Проблем с безключово палене Mondeo MK4

Започната от G.Georgiev, 23 Октомври 2017 11:10:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

G.Georgiev

Здравейте колеги,
Днес се появи странен проблем на мондеото ( колата е с бутон за палене ).
Сутринта тръгнах да излизам, колата се отключи, но при натискане на Start/Stop бутона на дисплея излезе Key not detected. Батерийте и на 2та ключа са нови и до вчера ключа ми седеше в джоба, а колата си го засичаше без проблеми. Днес и с 2та ключа не стана.
Трябваше да го допра до конзолата на волана и тогава го засече, след това докато съм вътре в колата и на задната седалка да метна ключа си го засича и колата си пали.
Ако изляза от нея, заключа я и се отдалеча на 20тина метра после се повтаря същата схема. Key not detected и пак до волана..

Ходих на диагностика няма никакви грешки.
Някой дали има идеи от какво може да се получава.

Pyrhel

Колата с безключов достъп ли е или само с безключово палене?
При мен не я отключва ако ключа е в същия джоб с телефона...
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

G.Georgiev

Само с безключово палене. Иначе се отключва с бутон на ключа, но до сега не съм имал проблеми дори да е в същия джоб с телефона.
Оставих я в сервиз да видят какво се случва. Казаха ми някаква антена на приемника ли и аз нз какво можело да е изгоряла.

Pyrhel

Точно затова питах. За паленето вероятно трябва да има 2 антени - една някъде отпред, една някъде отзад. Ако не открият нищо - може да сложиш ключа на различни места в колата и тогава да опиташ да запалиш, за да се разбере дали е предната антена или като цяло не работи.

G.Georgiev

Ами пробвах къде ли не с ключа не иска да го открие. Единствено при конзолата на волана където обикновенно си седи ключа на др. коли. Там като го допра веднага го засича и след това ако не изляза от колата и не я заключа колкото и пъти да я паля и гася все си намира ключа независимо къде. Зора е само първия път да го засече.

Dundee

Пробвай пак да смениш батерията с нова. Забелязал съм при мен, при поотслабнала батерия, след като отключа колата от бутона на ключа, или изкарва съобщение за слаба батерия, или не разпознава ключа от раз. Моята кола може да се отключи и без бутон. Ключа е в джоба, дърпаш дръжката и колата се отключва. Пробвал ли си да влезеш така, без да цъкаш дистанционното? При мен по този начин колата не мрънка за слаба батерия, разпознава ключа и пали.

G.Georgiev

Цитат на: Dundee в 23 Октомври 2017 17:07:20
Пробвай пак да смениш батерията с нова. Забелязал съм при мен, при поотслабнала батерия, след като отключа колата от бутона на ключа, или изкарва съобщение за слаба батерия, или не разпознава ключа от раз. Моята кола може да се отключи и без бутон. Ключа е в джоба, дърпаш дръжката и колата се отключва. Пробвал ли си да влезеш така, без да цъкаш дистанционното? При мен по този начин колата не мрънка за слаба батерия, разпознава ключа и пали.

Батерийте са чисто нови на няколко дни. Имах съмнения да не са ментета нещо и купих и други и с тях не става. Това за слабата батерия на ключа често ми го правеше, но като я отключа и заключа 1 2 пъти и се оправя.
За влизане без да цъкам не съм пробвал, като я взема от сервиз ще видя дали може :)

G.Georgiev

Взех я от сервиза и 2те антени са здрави. Следваща стъпка ми казаха, че трябва да се програмират ключовете на ново, което ми се струва странно при положение, че все пак засича ключа и пали.

@Dundee пробвах да вляза без да цъкам копчето, не иска :)

Pyrhel

Мондеото пищи ли ако е запалено и ключа се извади извън колата? Ако да - когато е метнат ключа някъде в колата казва ли not detected, а когато се извади навън? Има някаква гнила работа тука, съмнявам се да им трябва програмиране... Както казва Дънди - типично поведение на отслабнала батерия. Мерил ли си ги, да не са кофти и 2те нови?

G.Georgiev

Цитат на: Pyrhel в 23 Октомври 2017 23:34:07
Мондеото пищи ли ако е запалено и ключа се извади извън колата? Ако да - когато е метнат ключа някъде в колата казва ли not detected, а когато се извади навън? Има някаква гнила работа тука, съмнявам се да им трябва програмиране... Както казва Дънди - типично поведение на отслабнала батерия. Мерил ли си ги, да не са кофти и 2те нови?

Пищи ако мръдна на 20тина метра и изписва Key outside the car.
След като го засече като го допра до конзолата на волана няма проблеми където и да го метна, докато не я изгася, изляза от нея и не я заключа.
Батерийте не съм ги мерил, но преди когато ми е падала батерия на ключа пак ми изписква и пише key battery low и наистина не го засича ключа когато е слаба батерията, но след едно или две заключвания и отключвания се оправя и го намира, а сега не иска.

А и ако е слаба батерията не би ли следвало след като го допра до конзолата на волана, а после го преместя да изписка? Защото както казах зора е само да го засече, после и в багажника да го оставя си го намира.

Pyrhel

Добре, а като колата е запалена, излезнеш, изпише "key outside the car" и се върнеш, хваща ли го обратно? За да елиминираме изцяло проблема с антените, батерията и т.н.
И ключа е отделно - не е с друг ключ на една връзка, с телефон, с цигари (заради фолиото) или нещо такова?

G.Georgiev

Да, като се върна в колата изчезва съобщението.
Ключа си е самостоятелен, даже ключодържател няма :)

Pyrhel

В 'муриканските форуми за Ford Edge и Мустанг е пълно с такива проблеми и не могат да разберат от какво се получава, но повечето са от смущения в зависимост къде са паркиали - телефонни клетки, wifi... В Европейските има по-малко ситуации и болшинството са от кофти батерия в дистанционното - казват, че били капризни и ако батерията не е хубава - не работи. Някои го лекували с натискане на бутона за отключване от дистанционното след като са в колата и тогава палели - ако колата разпознае ключа тогава, това било сигурен признак за кофти батерия. Други казват, че проблема изчезнал след откачане на акумулатора или смяната му, та не е лоша идея да се провери колко волта държи след отключване.

G.Georgiev

Цитат на: Pyrhel в 24 Октомври 2017 02:08:07
В 'муриканските форуми за Ford Edge и Мустанг е пълно с такива проблеми и не могат да разберат от какво се получава, но повечето са от смущения в зависимост къде са паркиали - телефонни клетки, wifi... В Европейските има по-малко ситуации и болшинството са от кофти батерия в дистанционното - казват, че били капризни и ако батерията не е хубава - не работи. Някои го лекували с натискане на бутона за отключване от дистанционното след като са в колата и тогава палели - ако колата разпознае ключа тогава, това било сигурен признак за кофти батерия. Други казват, че проблема изчезнал след откачане на акумулатора или смяната му, та не е лоша идея да се провери колко волта държи след отключване.

Да, четох доста. Проблема е, че колата си е паркирана на едно и също място + ако е смущение, в сервиза и на другите места би следвало да си намира ключа без проблем.
С кофти батерийте вече го минах този проблем. И аз го лекувах така, заключваш и отключваш докато си вътре и тръгва, обаче сега не става този номер. Пробвах и акумулатора да откача никаква разлика. Акумулатора е Varta 74Ah на няколко месеца, мерихме го и е ок.

Edit: сега купих още 2 нови батерии Panasonic и ги замерих и 2те са 3V, пак не го засича докато не го допра до дупката където принципно си влизат ключовете.
Ще чакам да ме викнат за препрограмиране на ключовете и ако не стане и тогава вече ще му мисля :)

G.Georgiev

Има някакво движение по казуса.
Установих че губи ключа като ми се заключи волана. Дори да съм в колата ако я изгася и волана се заключи край.
И доколкото разбрах може да е проблем с модула за отключване на волана. А и на 2 пъти докато си карам ми излиза надпис steering wheel locked.
Сега ще ходя да видим дали може да е от това.

G.Georgiev

Колеги, колата 5ти ден седи "умряла" в сервиза. Опита да препрограмират ключовете нещо се оказа неуспешен и вече не ги засича изобщо. Не искали да се обучат на ново, това ми казаха момчетата от форд. Пробваха с различни ключове там от техните дето ги продават и нито 1 не иска да се обучи.
И общо взето сега седи колата без да се знае какво и е и как да се оправи.
Сега очаквам да започнат да сменят части наред, докато открият проблема...

Dundee

G.Georgiev

Този люлинския..
Сега щели да сменят всички модули + този за заключване на волана (докато намерят проблема)  :-X

Alexi

според мен първо да ти поръчат един оригинален ключ, последно беше към 250 лв и за 1 седмица идва ..ако и с него не пали тогава да ти правят сметка от около 1500-2000 лв :)

G.Georgiev

Цитат на: Alexi в 04 Ноември 2017 14:29:17
според мен първо да ти поръчат един оригинален ключ, последно беше към 250 лв и за 1 седмица идва ..ако и с него не пали тогава да ти правят сметка от около 1500-2000 лв :)

Вече минаха тая стъпка с опитите с други ключове... и смяна на антени и какво ли не... Като тръгнат да я програмират изобщо не засича че има ключове в колата.

Alexi

за програмиране на ключ трябва един работещ оригинален .. твоите и 2та ако са аут няма как да стане ..

G.Georgiev

Цитат на: Alexi в 04 Ноември 2017 15:26:49
за програмиране на ключ трябва един работещ оригинален .. твоите и 2та ако са аут няма как да стане ..

Е значи пичовете там не стават. И 2та ключа работеха като я оставих. Сега вече и 2та са аут :)
Аз не съм запознат с процедурите по програмиране. Казвам това което те ми казват. Нулирали били ключовете и не можели да се програмират сега.

Alexi

G.Georgiev

Не знам какви са, но въпроса е, че им закарах колата палеща, макар и само като допреш ключа до конзолата, а сега не пали и кой знае каква сметка ще ми изтропат после...

G.Georgiev

Колеги, взех колата вчера. Оказа се body control comfort модула. И понеже е бил някаква бъгава тази серия, сложиха по-нов и трябваше да сменят и модула на волана.
Вече няма проблеми и си засича ключовете нормално.

DR_JELEFF

Предстои ми закупуване на същото Мондео и разглеждам с безключово палене като екстра. От прочетеното до момента се зачудвам дали да не изключа тази екстра като вариант. Интересно ми е, колко ти излезе ремонта в крайна сметка?  :)