Мондеото издава странен електронен звук от двигателя - притриса

Започната от MustangGT350, 04 Март 2017 09:46:16

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

MustangGT350

Здравейте, колеги! Много търсих в интернет и във форума, но не намерих нищо подобно по моя проблем, затова реших да отворя нова тема. Извинявам се предварително, ако вече има такава започната. Проблема е следния... Форд Мондео МК3 2.0 TDCI 115h 2005 година - след фейса. От зимата започна, на студени обороти - 1 минута след запалване и чак малко, след като стрелката на водата закове център горе, да тресе двигателя - съответно звучи все едно прекъсва и има шанс да загасне, но не го прави. Оборотите не се менят на таблото, но си лашка колата. Няма пушек, няма спад в мощността - пуши като локомотив само ако я изненадам с педала и се види на зор. Лоста на турбото леко помръдва, като почне да притриса, но освен него се чува и един електронен звук, като първоначално като вдигнах капака си помислих, че е от него. Чак онзи ден реших по-обстойно да я разгледам и мнението ми се промени. Звука идва някъде от центъра на двигателя - горе. Когато поставя ръка на тръбичките за високо налягане на средните 2 инжектора - усещам вибрация, като се чува звука. Когато пипна краините 2 - там вибрацията е едвам доловима, отстрани на двигателя - няма вибрация. Та идва някъде от зоната на капачката за маслото - не е от капачката... Отдолу на описание ще пусна и видео, на което се чува много ясно и отчетливо този звук и едвам едвам колебанията на двигателя. Ако някой може да помогне - моля ви, помагайте!!! :D Колата е патила доста от нафтаджии и ми се иска максимално, каквото мога да го свърша аз... Да не казвам, че докато беше за кратко на баща ми колата - той хцърли 1500лв за ремонт на инжектори веднъж, после след 2000км мистериозно станали отново тотал щета (видите ли оказаха се тоя път стружки проблема...) още 3200лв знаете за какво... От тогава е минала между 15 000 и 20 000км... стига глупости вече... :)

П.П. Също така искам да попитам, каква е системата с обратната нафта при този двигател, защото гледам, че се връща обратно в ГНП-то и съответно не смея да разкачам тръбичките, че не й разбирам да не прецакам нещо там... Питам, защото се бях засилил на пробвам проверка на клапанчета за обратна нафта.

Видеото: https://www.youtube.com/watch?v=bDNeOABgfcs

Редакция:
Колата го прави това само и единствено на празен ход, като от скоро се наблюдава и по-изразено колебание, ако газта по време на движение е на кантар на по-ниска предавка - тогава се опитва да рита и иска или да подам още газ или да върна газта... На предавки над втора не се усеща.

ЕГР, смукателен колектор - лично съм ги изчистил преди 10 000км, превключвам на следваща предавка когато достигне 2500 оборота - чисто е там...; маховик не чувам да тропа; горивен филтър на 10 000км вече...

Alexi

MustangGT350

Забравих да спомена, че като я закачих на диагностика (купил съм си кабел за форд FOCOM) и на празен ход налягането в помпата е доста колебливо - варира от 29 000 бара до 43 000 бара и графиката си чертае нагоре - надолу. При подаване на газ - колебанията се изглаждат и варира с много малко - 3000 до 6000 бара разлика, ако много дигна оборотите на място стига и до 80 000 бара. Ако на някой му говори нещо това :)

Alexi

баровете не са такива числа ,това е някаква друга единица .. на празен ход трябва да е по спомени 280+-20 ,тебе адски много ти се колебае и за това и се тресе мотора - това е дюза пикаеща обратната нафта за мене ,замери си обратната нафта

Mondeicho

Така с диагностиката само може да се предполага за дюза, наистина по-добре направи теста с обратната нафта за да се установи/изключи вероятността да е дюза/и, нищо че сравнително скоро са били ремонтирани.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

MustangGT350

Сравнително скоро казваш... :D Ок, до тук няма разногласие. В 2 единици ми го показва, но една и съща стойност... да предположим, че се елиминират последните 2 нули хо хо. Тук идваме и на другия въпрос - мога ли просто да разкача маркучите за обратната нафта? Няма ли помпата да засмуче въздух, или кой знае... Странно ми е как са фиксирани и отиват на едно място в ГНП-то. А и очаквах да са по-просто захванати за инжекторите...

Все повече се замислям, че ще трябва да ходи пак на дизелджия...  (omg)

V.Buzev

С тая диагностика виждаш ли какви корекции правят дюзите?
Загрей хубаво колата и виж какви са корекциите на празен ход. Не трябва да има голяма разлика между четирите дюзи. Не знам в какви стойности ще ти показва корекцията въпросната диагностика, но корекция над 0,5 на загрял двигател не е добре.

Като гледах клипа имам чувството че този страничен звук съвпада с местенето на оста на турбо актуатора.

Славейко

Колега оправи ли проблема? При мен се появи същия със същите симптоми.