Съвет за покупка 2.2 TDCi или 2.0 HDi

Започната от Салих Пехливан, 01 Октомври 2018 21:29:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Салих Пехливан

Живо здраво!

От година карам Мондео МК4 2.0 TDCi/HDi, от което съм мнооого доволен. Всичко по него е както когато съм го взел, а за 8 месеца му насвирих 64000км. Преди него съм карал 1.4 HDi и 1.6 HDi, и с никой от тях не съм имал каквито и да е проблеми от към двигатели/скорости и прочие. Понеже баща ми се гласи да ми вземе колицата, аз си търся нещо друго от подобен клас.

Днес се натъкнах на Мондео, също като моето (МК4, даже същия цвят), та и на приблизително същите километри, само че 2.2 TDCi 175 к.с.

Понеже никога не съм имал кола с този мотор искам да знам дали да се пазя от него, или да вземам смело. Колата на която се глася е от януари 2010 със старата муцуна, на 256000км с пълна сервизна история (от Дания) и на цена, на която трудно се казва "не". Покарах я, няма излишни шумове, няма никакъв пушек отзад при каквито и да е обороти. Запали от 1-вия път, а не бе палена доста време, щото нямаше грам ток. Работи кат пич и се изстрелва като ракета (в сравнение с моето скромно 2.0). Понеже знам, че при 607-ците същият мотор, само че с би-турбо бързо издава багажа, се притеснявам каква е ситуацията тук...

Другият ми вариант (понеже ще ми отнемат колата след седмица) е Citroen C5, с познатия ми 2.0 TDCi/HDi 140к.с., но там - сфери,  чудеса, други неща ... абе ще го кажа така: страх ме е от Ситроена, да не вземе да пукне някоя сфера и да легне по корем някъде по път, че аз пътувам доста (около 80000км на година предимно по Европата).

Приемам съвети от хора, карали/каращи Мондео с този мотор.

Благодаря предварително!

ivchotr

Що не пратиш баща си да се оправя както знае :D

Иначе за сферите знам, че не са цифра, сменят се лесно и т.н. и ако ти се струват рискови, можеш да ги подмениш профилактично след покупката на колата. Имам един комшия, който преди 15-тина година се качи на Ситроен и от тогава друга марка не е купувал. Смени няколко и все гледа да са 5-ци.

Mondeicho

Не ми е ясно защо когато караш толкова много км не си вземеш нещо по-ново на малко навъртян километраж. Двигателя, който си загледал за Форд е добър и не създава много проблеми. Колкото до Ситроена сферите не са ти никакъв проблем и не създават чести  проблеми, там може да имаш други ремонти...
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Салих Пехливан

Цитат на: Mondeicho в 02 Октомври 2018 20:55:32
Не ми е ясно защо когато караш толкова много км не си вземеш нещо по-ново на малко навъртян километраж. Двигателя, който си загледал за Форд е добър и не създава много проблеми. Колкото до Ситроена сферите не са ти никакъв проблем и не създават чести  проблеми, там може да имаш други ремонти...

По-ново и на по-малко километри няма. Има чисто ново, но то не ми е по джоба :) От опит с горе споменатите двигатели, съм им добил доверие (за разлика от VAG-овете, от които съм страшно недоволен), и не ме притеснява това, че са на много километри. При HDi/TDCi (поне тези които до сега съм карал) ако пали и има компресия начи има хляб в него. Една 307-ца комби с възможно най-смотания двигател (1.6HDi 110к.с.) я взех на 180К със светеща чек-лампа и след един простичък ремонт от 80лв, я протрих от каране (сега е на над 500К и бртат ми продължава да и вади душата).

Мерси за вдъхнатото доверие относно големия мотор. Утре отивам да броим парите и да закарвам куклата  ;D

Pyrhel

Моторът е хубав и километрите не са му много. Щом е на добра цена и е ок - скачай. PSA използват битурбо варианта, докато във Форд е с една турбина с овърбууст.
Карах 2.2 в Ц5 и в Мондео (210к км и 100к км), много харесвам как върви, но имай предвид, че е по-лаком от 2.0 hdi/tdci. Сферите са 100лв/бр и това не са сферите от Ксантия, които трябва да се пълнят/сменят. Но цяло Ц5-3 не е особено сполучлив автомобил на фона на предишните - множество дребни и досадни проблемчета.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Салих Пехливан

Покупката вече е факт!

Имам чувство, че е някакво по-високо изпълнение от предната, сякаш вози по-меко, сякаш е по-тиха вътре, въпреки че има и люк на тавана. Едно обаче ме учуди - доста е по-жадна, в сравнение с 2.0-ката! Бордкомп-а показва среден разход 6.7Л/100км за 140-те километра (120км от които магисрала), които и направих вчера докато я прибера от където я купих, докато другата (2.0-ката) за същия пробег даде - 5.6Л/100км. Двете коли се движиха една зад друга по целия път с една и съща скорост. Това дали е нормално? Не се оплаквам а само питам дали е в рамките на допустимото (П.С. навсякъде съм карал по ограниченията).

Pyrhel

Честита. Горе ти написах точно това?

ivchotr

Едни 2.30 лв на 100 км... Ще пиеш едно кафе по-малко и това е. Нали върви - това е важното.

Pyrhel

Но на годишна база, кафетата са за 1840лв. :))

ivchotr

Е, те толкова кафета вече водят до зависимост. По-добре да ги дава тези пари за нафта :D

hotblooded

За тези, за които 1л/100км разход е проблем има 1.6 бенз, дето става на газчица.
За кола от този клас 2.0 TDCi е абсолютен минимум. За съжаление няма 2.7 и 3.0tdci...  И V6 бенз също няма :(

chokolino771

2,7 още по - зле , в сравнение с 2,0 ми дава почти два литра разлика на 100км. извънградско а градско е почти двойна разликата.

Alexi

няма мераклии за подобни мотори в кошници като форд ситроен и т.н. .. за тия мотори си има бмв ,ауди .. като ще караш голям мотор да има на какво отгоре .. за това и отпаднаха