Време ли е за зимните гуми?

Започната от Иван Петров, 07 Октомври 2017 20:50:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Иван Петров

Здравейте, млад шофьор съм на години и на опит (tooth) та тези дни времето се промени дали да слагаме вече зимните гуми? Благодаря ви предварително, очаквам вашите отговори.

OL DiRTY

Честно казано и аз се замислих, дали да ги "туря" тия дни, но се разколебах, след като проверих в синоптика, какво ще е времето след седмица, смятам че може да се поизчака още малко!

Pyrhel

Вчера даваха Петеохан - станало е мазало, а в София още не е за зимни, така че зависи къде (ще) караш. Аз още не съм ги сложил, обикновено ги завъртам пред нас 1-2 дена преди снега или ако ще минавам през проходите.
А реално нищо няма да им стане и от сега да ги сложиш, за да си спокоен, чак жега едва ли ще има.
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

didon80

За да не си от изненаданите в някой балкан от октомври до април си карай със зимните гуми.

ivchotr

Съгласно закона за движение по пътищата, със зимни гуми сме длъжни да се движим от 15-ти ноември до 1-ви март. Останалото е по желание и преценка на водача. Вчера на Петрохан е било наистина мазало и то все заради летните гуми. Аз още не бързам да ги сменям, макар че тези дни ще ми се наложи да се катеря в Родопите. Ама по данни на местни снежецът е бил малък и като гледам днес няма и да го има.

Pyrhel

Няма такова нещо, зимните гуми не са задължителни, има ограничение само за грайфера.

Dagestan

Аз ще ги слагам този уикенд, че да не съм от изненаданите като тръгна на път. По нашия край до началото на Ноември условията позволяват да се кара с летни, но горе на Хемус може да се очаква всичко и по-добре да се застраховам.
Принципно не обичам да ръся излишни средства по автомобилите си, но едно от нещата, от които никога не бих пестил, са нови и качествени зимни гуми.

ivchotr

Цитат на: Pyrhel в 08 Октомври 2017 14:09:57
Няма такова нещо, зимните гуми не са задължителни, има ограничение само за грайфера.

А ве четете ги тези закони, че стават недоразумения.

Цитат от ЗДвП:

Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:
...
4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.

Pyrhel

Чета, но "или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm" никак не ми изглежда като задължително условие за зимни?

Alexi

аз го тълкувам така ( както и съдията ще го изтълкува :)) ) ако са летни поне 4мм ,или зимни на ограничител 1-2 мм - това е напълно достатъчно за зимата :)

Pyrhel

Мхм, и според мен :)
1.6мм е минимума, колкото са и ограничителите на летните. Което е абсурд за зимна гума... Иначе доста от M+S имат втори със снежинка на 4мм.

ivchotr

Ако ви прави впечатление, разпоредбата се отнася до ПЪТНИТЕ превозни средства. Това включва автомобилите, мотоциклетите, автобусите, камионите, тракторите и т.н., та чак до ремаркетата. За шосеен мотоциклет не се сещам да се предлагат зимни гуми. Поне аз не ползвам, а пък карам и през декември, и през януари, стига да няма сняг по пътя. На ремарке също не му трябват зимни гуми. Не съм забелязвал такива и при автобусите и ТИР-овете.
Та, с две приказки - текстът в закона е съобразен с всички возила, които се движат по пътищата зимъска. Какво се случва когато лек автомобил е обут с летни гуми, па макар и с дълбок грайфер, станахме свидетели при първия сняг в началото на есента, който падна на Петрохан. Изпитвал съм го и лично и не е приятно, ама хич.
Така че към колегата, задал въпроса в началото на темата - слагай си зимните гуми, ако всичко говори, че температурите трайно ще паднат под 7 градуса и има вероятност да завали нещо по-различно от дъжд. Дали позовавайки се на така изписания текст в закона ще обориш някой акт на КАТ е без значение, ако се пребиеш някъде заради летните гуми.

Riddle

И аз съм готов да поспоря малко за летните гуми и приложението им в зимни условия, но за мен съм си решил, че здравето и живота не си струват подобен спор :) С две думи в събота сложих зимните гуми и съм готов за всякакви изненади.
Винт, забит с чук държи по-здраво от пирон, завъртян с отвертка.

dimkaraganchev

А какво разбираш под зимни условия?

Riddle

Цитат на: dimkaraganchev в 24 Октомври 2017 20:47:07
А какво разбираш под зимни условия?

Температури под +7! Летните гуми работят безпроблемно до 0 градуса по Целзий, но щом температурата падне под нулата, характеристиките им рязко се влошават. Сега сутрин температурите редовно падат под +7, а може да се очаква и падане под нулата. Аз излизам сутрин рано и се прибирам вечер, така че за мен условията вече са  зимни.
Винт, забит с чук държи по-здраво от пирон, завъртян с отвертка.

ivchotr

В началото на пролетта тази година, разбирайте средата на април, реших да си сменя зимните гуми с летни, понеже трайно се затопли времето. Направих го. Имах ходене из Родопите. Заваля градушка. Лека, но достатъчна да застели пътя. Ми бая се пързалях ще знаете, а пък летните ми гуми са с ДОТ 2016 г. и много дълбок грайфер.

Alexi

Цитат на: Riddle в 25 Октомври 2017 09:00:00
Температури под +7! Летните гуми работят безпроблемно до 0 градуса по Целзий, но щом температурата падне под нулата, характеристиките им рязко се влошават. Сега сутрин температурите редовно падат под +7, а може да се очаква и падане под нулата. Аз излизам сутрин рано и се прибирам вечер, така че за мен условията вече са  зимни.
всъщност според тестове в нета ( на ауто билд примерно ) единствените условия ,при които зимната гума е по добра от лятната е сняг и лед .. даже да е -10 ако е сухо лятната е по добра :)

didon80

Напрактика обаче като е студено лятната гума е толкова дървена че дори на сух асфалт губи сцепление при потегляне!  Или при смачкване на газта, летните буксуват, а зимните поемат натоварването без замисляне.

Alexi

хубавата лятна гума е дървена и при +30 .. инак за 1 лято е заминала :)

sstefan

Лятна гума,-10 и сух асфалт- голям виц каза. А свойствата на каучука? Ауто Билд са идиоти,ама чак толкова не са.

dimkaraganchev

Цитат на: sstefan в 27 Октомври 2017 19:04:28
Лятна гума,-10 и сух асфалт- голям виц каза. А свойствата на каучука? Ауто Билд са идиоти,ама чак толкова не са.
Вица ти го разправяш. А истината си е точно такава и съм готов на бутилка черно Джони да ти го докажа.  (rofl)
Цитат на: Alexi в 27 Октомври 2017 17:43:37
всъщност според тестове в нета ( на ауто билд примерно ) единствените условия ,при които зимната гума е по добра от лятната е сняг и лед .. даже да е -10 ако е сухо лятната е по добра :)

Alexi

Цитат на: sstefan в 27 Октомври 2017 19:04:28
имаш интернет ,чети младеж ..

sstefan

Цитат на: Alexi в 27 Октомври 2017 19:29:00
имаш интернет ,чети младеж ..

Явно при теб интернет определя жинения ти цикъл,тук се разминаваме доста...старши (tooth)

zloster

Някои летни гуми за бързо шофиране (ultra high performance, UHP) имат предупреждение да не се ползват на много студено. Пример Yokohama Advan Fleva V701 имат надпис на етикета: "Caution: NEVER store or use below 14˚F (-10˚C) as this may damage the tire and impede performance."
Снимков материал от Мрежата: https://a.d-cd.net/a5207es-1920.jpg (много трудно се намират снимки с етикета)

В САЩ 2015 г. е имало проблем с летни  гуми Мишелин монтирани на автомобили произведени от Джeнерал Моторс (GM). Малко информация тук и тук.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

G_o_c_e_v

Ново 20
ЦитатИнсп. Миронов даде пример с въведените от новия Закон за движение по пътищата зимни гуми за автомобилите. ,,Зимните гуми трябва да са с дълбочина на протектора по-голям или равен на 4 мм и трябва да са на автомобила от 15 ноември до 30 март. Глобата за износена гума е до 50 лв.", обясни Миронов.
Днес точно четох "вариант", в който пишеше, че
ЦитатВ периода от 15 Ноември до 1 Март колите трябва да са с предназначени за зимни условия гуми, или с гуми с дълбочината на протектора не по-малка или равна на 4мм.
Вече трябва да са задължително зимни или всеки си пише, каквото му падне?
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Alexi

dimkaraganchev

Въобще не чакам някой да ми каже, време ли е за смяна на гумите. Сменям ги по моя преценка. Тази неделя смених на Алмерата. До събота ще сменя и на другите 2 Нисана.

zloster

Ето и един експеримент по въпроса. Измервана е само промяната на спирачния път. Целият материал е тук: https://www.zr.ru/content/articles/906607-tur-temperatur/?page=1
Като забележка ми се струва, че зимната гума май е старичък модел (Nokian WR D2). Нямам идея по-новите модели как се държат при спиране. Спектърът на летните мисля, че е добре покрит с актуални евтини до скъпи модели.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Pyrhel

Сложих зейето и праза, май е време и за гумите (tooth)

dimkaraganchev

Аз съм готов с гумите. Но, ако има някой за бас, веднага слагам летните.  (rofl)