване на количеството масло в картера, поради теча му в цилиндрите. Ако маслото не намалява, е по-вероятно да "пикае" някоя дюза.

Ozzie

@Snuupy
Мисля, че вече си се запознал с колегата Мишо?
Говори с него да направите един тест на обратната нафта.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Snuupy

@ivchotr - добро обяснение !
Ще направим един тест с него, да. Въпреки, че дюзите са рециклирани и имат документ към всяка една със стойности...

Siraku

Здравейте колеги,

не мога да открия другата тема, за това пиша тук. Аз съм "Snuupy" ама затрих другата регистрация.

След рециклиране на инжектори и помпа, колата продължи да пуши бяло на студен мотор и да тресе... На диагностиката при палене излизат огромни разлики в корекцийте на инжекторите, почна да губи мощност, след 180км/ч почва да тъпче... проблема е в инжекторите... направихме тест на обратната нафта и положението е плачевно. Само 2 минути го правихме, тъй като колбичките щяха да прелеят... Сложили са ми китайски клапанчета явно, защото в началото в корекцийте излизаха перфектни, говоря за първите 2-3 месеца след рециклирането, сега корекцийте на точно тези инжекторите са с огромни разлика спрямо другите и теста с обратната нафта показа същото.

Посъветвайте ме, дали да купя нови клапанчета да ги сменя, но има вероятно да не е от тях, а от разпръсквачите...

Или да събирам лев за чисто нови инжектори и да се приключи с цирка.

Можете да видите теста на обратната нафта за 2 минути , а по принцип трябва да е 4 минути, но за това време, щяхме 3 пъти да напълним двете колби...

Искам искрено да благодаря на колегата @Мишо за диагностиката, теста с обратната нафта... гоУем си, човече !!!!

Alexi

а за мен мерси няма ли ,преди месец и половина съм ти писал ( без колби ,само с кристално кълбо ) че си за дюзи :)

ivchotr

Siraku

Цитат на: Alexi в 23 Юни 2019 18:54:34
а за мен мерси няма ли ,преди месец и половина съм ти писал ( без колби ,само с кристално кълбо ) че си за дюзи :)

Да, беше прав, Алекси. Мерси и на теб, ама нали знаеш, око да види, ръка да пипне.

Siraku

Колеги, днес с колегата @Мишо решавахме съдбата на моят Мондьо, дали да го хвърля в Надин, защото си купувам само трошляци, както ми казаха някои хора по-горе или да купя 4 чисто нови инжектора...

Първите 4 снимки са на студен мотор, вторите четири на топъл мотор.

Минимума на компресията трябва да е 21.6, а аз имам 24, мотора е жив, седи и пъшка, пред блока.

Хиляди благодарности на колегата @Мишо за помощта и времето !!!

Той е един пример за това, как трябва да работи един форум, а именно всеки да помага на другия с каквото може, а не да се ругаем, кой какъв кошник си бил взел и как да си си купел по-нова, на втора ръка кошница...

Ще ви държа в течение като сменя и инжекторите, за да бъде полезна темата на други колеги !

П.С. - @Alexi, ще ти благодаря искрено, ако следващият път дойдеш до София да замерим компресията или сменим инжекторите, вместо да говориш наизуст и после да ми казваш "ама нали ти казах"  (fri)

Pyrhel

И като гледам, в крайна сметка установихте, че Алекси е бил прав преди година? И за какво е продължаващата сръдня и подскачане в такъв случай?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Siraku

Цитат на: Pyrhel в 30 Юни 2019 10:33:25
И като гледам, в крайна сметка установихте, че Алекси е бил прав преди година? И за какво е продължаващата сръдня и подскачане в такъв случай?

Иронизирам, не се сърдя, не ми е гадже Алекси.

Не можеш да даваш заключения без да тестваш.

Ами, представи си, сменям инжекторите преди година, по предписание на Алекси и се оказва проблема в компресията? Алекси, щеше да ми даде 1500лв за обещетение ли?

Мисълта ми е, че човек трябва да огледа всички по-евтини и достъпни варианти, които може да провери без наливане на една камара пари и тогава да се прибегне към скъпите неща.

Така, след като с колегата @Мишо установихме, че всичко друго е наред по колата и преди година са ми взели парите просто, живот и здраве идната седмица ще взема 4 чисто нови инжектора и ще ги сменим и ще споделя резултата тук + снимков материал от смяната, за да бъде полезна темата и на други колеги.

Alexi

тоя твоя проблем няма как да е от ниска компресия ,можело е да се прескочи тая процедура .. не говоря наизуст ,6 г. карах Мк3 2.2 ( тогава теб те нямаше в тоя форум ) та що годе познавам мотора и модела както и номерцата му  :D

Siraku

Цитат на: Alexi в 30 Юни 2019 22:43:22
тоя твоя проблем няма как да е от ниска компресия ,можело е да се прескочи тая процедура .. не говоря наизуст ,6 г. карах Мк3 2.2 ( тогава теб те нямаше в тоя форум ) та що годе познавам мотора и модела както и номерцата му  :D

Прав си, Алекси, тогава карах Поло, което е струвало два пъти на твоето Мондео  (tooth) (tooth) (tooth)

Alexi

Мондеото го купих 4 годишно от първия собственик ,ти си прецени колко е струвало ( не че има значение де ,просто пред космическия ти кораб всичко бледнее :)) )

ivchotr

Цитат на: Siraku в 30 Юни 2019 12:18:46
Иронизирам ...

И сега по-доволен ли си, като си дал парите по твоята схема, притеснявайки се, че някой може да бърка като прави диагнози само по твоите обяснения? Малко странно разсъждаваш, ще знаеш. И да не би да очакваш някой от форума да тръгне да обикаля из страната, за да прави диагностика на място? Може и да се навие някой, ама ме съмнява. Така че радвай се когато хората се опитват да ти помогнат пишейки тук, и се сърди на себе си когато не си ги послушал и си сбъркал.

Siraku

Официално проблема е решен с чисто нови инжектори + уплътненията им + че сменихме и гарнитурата на капака на клапаните, която беше като дърво, явно в сервиза са ме излъгали и за това, че са сменили или са сложили китайче, няма значение.

Отново ОГРОМНИ благодарности на колегата Мишо, който ми съдейства с цялата галимация + че ми кодира и новите инжектори !!! За жалост, малко са тия хора като него!

Колата вече пали като часовник, няма бял, сив, розов или лилав пушек. Ще приложа клипове преди и след ремонта как е. Сега само снимки от процеса.

ls

Здравейте колеги,
Имам Форд Фокус 1.8 TDCi, 2001г.
Проблемът е: при първо палене сутринта, на студен двигател, появява се бял пушек със силна задушлива миризма на неизгоряло гориво. Оранжевата лампа със спирала за check engine гори и не загасва.
Белият пушек изчезва, след като двигателят поработи на бавни обороти (1-ва- 2-ра скорости, бавно), или след като си пооработи на празен ход,  5-6 минути. Когато стрелката на охладителната система е по средата на датчика, тогава белият дим изчезва, но миризмата остава в голяма степен. Ако колата се форсира в незагрято състояние, тогава излиза кълбо от бял пушек, доста по-гъсто, отколкото в сравнение с работата на празен ход.
Има и тракане в двигателя, когато е все още студен. При загрят двигател и тракането изчезва.
Дадох я на дизел специалист. Отначало определиха за проблем дюзите. Смениха две (сложиха някакви свои, втора употреба), две мои рециклираха. Дадоха ми разпечатки от компа. 400 лева и три дена по-късно, не отсраниха проблема, но ми казаха да си търся нова кола. ГНП-то било за смяна, хвърляло стружки в дюзите и всичко било временно. Оттогава вече няколко дена я карам. Колата има мощност и разходът на гориво изглежда да е нормален, след като се вземе предвид повишената консумация за подгряване на двигатела сутрин и работата на празен ход.

Четох тук на този форум и много ми допада обяснението на Snuupy:

"Когато  двигателят се охлади, т.е. оставен през нощта или за продължителен период от време, клапанните уплътнения се свиват, поради което, ако са износени, ще позволят да проникне малко масло в цилиндрите. Това би довело до бял дим и груба работа на празен ход, докато не се нагорещи (разшири) и отново се запечата."
« Последна редакция: Юни 13, 2018, 20:29:09 от Snuupy » ""

Това е единственото обяснение, което досега съм прочел и отразява моя случай.

Може ли някой да препоръча добър диагностик и, ако горното обяснение се потвърди, подайте препоръка в кой сервиз могат да отстранят именно този проблем.

Благодаря!

Alexi

за дюзи си и ти ,виж по горе как се лекува проблема ти

ivchotr

Звънни на нула878шест6466три и се разбери с човека. Предполагам, че още се занимава с дизели.

ls

Благодаря за отговорите на всички! Засега още нямам резултат. Колата е в сервиз вече трети ден (отново). Ако решат проблема, ще публикувам тук какво е било решението.